jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:98/436)

Chlebek jabłkowy 142

jest przy tym tuczący i kaloryczny jak większość ciast.Bardzo prosty do przygotowania. Składniki na 1 keksówkę: 450 g kwaśnych jabłek 50  g cukru trzcinowego (dałam ksylitol) 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g suszonych fig 50 g posiekanych migdałów 50 g rodzynek 3 łyżki soku jabłkowego Wykonanie: jabłka obrać(...)kakao i proszek do pieczenia wymieszać z mąką figi pokroić w drobna kostkę,posiekać migdały,dodać rodzynki i pozostałe składniki.Razem z jabłkami zagnieść wilgotne ciasto.Uformować i Włożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia foremki piec w 175`C 60-70 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 141

się prosty, a że miałam zakwas żytni postanowiłam odpowiedzieć na zaproszenie Amber do wspólnego pieczenia :) Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie podaję za Daną . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin. Ciasto właściwe: cały zaczyn(...)mąką Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.Układamy plastry jabłek ( po dwa do foremki ) na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem Pieczemy w temp. 230 *C przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze

Proste Potrawy
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 135

wysokości. Słoiczki należy wcześniej dobrze posmarować olejem roślinnym i obsypać mąką. Muffinki piec w słoiczkach przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200C. (zdjęcie wysyłam na maila) Karolina za miniszarlotkę Składniki na miniszarlotkę (na 6 porcji) na masę jabłkową: - 1 kg jabłek, - 1 łyżeczka cynamonu, - 1 łyżka soku z cytryny (ok. 10 ml), - 2 łyżki miodu(...)Smarujemy kokilki olejem rzepakowym i obsypujemy płatkami owsianymi. 4. Napełniamy kokilki duszonymi jabłkami. 5. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy masło z płatkami owsianymi, migdałami i cukrem. 6. Obsypujemy jabłka kruszonką. 7. Miniszarlotkę pieczemy w 180 ⁰C przez 30 min. W ciągu 5 dni proszę przysłać na mojego maila zkuchnidokuchni77@interia.pl adres do wysyłki nagrody wraz z numerem telefonu. Po upływie tego

Z Kuchni Do Kuchni
Niedzielna szarlotka 203

deseru trafiłam do: Justyś, a tam pyszności: Kruche ciasto czekoladowe z jabłkiem i gruszką.  W mojej wersji wystąpiły tylko jabłka :) Czekoladowa szarlotkaSkładniki na tortownicę 24cm.:2 szkl. mąki tortowej;3/4 szkl. cukru;2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;1/4 szklanki kakao, ja wymieszałam kakao z czekoladą w proszku;200 g zimnego masła lub margaryny;3 żółtka; Nadzienie(...)kroimy na drobne kawałki następnie wykładamy na przestudzone ciasto. Z białek ubijamy pianę, do której pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch ucieramy na tarce resztę ciasta. Pieczemy 40 - 45 min. w temperaturze 180 stopni. Wyszło niebo w gębie!!! Smacznego

Miksturownik
Szarlotka sypana 121

cynamon (pół łyżeczki) szklanka mąki pszennej szklanka kaszy manny pół szklanki cukru brązowego łyżeczka proszku do pieczenia (czubata) pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 150g masła (zimnego) Wykonanie: Masło wkładamy do zamrażarki. Jabłka myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce (o dużych oczkach) i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Do  dużej(...)miski wsypujemy: mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier i dolewamy ekstrakt. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 suchej mieszanki. Na to wykładamy połowę jabłek. Na jabłka kolejną 1/3 suchych składników, a na nie resztę jabłek. Całość przykrywamy ostatnią częścią suchych składników, na które ścieramy zmrożone

Mania Wypiekania
Jesienna chrupiąca tarta 186

kruchy spód- czyli na miodowe ciasto-  -180 g mąki -30 g cukru -1 łyżka miodu -1 łyżka wody -1 jajo -80 g margaryny -1 łyżeczka sody Na wierzch tarty -jabłka pokrojone w plastry -Masło orzechowe czekoladowe Primavika – wybrałam ten produkt gdyż masło czekoladowe w odróżnieniu od innych tego typu kremów nie jest czekoladą, gdyż 62% jego składu stanowią orzechy(...)polej, roztopionym w kąpieli wodnej miodem. Włóż do nagrzanego do 200 st.piekarnika, na górną „półkę” i włącz grilla. Lub tylko górną grzałkę. Spód nie musi się już piec-chodzi o to by jabłka zmiękły pod wpływem miodu, a skórka lekko pomarszczyła się. Ja dałam na 5-7 minut. Wyjmij. Pokrój jak pizzę póki gorąca, gdyż jak przestygnie mogłaby się

Z Kuchni Do Kuchni
"Kopertki" 220

pieczenia 1 kostka margaryny 2 jajka - 1 całe i żółtko 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 1 łyżka octu *Dodatkowo: kilka słodkich jabłek cukier puder do posypania Wykonanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, jajka, kwaśną śmietanę i ocet. Wszystko zagniatamy na jednolitą kulę, dokładnie, jeżeli to konieczne można podsypywać mąką. Gotowe ciasto wstawiamy na godzinę(...)dwóch do lodówki.  Jabłka obieramy kroimy w niewielka kostkę.  Gdy ciasto "odczeka" swoje w lodówce wałkujemy je bardzo cienko, podsypując mąką. Kroimy kwadraty takie miej więcej 7x7 centymetrów. Na środek wykładamy jabłko i zlepiamy przeciwległe rogi, potem mocno zaciskamy na środku, aby się nie rozkleiło. Wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do nagrzanego

Piekę, bo lubię
MAKOWIEC JAPOŃSKI, BEZ GLUTENU 583

kaszy jaglanej- po 2 łyżki mielonych migdałów i orzechów laskowych ( w oryginale było 8 lekko kopiastych łyżek kaszy manny- ale nie miałam)- 0,5kg jabłek- 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia ( u mnie bezglutenowy)- kilka kropli aromatu migdałowego ( lub 1 łyżeczka likieru Amaretto)- dodałam także 2 łyżki rozdrobnionych lekko orzechów włoskich+ puder do posypania lub polewa(...)kaszę jaglaną i proszek do pieczenia oraz mielone orzechy i migdały (lub tak jak w oryginale kaszkę mannę i proszek do pieczenia). Dodać mak, wymieszać i na samym końcu dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka (najlepiej winne) oraz Amaretto lub aromat migdałowy.Całość wylać do przygotowanej wcześniej tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia, boki posmarowane i obsypane mąką

Smaczne Zdrowe
Pleśniak z jabłkami 316

się jak najbardziej sprawdza :) Ciasto: 200g margaryny lub masła ½ szklanki cukru 5 żółtek 500g mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa bezowa: 5 białek 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy Dodatkowo: 1 kg potartych jabłek 1 łyżeczka cynamonu Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem i żółtkami. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrobione ciasto dzielimy(...)się lekko rozpuścił. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i mieszamy, by się dobrze połączył z pianą z białek. Masę rozprowadzamy równomiernie na jabłkach i trzemy tarką (lub kruszymy) na nią pozostałe ciasto. Pleśniaka pieczemy około 45 minut w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz

Smakowy Raj
Pieczona owsianka sernikowa 163

sernikowa (porcja dla mamy i potomka) 4 łyżki płatków owsianych lub innych (np. orkiszowych) pół szklanki mleka (u nas ryżowo-kokosowe) 125g sera ricotta 1/2 dużego jabłka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia jajko garść bakalii (świetnie komponują się rodzynki, orzeszki ziemne i nerkowce) cynamon Wieczorem zalać płatki mlekiem i odstawić pod przykryciem, żeby przez noc napęczniały. Rano rozgrzać piekarnik(...)obrać jabłko, zetrzeć je na tarce albo pokroić w półpasterki, wrzucić do rondelka, posypać cynamonem (u nas 1/2 łyżeczki, ale najlepiej ilość dopasować do siebie), wlać na dno odrobinę wody, żeby się nie przypaliły i dusić pod przykryciem mniej więcej 5 minut, aż nieco zmiękną. Jak nieco przestygną, dodać je do płatków razem z ricottą i proszkiem do pieczenia. Oddzielić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami 194

