herbatniki - 5808 przepisów (strona:99/388)

Sernik z polewą czekoladową w aromacie limonki 123

cukru waniliowego 40 g budyniu (waniliowego) 1 limonka 3 łyżeczki kandyzowanej skórki z pomarańczy POLEWA: 1/2 ciemnej czekolady (70% cocoa) opcjonalnie 1/3 białej czekolady dla akcentu PRZYGOTOWANIE spodu sernika: Herbatniki kruszymy za pomocą blendera lub tłuczka do mięsa i woreczka foliowego. Margarynę roztapiamy i dodajemy do pokruszonych herbatników. Wszystko razem dokładnie łączymy. Uzyskaną masę układamy na dnie silikonowej(...)składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera na niskich obrotach. Na końcu dodajemy kandyzowaną skórkę z pomarańczy i delikatnie mieszamy. Gotową masę sernikową przelewamy do formy na spód z herbatników. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C na 60 min. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na ok. 60 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia

kulinarnyJa
Chatka Puchatka 637

cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy twaróg, serek mascarpone i wanilię. Masę dzielimy na pół. Pierwszą zostawiamy białą, a do drugiej dodajemy 1 łyżkę kakao i dokładnie mieszamy. Herbatniki układamy na folii aluminiowej w prostokąt 3 x 6. Na herbatniki wykładamy masę kakaową i rozsmarowujemy na całości (2 łyżki odkładamy na potem). Na masę kakaową ponownie układamy(...)sposób herbatniki – a na nich rozsmarowujemy masę jasną. Pozostawione 2 łyżki kremu kakaowego wykładamy na środku jasnej masy (najwygodniej jest zrobić to dekoratorem). Brzoskwinie osuszamy, z syropu, ręcznikiem papierowym. Układamy, przecięciem do dołu, na masę kakaową (wyłożoną na środku jasnej). Boki ciasta podnosimy (korzystając z folii) formując trójkąt. Zawijamy folię i wkładamy ciasto do lodówki. Szykujemy polewę. Masło

mojewypiekiinietylko
Rolada kokosowa 159

mleka kokosowego - 2 łyżki rumu (lub 1-2 łyżki soku z cytryny) - extract waniliowy - skórka pomarańczowa - 375 g krojonych suszonych moreli Polewa czekoladowa: - 200g czekolady - 3 łyżki słodkiej śmietanki Herbatniki zmieliłam w blenderze. Wsypałam przez sitko kakao, cukier puder – wymieszałam. Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam mleko kokosowe, podgrzałam. Gorące mleko z masłem wlałam do zmielonych herbatników, połączyłam(...)koniec ucierania dodawałam partiami zmielone wiórki, mleko kokosowe, rum i extract waniliowy. Do utartej masy wsypałam krojone morele i skórkę pomarańczową – wymieszałam. Gotową masę nałożyłam na ciasto z herbatników. Zwinęłam roladę, zapakowałam w papier do pieczenia (można w folię spożywczą lub aluminiową) i wstawiłam na 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, gdy rolada już stężała, oblałam

mojewypiekiinietylko
Sernik tęczowy 386

szklanki drobnego cukru - 2 budynie waniliowe bez cukru - ekstrakt waniliowy - barwniki do ciasta - worek do pieczenia na tortownicę Spód: - 180g herbatników - 75g roztopionego masła   Herbatniki rozdrabniamy blenderem, dodajemy roztopione masło – mieszamy łyżką. Dno i boki tortownicy smarujemy masłem. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, tortownicę trzeba zabezpieczyć. Jak poprzednio, użyłam worka do pieczenia indyka. Jest duży(...)więc moja 26cm tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Świeży twaróg domowy nie wymaga mielenia. Po przełożeniu do miski, przy użyciu robota twaróg ucieramy. Dodajemy dwa budynie, dalej ucierając. Następnie w kolejności – cukier oraz po 1 jajku

