herbatnik - 3836 przepisów (strona:166/256)

Ciasto 3 bit 9548

Ciasto 3 bit to coś dla fanów bardzo słodkich ciast. Inspiracja: babeczka.zuzka.pl Składniki Herbatniki ok. 400g Masa krówkowa ok. 400g (1 puszka) Śmietana kremówka 660 ml (może być mniej) Cukier puder 2 czubate łyżki Czekolada mleczna 100g Śmietan fix 3 opakowania (36g łącznie) Masa budyniowa: Mleko 750ml (3 szklanki) Jajka 4 sztuki Mąka ziemniaczana 4 […] The post Ciasto

Kulinarne Przeboje
Ciasto na zimno z truskawkami i kaszą jaglaną 403

zimno wyglądem przypominające sernik, jednak z serem nie mając nic wspólnego:) Zamiast sera w masie natomiast znajdziemy odrobinę bardzo zdrowej kaszy jaglanej i sporo truskawek:)  Spód: 100g herbatników maślanych,  70g masła lub margaryny. Herbatniki zmiksować w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do ciastek. Wymieszać. Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 21 cm. Masa: 1/2 szklanki kaszy

Z miłości do słodkości
Sernik jagodowo-malinowy na zimno 1299

łyżeczek)6 łyżek wody1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku150ml wody maliny i jagody do dekoracji Wykonanie:- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku - masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód- spód schłodzić(...)jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową - masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy

Smakołyki Bereniki
Sernik jagodowy 251

uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód na sernik: ok. 280 g kruchych ciastek lub herbatników w czekoladzie ok. 100 g miękkiego masła Sernik jagodowy (składniki w temp. pokojowej): 2 i 1/3 szklanki jagód 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego* 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru(...)wanilią 1 łyżka soku z cytryny 4 jajka 2 czubate łyżki budyniu waniliowego (proszek) Polewa: duże opakowanie śmietany 18% (ok. 330 g) 1 łyżka cukru pudru Ciastka lub herbatniki w czekoladzie wkładamy do blendera/malaksera razem z masłem i blendujemy na okruchy. Powstałymi okruchami wykładamy spód tortownicy o średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut

Poezja smaku
Bananowe serniczki 197

Zamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :)Składniki:na spód- 1 opakowanie herbatników (200 g)- 100 g masłamasa serowa- 1 kg zmielonego sera białego - 5 jajek- 1 szklanka cukru pudru- 1 cukier waniliowy- 1 kostka masła - 5 bananówPrzygotowanie:Herbatniki drobno kruszymy i zalewamy rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Masę łączymy i wylepiamy nią foremki

Zainspirowana w kuchni
Wypasione ciacha z odzysku 231

szybki, a ciastka wychodzą po prostu bajeczne. Zapraszam na przepis. Bajaderki podana ilość składników wystarcza na 10 sporych ciastek Do przygotowania bajaderek potrzebne będzie: 100 g biszkoptów lub herbatników lub domowego biszkoptu kawałek (u mnie było to pół keksówki) domowego ciasta czekoladowego lub innego, np. babka drożdżowa piaskowa, zebra, ciasto ucierane, murzynek, na dobrą sprawę cokolwiek byle bez kremu(...)Dodatkowo: wiórki kokosowe, drobno siekane orzechy lub migdały do posypania/obtoczenia ciastek Czekoladę łamiemy na kawałki i wraz ze śmietanką umieszczamy w garnuszku. Rozpuszczamy, cały czas mieszając. Wszystkie rodzaje ciasta, herbatniki czy biszkopty kruszymy drobno i umieszczamy w sporej misce. Dodajemy mleko, rozpuszczoną z czekoladę, rodzynki, aromat rumowy (lub odrobinę rumu), dżem i cukier puder (o ile w ogóle go dodajemy

Ratunku obiad
Sernik krówkowy na samotny weekend... 329

masy krówkowej (ja użyłam krówkowej z kokosem); 1/2 szkl. śmietanki 30%; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 4 łyżki wiórek kokosowych; (mąkę i wiórki można zastąpić budyniem kokosowym). Spód: 220 g herbatników; 100 g rozpuszczonego masła; 4 łyżki wiórek kokosowych. Do przybrania: 3 łyżki masy krówkowej; 1/4 szkl. śmietanki 30%; wiórki kokosowe. Przygotowanie spodu:Herbatniki mielimy na "pył" w blenderze. Łączymy

