jabłka pieczone - 6536 przepisów (strona:81/436)

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną 410

Dodatkowo oprószona bardzo aromatyczną i pachnącą przyprawą która nadaje charakterystycznego smaku. Składniki: Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa 1 kg jabłek (obranych) 2 szk wody 0,5 szk cukru cynamonowego 0,5 szk cukru   50 g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe Bita śmietana 500 ml kremówki(...)proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min.  Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę

Ala piecze i gotuje
Błyskawiczne muffinki jabłkowe z rodzynkami 263

rozwiązaniem dla miłośników wszelkiego rodzaju jabłeczników i szarlotek ale nie zawsze chce się im je piec. Ciasto wyrabia się naprawdę szybko, czas pieczenia również jest krótki a zapach cynamonu rozchodzący się po domu czy smak jabłek odkrywany w zwykłej muffince - bezcenne :) Składniki - 3 jabłka - 1 jajko - 1,5 szklanki mąki - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku(...)tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon połączyć i wymieszać. Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na cząstki i zblenderować na gładką masę. Do jabłek dodać wystudzone masło, jajko i suche składniki. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać rodzynki

Świat Smaku
Muffiny gryczane z musem jabłkowym 178

mały przerywnik od moich kuchennych eksperymentów ;)  Muffiny z tego przepisu są idealne jako szybki wypiek do kawy, kiedy nie mamy czasu na dłuższe pieczenie. Bardzo szybko można je zrobić, wykorzystując domowy mus z jabłek. W środku są wilgotne i zdecydowanie najsmaczniejsze są w dniu pieczenia, nawet jeszcze na ciepło :) Dodatkowo z przepisu mogą skorzystać osoby na diecie bezglutenowej(...)Muffiny gryczane z musem jabłko wym Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki gryczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia (jeśli zależy nam na całkowitym braku glutenu, wybieramy ten bezglutenowy) 5 płaskich łyżek cukru trzcinowego 100 gram musu jabłkowego 1/4 szklanki mleka Jajka rozbijamy razem z mlekiem. Dodajemy cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mus jabłkowy

FitKot
Szybkie ciacho z jabłkami 186

cytryny 3/4 szkl. cukru 1/4  szkl. cukru kokosowego 3 jajka 2 szkl. mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki dżemu skórka cytrynowa kandyzowana imbir kandyzowany Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać(...)proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Wiosenna Tęcza 213

warto się poświęcić :) Doskonałe na wszelkiego rodzaju uroczystości, bardzo efektowne i smaczne. Polecam! Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1 kg. jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka zielona 1 łyżka masła Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe bez cukru 0,5 litra mleka 3 łyżki cukru 200 g. masła Masa(...)sztywno, pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, następnie żółtka. Mąkę i proszek przesiać, dodać do ciasta i wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Masa jabłkowa: jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Przełożyć je do garnka z grubym dnem, dodać masło, cukier i podsmażyć chwilę. Następnie wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Makowiec z jabłkami na kruchym cieście - makowiec japoński 175

Ostatnio piekłam bardzo stary przepis mojej mamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten.  Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki(...)wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę

Pychotkaaa
Ciasto z jabłkami w galaretce 451

łyżeczki proszku do pieczeniamasa jabłkowa* 1 kg jabłek* 3 galaretkimasa śmietanowa* 200 ml śmietany 30%* 2 łyżeczki żelatyny* 1 łyżka cukru pudruSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści.Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet, wymieszać. Powinny się spienić jak gdyby były utarte.Doda(...)pieczenia.Piec w temperaturze 180 stopni, ok 20 min.masa jabłkowaJabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i do gorącej wrzucić starte jabłka.Kiedy galaretka z jabłkami zacznie tężeć wylać na biszkopt otoczony obręczą.masa śmietanowaŻelatynę namoczyć w 4 łyżkach przegotowanej zimnej wody.Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem

Mix smaku
Ciasto wiewiórka 3497

drobną kostkę i zasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki.  Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy(...)sobą drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (keksówki) wysmarowanej margaryną i bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-50 minut (do suchego patyczka). Polewa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietanki. Polewamy nią wystudzone ciasto, następnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego

Bon Appetit Małgorzaty
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 152

skórka). Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności(...)jest miękkie i soczyste. Nabiera pięknego aromatu od cebuli, jabłek i majeranku.  W naszym domu najczęściej jako dodatek są buraczki. W formie sałatki z cebulką i jabłkiem lub w zasmażane na maśle, z dużą ilością czosnku. Jeśli lubicie kaczkę, to zerknijcie też na jeden ze starszych przepisów na pieczoną kaczkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szarlotka w minaturze 347

soli 1 łyżka proszku do pieczenia  2 jajka 180 ml mleka  cukier wanilinowy lub ekstrakt z wanilii (pół łyżeczki) 2 jabłka kilka kropel cytryny cynamon Zmiksować masło, cukier, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W osobny naczyniu roztrzepać jajka, mleko i cukier wanilinowy. Dodać do pozostałych składników i zmiksować(...)gładką masę. Jabłka obrać, pokroić w małą kostkę i wymieszać z cytryną i cynamonem.  Wlewać do foremek po łyżeczce ciasta, łyżeczce jabłek aż do wypełnienia foremek do 3/4 wysokości.  Piec ok. 20 minut w nagrzanym do 180 C piekarniku. Zajadać z bitą śmietaną lub cukrem pudrem

Humanistka w kuchni
Babcina szarlotka z kratką 222

jabłkowa:2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)1/4 szklanki cukru trzcinowego (jeśli chcecie aby jabłka były bardziej słodkie możecie dodać więcej)1 opakowanie cukru wanilinowego3 łyżki masła1 łyżeczka cynamonu2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie:Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy(...)ciasto leciutko się zarumieni. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i wycinamy długie paski o szerokości około 3 centymetrów.Na podpieczony spód wykładamy jabłka, przykrywamy je paskami, układając je najpierw poziomo, a następnie pionowo.Ciasto pieczemy jeszcze około 35 minut. Posypujemy cukrem pudem

Mania Gotowania
Szarlotka z pomarańczą i bezą 184

Składniki: Spód: 15 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 dag cukru 75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru waniliowego łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka starta z połowy pomarańczy Jabłka: 1 kg jabłek (szarej renety) 5 dag cukru skórka starta z połowy pomarańczy miąższ(...)się rozpadać. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem. Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm. Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę. Białka wlewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy powoli cukier. Miksujemy

Qchnia po prostu
Pieczone udka kurczaka 229

udka kurczaka  majeranek  jarzynka  2 zabki czosnku 3 liscie laurowe polowka jablka oliwa  rekaw do pieczenia  Mieso myjemy i osuszamy  Na rece wylewamy oliwe i kazde udko smarujemy nia  Posypujemy jarzynka i majerankiem  Wkladamy do rekawa i do srodka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, liscie laurowe i pokrojone w cienkie plasterki jablko

Klaudynkowa kuchnia
SZARLOTKA Z AJERKONIAKIEM 154

żółtka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany Mąkę,proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem.Żółtka,cukier,cukier waniliowy i śmietanę dobrze ubić.Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka:   2 kg jabłek Jabłka obrać,przekroić na połówki,wyciąć gniazda nasienne. Masa budyniowa:   2 szklanki białego(...)soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Ciastem dokładnie wyłożyć dno i całe boki blaszki,ułożyć połówki jabłek,wolne miejsca przykryć pokrojonymi jabłkami,zalać je gorącym budyniem i piec ciasto w 180st C przez ok 50 min.Sprawdzić patyczkiem czy jabłka są miękkie.   Masa śmietanowa:   1/2 l śmietany kremówki cukier do smaku

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciasto z jabłkami, orzechami i solonym karmelem 176

Szklanka mąki (170g) + 3 łyżki do jabłek 2 łyżeczki sody + 2 łyżki soku z cytryny lub octu (można użyć 3,5 łyżeczek  proszku do pieczenia) 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę. Umieszczamy w misie, dodajemy posiekane orzechy, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby mąką obtoczyła jabłka. Odstawiamy w bok. Piekarnik(...)cynamon i mieszamy za pomocą trzepaczki do połączenia się składników. Sodę zalewamy sokiem z cytryny/octem, mieszamy i dodajemy do ciasta.* Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przyszykowanej keksówki i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 75-90 min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy. *Jeżeli używamy proszku do pieczenia, to należy go przesiać razem z mąką i cynamonem. Solony

Kuchnia Łukasza