było numerem jeden w 2015 roku! NAJPOPULARNIEJSZY PRZEPIS NA BLOGU W 2015 roku KURCZAK Z ROŻNA NUMEREM DWA NIESPODZIANKA TEŻ KURCZAK ;-) Pieczony kurczak w maśle z jabłkami! TRZECIE MIEJSCE TEŻ MIĘSKO Karkówka pieczona w marynacie musztardowo- miodowej. Potem postanowiliście razem ze mną przygotować coś do spiżarni, hitem całych wakacji były dwa przepisy: Kabaczki w zalewie
SMYKWKUCHNIkawy. Jestem pewna, że Wam też tak bardzo posmakuje :) Ciasto: 3 szkl mąki 1 kostka margaryny 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ewentualnie troszkę śmietany 2 kg jabłek cukier i przyprawa do szarlotki KAMIS lub cynamon wedle uznania 3 łyżki bułki tartej Pianka: 5 białek 1 szkl cukru 100g płatków migdałowych Ciasto: Składniki posiekać(...)kruchy spód posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Sztywną i lśniącą wyłożyć równą warstwą na jabłka, posypać płatkami migdałów i piec ok 30-40min do zarumienienia. Ostudzić
Smakołyki Asijabłka pokroić na ósemki, oprószyc majerankiem. Masłem wysmarować kurczaka w środku i na zewnątrz, posypać majerankiem. W srodek nawkładać jabłka , spiąc wykałaczkami lub zszyć.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st przez ok. godzinę. Ja podaję na pieczonym ziemniaczkach wraz z kawałkami zapieczonych jabłek
Z Majeczką w kuchniodstawić na później. Twaróg zmielić przez maszynkę, lub mocno utrzeć duczkiem do ucierania ciast. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym ubić, dodać twaróg, kefir, mąkę, proszek do pieczenia i wymieszać. Dodać obrane jabłka. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną masę. Białka dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Mocno rozgrzać tłuszcz na patelni, następnie zmniejszyć temperaturę. Smażyć placuszki(...)obroty 4,5 – wyjąć jabłka do miseczki -do naczynia miksującego dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, twaróg, kefir, mąkę, proszek do pieczenia, zmiksować 25 sekund, obroty 5 -masę twarogową wyjąć do dużej miski, dodać jabłka, i białka, wymieszać delikatnie kopystką -smażyć jak wyżej. Smacznego
Kuchnia Pokoleńłyżki tartych orzechów laskowych ok 20 orzechów laskowych 2 łyżki oleju 1 jajko 1 jabłko PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, cukier z wanilią, proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Obrane jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Daktyle kroimy na małe kawałeczki. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki dodajemy wymieszanych składników suchych i mieszamy całość. Z tak przygotowanej
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem(...)lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek. Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki). Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno
Ala piecze i gotujeprzepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową: 25 dag tłustego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko ½ torebki budyniu 6 dag gęstej
Tradycyjna KuchniaNatrzeć nią umytą i osuszoną łopatkę. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny (lub na noc). Dno naczynia do pieczenia (najlepiej zamykana brytfanna o grubych ściankach) wyłożyć cebulą pokrojoną w piórka. Ułożyć na niej mięso, a po bokach poukładać ciasno jabłka pokrojone w ósemki. Pomiędzy jabłka a mięso włożyć listki lauru i ząbki czosnku (nieobrane i lekko zmiażdżone(...)Piec 20 minut bez przykrycia. Zmniejszyć temperaturę do 170 - 180 stopni, przykryć (może być folią) i piec 60 - 80 minut. W połowie czasu podlać drugą porcją cydru. Upieczone mięso (jeśli dysponujemy termometrem - wewnętrzna temp. minimum 63 stopnie) wyjąć z piekarnika i pozwolić mu odpocząć w naczyniu około 10 - 15 minut przed krojeniem. Podawać pokrojone w grube plastry w towarzystwie jabłek
zadanie-gotowanietortownicę o średnicy 25 cm Składniki: 100 g drobnego cukru 125 g masła 2 jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka kokosowego 50 g wiórków kokosowych 4 jabłka sok z 1 cytryny Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki mleka kokosowego wiórki kokosowe do posypania ciasta Wykonanie: Wszystkie składniki(...)obrotach, tylko do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Przekładamy do niej ciasto, na wierzchu układamy ponacinane jabłka, lekko wciskając je w ciasto. Pieczemy około 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Cukier puder mieszamy z mlekiem kokosowym. Lukrem polewamy ciasto, a potem posypujemy je wiórkami. Inspiracja
Kulinarne przygody Gatitybędzie fajnie tu pasował. Składniki: Rolada: 4 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka pół opakowania galaretki cytrynowej cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier(...)stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu do powstania jednolitej masy. Dodajemy
Czerwona Porzeczkawykonanie zajmuję chwilę. :) Składniki: 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 5 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 120 ml mleka 2% 2 średnia jabłka aromat waniliowy Sposób przygotowania: Żółtka oddzielamy od białek. Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy wraz cukrem. Następnie dodajemy(...)mąkę żytnią i pszenną, proszek do pieczenia, cynamon, aromat waniliowy i mleko. Wszystko miksujemy. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz sztywną pianę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do natłuszczonej blaszki lub naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestastopni, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Zmiksuj jajko z cukrem. Dodaj olej i jabłko, zmiksuj ponownie. W osobnej misce wymieszaj suche składniki (mąki, amarantusa, cynamon, sodkę, proszek do pieczenia, sól). Dodaj suche składniki do mokrych i dokładnie wymieszaj. Piecz ok. 10 minut. * Można dać 2 jabłka, ja akurat dałam jedno. **Ciasteczka są mało słodkie, jeśli wolisz słodsze, dodaj więcej
Corner With Recipescukru (ilość zależy od słodkości jabłek) 1 i ½ szklanki oleju KLIK 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 i ½ kg jabłek Całe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. Wlewam powoli olej stale miksując. Mąkę mieszam z cynamonem(...)kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta. Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość. Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę godzinę, w 180 st. C Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami
Takie tam pichcenienagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 2 godziny. Po mniej więcej godzinie pieczenia w brytfance powinno wytworzyć się sporo płynu, a skórka powinna się pięknie zarumienić. Odlewamy 2 łyżki płynu na patelnię, a kaczkę przykrywamy pokrywką, bądź folią aluminiową i pieczemy jeszcze godzinę. Jabłka kroimy na mniejsze ćwiartki, wydrążamy nasienie, przekładamy na patelnie z tłuszczem odlanym
na moim stole...kilku jabłek :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru kryształu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny - 4 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 300 g śliwek - 200 g jabłek kruszonka - 1/2 szklanki cukru kryształu - 3/4 szklanki mąki pszennej - 150 g zimnego masła Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę(...)przestudzoną margarynę. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24 cm x 24 cm a na wierzchu układamy wypestkowane połówki śliwek oraz obrane kawałki jabłek. Składniki na kruszonkę łączymy, zagniatamy a następnie rozkruszamy na owocach. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 45 minut
Zainspirowana w kuchnijogurt naturalny. Dzięki jogurtowi nadzienie w jabłku nie będzie wysychać, i nada delikatnego smaku. Wstawiamy jabłka do piekarnika nagrzanego do ok. 180*C i pieczemy ok. pół godziny. (Pieczemy do momentu aż jabłka będą miękkie a skórka popęka i zacznie odstawać). W czasie gdy jabłuszka są w piekarniku gotujemy sos waniliowy. Do 300g. mleka dodajemy cukier i ziarenka
Lubię to gotujęNajprawdziwsza szarlotka bez udziwnień;) - 3 szklanki mąki -3/4 szklanki cukru pudru - 1 cukier wanilinowy -1 kostka masła (250 g) - 3 jaja - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek bez różnicy jaka odmiana, takie jak lubicie Wszystkie składniki z wyjątkiem jabłek zagnieść na sto lnicy. Ciasto podzielić na dwie równe części: większą część 2/3 rozwałkować(...)odrobina wody, pod koniec dodać odrobinę cukru do smaku i cynamonu. Ja uwielbiam więc daję sobie dużo:) Na cisto wyłożone w tortownicy wykładamy przestudzone jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 45-50 minut w 180* do zarumienienia wierzchu ciasta
Moje Słodkie Piekiełko