gulasz z łopatki - 641 przepisów (strona:35/43)

Bogracz. Tańsza wersja. Smaczny wieprzowy gulasz z papryką. 168

proponuję tańszą wersję i powiem nawet smaczniejszą z mięsa wieprzowego. Nie dość, że taniej to jeszcze znacznie szybciej. Najlepiej smakuje z pajdą ( albo dwoma ) świeżego chleba :) Polecam :) Składniki - łopatka wieprzowa 1,40 kg. - cebula 1 szt. duża ( lub 2 mniejsze ) - papryka 3 szt.( zielona + dwie czerwone ) - pomidory 4 szt. - ziemniaki 4 szt. - papryka mielona  słodka - papryka mielona  ostra(...)ciasto :  wbijam jajko solę go, dodaje ok.3-4 łyżki mąki i trochę wody, miksuję ( ma być bardzo gęste ). Ciasto nabieram na zwilżona małą łyżeczkę i wrzucam do gotującego się gulaszu. Powstają większe kluseczki. Po wrzuceniu kluseczek całośc gotuje na wolnym ogniu ok.3 minut. I danie jest gotowe. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami 134

Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)Dodać paprykę słodką, tymianek i kumin. Podsmażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Dodać czosnek, smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do garnka z mięsem. Na patelnię wlać wino, zagotować. Łopatką zeskrobać wszystko, co przywarło podczas smażenia. Całość przelać do garnka. Dodać bulion, jabłka, cynamon, skórkę z cytryny i miód. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić przez 75 minut. Dodać morele, posiekane

Pełny talerz
KASZA PĘCZAK Z WARZYWAMI 198

Kasze są pożywne i zdrowe! Niezastąpione w naszej diecie! Kasza jęczmienna to kasza wyrabiana z jęczmienia. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych,  nie

potrawyregionalne
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 210

trochę tłuszczyku, który nadaje kotletom soczystości, byle by nie za dużo, bo ani to zdrowe, ani apetyczne. Składniki na kotlety mielone duszone we własnym sosie 0,9-1 kg łopatki 2 małe cebule 3 ząbki czosnku namoczona w mleku czerstwa bułka jajko przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka(...)przykryciem. Gdy już minie wskazany czas zagęszczamy powstały sos mąką rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy przyprawą do mielonego mięsa (lub inną: do mięs, do gulaszu). Wlewamy śmietanę, mieszamy, wyłączamy grzanie i podajemy.     Jeśli chcemy urozmaicić nasze kotlety polecam przepis na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie pieczeniowym , są równie pyszne, choć chyba

Rozpustne gotowanie
Domowy bigos 167

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy bigos 163

Pyszny, bardzo smaczny i przede wszystkim szybki w przygotowaniu bigos z kapusty kiszonej z dodatkiem łopatki wieprzowej, kiełbasy i suszonych grzybów. Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką 125

Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona

Ogrodnik w podróży
Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim 181

Zielone szparagi w szynce z sosem holenderskim błyskawiczna kolacja. Bardzo smaczna i bardzo lekka. Smak podkreśli delikatnie słona szynka szwarcwaldzka, a całość smaku podpije sos holenderski

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek po cygańsku 228

jest nawet smaczniejszy niż placek po węgiersku, może dlatego, że uwielbiam wszelkiego rodzaju sosy pomidorowe. Ponadto, dodatek mięsa mielonego sprawia, że robi się go o wiele krócej niż zwyczajowy gulasz do placków, gdyż nie trzeba czekać tak długo, aż mięso się udusi i będzie miękkie. [embed]https://youtu.be/r0UKcovFMpI[/embed] Składniki na placek po cygańsku (2 porcje): około 700 g ziemniaków(...)mieszamy dokładnie. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy masę ziemniaczaną i rozsmarowujemy, aby utworzyć placek średnicy około 20 cm. Kiedy placek będzie usmażony na złoty kolor z jednej strony, łopatką delikatnie przekładamy go na drugą i również smażymy na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz, nakładamy na niego gorący sos i składamy na pół. Po wierzchu również polewamy sosem, można

e-PrzepisyKulinarne
PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 299

niesamowicie smaczne i soczyste. Pulled Pork jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację. Świetnie sprawdzi się też jako pyszne mięso do bułki. Koniecznie spróbujcie! PULLED PORK : SKŁADNIKI: * łopatka wieprzowa – 1 kg * pomidory w puszce – 1 op / 400 g * woda – ok. 350 ml * cebula – 2 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeża chili(...)jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też np. na imprezie zaskoczyć znajomych wyjątkowo

