pysznym , obłędnie słodkim karmelem …Ajjj … czyż nie warto od czasu do czasu tak zgrzeszyć?! ;)Tartę snickers robi się ekspresowo i nie wymaga pieczenia!Ostrzegam : uzależnia! SKŁADNIKI :SPÓD :* herbatniki – 200 g* masło – ok. 80 gMASA KARMELOWA :* cukier – 3/4 szkl* śmietana kremówka 36% – 200 ml* orzeszki ziemne niesolone – 1,5 szklSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :SPÓD :Herbatniki drobniutko
Ostra na Słodkomleko – 360 ml – masło – 150 g – cukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą(...)momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.Pozostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA:Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.Dokładnie rozrabiamy.Śmietanę ubijamy na sztywno.Łączymy z ostudzoną i tężejącą lekko galaretką.Masą pokrywamy herbatniki.Posypujemy gęsto startą drobno czekoladą
Ostra na Słodkocytrynowa – 1 opakowanie – śmietana 36% – 500 ml – cukier puder – 2 łyżkiLUKIER :- sok z cytryny – 4 łyżki – cukier puder – 3 łyżki DODATKOWO :- herbatniki – ok. 25 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywno.Ciągle mieszając dodajemy cukier , a na końcu po jednym żółtku.W osobnej miseczce przesiewamy obydwie(...)wody i zostawiamy do ostygnięcia.Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Ciągle miksując dodajemy stopniowo tężejącą galaretkę.Wlewamy na masę budyniową.Na górze układamy herbatniki jeden obok drugiego.LUKIER :Sok z cytryny rozcieńczamy z cukrem puder na gładką masę.( Dodajemy taka ilośc cukru pudru , by masa była gęsta , ale smarowna )Przygotowany lukrem dokładnie smarujemy herbatniki.Zdobimy listkami
Ostra na Słodkozrobić! SKŁADNIKI :( ok. 13 szt )* masło – 50 g* cukier puder – 1/4 szkl* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* małe jajko – 1 szt* wiórki kokosowe – 80 g* herbatniki – 50 g* migdały – 13 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę.Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy(...)obtaczania ) i dokładnie mieszamy.Wkładamy na ok. 20 minut do mrożenia.Herbatniki bardzo drobno kruszymy , dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy.Migdały zalewamy wrzątkiem , po chwili płuczemy w zimnej wodzie i zdejmujemy skórkę.Z masy formujemy kuleczki , do środka wkładamy migdał i odstawiamy do chłodzenia.Smacznego
Ostra na Słodkonawet z ciasta, któremu „przytrafił” się zakalec!Spróbujcie!Na pewno nie pożałujecie! SKŁADNIKI:* pokruszone ciasta, ciastka, muffinki ( bez żadnych mas i kremów! ) – 400 g* pokruszone herbatniki – 100 g* „mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej(...)ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko studzimy, a następnie wlewamy do ciast.Dodajemy marmoladę, olejek migdałowy i posiekane orzechy , następnie wszystko razem ugniatamy na masę.Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości
Ostra na Słodkorównież dodać inne aromaty. Bardzo polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Star Bright . Składniki na około 35 sporych kuleczek:500g kruchych ciastek lub herbatników(użyłam ciasteczek korzennych i herbatników kakaowych)1 puszka słodzonego skondensowanego mleka6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki ulubionego likieru lub rumu 1-4 łyżki kakao bez cukruaromat rumowy (niekoniecznie)Dodatkowo:czerwony
Mała Cukierenkawjechałam na ambicję. Nie poprzestałam na wypróbowywaniu sprawdzonych przepis. Poszłam dalej i stworzyłam własne proporcje. W taki sposób powstał sernik Jasia i Małgosi.Składniki spodu:2 paczki herbatników,1/4 kostki masła.Herbatniki pokruszyć dokładnie. Można to zrobić za pomocą blendera lub wkładając je do mocnego woreczka i uderzając wałkiem do ciasta. Do pokruszonych ciastek dodajemy miękkie masło
Codzienna kuchnia niecodziennawyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki na formę o średnicy 24 cm:200 g bezów400 ml śmietany kremówki1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!<150 g herbatników (lub kruchych ciastek)3 łyżki wiórków kokosowych4 łyżki masłado dekoracji:polewa karmelowawiórki czekoladoweHerbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać do herbatników razem z masłem. Utrzeć razem