Miksturownik
Ciasto z truflą. 369

mąka; 2 jaja;łyżeczka proszku do pieczenia;25 g kakao;50 g mielonych migdałów;MASA TRUFLOWA:350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki;75 g pokruszone herbatniki;3 łyżki ciemnego rumu. CIASTOTortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając(...)ognia i gdy przestygnie na 30 min. włożyć do lodówki. Po tym czasie dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i na kolejne 30 min. włożyć do lodówki. Ponownie utrzeć; dodać pokruszone herbatniki i rum, wymieszać. Wyłożyć masę truflową na ciasto i schładzać w lodówce ok 3h.Smacznego

Miksturownik
Rumowe trufle. 202

trzeba dodawać coś więcej?!? Trufle rumowe. Składniki na ok. 20 szt.: 125 g gorzkiej czekolady; ok. 50 g masła; 2 łyżki rumu; 50 g wirków kokosowych; 100 g pokruszonych herbatników; 6 łyżek cukru pudru; 2 łyżki kakao. Połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. (Umieszczamy w misce na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na małym ogniu(...)się rozpuści.) Po zdjęciu z ognia dodajemy rum i ucieramy. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, herbatniki i 4 łyżki cukru pudru. Dokładnie ucieramy, jeśli masa wydaje nam się sucha dolewamy odrobinę rumu. Z powstałej masy lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na pergaminie i odstawiamy do schłodzenia. Pozostały cukier przesiewamy na talerzyk. Tak samo postępujemy z kakao. Połowę trufli obtaczamy

Miksturownik
Pyszny, kremowy sernik Davida Lebovitza 157

przeczytać moją recenzję). Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Pamiętajcie, że używam szklanek o pojemności 200 ml ;)  Składniki na spód:  - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa:  - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej(...)szkl. gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie:  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Tortownicę smarujemy masłem lub margaryną. Aby przygotować  spód ciasta topimy masło, studzimy i mieszamy z pokruszonymi herbatnikami. Wysypujemy je na tortownicę, dociskamy do jej brzegów i spodu. Pieczemy 12 minut i odstawiamy do wystygnięcia.  2. Zwiększamy temperaturę w piekarniku do 260 stopni - u mnie było

Kraina Tysiąca Smaków
Brak tytułu 168

Wczorajszy dzień był owocny.Oprócz herbat, o których była mowa poniżej, dostałam jeszcze jedną przesyłkę.Były w niej ciastka od firmy PIAST, otrzymane w ramach współpracy. Otrzymałam ciasteczka:- kokosowe- herbatniki szampanki- herbatniki cynamonoweO FIRMIE:Tradycja firmy ZPC „Piast” w Głogówku sięga XVIII wieku.Wywodzi się z małego zakładu cukierniczego założonego w 1765 roku przez rodzinę Kniling pod nazwą „Kniling, Oberglogau Akomel

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 229

Świąteczne wypieki - blok czekoladowy -  Dziś kolejny przepis Świąteczny. Lubicie blok czekoladowy? Ja uwielbiam... Blok czekoladowy - przepis Składniki: 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1 kostka masła 400 g herbatników paczka mleka w proszku ( NIE granulowane ! ) bakalie wedle uznania 5 łyżek kakao zapach rumowy Wykonanie: Wodę, cukier i masło zagotować. Połowę herbatników pokruszyć, resztę zemleć. Razem z mlekiem, bakaliami, kakao

kolorowotorcikowo
Mleczny torcik na migdałowym spodzie 161

Spód:130 g masła150 g migdałów w słupkach150 g herbatników kakaowychMasa:250 ml mleka400 ml kremówki4 łyżki cukru3 płaskie łyżki żelatyny50 g mlecznej czekolady3 łyżki mleka w proszku Wykonanie:Masło rozpuścić, dodać pokruszone herbatniki i słupki migdałów.Masę rozłożyć w tortownicy ( śr. 20 cm ), ugnieść.Zapiec przez 10 minut w 180 stopniach C.Ostudzić.Żelatynę zalać wodą ( około

kolorowotorcikowo
Sernik wiedeński 367

Składniki: 1 kg twarogu 10 jaj 30 dag margaryny  25 dag cukru pudru  3 łyżki mąki ziemniaczanej  rodzynki skórka pomarańczowa  esencja pomarańczowa  2 opakowania herbatników  Wykonanie: Twaróg przekręcić dwu lub trzykrotnie przez maszynkę. Białka oddzielić od żółtek.  Margarynę utrzeć z cukrem pudrem w misie robota, dodać twaróg, ucierać dalej dodając po jednym żółtku(...)dodać rodzynki, skórkę pomarańczową, esencję i mąkę. Gdy masa będzie jednolita, dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.  W wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formie ułożyć warstwę herbatników i wylać na nie masę. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez godzinę w 160 st.C. Warto wstawić do piekarnika podstawkę z wodą.  Piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik

Pasja Smaku