herbatnik - 3836 przepisów (strona:156/256)

Sernik na zimno z borówkami i bezą 110

wierzch ciasta. Wygląda fajnie, może trochę źle się kroi, ale za to dobrze smakuje :)   Sernik na zimno z borówkami i bezą 1 kg sera twarogowego 200 g herbatników 150 g masła 200 g śmietanki kremówki 36 % 2 galaretki porzeczkowe 125 g borówek amerykańskich 3 łyżki cukru pudru beza 4 białka sól 1 szklanka cukru     Herbatniki kruszymy

noteskulinarnyfiga
Limonkowy sernik na zimno 148

podzielę się z wami innymi przepisami. Siba pochodzi z RPA dlatego nie mogę się doczekać afrykańskich akcentów w jej kuchni. Na razie zapraszam na pyszny deser  400 g herbatników 200 g masła 500 g sera białego półtłustego 770 g słodkiego mleka skondensowanego 250 ml śmietanki kremówki 36% 4 limonki starta skóra z 4 limonek (dodać do masy, trochę pozostawić(...)dekoracji) Herbatniki pokruszyć na bardzo drobno. Masło rozpuścić i przelać do ciastek.Wymieszać i uformować spód na tortownicy o średnicy 28 cm. Ser zmiksować bardzo dokładnie na krem (użyłam Termomix'a) Dodać mleko skondensowane i miksować mikserem przez chwilę. wycisnąć sok z 4 limonek + zetrzeć skórkę , przelać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno

noteskulinarnyfiga
Słodkie środy - Kuleczki Rafaello 151

unikam jak ognia ... Udało się! Przepis ten jest bez jajek a kuleczki rozpływają się w ustach :)  Kuleczki Rafaello SKŁADNIKI: 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 85 g herbatników 1 łyżka gęstej śmietany 80 g wiórków kokosowych migdały bądź płatki migdałowe   PRZYGOTOWANIE: Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Kiedy całość połączy(...)się dodajemy śmietanę, a następnie około 5 łyżek wiórków kokosowych - całość dokładnie miksujemy.  Odstawiamy na godzinę do lodówki.  Herbatniki kruszymy na drobniutko. Dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy.  Z powstałej masy formujemy placuszki na których układamy - płatki migdałowe bądź migdała i zawijamy formując kuleczki.  Obtaczamy je w wiórkach kokosowych.  Odstawiamy do lodówki by się

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
KULKI RAFFAELLO 421

tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami   Składniki: 200g miękkiego masła 200g wiórków kokosowych 200g herbatników 1 szklanka cukru pudru 60g migdałów lub orzechów laskowych 2 całe jajka Wykonanie: Masło ucieramy mikserem. Dodajemy do niego cukier puder, dalej ucieramy. Dodajemy jajko, miksujemy az składniki się dobrze(...)połączą.Wiórki kokosowe dodajemy do masy, mieszamy.- odkładamy pól szklanki na wierzch.Masę wstawiamy do lodówki,na min godzinę. Po tym czasie dodajemy do niej pokruszone herbatniki . Formujemy kulki, w każdą w środek wkładamy migdał. Migdały wcześniej zalewamy wrzątkiem na 5 minut, aby dobrze zeszła z nich brązowa skórka.Gotowe kuleczki obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy na min 2 godz

Z Majeczką w kuchni
A figa! Z tonką. 133

Mogę Was tylko zapewnić, że w ustach siedziała wybornie! SERNICZKI Z TONKĄ I FIGAMI  (bez pieczenia)  500 g kremowego twarożku do serników (użyłam President) 1 opakowanie czekoladowych herbatników (ok. 120 g) 60 g masła 250 ml śmietany kremówki kilka łyżeczek galaretki z papierówek (jest słodka, więc użyłam jej zamiast cukru; można zastąpić cukrem pudrem dodając go do smaku(...)szczypta startego nasiona tonki (można zastąpić ekstraktem waniliowym, choć smak będzie już nieco inny) kilka świeżych fig kilka łyżek syropu klonowego Herbatniki pokruszyć lub zmielić. Połączyć z masłem i lekko zagnieść. Powstanie lekko sypka kruszonka.  Ramekiny lub inne foremki na serniczki wyłożyć folią kuchenną. Na dno każdej foremki wysypać kilka łyżeczek czekoladowej posypki i równomiernie docisnąć

KUCHARNIA
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 147

Kiedyś mieli takiego szopa pracza, którego nazwali Herbatnik. Całymi godzinami mogli patrzeć, jak usiłuje wyprać krakersa. Stawiali na podwórku małą patelnie z wodą, potem dawali mu krakersa, a on prał krakersa za krakersem i za każdym razem się dziwił, że herbatnik znika.Patrzył wtedy na swoje maleńkie łapki i był taki zdziwiony. Nie mógł zrozumieć co się dzieje z krakersem

KUCHARNIA
Zupa śliwkowa 113

porcje: 0,5 kg węgierek mały, gęsty jogurt naturalny 4 łyżki cukru pudru pół paczki herbatników posypka czekoladowa lub 3 kostki czekolady do starcia ewentualnie pół szklanki mleka Śliwki blenderujemy cukrem. Dodajemy jogurt, ewentualnie mleko, blend ujemy. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby zupa się ochłodziła. Podajemy posypane czekolada i herbatnikami

Humanistka w kuchni
Sernik bez sera 156

śmietankowe (40 g)  1 cukier waniliowy (16 g)  1/2 szkl. oleju  2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)  3  paczki herbatników petit 10 dag masła S posób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami  ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )   Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy sernik bez sera 233

śmietankowe (40 g) 4 czubate łyżki kakao 1 cukier waniliowy (16 g) 1/2 szkl. oleju 2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g) 3  paczki herbatników petit 10 dag masła Sposób wykonania : Roztopić masło, połączyć z herbatnikami i łyżką kakao ( rozdrobniłam blenderem na jednolitą masę )   Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową

Na słodko lub wytrawnie
Malinowy sernik bez sera 181

malinowe (40 g)  1 cukier waniliowy (16 g)  1/2 szklanki oleju  2 duże jogurty bałkańskie* lub greckie (w sumie ok. 800 g)  3  paczki herbatników petit 100 g masła 500 g malin ( dałam mrożone) Sposób wykonania :   Roztopić masło, połączyć z herbatnikami  ( rozdrobniłam blenderem ) Tortownicę  średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić

Na słodko lub wytrawnie
SERNIK POTRÓJNIE CZEKOLADOWY 102

osłodę, a jeśli jeszcze dorzucimy do ciasta 3 tabliczki czekolady to wszystkie troski i zmartwienia można jakoś załagodzić. Na frasunek niekoniecznie musi być trunek ja polecam serniczek :) SKŁADNIKI: 150g. herbatników (Digestive) 1/3 kostki masła 1 kg sera (może być w wiaderku) 150 g. cukru 3 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego 4 jajka 150 ml. kwaśnej śmietany cukier lub aromat waniliowy(...)białej czekolady 100 g. mlecznej czekolady 100 g. gorzkiej czekolady 4 łyżki słodkiej śmietanki A jak to zrobić: Herbatniki rozkruszyć lub rozdrobnić blenderem i połączyć z roztopionym, chłodnym masłem. Powstała masę przełożyć na spód tortownicy i dokładnie rozprowadzić na całości, ugniatając tak aby powstał spód naszego ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiec całość 10- 12 minut. Masa serowa

Kuchnia w opałach
CYTRYNOWIEC 136

śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę 2 łyżki masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru dodatkowo herbatniki A jak to zrobić: Najpierw należy upiec biszkopt (można to zrobić dzień wcześniej). Białka oddzielić od żółtek Do białek dodać szczyptę soli i ubić je mikserem na sztywną pianę. Dodawać po trochę(...)delikatnie wlewać chłodną galaretkę, zmiksować i wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Przygotować polewę. W garnuszku roztopić masło, dodać sok z cytryny oraz cukier puder, połączyć, ostudzić. Na piankę wyłożyć herbatniki i polać z wierzch przygotowaną polewą. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny ( najlepiej pozostawić je w lodówce na całą

Kuchnia w opałach
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 134

Szybki i efektowny deser cieszy nie tylko oczy, ale i podniebienie. I tu pojawia się pytanie: dlaczego sezon na truskawki trwa tak krótko? SKŁADNIKI: na tortownicę 18 cm 15 herbatników petit beurre 2 łyżki masła 1 galaretka truskawkowa 400 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka różowa truskawki 200 ml. śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru 100 g serka mascarpone(...)zrobić: Herbatniki pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i wyłożyć dno tortownicy. Podpiec 10 minut w nagrzanym piekarniku 170 stopni. Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i odstawić do stężenia. Gdy już lekko stężeje dodać serek homogenizowany i dokładnie wymieszać, można użyć miksera. Truskawki umyć i przekroić na pół. poukładać na brzegu tortownicy, a na środek wylać masę serową

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania