żółtka 0,5 kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie: masło siekamy(...)ubijamy pianę z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym, jak np malinami czy jagodami, a także gruszką pokrojonymi
Luźna Kuchniapodzielone po równo ;-D heheheh.... SKŁADNIKI: - 1 margaryna - 1/2 szklanki mleka -1,3 szkl cukru - 4 czubate łyżki kakao - 100 g czekolady mlecznej - 4 jabłka - 5 jaja - 2 szklanki mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - cynamon Na wierzch brownie: -migdały, płatki kokosa, wiórki kokosowe Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy: margarynę, cukier, kakao, mleko. Mieszamy aż składniki się połączą, doprowadzamy(...)sztywną pianę. Żółtka mieszamy z masą czekoladową. Białka delikatnie za pomocą łyżki łączymy z masą. Dodajemy posiekaną na drobne kawałeczki czekoaldę, i pokrojone jabłka. Masę wylewamy do foremek. Pieczemy 50 minut w temp 200 stopni C. Po upieczeniu polewamy polewą jaką wcześniej odlaliśmy do szklanki. Przyozdabiamy migdałami i płatkami. Smacznego
SMYKWKUCHNIpodanej porcji 10 szarlotek). SKŁADNIKI: ciasto: 125 g masła 2 jajka 2 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy (17 g) szczypta cynamonu mus jabłkowy w litrowym słoiku lub 1kg jabłek, usmażyć z dodatkiem cukru i cukru waniliowego, cynamonu WYKONANIE: Miękkie masło siekamy nożem, dosypujemy mąkę, cukier , cukier waniliowy, proszek(...)pieczenia, mieszamy, robimy dołek wbijamy jajka, wyrabiamy ciasto, smarujemy kokilki masłem, ciasto rozwałkować na grubość 3-5 mm. wyłożyć nim dno i ścianki, nałożyć jabłka, położyć malinki zetrzeć ciasto lub posypać kruszonką, piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20min. posypać cukrem pudrem i gotowe ! Kolejna "mini tarta " Zamiast musu jabłkowego, smażymy
Kuchnia BeatySkładniki na ciasto 3 szklanki mąki pszennej typ 500 5 żółtek masło 250 g szczypta soli 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy Składniki na masę jabłkową 1.5 kg jabłek kwaskowych 150 g cukru cukier waniliowy garść rodzynek garść orzechów laskowych pół łyżeczki cynamonu Składniki na budyniową piankę budyń śmietankowy (2 małe) 50 g cukru(...)orzeszki i cynamon. Jak mamy dużo soku odsączamy na sitku. Zostawiamy do ostudzenia. Wykonanie: Połowę ciasta skruszamy rękoma do formy okrągłej wyłożonej papierem do pieczenia. Boki formy również oblepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem ciasto . Przekładamy ostudzone jabłka do formy z ciastem. Ubitą piankę z budyniem kładziemy na jabłuszka. Kruszymy pozostała część ciasta na górę . Pieczemy 55 minut w 170 stopniach
Kocham Czekoladęosoby, którym w pieczeniu jest zawsze" pod górkę" :) Przepis znalazłam na opakowaniu Cukru Trzcinowego -Diamant. Troszkę go zmieniłam...Składniki : 12 dag cukru trzcinowego + 13 dag cukru kryształu (zwykłego) 20 dag mąki pszennej, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka cynamonu 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, sól 2 łyżki mleka 8 dag masła 4 średnie jabłka- raczej kwaśne(...)jajka, migdały zmielone na posypkę Przygotowanie: Owoce obrać i pokroić w kostkę W sporej misce zmieszać mąki, proszek do pieczenia i sól Dodać masło i rozetrzeć je rękoma z mąką Do powstałej w ten sposób kruszonki dodać pokrojone jabłka i cukier- wymieszać Jajka zmieszać z mlekiem i dodać je do masy z owocami - wymieszać dobrze łyżką Przełożyć
Proste Potrawysłodkości. Zabieramy się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 3 całe jaja półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć(...) ma stać! Wychłodzić jabłka. Wychłodzone wyłożyć na niepodpieczony spód- jeśli chcecie podpieczcie go 10 minut, ale nie jest to konieczne. Wyrównać jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażarki , na dużych oczkach. Piec w nagrzanym do 185 stopni piekarniku, około 50 minut. Tak , aby wierzch pięknie się nam zezłocił. Ot i cała filozofia, kruche ciasto gotowe
Z Kuchni Do Kuchnicukru pudru4 łyżki wrzątkuPrzepis:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Starte jabłka odsączamy. Masę makową przekładamy do większej miski, dodajemy starte jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy ewentualne bakalie i sprawdzamy czy odpowiada nam smak masy makowej (ew. dodajemy cukier). Następnie oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy
Emcia Pichciprzepyszna. Z filiżanką aromatycznej herbaty smakuje wyśmienicie. Ciasto kruche: 500g mąki krupczatki 250g margaryny 2/3 szkl cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli jajko 2 łyżki śmietany 18% Nadzienie: 2kg jabłek szara reneta ok 3-4 łyżki cukru ew. cynamon do smaku puszka ananasa łyżka bułki tartej cukier puder do posypania Ciasto: Mąkę, sól, cukier(...)dużych oczkach. Ananasa dokładnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Odlać sok z jabłek. Jabłka ułożyć na cieście, posypać cukrem i ananasem. Na jabłka zetrzeć na tarce zmrożone ciasto. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach do zarumienienia. Ostudzić i posypać cukrem pudrem
Smakołyki Asiutrzeć z cukrem pudrem , żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Do masy dodawać stopniowo ser cały czas miksując. Wsypać budyń, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować. Wlać ser na na kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić w ósemki i układać na serze obok siebie Piana Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier(...)mąkę ziemniaczaną i zmiksować Wlać na jabłka. Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć równomiernie na pianie. Piec ciasto w 180 stopniach około 40-45 minut sernik z jabłkami Zródło Wypieki s. Anastazji
O kuchni z uczuciemprzecisnąć przez praskę, wymieszać z olejem i przyprawami. Natrzeć mięso i włożyć do rękawa do pieczenia, wrzucić żurawinę. Wstawić do lodówki na kilka godzin a następnie do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około półtorej godziny. Po tym czasie przeciąć worek, dodać jabłka pokrojone w ósemki i piec jeszcze około kwadransa
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJabłecznik z galaretką i kremem Składniki: Biszkopt jajka - 4 szt mąka ziemniaczana - 0,5 szkl mąka pszenna - 0,5 szkl cukier - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Masa jabłkowa : jabłka - 1,3 kg cukier - 3 łyżki galaretka cytrynowa - 1,5 opak woda - 1/4 szkl Krem śmietanowy śmietana kremówka - 300 ml śmietan -fix - 2 opak cukier puder(...)pianę, dodawać po jednym żółtku i cukier, zmiksować. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do jajek, ostrożnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blachy o wymiarach (25x36 ), wstawić do piekarnika i piec przez 35 minut w 175 stop. Masa jabłkowa : Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do rondla, podlać wodą, przesmażyć
Kuchnia Danusizapragniecie....Zapraszam. 1 szkl.kaszy mannej 1 szkl.mąki pszennej 1 szkl.cukru ( u mnie 1/2 szkl.) 1 mały słoiczek konfitury różanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy dosłownie odrobiną 1 kg.uprażonych jabłek z łyżeczką cynamonu 20 dag.masła ********************************************************* Do miski wsypać kaszę mannę,proszek do pieczenia .Wymieszać.Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.Następnie równomiernie wysyła(...)nałożyć 1/2 porcji uprażonych jabłek ,posypać cynamonem, teraz nałożyć łyżeczką kupki konfitury różanej,znów 1/3 porcji mieszanki ,ostatnią część jabłek i konfitury,i ostatnią część mieszanki.Na to wyłożyć starte masło ( nie margarynę) i piec w 160-180 stopniach przez 1 godz.Wierzch ciasta musi być chrupkie i zarumieniony.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisię nie udać :) Przepis pochodzi z tej strony. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 kostki masła 1,5 kg jabłek cynamon cukier wanilinowy Mąkę, cukier, proszek i kaszę manną mieszamy razem. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach- jeśli mają dużo soku odciskamy(...)nadmiar. Na spód blaszki (u mnie 25x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy szklankę wymieszanych składników suchych. Na wierzch kładziemy połowę jabłek, posypujemy je cukrem wanilinowym i cynamonem, na to drugą szklankę suchych składników, resztę jabłek- cynamon i cukier i ostatnią szklankę składników suchych. Na górę ścieramy na tarce najlepiej wcześniej zamrożone masło, lub kroimy je w cienkie
Słodka Kraina Wypiekówproszkiem do pieczenia, budyń, ekstrakt z wanilii i mleko, dokładnie miksujemy. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 175 stopni C. Gładkie ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy owoce (jabłka i gruszki obieramy i kroimy w ósemki), całość wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż do zarumienienia (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem
Rozpustne gotowanie