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 kostka Dobrej Gospodyni Mlekovita1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników pół puszki masy kajmakowej orzechowej 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki żurawiny suszonej 1/4 szklanki rodzynek Wykonanie:Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek(...)ubijamy pianę. Żółtka dodajemy do sera, miksujemy, dodajemy cukry, mąki, mleko, proszek budyniowy, miksujemy.Dodajemy ostudzony tłuszcz, na koniec pianę, mieszamy delikatnie. Do prodiża wykładamy papier, obkładamy herbatnikami, wylewamy masą serową, pieczemy 60 minut. Studzimy upieczone ciasto, smarujemy masą kajmakową. Orzechy włoskie tłuczemy na drobniejsze kawałki, mieszamy z żurawiną i rodzynkami. Wykładamy na wierzch ciasta. Zapraszam
Z Majeczką w kuchnimocno owocowe lubiSkładniki:2,5 szkl.jagód leśnych30 dag serka waniliowegopól szkl,smietany 183 łyżki zelatyny+pół szkl.wrzatku2 galaretki jagodowe lub wisniowekostka margaryny20 dag herbatników5 łyzek cukruWykonanie:Margarynę roztapiamy,herbatniki dokładnie mielimy na pył.Łączymy herbatniki z margaryną.Wyklejamy tym dno tortownicy.Odstawiamy do lodówki do stężęnia. Jagody blenderujemy,dodajemy smietanę,serek ,cukier.Na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w pól szkl.wrzatku
Z Majeczką w kuchnimasła3 budynie waniliowe z cukremWARSTWA ŚMIETANOWA:0,5 l śmietanki kremówki 30% lub 36%3 łyżeczki żelatyny1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego+ galaretka cytrynowaWYKONANIE:Spód ciasta to pokruszone herbatniki, należy tak je pokruszyć, aby zapełniły cały dół formy.Warstwa Kubusiowa: z całego Kubusia odlewamy szklankę i przelewamy do miseczki. Natomiast resztę soku Kubuś przelewamy do garnka i dodajemy masło - podgrzewamy(...)Kubusia w miseczce dodajemy budynie i dokładnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści dodajemy Kubusia z budyniami i dokładnie mieszamy do momentu zrobienia się budyniu. Następnie przelewamy masę budyniową na herbatniki i pozostawiamy do ostygnięcia.Galaretkę cytrynową rozpuścić w 350 ml gorącej wody, wymieszać - pozostawić do ostygnięcia i częściowego ścięcia.Warstwa śmietanowa: do szklanki (250 ml) wsypać żelatynę i zalać
Serce zamknięte w formie pysznościwody2 szkl. cukru5-6 łyżek kakao50 dag mleka w proszku, (ja dałam 40 dag i też wyszedł dobry)bakalie (tutaj w zależności od upodobań - ja dałam rodzynki i orzechy)herbatniki (też w zależności od upodobań, ale myślę że tak ok. 3 małych paczek)Przygotowanie:Wodę, cukier, margarynę wrzucamy do garnka i zagotowujemy.Kakao i mleko w proszku razem mieszamy, po czym(...)dalszym ciągu mieszając wlewamy zagotowaną wodę z cukrem i tłuszczem.Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki (ale nie drobno, można poprzełamywać na pół i tak będzie dobrze).Podłużną formę wysmarować masłem i wyłożyć do niej masę.Wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).Smacznego
charlotte gotujezawodnicy nie dali rady zjeść więcej niż jeden kawałek. Przepis trzeba było nieco zmodyfikować i voila: przetestowany, wypróbowany i dziecinnie prosty! :)Składniki:200 g Oreo (u mnie także zwykłe herbatniki)3 łyżki masła500 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladymaliny do dekoracjiCiasteczka Oreo i/lub herbatniki kruszymy w blenderze. Dodajemy masło i miksujemy lub wyrabiamy rękami.Przekładamy do formy na tartę
Ciastkozercysię podoba to zapraszam po przepis :) Składniki :250g serka mascarpone500 g sera białego śmietankowego150 g cukru5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 1 budyń waniliowy WiniaryNa spód:160 g herbatników petit beurre2 łyżki miodu100 g margaryny Kasi 600 g wiśni 1 Dżemix z Delecty 1 cukier wanilinowy Dr Oetkera1/2 szkl cukruTortownica o wym. 25 cm Sposób przygotowania Herbatniki zmielić , dodać
Sama słodycz i szczypta chiliskładników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :))Składniki:1 litrowy słoik prażonych jabłek1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej)1 galaretka morelowa (na wierzch) puszka moreli herbatniki lub biszkoptyWykonanie:Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących jabłek wsypujemy galaretkę (proszek). Całość dokładnie mieszamy i studzimy.Na dnie formy (ja użyłam keksówki) układamy herbatniki
Walijskie Pichcenie