mojewypiekiinietylko
Sernik czekoladowy z wiśniami 221

obiecałam sobie, że na specjalną okazję będzie właśnie ten – sernik czekoladowy z wiśniami. Okazja się nadarzyła, była nią pierwsza rocznica mojego bloga . Składniki na spód (tortownica 24cm): - 150g herbatników digestives - 1 i ½ łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 110g miękkiego masła Składniki na masę serową: - 500g twarogu - 500g serka mascarpone - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 i 1/3 szklanki drobnego(...)więc tortownica idealnie się zmieściła. Odcięłam „spory zapas” i przewiązałam mocną nicią przy górnej krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Tortownice smarujemy wewnątrz masłem i szykujemy spód z herbatników. Herbatniki miksujemy, dodajemy kakao, cukier puder i miękkie masło. Łączymy składniki ręcznie lub blenderem (czy malakserem). Gotową masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie, wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Deser kawowy z owocami 199

cukrem Ponadto: Owoce (u mnie brzoskwinie z puszki) ale mogą być np. wiśnie z kompotu. 2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao 1 łyżeczka mielonej kawy Około 4 – 6 paczuszek herbatników (w zależności od wielkości blachy) Amaretto Ewentualnie bita śmietana i dowolne owoce do ozdoby. Sposób wykonania: Masa kawowa: Żółtka dajemy do miski, dodajemy cukier i ucieramy mikserem na najwyższych obrotach(...)masą jajeczną. Do kremu dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczalnej kawy nadal miksując. Masa budyniowa: Na mleku gotujemy budyń, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo budyń, ucierając. Deser – finał: Herbatniki przez 1 sekundę moczymy w amaretto i układamy na blaszy. Na herbatniki wylewamy przestudzoną masę budyniową, w masę budyniową wkładamy owoce i przykrywamy masą kawową. Na wierzch posypujemy kakao

Bon Appetit Małgorzaty
Orzeźwiający deser z kiwi i miętą. Mniam! 191

ubić. Dodać do niej tężejącą galaretkę. Pokroić drobno 1 paczkę żelek i wymieszać z pianką. Mus: 4 kiwi obrać, pokroić, miętę umyć i wszystko zmiksować blenderem na jednolity mus. Herbatniki rozkruszamy na piasek, np. wałkiem albo drewnianym tłuczkiem. Pozostałe żelki kroimy drobno oraz pozostałe kiwi kroimy w plastry. Do lampek do wina, albo salaterek do lodów, najpierw dajemy rozkruszone(...)herbatniki, następnie wystudzoną masę z masła, kisielu i galaretki, na masę układamy pokrojone kiwi (parę plasterków zostawiamy do ozdobienia) następnie zalewamy wystudzoną masę piankową z żelkami, na koniec polewamy musem z kiwi i mięty. Ozdabiamy owocem kiwi, oraz listkami mięty i żelkami. Kisiele z galaretką Pianka Kiwi i mięta w blenderze Ucieranie herbatników na piasek Deser z kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 313

deseru w pucharkach. przepis w kolejnych postach.  składniki: 1 kg twarogu sernikowego małe opakowanie margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka pół szklanki mleka 3 budynie waniliowe 5 paczek herbatników kakaowych aromat rumowy około 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek) Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas(...)Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Na małej blaszce układamy herbatniki. Troszkę już przestudzoną masę serowa wylewamy na ułożone wcześniej herbatniki. Wyrównujemy ser i kładziemy kolejną warstwę herbatników. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej

Bon Appetit Małgorzaty
Szybka tarta z borówkami 164

chciało mi się wyrabiać ciasto na tartę postanowiłam pójść na łatwiznę i wykorzystać kruszone herbatniki :-P Składniki: 1 litr borówek amerykańskich 2 szklanki pokruszonych herbatników (pół na pół zwykłe z kakaowymi) kostka stopionego masła 2 łyżki cukru puszka schłodzonego mleka skondensowanego 4 żółtka sok z 1 cytryny 1 cukier waniliowy 200 ml schłodzonej śmietanki(...)kremówki 36%  Spód: rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy masło i cukier, i wyrabiamy masę. Masę wykładamy na dno tortownicy (u mnie naczynie na tartę). Pieczemy 10 minut i wyjmujemy do ostygnięcia.  Masa: połączyć mleko skondensowane z żółtkami i dodać sok z 1 cytryny oraz cukier waniliowy. Bardzo

