gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:31/43)

Sycący kociołek z mięsem i warzywami 462

mnie kociołku znajdziecie mięso wieprzowe, ziemniaki, czerwone papryki, cebule, ogórki konserwowe, paprykę peperoni, a to wszystko w pysznym i aromatycznym sosie. Uwielbiam! SKŁADNIKI 1,4 kg mięsa wieprzowego z łopatki 2 duże cebule 1 czerwona cebula oliwa 1 czerwona papryka peperoni 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 900 g ziemniaków 3 duże czerwone papryki 1 duży słoik ogórków konserwowych(...)wsypać 2-3 łyżki mąki pszennej i wlać tyle wody, aby dało się mąkę dobrze wymieszać. Gdy warzywa zaczną już mięknąć wlać mąkę energicznie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż gulasz zgęstnieje. Na koniec doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby ostrą papryką

Passions hobbies life
Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo 63

soczystych pomidorów. Pomysł na obiad w hiszpańskim wydaniu Gulasz to jeden z moich ulubionych pomysłów na obiad . Wystarczy szybko pokroić mięso, dodać garść ulubionych warzyw, wrzucić wszystko do garnka i niech się gotuje powoli, aż wszystkie składniki przejdą swoim aromatem i będą rozpuszczać się w ustach. Dokładnie taki jest ten hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo . Jest pyszny, super sycący(...)ostrej, dla zagorzałych fanów pikantnej kuchni) lub dulce , czyli w wersji łagodnej. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Hiszpański gulasz z kurczakiem i chorizo – z czym podawać? Ten gulasz będzie fantastycznie smakował z dodatkiem świeżego, chrupiącego pieczywa. Polecam zwłaszcza bagietki i ciabatty. Gulasz możecie też podać z sypkim ryżem, kaszą lub ziemniakami, w towarzystwie sałaty polanej lekkim winegretem. Sprawdź też inne

Na-talerzu.pl
smaczny gulasz z łopatki z dynią... 144

szklanki, cebula 2 sztuki, dynia pokrojona w kostkę 4 szklanki, woda 4 szklanki, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka chili 3/4 łyżeczki, mąka pszenna 3 łyżki, woda 1 szklanka świeżą łopatkę wieprzową bez kości pokroić w małą kostkę, włożyć do garnka na gorący olej rzepakowy, posypać przyprawą do wieprzowiny, podsmażyć na rumiano, dodać pokrojoną cebulę w kostkę, podsmażać z 10 minut(...)minut, następnie wlać wodę, dodać kostkę rosołową i pod przykryciem gotowac do miękkości mięsa mąkę pszenną wymieszać z wodą i zagęścić sos, dodać paprykę chili w proszku - gulasz wieprzowy z dynią, papryką chili jest bardzo rozgrzewający, sycący, aromatyczny, można zjeść z czym się lubi.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Placki mięsno-ziemniaczane z sosem czosnkowo-oliwkowym 210

dzisiejsze, jeszcze nie robiłam, ale jak juz wielokrotnie pisałam, człowiek uczy się całe życie. Zazwyczaj gdy myślałam placki i mięso,  były to placki po węgiersku z gulaszem. W tym przepisie mięso ląduje jednak w ziemniakach, a dodatek stanowi pyszny sos czosnkowo-oliwkowy. Placki ziemniaczane z szynką pieczarkami i papryką Placki ziemniaczane z sałatką z boćwiny i jajkiem w koszulce(...)pieczarkowe Tradycyjne placki ziemniaczane Placki ziemniaczane inaczej Placki ziemniaczane zapiekane z mięsem i serem Składniki na placki: 1 kg ziemniaków irys  IrysIi 1  mała cebula 400 g łopatki 2 jajka 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany 2-3 łyżki mąki pszennej szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz  do smaku           olej  do smażenia

Gosia gotuje
Bigos z kiszonej kapusty 161

Choć na tę tradycyjną potrawę powstało już tyle przepisów, z dodatkami bez, tyle sposobów przygotowania, u nas najczęściej gości ten podstawowy. Klasyczny bigos z mięsem wieprzowym

Zielona Kuchnia
Francuskie danie w stylu gruzińskim na polskim stole – beef bourguignonne!!! 190

Beef bourguignonne - danie absolutnie doskonałe. Nie ma lepszego gulaszu nad beef!!! Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że danie to będzie tak dobre - pyszne było zaraz po zrobieniu ale jak spróbowałam go na drugi dzień to już było nieziemskie! Uwielbiam oglądać Pascala jak podróżuje dookoła świata i gdy w jednym z pierwszych odcinków drugiej serii zawitał w Gruzji - kraju który jest(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jednak kupno polędwicy wołowej przekracza moje możliwości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> więc postanowiłam je przyrządzić z łopatki wołowej która doskonale się sprawdziła. Do tego pół litra czerwonego wytrawnego wina - i jestem w niebie! Danie to jest dość drogie jednak z podanych proporcji wychodzi porcja

sierotka maRysia w kuchni
Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 158

tego, jedno jest pewne, babcia dodawała do duszenia mięsa ciemny, razowy chleb. Dzięki niemu sos stawał się gęsty, kwaskowy i pełen aromatu tego, który pamiętam do dziś. Kiedy robię gulasz lub bitki ja również sos zagęszczam chlebem, takim pieczonym w domu.  Piernikowy Konkurs Kopernika  poddał mi nowy sposób na podanie wołowiny. Moje ulubione pierniczki czyli Katarzynki potraktowałam(...)Efekt? Sos gęsty i kremowy, i korzenny zapach w całym domu, co najważniejsze piernikowa nuta wcale w nim nie dominuje :)  Wołowe kąski w gęstym sosie piernikowym 750 g łopatki wołowej dobrej jakości 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ew. marchewka pokrojona na plasterki 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 500 ml wody 3 pierniczki Katarzynki (bez żadnej polewy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gulasz mięsny z czarną fasolą. 141

Dzisiaj mam dla Was dosyć szybką propozycję. Wystarczy kilka godzin wcześniej namoczyć groch a później pójdzie jak z płatka! Zapraszam! Dodam, że czarną fasolę jadłam pierwszy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chłopski garnek 105

Chłopski garnek – przepyszny, rozgrzewający jednogarnkowy obiad idealny na każdą okazję. Czas przygotowania : 1.5 godziny Ilość porcji:  2-4 osób Trudność przygotowania: średnie Cena:  

karolgotuje
szybkowar-gulasz wieprzowy z prawdziwkami i kaszą gryczaną... 172

ogórki konserwowe 10 sztuk na gorącym oleju w garnku szybkowara 5 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" na większym ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę, posypać pieprzami, kucharkiem do łopatki wsypać pokrojone cebule w kostkę i podsmażać co jakiś czas mieszając z 3 minuty na większym ogniu wcześniej prawdziwki opłukać i namoczyć z 30 minut w letniej wodzie, całość wlać(...)minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie otworzyć szybkowar, zagotować i wlać mąkę romieszaną ze śmietaną 12% z ciut wodą, zagęścić sos - podać z kaszą gryczaną i ogórkami konserwowymi gulasz jest aromatyczny, pachnie grzybami i jest pyszny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 254

kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych zup gulaszowych. W tytule posta celowo dodałam opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze(...)osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około 20 do 30 dag kiszonej kapusty 40 g smalcu 2 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę (nie dodałam tym razem) 1 duża

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gjuwecz - bułgarski pieczony gulasz 211

Tydzień bułgarski u nas wciąż trwa. ;) Zawsze coś ciągnęło mnie do tamtejszej kuchni, chociaż bez żadnego wyraźnego powodu. Gulasze i potrawy gulaszopodobne to moje ulubione dania jednogarnkowe, dlatego też i gjuwecz musiał u mnie w końcu zawitać. Potrawa ta kojarzy mi się z pieczonką przygotowaną nad ogniskiem w środku lata, choć powstaje stuprocentowo w warunkach domowych. Przyrządza się go szybko(...)niestety nie dotarły do niego ze względów technicznych... Gdy wrzuciłam inne warzywa, niestety skończyło się miejsce... :) W przepisie jednak widnieją, uczulam więc na przygotowanie wcześniej dużego glinianego naczynia... 600g łopatki wieprzowej 1 bakłażan 2 czerwone papryki 200g żółtej fasolki szparagowej 1 duża cebula 3 duże pomidory 1 marchewka 3 średnie ziemniaki 4 ząbki czosnku przyprawy: 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Kuchenna Kontrrewolucya
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 164

Dawno żadne danie tak nam nie smakowało! Wolnowar wydobywa z mięsa i warzyw naprawdę niezwykłe aromaty. Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a

Stare Gary