szklanki suchego maku 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kokosowe 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wiórek kokosowych białych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 80 dag winnych jabłek (po obraniu) 2 galaretki agrestowe 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1 budyń na 750 ml mleka 2,5 szklanki mleka(...)proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto makowe,wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 15-20 minut. Po upieczeniu wystudzić 3. MASA JABŁKOWA: Obrane jabłka pokroić w plastry dodać masło i cukier chwilę podprażyć aż zaczną być miękkie,następnie wlać wodę gotować całość 2 minuty, po czym zestawić

Wanilia i Kardamon
Muffinki z batata (bez glutenu, mleka i jajek) 482

minut) Po ugotowaniu obrać i zmiksować za pomocą blendera na gładką masę. Jabłko obrać, wykroić gniazdo nasienne i zmiksować razem z batatem. Dodać cukier, olej, cynamon i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ilość mąki uzależniona jest od wielkości i stopnia wilgotności batata i jabłka, dosypywać mąkę aż do uzyskania dość gęstej konsystencji (jak gęsta śmietana lub jogurt grecki(...)Nakładać łyżką do papierowych foremek i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku aż do lekkiego przyrumienienia. Największym powodzeniem cieszyły się babeczki w wersji mini: Testowo upiekłyśmy część babeczek w papierowych foremkach a część w silikonowych - zdecydowanie lepiej urosły te w papierowych. Sami zobaczcie różnicę

głodny alergik
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 852

Składniki: 6 jabłek (w książce 16) 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 szklanki pokrojonych orzechów (dałam włoskie) 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody   Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę (najłatwiej obrane jabłka ponacinać do ogryzka w kostkę, a potem ścinać z wierzchu plastrami).  Włożyć do miski i zasypać cukrem(...)Odstawić na godzinę. Do jabłek dodać żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek.  Dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka

Sto kolorów kuchni
Szarlotka z kruszonką 128

Składniki: -1,5 kg jabłek -300 g mąki pszennej -200 g margaryny -100 g cukru pudru -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 jajko -1 łyżka masła -1 łyżka miodu -cynamon -cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. Po chwili dodajemy miód, cynamon i mieszamy(...)dajemy do lodówki na min. 30 minut. Po upływie tego czasu wałkujemy większą część ciasta na grubość ok. 1 cm, a na to wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce drugą, mniejszą część ciasta. Pieczemy w 175 stopniach przez ok 30-35 minut. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

KasiekGotuje
SZARLOTKA OWSIANA Z MUSEM Z JABŁEK (bezglutenowa) 197

Obieramy jabłka, kroimy je na ćwiartki, wrzucamy do garnka i pod przykryciem wkładamy do piekarnika, gdzie w temperaturze 100-120 stopni (góra-dół - termoobieg) mają się "rozlecieć". Gdy jabłka zmiękną dusimy i zamienią się w mus, dusimy je tłuczkiem do ziemniaków, wsypujemy cynamon (sporo! My dajemy co najmniej 1 opakowanie całe), dosładzamy do smaku cukrem trzcinowym, ale jeśli(...)minimum godzinę.  Połowę ciasta wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. PIECZEMY SPÓD około 15 minut w 190 stopniach (góra-dół - termoobieg), Na przestudzony, upieczony spód wylewamy nasz mus jabłkowy.  Na sztywno ubijamy pianę z białek z 3 łyżkami cukru. Pianę wykładamy na jabłka i posypujemy startym ciastem. PIECZENIE: około 40 minut w temp. 180 stopni

Wypisz Wymaluj

Proponowane wyszukiwania