Bon Appetit Małgorzaty
Bajaderka z dżemem wiśniowym 206

rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawić.  Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru następnie dodać stopniowo i ostrożnie do niej schłodzoną, tężejącą galaretkę.  Masa kakaowa:  1/3 herbatników namoczyć w alkoholu i wyłożyć dno tortownicy o średnicy 24  cm. Masło rozpuścić w rondlu z dodatkiem cukru, kakao oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła.  Torcik:  Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy.  Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście. bajaderka z dżemem wiśniowym

Bon Appetit Małgorzaty
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1113

szklanki cukru Na spód (tortownica o średnicy 26 cm): 300 g pokruszonych herbatników 150 g rozpuszczonego masła Dodatkowo: 1/3 szklanki cukieru pudru 1 op. truskawek Spód: Pokruszone herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem. Masę z herbatników równomiernie wykładamy na spód natłuszczonej tortownicy. Wstawiamy na 30 min do lodówki. Krem: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy(...)nich cukier. Żółtka miksujemy z budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników.  Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia.  Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkami torcik jogurtowy

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto Kruszynka / Niebo 12501

jabłek 2 galaretki pomarańczowe 1 łyżka masła Masa orzechowa: 1 kostka masła 20 dag orzechów mielonych 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: polewa kakaowa duża paczka herbatników Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia. 2. Robimy masę jabłkową(...)zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy. 4. Przekładamy ciasto od dołu: ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa 5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów. Smacznego!!! *Ciasto robiłam w blaszce 24x36cm

Kuchnia domowa Ani
Sernik makowy bez pieczenia 1563

razie potrzeby dolewając nieco wody, by mak był nią zakryty przez cały czas - ugotowany mak dokładnie osączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - herbatniki rozdrobnić na piasek - masło roztopić, dodać do ciastek razem z mlekiem, wymieszać, całość powinna mieć konsystencję mokrego piasku - tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia - herbatniki przełożyć do tortownicy, przy pomocy(...)zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji - zimną śmietankę ubić na sztywno, ubitą dodawać partiami do masy serowej, za każdym razem delikatnie mieszając łyżką - gotową masę przełożyć na schłodzony spód z herbatników, wyrównać, schłodzić do zastygnięcia masy - do rondelka przełożyć 1/2 łyżki miodu, 1/2 łyżki masła i 1 i 1/2 łyżki cukru pudru, a gdy składniki się rozpuszczą, dodać pozostawiony

Smakołyki Bereniki
Ciasto 3BIT na kakaowych ciastkach 376

pozna, będzie musiał zginąć ;) Długo śmialiśmy się z tego, a z przepisu korzystam często i dzięki łaskawości sąsiada, żyję ;)  Składniki: 3 duże paczki kakaowych herbatników (około 400 gramów) 1 mleko skondensowane "krówka" 2 budynie śmietankowe 2 opakowania "Śnieżki" 3/4 litra mleka 600 ml. śmietany 30% 2/3 kostki masła 2 wafelki w czekoladzie (np. "Grześki") Budyń ugotować(...)mleku, wystudzić. Utrzeć masło i stopniowo dodawać budyń. Ja robiłam to mikserem, jednak na niewielkich obrotach. Śmietanę ubić ze "Śnieżką". Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Blok czekoladowy 245

rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem.   SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g  woda 200 ml  herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka" masło 1 kostkę  3 łyżki kakao ciemnego  cukier 3/4 szklanki  SPOSÓB WYKONANIA : - mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone herbatniki, mieszam(...)mlekiem - w garnuszku podgrzewam wodę, dodaję masło cukier i kakao - mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji - tak przygotowaną masę powoli wlewam do naszego mleka z herbatnikami, mieszam drewnianą łyżką - gdy wymieszamy nasze składniki gotową masę przekładam do przygotowanej foremki (użyłam foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia) - tak przygotowany blok wkładam do lodówki do całkowitego zastygnięcia a najlepiej na całą

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania