drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A w pochmurny dzień, sprawi, że będziecie się uśmiechać ! Składniki: Na spód: 350 g herbatników kakaowych 180 masła Masa serowa: 800 g sera sernikowego z wiadereczka ( u mnie marki własnej Tesco ) 1/2 szklanki cukru 3 jajka 250 masy krówkowej ( kajmakowej ) Do dekoracji(...)masy krówkowej 100 g pistacji lub niesolonych orzeszków ziemnych Wykonanie: Masło rozpuścić w rondelku, stawiając na małym ogniu. Rozpuszczone odstawić do ostygnięcia. Herbatniki pokruszyć w malakserze. Do pkruszonych ciastek wlać przestygnięte masło - połączyć składniki. Powstałą masą wylepić dno i i boki tortownicy średnicy 26 cm. Tak przygotowany spód wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 10-12 minut
kolorowotorcikowołyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół puszki brzoskwiń Na polewę: 1 duża tabliczka (220 g) czekolady 25 g masła 15 dag orzechów włoskich Na spód: 20 herbatników jasnych WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodajemy po łyżce twarogu. Następnie ubite(...)sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy. Polewą dekorujemy wystudzony
W kuchennym oknie Ewywtedy miękki i delikatny lub z 10 minutowym pieczeniem – na chrupiącym lekko przyrumienionym spodzie. Ja zdecydowałam się na tę drugą opcję. Składniki: 180 g ciasteczek zbożowych 50 g herbatników maślanych 70 g masła Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 1 limonka + 1 duży granat Ciasteczka dokładnie rozkruszamy(...)blenderze lub w worku. Zdecydowałam się pomieszać ciasteczka zbożowe z maślanymi herbatnikami, żeby masa była bardziej stabilna. Same ciasteczka zbożowe były zbyt kruche i nie chciały się kleić. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy łyżką lub rękami. Wykładamy masę do formy na tartę i dokładnie dociskamy. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 150 stopni i pieczemy spód około
Ciastkozercyszklanki mleka 1 mały cukier waniliowy 8-9 łyżek cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na jednolitą masę. Następnie dodajemy aromat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając(...)cierpliwości. 3-4 godziny też wystarczy ;) energicznie mieszając. Uważamy by gęstniejąca masa się nie przypalała. Gotujemy 2-3 minuty. Gorącą masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i herbatnikami. Wystudzone ciasto wstawiamy do lodówki. Schładzamy. Następnie przygotowujemy polewę czekoladową - u mnie Deser rzeczywiście wychodzi a do tego jest pyszny. Następnym razem przygotuję go z samodzielnie mielonego twarogu. Podobno wychodzi
Kuchnia po mojemuudał. Bardzo smaczny. Został dostarczony do mojej kochanej młodzieży w Internacie;) Składniki; 1 kg twarogu, 1 szklanka cukru, 4 jajka, sok z połówki cytryny, wanilia do smaku, konfitura morelowa, herbatniki Wykonanie; Ser, cukier, sok z cytryny i wanilię miksujemy około 15 sekund. Dodajemy jajka i ponownie miksujemy . Herbatniki kruszymy i rozprowadzamy po natłuszczonej formie. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni
Anioły w kuchnisię desery podane w szklankach, takie warstwowe... Dlatego zrobiłam Galaretkę kawową z malinami i serkiem mascarpone SKŁADNIKI: 100ml gorącej kawy (z kawiarki/ekspresu) 1 łyżeczka żelatyny mleko mrożone maliny herbatniki 1 serek mascarpone cukier puder, aromat migdałowy, mięta W gorącej kawie rozpuścić żelatynę oraz 1-2 łyżeczki cukru pudru. Dobrze wymieszać, dodać mleko (w zależności jaką kawę się lubi). Przelać(...)lodówki. Następnie zmiksować serek mascarpone z 2-3 łyżkami cukru pudru i 2-3 kroplami aromatu migdałowego. Na koniec układać warstwami: galaretka->pokruszone herbatniki->serek->malinki->serek Polecam odłożyć jeszcze na 30 minut do lodówki. My nawet mięty zapomnieliśmy dodać... :D Słodkiego wieczora
MarciochaKucharzychowaliśmy wszystko, do czego mogła się dobrać :) Sernik, na który Was dzisiaj zapraszam nie jest tym samym sernikiem, ale jest równie pyszny i równie szybko znika :) Spód: 200 g herbatników , 3 łyżki miękkiego masła , 6 łyżek masła orzechowego . Wszystkie składniki zmiksować razem w blenderze. Można również rozkruszyć drobno herbatniki i utrzeć je w tradycyjny sposób razem z masłem i masłem
Codzienna kuchnia niecodziennazjadać do znudzenia! Orzeźwiająca wersja cytrynowa, z przepyszną czekoladową "kruszonką" zadowoli najbardziej wymagającego łakomczucha. Prosty do przygotowania, w sam raz na leniwe niedzielne popołudnie. Spód: 250 g herbatników pół opakowania masła Sernik: 1 kg twarogu 250 g śmietanki 36% 5 jajek szklanka cukru pudru 2 cytryny 2 łyżki mąki Wierzch: 3-4 batoniki Bajeczne Herbatniki rozdrabniamy
sama złodyczostatnio były mini serniczki z kakaowymi markizami i czekoladą , dziś bananowe na czekoladowym spodzie z wiórkami czekoladowymi i bitą śmietaną. Pycha! :) Składniki (na 8-9 sztuk): 100 g czekoladowych herbatników lub markiz 40 g roztopionego masła Masa serowa 1 kostka (250 g) twarogu tłustego lub półtłustego dokładnie zmielonego 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 2 duże łyżki cukru 1 jajko 1 duży(...)banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana dokładnie rozdrabniamy widelcem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!serniczki z kajmakiem, na orzechowym spodzie. Delikatne, puszyste, bardzo kuszące :) Szybko się je robi, jeszcze szybciej zjada, to takie maleństwa na dwa kęsy :-) Polecam! :) Składniki na spód: 70 g herbatników 50 g orzechów włoskich 50 g masła Masło rozpuścić, odłożyć do przestudzenia. Herbatniki i orzechy rozkruszyć blenderem i wymieszać z przygotowanym wcześniej masłem. Formę do muffinek delikatnie natłuścić, wyłożyć masę
Domowa cukiernia Ewywiórek kokosowych Pianka owocowa: 200 g mrożonych owoców – (ja dałam mieszkankę do smoothie: banan, jabłko, truskawki) 2 galaretki (truskawkowe) 330 ml śmietany 30% Ponadto: ok 150 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem(...)wody, wrzucamy do nich mrożone owoce i wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników
e-PrzepisyKulinarnetartę. Szybki do zrobienia spód, pyszny waniliowy krem i orzeźwiające owoce to idealne połączenie na koniec lata… póki jeszcze są maliny, borówki, jeżyny J Składniki Spód: 100 g herbatników 100 g ciasteczek owsianych 75 g masła (koniecznie prawdziwego) Nadzienie: 1 szklanka mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 1/3 kostki masła 2 łyżki cukru owoce leśne(...)maliny, borówki, jeżyny, jagody – ja tym razem użyłam jeżyn i malin) ½ galaretki malinowej lub poziomkowej Przygotowanie: Herbatniki i ciasteczka owsiane zmielić (ja robię to w malakserze). Dodać masło i zagnieść, aby powstała konsystencja mokrego piasku. Tak przygotowanym ciastem wyłożyć formę do tarty o średnicy 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem, bo ciasto jest niezwykle kruche). Ciasto włożyć do lodówki
Kulinarne Inspiracjeuzupełnia całość. Po naszym pozostało już tylko wspomnienie, ale za to jakie smakowite... Mam nadzieję, że zauroczy Was również swoim smakiem. Piekłam w tortownicy 24cm. Składniki spodu: - 150g pełnoziarnistych herbatników - 50g masła - 50g orzeszków ziemnych Herbatniki rozkruszyć, dodać rozdrobnione orzeszki ziemne i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą masą wykleić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do lodówki na czas
Smaczne Zdrowewyglądu przypomina właśnie salceson. Stąd też wzięła się jego nazwa. A oto i on: Składniki: 1 kostka margaryny 1 op. wafli 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 opakowanie herbatników 1 galaretka Polewa: 1 kostka masła 1 1/2 szklanki cukru 3-4 łyżki mleka 2 łyżki kakao Wykonanie: 3-4 wafle zawinąć w mokrą ściereczkę i zaczekać(...)zmiękną ( ja zawijam każdy w osobną). Cukier, margarynę i kakao rozpuścić, wystudzić, dodać pokruszone herbatniki i pozostałe wafle( ja mielę przez maszynkę do mięsa). Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i wlać do masy czekoladowej. Wymieszać, masą smarować wafle i zwinąć jak roladę. Składniki polewy podgrzewam w garnuszku, aż się połączą ze sobą, studzę i smaruję wierzch
Ciasteczkowy PotwórSkładniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 śmietana kremówka 1 szklanki mleka w proszku 1 kopiasta łyżka kakao 5 opakowań herbatników Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać kakao i ponownie utrzeć. Dodać mleko w proszku i ucierać aby nie było grudek. Herbatniki pokruszyć, wsypać do masy i mieszać, aż ciastka będą dokładnie
Ciasteczkowy Potwór