herbatnik - 3836 przepisów (strona:138/256)

Sernik Pina Colada 1664

ananasa (560 g) 5 jaj 2 żółtka 2 łyżki likieru kokosowego lub innego alkoholu (opcjonalnie) 250 g serka mascarpone 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej spód pod sernik: 250 g herbatników 70 g wiórków kokosowych 100 g masła polewa na sernik: 100 ml śmietany 30% lub 36% 50 ml słodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie:   Herbatniki rozdrobnić w blenderze, dodać roztopione masło

Kuchcik gotuje
Ciasto Rafaello (bez pieczenia) 142

ciasto jest bardzo popularne na stronach kulinarnych zarówno w internecie jak i czasopismach. Jest przepyszne! Z kremową, maślaną masą, kokosem i herbatnikami. Nie wymaga pieczenia, idealne ciasto na lato. Składniki: 1l pełnego mleka 3 płaskie łyżki mąki pszennej 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 żółtka 4 łyżki Malibu ewentualnie kilka kropli aromatu kokosowego 200g masła 150g(...)wiórków kokosowych 500g herbatników Petit Beurre Sposób przygotowania: Odlewamy szklankę mleka i dokładnie mieszamy z mąkami, cukrem, żółtkami i Malibu. Jeśli używamy aromatu do ciasta możemy go dodać na tym etapie. Resztę mleka podgrzewamy, aż do zagotowania i dolewamy mleko z rozmieszanymi dodatkami energicznie mieszając. Gotować aż zgęstnieje i ponownie się zagotuje. Zdjąć ognia i dobrze wystudzić. Masa powinna być

Pyry na Gaz
Ciasto śnieżny puch 164

słodkie i do tego na zimno :D Składniki: 500 g twarogu sernikowego (np. President) 3 łyżki cukru pudru 2 "Śnieżki" 1 szklanka mleka 2 galaretki (ja używam cytrynowych) Dodatkowo: herbatniki 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Galaretki rozpuścić w 1/2 l wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia. Ser zmiksować z cukrem, do uzyskania jednolitej konsystencji(...)Śnieżki" ubić ze szklanką mleka, połączyć z serem. Do masy serowej wlać ostudzoną galaretkę, zmiksować. Formę 20x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami, wlać masę. Wstawić do lodówki. W garnuszku uprażyć wiórki z masłem i cukrem, posypać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
Mini serniczki z borówkami 178

Mini serniczki są idealnym rozwiązaniem na błyskawiczny deser last minute ;) Składniki na około 12 sztuk ciasteczkowy spód: 150 g herbatników 50 g roztopionego masła masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g ricotty (lub mascarpone) 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy (40 g) 1 jajko dodatkowo: garść borówek 50 g czekolady deserowej/gorzkiej posypka do dekoracji Wykonanie Formę(...)muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180*C. Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do papilotek i wyrównać powierzchnię. Do misy miksera przełożyć twaróg, ricottę, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia się składników. Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek. Na każdej muffince

Kulinarna (nie)codzienność
Sernik chałwowy 120

miłośników chałwy będzie istną rozkoszą dla podniebienia. Jest delikatny, kremowy i cudownie pachnie! Sami się przekonajcie, bo robi się go niezwykle prosto! (Tortownica o średnicy 24 cm) herbatniki na spód Masa serowa: 800g sera waniliowego z wiaderka 4 jajka 150g śmietanki 22-30% (użyłam 22%) 1 szklanka cukru pudru (czubata) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1-2 łyżki soku z cytryny(...)jednym jajku. Na koniec masę połączyć z mąką, śmietaną i sokiem z cytryny. Chałwę pokroić na kawałki, lekko pokruszyć i delikatnie wmieszać w masę. Całość przelać do formy wyłożonej herbatnikami i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Przez pierwsze 15 minut piec w 200 stopniach, a przez kolejną 1 godzinę (może być ciup dłużej) w 150. Po tym czasie piekarnik wyłączyć

Di gotuje
KOKTAJL BANANOWO-JAGODOWY 125

koktajl i pożywny, dający energię na cały poranek. Idealny na śniadanie lub podwieczorek.      SKŁADNIKI 250 g jogurtu naturalnego, 1 banan, ½ szkl. jagód, 1 łyżeczka miodu, kilka herbatników regionalnych maślanych WYKONANIE Banana kroimy w plastry, przekładamy do blendera, dodajemy jagody, jogurt i miód, miksujemy na gładką masę. Podajemy z pokruszonymi herbatnikami

słodki bratek
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 141

kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną.  Następnie podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, a do drugiej aromat (kilka kropel) Na foli spożywczej rozłożyć połowę herbatników  i posmarować ciemną masą. Przykryć kolejną warstwą herbatników na którą nałożyć masę jasną. Na środek położyć dwie rurki  i przy pomocy foli zginać delikatnie boczne ciastka do góry

Tradycyjna Kuchnia
Delikatny i puszysty sernik cytrynowy 187

Delecta 1 1/2 szklanki cukru* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy * ilość cukru zależy od słodkości użytego sera; mój był dość(...)kwaskowaty Przygotowanie Do misy blendera przekładamy herbatniki, rozdrabniamy je na "piasek". Masło roztapiamy w garnuszku, bądź w mikrofali. Od razu dodajemy do rozdrobnionych ciastek. Mieszamy. Kakaową masą wykładamy spód tortownicy (wcześniej wysmarowanej i oprószonej kaszą). Ugniatamy łyżeczką. Tortownicę z kruchym spodem wkładamy do lodówki na czas przygotowania sernika. Do większej miski wsypujemy 2 łyżki kaszy manny, mąkę ziemniaczaną i proszek

