wersji o niższej zawartość tłuszczu i cukru, bo jak by nie było rolada jest dosyć kaloryczna. Wy pamiętacie ten smakołyk? Składniki: Masa kakaowa: 150 g biszkoptów 250 g herbatników kakaowych 50 g cukru pudru 20 g kakao 4-5 łyżek spirytusu lub rumu 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym Ale-raj 200 ml gorącej wody Nadzienie kokosowe(...)kokos do obsypania Przygotowanie: Nadzienie kokosowe: Miękkie masło utrzeć do białości z cukrem pudrem wsypać kokos i wymieszać. Masa kakaowa: W gorącej przegotowanej wodzie rozpuścić kawę i ostudzić. Herbatniki i biszkopty zmiksować w blenderze na proszek. Przełożyć do miski dodać cukier puder, kakao, spirytus, zimną kawę i zagnieść. Masę rozwałkować na macie silikonowej 30*40 cm. Całą powierzchnię posypać
Ala piecze i gotujeświetną, naturalną ozdobą świątecznego stołu. Przypominam również o konkursie! Szczegóły tutaj 3/4 kostki margaryny 3/4 szkl wody 1 szkl cukru 3 szkl mleka w proszku 4 łyżki kakao 300g herbatników 50g płatków migdałów 100g rodzynków 4 łyżki rumu 200g całych migdałów W garnku zagotować wodę, dodać margarynę i cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao(...)dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę. Schłodzić i podawać udekorowane gałązką choinki. Przepis możecie znaleźć w aktualnym wydaniu Kulinarnych Hitów
Smakołyki Asigalaretek i jogurtu więc nie jest zbyt kaloryczne. Moja rodzinka bardzo je polubiła. Polecam, jest łatwe choć trochę czasochłonne ;) Ciasto podałam na Porcelanie Bogucice "Rajski Ogród" . Spód: 200g herbatników 100g roztopionego masła 400g jogurtu naturalnego 2 galaretki wiśniowe 2 galaretki brzoskwiniowe 2 galaretki cytrynowe 3-4 brzoskwinie Spód: herbatniki drobno pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Dno tortownicy
Smakołyki Asimąki pszennej 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 250 g masła Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% zimna 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl ciepłej wody Dodatkowo: masa kajmakowa 500 g herbatniki około 20 szt krakersy około 20 szt czekolada mleczna Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku i cały czas miksować do momentu(...)kremówkę ubić na sztywno. Wlewać małym strumieniem rozpuszczoną letnią żelatynę i krótko miksować. Masę kajmakową przełożyć do miski i rozmieszać by łatwiej się rozsmarowała. Warstwy ciasta: biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, kajmak, krakersy, bita śmietana i starta czekolada
Ala piecze i gotujelata :) Do tego łatwo się robi, sposób podania nie jest skomplikowany, a wygląda i smakuje wybornie. SKŁADNIKI: - 450 g truskawek (użyłam mrożonych) - 100 g borówek (użyłam mrożonych) - 100 g herbatników - 3 kopiaste łyżki nutelli - 200 ml wytrawnego szampana - 3 łyżeczki żelatyny - 100 g czekolady deserowej - 100 g czekolady mlecznej DZIEŃ WCZEŚNIEJ WYSUSZ kilka truskawek w suszarce do owoców, najlepiej(...)będzie jeśli zostawisz je na noc w suszarce. HERBATNIKI POKRUSZ , najlepiej w kielichowym blenderze, możesz także użyć młotka kuchennego :) i połącz z nutellą. Możesz nutellę lekko podgrzać, łatwiej będzie połączyć składniki. Przygotuj formę do ciasta ( u mnie keksówka), wyłóż folią spożywczą, równo na dnie ułóż masę i wstaw do lodówki. 400 GRAM TRUSKAWEK ZMIKSUJ na gładką masę, żelatynę zalej wodą
Kuchnia bezglutenowa Loliwody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 150 g herbatników 1 puszka brzoskwiń Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Do piany dodać cukier a następnie po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać wodę. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem(...)sztywno z cukrem pudrem. Ostudzoną galaretkę wlać do śmietanki i dokładnie połączyć. Do masy wsypać brzoskwinie i delikatnie wymieszać. 4. Na biszkopt wyłożyć krem cytrynowy. Na kremie poukładać herbatniki a na nie wyłożyć piankę cytrynową. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachtrzeba w zimną i mokra niedzielę ;) Wymiary blaszki: tortownica srednica 28 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia: 50-60 minut Składniki : Spod: 180 g herbatników czekoladowych 100 g masła 20 g mielonych orzechów Masa serowa : 5 jaj 170 g trzcinowego cukru 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu 250 g mascarpone 300 g puree z dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru(...)łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg,a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić
Słodkości i nie tylkosię w tych pryncypałkach.Są idealnie kruche,wypełnione puszystym nadzieniem i otoczone wyborną czekoladą.Ciężko skończyć na jednym wafelku. MAFIJNE: to słodkie markizy,które mają potrójne,idealnie kruche herbatniki, przełożone są pysznym,aksamitnie gładkim i puszystym kremem...kilka wariantów smakowych do wyboru. MALTIKEKSY: często nie wiemy na co się zdecydować,nie wiemy sami na co mamy ochotę...Draże(...)puszystością. KREMISIE: coś dla dzieci,coś co sprawi,że pojawi się uśmiech i to nie tylko na twarzach naszych dzieci,ale i na naszych.Fajny wygląd i wyśmienity smak.Idealnie kruchy herbatnik i czekoladowe misie wypełnione puszystym śmietankowym kremem.Osobiście te ciasteczka mnie urzekły. RURKI: duży wybór sprawia,ze rurki nigdy się nie znudzą i każdy coś dla siebie znajdzie.Kruchy wafelek
