składnikiciasto* 5 jajek* 1 szklanka cukru* 2 szklanki mąki* 100 g mielonych orzechów* 600 g jabłek* 1/2 szklanki oliwy* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 łyżeczka sody oczyszczonejpolewa czekoladowa* 1 mleczna czekolada* 60 g margaryny* 3 łyżki śmietany kremówki lub mleka zagęszczanegoSposób wykonaniaJabłka obrać i pokroić w drobniutką kostkę.Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodawać po trochu cukier(...)jednym żółtku.Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą.Do ubitych jajek dodawać stopniowo i mieszać przesianą mąkę, oliwę, mielone orzechy oraz jabłka. Dokładnie wymieszaną masę wylać do formy (24/30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.W kąpieli wodnej rozpuścić margarynę i czekoladę, następnie dolać śmietanę lub mleko. Wszystko dokładnie połączyć
Mix smakuchudymi rybami, dróbiem, sałatki z dodatkiem ziół i białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak kwaśno-cierpki. Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego(...)twarde jabłko pokrojone w dość małą kosteczkę DIP: jogurt naturalny otarta skórka z cytryny ząbek czosnku sól do smaku łyżeczka musztardy (nie koniecznie) listki mięty lub natka pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut
AZgotuj!Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką. SKŁADNIKI 3 szklanki maki 1 margaryna 1/4 szklanki cukru 5 żółtek 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wkład do jabłecznika: 1, 5 kg jabłek np. Antonówka 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki cynamonu WYKONANIE: Jabłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy cukrem i cynamonem . Mieszamy i odstawiamy. Mąkę przesiewamy, mieszamy(...)ciasta. Można wylepić dłonią. Wsypujemy jabłka ( będzie ich dużo, ale o to chodzi) Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Osobiście wolę
W kuchennym oknie Ewywszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 pełna szklanka mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej KARMELIZOWANE JABŁKA 3 jabłka / plus sok z cytryny do skropienia 3 łyżki cukru sok z 1/2 małej cytryny 1 łyżeczka cynamonu POSYPKA 2 łyżki drobnego cukru(...)sprawdzamy wbijając w nie wykałaczkę( powinna być sucha, ciasto nie powinno jej oblepiać) Gotowe placki przekładamy na talerz wyłożonym papierem do pieczenia. Przed podaniem posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem. Na każdy placuszek nakładamy łyżkę ciepłych karmelizowanych jabłek
cool and mintymąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany 18% 1 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac przez sitko.Dodac cukier i cukier(...)posypac bułka tartą. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika , dzielimy na pół , wykłądamy 1 częscia foremkę a drugą czesc z powrotem do zamrażalnika w celu zapieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 30 min. Nastepnie wykładamy jabłka i na jabłka wykładamy budyń. Na budyń kładziemy druga częśc ciasta. I znowu zapiekamy w piekarniku 180 C ok. 30 minut . Czas pieczenia
Słodkości i nie tylkołączymy z konfiturą brzoskwiniową, mieszamy dłonią jak ciasto. 3. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - jabłko w plastrach, posypujemy łyżeczką cukru i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z konfiturą - jabłko w plastrach + cukier i cynamon - ser biały - dwa jabłka w plastrach +cukier i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy
Apetyczna babeczkaosoby Składniki : 2 piersi z kaczki mieszanka sałat z przewagą roszponki cebula czerwona czerwony ocet balsamiczny creme jabłko Sałatka z pieczoną piersią kaczki Przygotowanie: 1. Piersi kaczki umyj, osusz. Skórę natnij w kratkę, aby tłuszcz mógł się wytopić. Posól i popieprz dowolnym pieprzem (czasami dodaję pieprz syczuański) Usmaż na patelni skórką do patelni(...)kilku minutach odwróć i smaż, aby skórka była chrupiąca. Pokrój w cienkie plasterki 2. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w talarki 3. Jabłko pokrój w cienkie paseczki 4.Na talerzu rozsyp sałatę połóż kaczkę jabłko i cebulę. Całość polej kremowym octem balsamicznym