Ostra na Słodko
Zupa gulaszowa. Przepis krok po kroku. 83

Zupa gulaszowa   Zupa gulaszowa. Składniki:     500 g mięsa wołowego na gulasz (np. udziec, pręga bez kości) 2 łyżki smalcu 100 g wędzonego boczku 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 3 papryki kolorowe 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej suszonej 4 liście laurowe(...)Zupa gulaszowa to praktycznie danie jednogarnkowe, zwłaszcza z dodatkiem zacierek lub drobnego makaronu. Naje się nią nawet największy łasuch. Jeżeli nie macie wołowiny możecie użyć wieprzowiny (łopatki lub karkówki).   Zupa gulaszowa poleca się do przygotowania, zwłaszcza że przepis jest ze zdjęciami krok po kroku. W razie jakichkolwiek pytań proszę komentarz

kuron.com.pl
Wieprzowina po myśliwsku 154

przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką(...)aligncenter" width="1024"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] [caption id="attachment_7616" align="aligncenter" width="685"] Wieprzowina po myśliwsku[/caption] Inne przepisy na wieprzowinę: Schabowy Po Królewsku – Przepis Na Obiad Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Wieprzowina Pieczona Z Marchewką I Cebulą Wieprzowina Z Marchewką Sos Z Karkówki Artykuł Wieprzowina po myśliwsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 166

pokrywką zwężaną ku górze, w którym tażin się przygotowuje. Ja takiego naczynia nie posiadam, lecz tażin można bez problemu przygotować w zwykłym, szerokim garnku. Ja skusiłam się na odświętny gulasz wołowy gotowany na kwaskowatym soku z granatów, przyprawiony daktylami, które zagęszczają sos i nadają mu słodki smak. Dodatek dyni może nie jest konieczny, ale doskonale tutaj się odnajduje. Całość jest(...)ewentualnie klarowane masło) i podsmażamy cebule pokrojone w kostkę. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz soli, zwiększamy ogień, mieszamy i dodajemy mięso. Obracamy, aby równomiernie się obsmażyło. Wlewamy wodę i drewnianą łopatką zeskrobujemy wszystko co przywarło do dna. Wlewamy sok z granatu, dodajemy pokrojone na ćwiartki daktyle i morele. Dodajemy sól. Przykrywamy naczynie pokrywką, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy co najmniej

Poezja smaku
Jajecznica z pomidorem 158

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 140

sztufada , pyszna pieczeń Sztufada to pieczeń wołowa szpikowana wędzoną słoniną . Ja z racji tego ,że moi chłopcy wołowinę tolerują tylko w rumsztykach lub hamburgerach , no przejdzie jeszcze gulasz. Postanowiłam zastąpić wołowinę chuda szynką wieprzową . Mimo iż wołowe mięso jest znacznie zdrowsze , cóż zrobić jak rodzinka typowo polska i kocha smak wieprzowiny … Dobrze że nie gardzą także drobiem , królikiem(...)czasie szynka powinna być gotowa , soczysta i aromatyczna . Warto z wywaru po pieczeniu zrobić sos pieczeniowy , będzie jeszcze smaczniej Czyli zlać wszystko z formy do pieczenia , zebrać łopatką silikonową , dolać szklankę wody , doprawić pieprzem , czosnkiem ewentualnie solą do smaku , zagotować i zagęścić wodą z mąką do lubianej konsystencji . Taka pieczeń szynka a’la sztufada , jest pyszna zarówno na gorąco

Ogrodnik w podróży