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: masa 40 dag słonecznika bez łupinek 4 łyżki mleka pół margaryny + 2 margaryny 1 puszka mleka skondensowanego ponadto herbatniki pół szklanki spirytusu polewa 2 cienkie biszkopty przygotowane wcześniej Wykonanie: Pół kostki margaryny roztopić, dodając do niej słonecznik i 4 łyżki mleka całość trzymać na ogniu cały czas mieszając około 10 minut. Słonecznik po 10 minutach przełożyć na blaszkę(...)zapiec w piekarniku na złoty kolor również co chwilę mieszając. Pozostałą margarynę utrzeć dodając mleko z puszki i słonecznik. Przygotowaną masą przełożyć biszkopty, na górną masę położyć herbatniki wcześniej zamoczone w spirytusie i polać polewą czekoladową. Ciasto najlepsze robi się na 3 dzień
Pychotkaaałyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy masa śmietankowa 1/2 l śmietany 30% 2/3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w w 1/3 szklanki wody dodatkowo 1 puszka ananasów herbatniki wcześniej upieczony cienki biszkopt Wykonanie: Wyciśnięty sok z cytryn uzupełnić wodą do 2 i 1/2 szklanki, zagotować razem z cukrem. W połowie szklanki wody rozpuścić budyń, obie mąki i żółtka(...)masłem. Masę wyłożyć na biszkopt układając na niej ananasy. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno na końcu dodając zimną żelatynę. Tak przygotowaną masą przykryć ananasy na górze ułożyć warstwę herbatników. Przepis pochodzi z książki przepisy siostry Anastazji 100 nowych ciast
Pychotkaaajest coraz lepszy! Aż żal, kiedy się kończy.. Czego potrzebujemy? (na tortownicę o średnicy ok. 22cm) Na spód: - szklanka daktyli - 2 łyżki kakao - 2 łyżki wiórków kokosowych - 10 herbatników - 2 łyżki mleka kokosowego Masa: - szklanka kaszy jaglanej - szklanka purre z dyni - 2 szklanki mleka kokosowego ( może być domowe z tego przepisu ) - pół łyżeczki kurkumy ( dla koloru, można pominąć ) - łyżeczka(...)jednej pomarańczy Polewa ( opcjonalnie) : - czekolada mleczna lub gorzka Przygotowanie: 1. Daktyle moczymy, aby były miękkie. Następnie blendujemy je z kakao, wiórkami i mlekiem. Na koniec dodajemy pokruszone herbatniki. Masę przekładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wyrównujemy. Wkładamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku lub na patelni, aż lekko się zarumieni i zacznie pachnieć
two broke sistersczekolady i przyprawionych gruszek, wspaniały. Przed podaniem posypałam jeszcze szczyptą cynamonu, bardzo polecam… (inspiracja z gazety „Moje gotowanie – Cioccolato Gatto”, ale przepis zmodyfikowałam). Składniki: Spód: 100g herbatników petit beurre lub innych kruchych ciastek 40g masła – roztopionego Masa serowa: 750g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 250g serka mascarpone 200g gorzkiej czekolady 180-200g cukru(...)włożyć je do gotującej się wody. Zmniejszyć ogień i gotować gruszki pod przykryciem, przez około 30 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Spód: 2. Herbatniki zemleć i dodać do nich roztopione masło, wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, wyrównać (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Masa serowa: 3. Czekoladę połamać i roztopić na parze
Mała CukierenkaSkładniki na spód herbatniki czekoladowe, 150g masło, 120g Składniki na masę serową serki Danonki, 800g jajka, 4 szt cukier, 1 szkl kaszka manna, 2 łyżki mąka ziemniaczana, 1 łyżka cukier waniliowy, 1 opak proszek do pieczenia, 1 łyżeczka Przygotowanie Przygotowujemy spód sernika. Przepis na formę około 22cm. W malakserze mielimy drobno herbatniki. Masło rozpuszczamy, chłodzimy. Składniki mieszamy, wykładamy
Gotowanie moimi oczamiSezon na maliny w pełni już się zaczął, dlatego dziś proponuję pyszny sernik malinowy bez pieczenia. Składniki 150 gram herbatników petit beurre 50 g masła 70 ml wody 30g żelatyny 300 g śmietanki kremówki 30 %500 g sera twarogowego do serników 500 g. malin 200 g. cukru 200 g śmietany kremówki 30% łyżeczka cukru pudru świeże maliny do dekoracji Sposób(...)przygotowania Masło roztop w rondelku, herbatniki pokrusz, dodaj do roztopionego masła i dokładnie wymieszaj. Wyłóż spód tortownicy. Żelatynę zalej wodą, dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na chwilkę. Ubij śmietanę. Maliny zmiksuj , dodać ser i cukier cały czas mieszaj aż masa będzie gładka, dodaj ciepłą żelatynę nie przerywając mieszania. na koniec dodaj stopniowo ubitą śmietanę.Gotową masę wyłóż na spód
Darcia w kuchniłyżeczka proszku do pieczenia masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka kaszy manny 16 g cukru waniliowego dodatkowo: 1 słoiczek dżemu truskawkowego 100 g herbatników 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania 1. biszkopt: Białka, cukier i cukier waniliowy ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo żółtka, lekko zmiksować. Dodać olej, ciągle ubijając. Pod koniec dodać mąkę(...)cały czas mieszając. Kończymy gotowanie, gdy masa zgęstnieje. 3. Obie galaretki rozpuściłam w trzech szklankach wrzącej wody. Biszkopt smarujemy dżemem, następnie wylewamy gorącą masę i na wierz układamy herbatniki. Gdy ostygnie wstawiamy do lodówki. Na koniec polewamy tężejącą galaretką
Darcia w kuchni