grafomania to jeszcze informacyjny bigos:) Cucina Romana i cucina Romanesca Szereg potraw włoskich korzeniami sięga w czasów niekończących się biesiad w pałacach zamożnych Rzymian epoki cesarskiej (Lukullus robił kilkudniowe imprezy, na których podawano setki potraw), a nawet wcześniejszej ery początków Rzymu, skromnego miasta założonego przez pasterzy. To Cucina Romana, kuchnia starożytnego Rzymu. Kuchnia rzymska czasów współczesnych to Cucina Romanesca. Saltimbocca
Niedzielny kucharzDziś przepis na sałatkę meksykańską, która skradnie serce niejednej imprezy. Podaję ją do grzanek, tostów, bagietki, stołu zastawionego przekąskami i smakołykami podczas biesiady. Smakuje wszystkim! Sałatka z ananasem, żółtym serem, czerwoną fasolą, kukurydzą i porem wchodzi do naszego imprezowego menu. To także świetna propozycja na podwieczorek czy kolację. SKŁADNIKI: puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka ananasa, u mnie kostka
Zasmakuj Kuchnialbo z frytkami. Tak naprawdę z każdym dodatkiem będą się świetnie komponować, więc możecie je serwować z czym tylko chcecie :) Kotlety w parmezanowej panierce to również super przekąska na imprezę :) Świetnie się sprawdzi w postaci mniejszych kotlecików podawanych np. z sosem czosnkowym lub sosem tysiąca wysp. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kurczaka w parmezanowej panierce – Składniki: 2 pojedyncze filety
Kulinarne PrzebojePyszna i zdrowa sałatka, zresztą moja ulubiona. Robi się ją błyskawicznie i przede wszystkim jest niezwykle bogata w witaminy. Idealnie sprawdzi się do pracy, ale także na każdej imprezie
Z Hrabiną w kuchniBardzo fajna przekąska na wszelkiego rodzaju imprezy, zarówno na przyjęcia zasiadane jak i stane. Doskonale sprawdzi się również jako kolacja czy drugie śniadanie do pracy. Łatwe i szybkie w wykonaniu i po prostu smaczne 😊 Składniki: 10 plastrów szynki (dla przyjęcia stojącego lepsze będą plastry z mniejszej szynki - wtedy trzeba ich wziąć więcej, ok. 20 plastrów) 5 jaj ugotowanych
Ze smakiem bez glutenuDoskonałe danie na rodzinne imprezy, do podania z filiżanką czerwonego barszczyku. Jest wegetariańskie i chociaż dosyć czasochłonne i pracochłonne to naprawdę warte zachodu. Można je zrobić w ilości hurtowej i delektować się nimi przez kilka dni. Przepis pochodzi ze zbiorów Ewy Aszkiewicz i został przeze mnie trochę zmodyfikowany. Składniki: czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
Ze smakiem bez glutenuprzystawka zachwyciła mnie podczas imprezy sylwestrowej w jednej z restauracji. Wiadomo, że wyglądała zdecydowanie lepiej i zapewne lepiej smakowała, jednakże postanowiłam ją odtworzyć i zaserwować na karnawałowym stole. Roladki naleśnikowe ze szpinakiem, łososiem i serkiem są banalnie proste. Wystarczy usmażyć naleśniki z dodatkiem szpinaku i nadziać serkiem śmietankowym, łososiem wędzonym i ogórkiem konserwowym. Oczywiście, nadzienie jest dowolne. Idea jednak
W kuchni Karmel-itkipodać. Pasta śledziowo - jajeczna składa się z kilku składników, które się ze sobą świetnie komponują. Pasta śledziowa z jajkiem poleca się na pyszną kolację lub rewelacyjną przekąskę na imprezę! Potrzebujemy: 3 śledzie w occie 4 duże jaja ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu sól, pieprz Śledzie kroimy w kosteczkę, jajka na twardo również kroimy w kosteczkę
MamaOskarkachcesz wyglądać. Nie obwiniaj innych za brak efektów w odchudzaniu. Przypadek 1 Nie mogę schudnąć bo, chodzę do cioci/ babci na obiady i głupio odmawiać. Co tydzień mam imprezy/ spotkania ze znajomymi, głupio nie zjeść pizzy/ kababa itp. Przypadek 2 Nie stać mnie na prowadzenie diety Przypadek 4 Nie mam czasu na zdrowe odżywianie, nie mam czasu
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasSuper pomysłowy przepis na skrzydełka z kurczaka, który robi furorę w USA. Chicken lollipops czyli lizaki z kurczaka. Jeśli szukacie idealnej przekąski na imprezę, która wszystkich zaskoczy, właśnie ją znaleźliście. Cały “myk” kryje się w odpowiednim przygotowaniu mięsa – ze skrzydełka trzeba odciąć lotkę, pozostałą cześć podzielić na dwa kawałki w miejscu stawu. Następnie nakroić na końcu kostki
Kulinarna PolskaDzisiaj przypada post sałatkowy. Pyszna, łatwa i na pewno do wykonania w przyszłości nie raz! Sprawdzi się na imprezie czy też jako obiadokolacja z kawałkiem mięsa. Przepis stworzył się sam, to znaczy chciałam wykorzystać seler naciowy, dodałam kilka składników i się udało ! Oczywiście można kombinować dodać kilka składników więcej i stworzyć swoją wersję. Ten przepis to prostota
Na moim talerzuSałatka z kapustą pekińską, selerem naciowym i tuńczykiem to doskonały pomysł na śniadanie lub kolację, będzie również ciekawą propozycją na domowe imprezy. Jest to bardzo smaczna, chrupiąca, szybka i banalnie prosta w przygotowaniu przekąska, idealna dla amatorów oryginalnych smaków. składniki na 4 porcje 1/2 główki małej kapusty pekińskiej 4 łodygi selera naciowego 1 puszka tuńczyka w wodzie
Smakowite Daniasmażony w boczku , ciepła przekąska. Świetnie sprawdzi się podczas imprezy. Można wcześniej przygotować, a podsmażyć w ostatniej chwili. 150 g sera twardego - emmentaler, gouda..., 10 cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, tłuszcz do smażenia, Ser pokroić na 10 jednakowych kostek, których boki muszą być mniejsze niż szerokość plastrów boczku. Plasterki boczku przekroić w poprzek na pół. Zawinąć ser w boczek. Smażyć
królestwo garówSzybka, prosta przekąska na imprezę, albo wizytę niespodziewanych gości. Do tego jest lekka i zdrowa. Przygotujemy ją w 10 minut. Sałatka ze śledziem podana na waflach może być efektowna i fajnie podana. wafle ryżowe 1/2 główki sałaty strzępiastej 4 filety śledziowe w oleju 1/2 awokado 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 1 cebula czerwona mała 6 pomidorów koktajlowych 1/2 papryczki
wesoła kuchniapoczęstowała mnie znajoma osoba. Smalec był wyborny. Okazało się, że robi go od wielu, wielu lat wg przepisu nieżyjącego już Macieja Kuronia i zawsze smalec pierwszy schodzi na każdej imprezie. A sekret tkwi w powolnym topieniu się słoniny pod przykryciem i dodaniu dużej ilości majeranku. Dlatego jak zwykle musiałam to przetestować i taki też smalec zrobiłam. Mówię wam pycha! Innego
Bernika - moj kulinarny pamietnik