gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:30/43)

Gulasz z wołowiny po burgundzku – boeuf bourguignon 142

Gulasz z wołowiny po burgundzku to moje ostatnie odkrycie. Długo się do niego zabierałam, wołowina po burgundzku wydawała mi się po filmie „Julie i Julia” potwornie skomplikowana. A okazuje się, że przygotowanie wołowiny po burgundzku wcale nie jest trudne i nie wymaga nie wiadomo jakich umiejętności mistrza kuchni. Należy jednak pamiętać, że wołowina po burgundzku to klasyka kuchni(...)francuskiej i trzeba ją traktować z szacunkiem :) Składniki: ok. 1 kg wołowiny dobrej jakości (łopatka, krzyżowa, dolna lub górna zrazowa) 1 łyżka masła (nie zamieniać na margarynę!) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki mąki pszennej 750 ml wina czerwonego wytrawnego (uwaga: można ewentualnie wykorzystać max. półsłodkie, wtedy nie dodajemy cukru, który jest

Pociąg Do Kuchni
Irlandzki gulasz wieprzowy na piwie. 132

Gulasz wieprzowy kiedy jest gotowany powoli i na małym ogniu w towarzystwie piwa typu porter lub stout (np. Guinness) zaczyna przypominać charakterem gulasz wołowy. Sos staje się ciemny i esencjonalny - bardzo aromatyczny. Piwo oczywiście traci po drodze alkohol i większość goryczki, która łączy się harmonijnie z nutami kwaśnymi i słodkimi. Powstaje pyszne obiadowe danie, które jeszcze lepsze staje się(...)jestem) i w takim przypadku spokojnie można zastąpić ją brokułem. Co jeśli i ta opcja nie wchodzi w grę?  Nie wiem, pomyślcie sami ;) Składniki: 500 g wieprzowiny gulaszowej (łopatki) 2 marchewki 1 cebula 6 brukselek pęczek zielonej pietruszki 250 ml piwa typu stout lub porter 250 ml bulionu drobiowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 listek

zadanie-gotowanie
Gulasz wołowy z papryką 56

wiem ile razy zabierałam się za publikację gulaszów. Bo gotować, gotowałam, jak najbardziej. Czasami robiłam zdjęcia, które do niczego się nie nadawały, czasami obiad robiłam wtedy, gdy już było za ciemno na zdjęcia. Ile razy już planowałam publikację placka po węgiersku… No właśnie, planowałam. I jakoś nigdy się nie składało. I jakieś dwa tygodnie temu rozmroziłam niewielką ilość wołowiny(...)Kupiłam do niej dwa rodzaje papryk i postanowiłam, że w końcu opublikuję przepis na jakiś klasyczny gulasz. No i w końcu jest. W ogóle ze dwa miesiące temu chciałam wrzucić na bloga potrawę, która chyba najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem. To miał być chyba 1000 przepis, więc powiedzmy, że miał być wyjątkowy. Tak się na niego napaliłam, tak się

Kardamonovy
Gulasz pasterski 187

Gulasz pasterski –to przepis z kuchni węgierskiej z dużą ilością papryki, niekoniecznie tej ostrej.  Wspaniałe jednogarnkowe danie do którego przeznaczamy kilka gatunków mięs, im więcej, tym lepszy, które kroimy w grubsze kawałki.  Zagęszczony zacierką. Rozgrzewający, w sam raz na jesienno-zimowe dni.  Poza pokrojeniem mięsa i warzyw gotuje się sam. Pyszny! Składniki: ½ kg szynki wieprzowej ½ kg cielęciny(...)łopatki  wieprzowej 6 średnich  pieczarek 4-5 ziemniaków 1 marchewka 2 czerwone papryki 1 papryka żółta 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki smalcu lub masła klarowanego ½ szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście laurowe 4 ziarenka

Wanilia i Kardamon
własna wędzona kiełbasa paprykowa 225

dzieje się w moim domu)  Dlatego dziś chcę podzielić się przepisem na pikantną domową kiełbasę, która będzie idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzajów węgierskich gulaszy, czy innych potrawek. O ile oczywiście zdążę ją dodać i kiełbasa wcześniej nie zniknie. Tak bowiem dziwnie się składa, że tego typu wyroby zjadane(...)składniki  na pięć kilo wyrobu 1 kg żylastej wołowiny  ( pręga. goleń) 1 kg wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej

Miód i pieprz
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 223

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało na gulasz, a do tego mięso różnych gatunków. Szacowna Małżonka Ma Aleksandra nie lubi wyrzucać jedzenia (właśnie się zbiera do napisania posta, jak tego uniknąć), więc musieliśmy trochę pogłówkować i tak powstała kiełbasa resztkowa(...)Starego Wielbłąda. Składniki  - waga mięsa podana po oczyszczeniu go z błon i ścięgien łącznie 0.65 kg 0.2 kg chudego mięsa z szynki 0.2 kg mięsa z łopatki 0.15 kg mięsa z golonki wieprzowej 0.1 kg chudego podgardla 12 do 15 gramów soli peklowej w zależności od upodobań smakowych (do obliczeń korzystałem z kalkulatora na stronie sklepu naszego Kolegi Miro