Słodkie okruszki
Delikatny sernik z makiem i nutą pomarańczy na czekoladowym spodzie 181

calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki Na spód około 90 -100 g herbatników 3/4 łyżki ciemnego kakao 100 g masła Na sernik 1 kg twarogu sernikowego 18% tłuszczu 4 jajka klasy M 2-3 krople aromatu pomarańczowego Delecta 150 g cukru 3/4 szklanki śmietanki(...)szklanki niebieskiego maku 1 duży budyń śmietankowy Delecta Wykończenie ciasta cukier puder do delikatnego oprószenia Delecta Decorada Kamyczki czekoladowe 40 g Przygotowanie Do misy blendera z nożami wkładamy herbatniki, dokładnie je rozdrabniamy. Dodajemy 3/4 łyżki ciemnego kakao, mieszamy. Masło roztapiamy w garnuszku i bezpośrednio po zdjęciu z palnika wlewamy do rozdrobnionych ciastek. Szybko mieszamy. Tak przygotowaną masę wykładamy na całe

Słodkie okruszki
3 bit ciasto bez pieczenia 159

jakiś czas. Jedno z moich ulubionych. Wiem, wiem kaloryczne :) Czasami można sobie na takie słodkości pozwolić. Może i Wy się skusicie i zrobicie 3 bita. Składniki 400 g ciastek herbatników typu petitki 600 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka żelatyny 1 puszka kajmaku 2 budynie śmietankowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki cukru kryształu 200 g masła(...)startej czekolady I Na blaszkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć jedną warstwę herbatników II Kajmak rozsmarować równo na ciastkach III ciastka IV W 1/4 szklanki mleka wymieszać budynie i cukier kryształ, a pozostałe zagotować i wlać budyń. Zagotować aż zgęstnieje i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładką masę i łyżkami stopniowo dodawać zimny budyń miksując na gładki krem

O kuchni z uczuciem
Trufle czekoladowe 200

pyszne, czekoladowe cukierki w domu . Moja familia zajadała się, aż miło było patrzeć :) Składniki: 250 g masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 150 g herbatników petit beurre 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka drobno posiekanych bakalii opcjonalnie 1 kieliszek alkoholu - w wersji dla dorosłych (30 ml) Wykonanie: Masło, cukier, kakao  rozpuszczam na małym płomieniu(...)potrzebnej do rozpuszczenia cukru. Nie gotuję! Gotową czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła  Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D   Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki

Ciasteczkowy Potwór
CZEKOLADOWY SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI 250

Obłędny w smaku: kusząca wiśnia, herbatnikowy spód oraz lekka piankowa czekoladowa masa. PYCHOTA!!!   SKŁADNIKI Spód herbatnikowy: 130 g  herbatników maślanych regionalnych , 60 g rozpuszczonego masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego z wiaderka, 90 g gorzkiej czekolady, 1/2 szkl. śmietany 36%, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/3 szkl. likieru czekoladowego Dalkowski , 4 łyżeczki żelatyny, 1/3 szkl. wrzątku Galaretka(...)opakowania galaretki wiśniowej, słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie WYKONANIE Spód herbatnikowy: masło rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze. Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek". Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą. Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Masa serowa: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy

słodki bratek
Rafaello 140

Rafaello podpatrzyłam u Klementynki ( TU ). Były tak pyszne, że zniknęły w kilka chwil. Zrobiłam już trzy porcje tych trufelków, a zapotrzebowanie jest na więcej ;)  Składniki: 200g herbatników 200g wiórków kokosowych (+trochę do obtoczenia) 200g mleka w proszku 100g miękkiego masła 3-4 łyżki mleka płynnego 120g cukru pudru ewentualnie migdały do środka Przygotowanie: Herbatniki pokruszyć w malakserze lub tłuczkiem

Cakes By Kejt
Kuleczki Rafaello (z herbatnikami) 153

niezwykle pyszne i tak samo magiczne. Znikają naprawdę ekspresowo! (25 sztuk)   100g masła 1/2 szklanki cukru pudru 100g wiórek kokosowych (80g do masy + 20g do obtaczania kulek) 85g herbatników (użyłam herbatników biszkoptowych - Cukry Nyskie )   25 obranych migdałów  Migdały zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi). Masło z cukrem pudrem utrzeć

Di gotuje
TARTALETKI CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI 149

pieczenia, który przypadnie chyba wszystkim smakoszom czekolady. Kakaowy spód, podwójnie czekoladowy krem oraz na wierzchu czekolada, a smak przełamują wiśnie. Skusicie się?     SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy: 150 g herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky , 70 g masła Krem czekoladowy: 200 ml śmietanki 30%, 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka żelatyny, 50 ml likieru czekoladowego Dalkowski Dodatkowo: kilkanaście wiśni drylowanych Dagoma(...)wiórki czekoladowe do posypania od Cukieterii WYKONANIE   Spód ciasteczkowy:  Foremki na tartaletki o śr. 10 cm wykładamy folią spożywczą. Masło rozpuszczamy,studzimy. Herbatniki mielimy drobno malakserem. Mieszamy z masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki dociskając spód i boki. Wkładamy na 2 godziny do lodówki. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, dodajemy do niej kawałki czekolady, mieszamy aż się rozpuści. Schładzamy

słodki bratek