AZgotuj!Jest to najlepszy jabłecznik na świecie! Nie ma osoby, której by nie smakował. Ten jabłecznik piekła moja babcia, mama, a teraz ja. Kruchy z mnóstwem jabłek z cynamonem, mniam :) Przyznam się, że na jabłecznik mam tylko ten przepis. Próbowałam innych(...)zawsze wracam tylko do tego. Składniki: Pół kilograma mąki pół szklanki cukru jedno małe opakowanie cukru waniliowego 16 gram 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki smalcu 3 jajka kostka margaryny 1 kilogram jabłek łyżeczka z lekką górką cynamonu do jabłek Przygotowanie: Na początku najlepiej przygotować sobie jabłka. Można je zmielić w maszynce o grubych oczkach
Wołowina od rekinaszklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,25 szklanki oleju 1 szklanka posiekanych na kawałki orzechów włoskich 3 jajka łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia 6 pokrojonych w kostkę jabłek Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać łyżką (tak by jabłka obkleiły się ciastem). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej ciasto. Piec ok. 40-50 minut
Mania Wypiekaniagotować na małym ogniu często mieszając Kiedy jabłka się rozpadną przełożyć je do czystych słoiczków, zakręcić dekielkami i gotować słoiczki ok. 15- 20 min. Tak przygotowane jabłka posłużą mi do pieczenia szarlotek, będą tez świetne np. do ugotowanego ryżu. Moje jabłka były słodkie dlatego nie dodawałam do nich cukru
Proste Potrawymasłem, jeśli silikonową można pominąć). Na róże nałożyć na gorę folię aluminiową (by jabłka się nie przypaliły). Piec ok. 45-50 minut w temp. 190 stopni. Pod koniec pieczenia (na ostatnie 5-10 minut można ściągnąć folię, by jabłka przyrumieniły się od góry). Po upieczeniu wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Z przepisu otrzymamy 12 róż
Mania Wypiekaniarazem przepis zaczerpnięty od Bereniki [ klik ] Babeczki - muffiny to pyszny pomysł który wybrała dla nas Monia i to był trafny wybór. Babeczki są puszyste, aromatyczne, pachnące jabłkami a jak się piekły to cynamonem pachniało w całym domu, ba na całej klatce schodowej. Zachęcam do pieczenia, dodam że moje już pożarte. Drożdżowe muffiny zawijane z jabłkiem i cynamonem. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowaniePrzepis na ten aromatyczny, pieczony boczek znalazłam u Amber . Oryginalnie powinien być podawany z jabłkami, ale ponieważ niedawno robiłam schab z jabłkami, to tym razem jabłka sobie odpuściłam Boczek pieczony jest bardzo aromatyczny i praktycznie rozpływa się w ustach. Jedyną jego wadą jest to, że nie udało mi się kupić bardziej mięsnego kawałka i trzeba
UgotujmyTo.plktóry gości w naszych domach w postaci kurczaka pieczonego, dostępnych w fast-foodach skrzydełek, polędwiczek czy udek, potrawki z kurczaka robionej na rodzinne obiady czy zupy, będącej królem polskiego stołu – rosołu. Oswajamy się również coraz częściej z kaczką. W moim rodzinnym domu to zawsze tata piekł kaczkę z jabłkami i pomarańczami na drugi Świąt Bożego Narodzenia(...)jest o tyle wdzięczna, że podobnie jak u kurczaka, można wykorzystać jej elementy do zrobienia fantastycznego dania. Z porcji rosołowych ugotować wywar na czerninę podaną z lanymi kluskami. Udka pieczemy lub poddajemy długiemu gotowaniu w smalcu. Z resztek kaczki możemy zrobić pyszny farsz do pierogów z kaczką. A z piersi… no właśnie. Najlepsza kacza pierś, według mnie
Jacob Tasteszmielonego 1 jajko 1 żółtko ok 4 jabłka POLEWA: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z czarnej porzeczki Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło i pozostałe składniki, oprócz jabłek. Zagnieść ciasto i odstawić na 15 min do lodówki. W tym czasie można obrać i pokroić jabłka w ósemki, wycinając gniazda nasienne. Ciasto rozwałkować(...)grubość 3-4 mm i pociąć na paski o szerokości nieco większej niż kawałek jabłka. Kłaść jabłko na końcu i zawinąć, tak aby całe było otulone ciastem. Nadmiar odciąć i posklejać końce dociskając w dłoni. Układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto z wierzchu można nakłuć widelcem, wtedy nie będzie tak dużej pustej przestrzeni po upieczeniu. Ciastka wstawić
https:KKuchniaMniam