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jesienny gulasz pełen aromatu i koloru. 152

wiem jak to się stało, że ja "mięsożerca " a tak mało przepisów z tej dziedziny na moim blogu. No nic nadrobię to :) Gulasz ulubione danie w moim domu, super smakuję z ziemniakami jak i z kaszą a w placu ziemniaczanym pyszny. Wykorzystując to co daje nam jesień połączyłam dynię, papryk, cebulkę, czosnek. Całość stworzyła piękne kolory a świeże zioła takie(...)Mięso do tego wykorzystałam wieprzowe ale jeśli ktoś nie lubi też świetnie będzie do tego pierś z kurczaka. SKŁADNIKI : porcja na 3-4 osoby (przepis autorski)mięso wieprzowe (wykorzystałam łopatkę bez kości ) ok 800 gram papryka czerwona 1 szt czosnek 3 ząbkicebulka 3 szt małe dynia (połowa z mniejszej po oczyszczeniu)rozmaryn 2 gałązki tymianek

Basia w kuchni
Sycący kociołek myśliwego 137

Kociołek myśliwego, to sycący i rozgrzewający gulasz, w skład którego poza mięsem wchodzą grzyby leśne, pieczarki, papryki, cebule i ziemniaki. Taka potrawa jest wprost idealna na zimne dni. Podana porcja jest duża, ale można ilość składników zmniejszyć lub zrobić od razu na dwa dni. Taki kociołek świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe, bo odgrzewany nic nie traci(...)smaku, więc można go przygotować z wyprzedzeniem. SKŁADNIKI 1 garść (15 g) suszonych grzybów leśnych 3 duże cebule 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1 czerwona papryczka peperoni oliwa 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 3 duże czerwone papryki 1 kg ziemniaków 600 g pieczarek mąka pszenna typ 500 np. Wrocławska sól, świeżo mielony pieprz

Passions hobbies life
BIGOS CYGAŃSKI 244

Bardzo lubię potrawy jednogarnkowe: bigosy, gulasze, leczo... dlatego często gotuję różnego rodzaju bigosy. Bigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku(...)Składniki:1kg cebuli0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)0.5kg pieczarek3 ogórki kiszonesól, pieprzostra paprykamajeranek (do klopsików)koncentrat pomidorowy (do smaku)Wykonanie:Zaczynamy od zmielenia mięsa na nasze maleńkie klopsiki. Mięso doprawiamy tak jak na zwykłe mielone: solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Formujemy malutkie klopsiki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oleju.Cebulę kroimy w piórka i smażymy na oleju

Walijskie Pichcenie
40 PRZEPISÓW I JADŁOSPIS NA KETO-ADAPTACJI 383

warzywne – bez nabiału Chlebek tostowy – nie codziennie Keto bułki bez laktozy – nie codziennie Tatar wołowy OBIADY: Rosół Krem brokułowy Zupa cygańska Golonka pieczona Żeberka w kiszonej kapuście Żeberka pieczone Łopatka w kapuście Zrazy z ogórkiem i boczkiem Soczysta karkówka pieczona Soczyste kotlety mielone Gołąbkowa zapiekanka Papryka faszerowana Zielony hamburger Makaron spaghetti z cukinii z sosem bolognese Pulpety w sosie pomidorowym(...)Bigos Soczysta wątróbka saute Krewetki w maśle czosnkowym Krewetki w pomidorach Śledź pieczony Łosoś w maśle czosnkowo-ziołowym Pstrąg pieczony w rozmarynie Smażona pierś z kaczki na puree brokułowym Gulasz z jelenia Gulasz z dzika Co jeszcze warto wiedzieć o adaptacji? Aby keto-adaptacja przeszła sprawnie i jak najmniej uciążliwie warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami jak lista wskazanych produktów

Ola la LCHF
pyszny gulasz z łopatki z czubricą zieloną, przyprawą harrisa, fasolką szparagową, warzywami... 201

łyżki, woda 1 szklanka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku łopatkę pokroić na większe kostki, obsypać mąką, przyprawą Harrisa, kucharkiem, czubricą, pieprzem, na gorącym smalcu zrumienić łopatkę, dodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa(...)minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi - gulasz jest aromatyczny, syty..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz wołowy z cebulą i czosnkiem 180

Pyszna wołowina z cebulą. Przepis wydał mi się idealny do wolnowaru i miałam rację. Wołowina jest miękka, a dzięki długiemu, powolnemu, duszeniu, niezwykle aromatyczna. Zamiast wody

Stare Gary
Gulasz wołowy z papryką z wolnowaru 211

Wołowina gotowana w wolnowarze, zawsze wydaje mi się bardziej aromatyczna niż gotowana tradycyjnie. Tak też było i tym razem. Papryka dodawana jest pod koniec gotowania, pozostaje

Stare Gary
Niezbędnik grillomaniaka 100

wolnej przestrzeni  wybranego naczynia (m.in. garnka żeliwnego, kamienia do pizzy czy wkładu do gofrów i kanapek) i przygotowanie Twoich ulubionych dań, począwszy od chrupiących gofrów po wyśmienite zupy, gulasze i dania kuchni azjatyckiej. Ruszt może być także wykorzystywany do tradycyjnego grillowania. Wok Gourmet BBQ System Opiekacz do gofrów i kanapek Gourmet BBQ System Drobiazgi, które ułatwiają życie Niby każdy(...)każdy z nich korzysta, a jednak warto zwrócić uwagę czy rzeczywiście przeznaczone są do korzystania z nich podczas grillowania np. czy nie stopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Łopatki i szczypce do grilla, spray zapobiegający przywieraniu potraw, kamienie do grillowania, w tym także kamienie do pizzy, szpadki do szaszłyków przydadzą się każdemu i posłużą długie lata, zwłaszcza jeśli wybierzemy produkty

Cztery Fajery