Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na pożywne i sycące potrawy z jednego garnka, od gęstych, wieloskładnikowych zup zaczynając, poprzez różnego rodzaju gulasze, zapiekanki, kasze z warzywami, na klasycznym leczo czy risotcie kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego
Z Kuchni Do Kuchnilniane, pestki dynii, orzechy i migdały zmiksować – u mnie w młynku do kawy. • Wymieszać tę mieszankę z gulaszem. posypać natką pietruszki. • Podawać gulasz z kaszą, u mnie z gryczaną
To co kochamOzorki, nie każdy lubi, my akurat uwielbiamy większość podrobów i zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem postanowiłam przygotować je bardziej tradycyjnie czyli ozorki w sosie chrzanowym. Po po podaniu ich z puree ziemniaczanym wyszedł prosty i pyszny obiad. W dodatku to mało pracochłonne danie, zapewniam. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwodą. Następnie dodaję przecier pomidorowy, przyprawy i bulionetkę z kolorowym pieprzem. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. W garnku gotuję kaszę gryczaną jak w instrukcji na opakowaniu. Kaszę polewam gulaszem. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkirozmaryn i solimy do smaku. Na patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki i dodajemy do gulaszu. Całość gotujemy na małym ogniu tak aby wszystkie składniki były miękkie. Gulasz podajemy z kaszą owsianą ugotowaną według przepisu na opakowaniu
Qchnia po prostusmaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym
Gospodyni Miejskaróżne pasty kanapkowe, masła orzechowe i wiele innych... Ja do przetestowania otrzymałam: keczup bez cukru BIO , strogonow , pasztet meksykański , pasztet warzywny z cieciorką , paprykarz z kaszą jaglaną , gulasz "weguś" , sznycelki a'la cielęce "weguś" , masło orzechowe z kokosem , masło orzechowe czekoladowe , musztarda łagodna BIO , buraczki BIO , tahini naturalne , masło sezamowe słodzone agawą , hummus naturalny oraz pulpety w sosie pomidorowym
breakfast of dreamsjabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie 4 szt.) 0,5 l mleka 1-2 cebule sól, pieprz do smaku szczypta papryki wędzonej słodkiej
Moje Qulinariałyżki śmietany i 2 łyżki mąki z odrobiną zimnej wody, wlać do mięsa i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku. 5. Podawać wedle uznania - najbardziej lubię taki gulasz z kaszą gryczaną. Smacznego
Kuchnia domowa Anicokolwiek mięsnego na obiad, to bardziej ze względu na męża i dzieci. Oni są wyjątkowo mięsożerni. A ja mogłabym poprzestać na plasterku dobrej szynki w kanapce, a zamiast gulaszu do kaszy, wolę samą kaszę ze szklanką zimnego mleka. Czytaj więcej
bistro mamaCzulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku „koszerny
bistro mamaprzeciwników, jedni je kochają, inni nienawidzą i nawet pod groźbą śmierci ich nie spróbują. Ja i córa należymy do osób, które ja uwielbiają, zazwyczaj jemy je w postaci gulaszu z kaszą ale tym razem zrobiłam wyjątek i postanowiłam przygotować danie tradycyjnie polskie, barowe czyli ozorki w sosie chrzanowym, które kojarzą mi się z Wielkanocą. Danie nie jest pracochłonne, proste
Bernika - moj kulinarny pamietnikSzybka surówka obiadowa, rewelacyjnie się sprawdza do kasz I gulaszy, ale może tyż być przekąską :) Zaczynamy Składniki:Pół głowki sałaty lodowej6-8 ogórków konserwowych1 łyżka majonezusól, pieprz Wykonanie:Do miski porozrywać na mniejsze kawałki sałate, skroić w talarki ogórki. Dodać majonez, wymieszać . Doprawić do smaku :)Surówka gotowa :)Smacznego
Smaki Edytyczęsto robiona przeze mnie surówka do obiadu to Coleslaw. Ja robię z dodatkiem majonezu i śmietany, ale pewnie co dom to inny przepis. Polecam, bo idealnie pasuje do gulaszu i kaszy czy też kotletów schabowych i ziemniaków. Przygotowanie :* 1/4 główki kapusty * marchewka* pół cebuli* sól , pieprz , cukier * łyżka octu winnego* łyżka majonezu* łyżka kwaśnej śmietany Przygotowanie :Kapustę
Magiczne Życie Marty