grzyby - 15226 przepisów (strona:525/1016)

BITKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM 272

łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu i suszonego oregano, 3 listki laurowe, 4 kulki ziela angielskiego 2 łyżki oleju 500 ml (2 szklanki) bulionu lub wody  1/2 szklanki suszonych grzybów  30 g masła 1 cebula 250 g pieczarek 2 łyżki soku z cytryny 1/4 szklanki brandy 1/4 szklanki wody  1/4 szklanki śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka

cool and minty
Beouf Stroganow. Strogonow z pieczarkami i ogórkami kiszonymi. 139

mocno rozgrzanej patelni). Obsmażone mięso przełożyć do miski. Na tej samej patelni smażyć cebulę, pokrojoną w półplasterki. Następnie dodać na patelnię cienko pokrojone pieczarki, smażyć tak długo aż grzyby zmiękną. Dodać podsmażone mięso i ogórki kiszone pokrojone w cienkie paski. Dodać ciepły rosół (ciepły, aby nie obniżyć temperatury pozostałych składników potrawy). Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem do czasu

Codziennik Kuchenny
Chińskie Jeżyki 95

Smaczne chińskie danie. Jeżyki przygotowane na parze. Mięsa,warzywa ,grzyby i inne składniki gotowane na parze mają wysokie walory smakowe. Produkty umieszczamy na sicie, wkładce do gotowania itp, przykrywamy. Nie mogą dotykać wody. Składniki 1 szklanka krótkiego ryżu 500 g chudej wieprzowiny zmielonej 10 dkg słoniny pokrojonej w kostkę 2 cebule posiekane 1/2 łyżeczki soli … Czytaj dalej Chińskie

gotuj ze mną
Aksamitka – Kopciuszek w ogrodzie i na balkonie 114

płatków. To bardzo dużo. Ponadto aksamitki są bogatym źródłem tzw. roślinnych antybiotyków, czyli fitoncydów. Działają one silnie bakteriobójczo w szczególności na gronkowce, pałeczki okrężnicy, paciorkowce oraz hamująco na rozwój grzybów Candida (a są one prawdziwą zakałą w dzisiejszych czasach). Dodatkowo ekstrakty ze świeżych aksamitek mają działanie przeciwpasożytnicze (skutecznie wspomagają walkę z płazińcami i obleńcami) oraz pomagają pokonać pierwotniaki. Do kompletu(...)działaniu zielonych orzechów włoskich wraz z przepisami NALEWKA Z ZIELONYCH ORZECHÓW WŁOSKICH CZ. 2 – kilka świetnych przepisów na leczniczą nalewkę BOCZNIAKI – garść fajnej wiedzy o tych niezwykłych grzybach i fantastyczny przepis

Kate's Kitchen
Pierogi z suszonymi pomidorami podane z sosem grzybowym 126

pieprz, sól dla smaku łyżka mąki do zagęszczenia Przeważnie, staram się nie używać kostek - jednak odwiedzając  dziś 3 sklepy - Biedronka, Lidl, Piotr i Paweł - nie trafiłam na suszone grzyby... Nie mówiąc już o tym, że zamiast pieczarek miały być kurki, ale ich nie uświadczyłam ani mrożonych ani świeżych więc... wróciłam z pieczarkami i bulionem grzybowym w kostkach

dlaSmaQ
Pyszna zupa grzybowa 129

Zupa grzybowa to zupa aromatyczna, smaczna, sycąca. Przygotowuję ją ze świeżych grzybów i tylko w czasie kiedy rosną w lesie. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pyszna <span>zupa grzybowa</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kurczak w sosie kurkowym 154

więc szybkie zakupy, kuchnia moja i obiad dla dwojga gotowy w 30 minut. Podałem z makaronikiem penne i wyszło naprawdę pycha. Śmiało możecie przetestować w tym przepisie także inne grzyby, sezon w pełni, kto zna się na nich to do lasu marsz. Składniki: - 500g filetu z kurczaka - 200g kurek - 330 ml śmietany - 1 cebula - łyżka masła  - odrobina oliwy

Smacznie Pysznie Kalorycznie
Pieczarki w sosie sojowym, z ryzem 161

zrobiłam wg pomysłu Liski z  Whiteplate  (oczywiście z moimi modyfikacjami). Okazało się, ze świetnie nadaje się jako "coś na ząb" do pracy albo na kolację. Jeśli lubicie grzyby zróbcie, polecam! Pieczarki w sosie sojowym, z ryżem 250 g niewielkich pieczarek, większe powinny być przekrojone na pół 3 łyżki oliwy z oliwek 1 posiekany ząbek czosnku 1 mała

Dzieje kuchennej Wiewióry
3 pomysły na dania z kurkami w roli głównej 117

Choć według zapowiedzi grzybiarzy, w tym roku nie należy spodziewać się wysypu grzybów – wszystkiemu winna jest susza – to na straganach miejskich można znaleźć sporo kurek. Ten charakterystyczny, żółto-złocisty grzyb do najtańszych nie należy, ale dania z jego udziałem to już tradycja kuchni polskiej. Szukasz inspiracji na obiad z kurkami w roli głównej? Te 3 przepisy z pewnością Cię zainteresują

Kuchcik gotuje
Tarciuch z cukinią. Tarta cukiniowa 136

tartę. tarciuch Następnie na ciasto układamy podsmażoną cukinię. W celu ulepszenia smaku możemy dodać lekko zrumienioną cebulkę, czosnek, koperek oraz starty ser parmezan. Doskonałym dodatkiem są też pieczarki lub grzyby leśne. Odpowiednio przyprawiony tarciuch może być przepysznym daniem obiadowym.   Artykuł Tarciuch z cukinią. Tarta cukiniowa pochodzi z serwisu Sierotka Marysia w Kuchni

sierotka maRysia w kuchni
Wołowina z pieczarkami, w sosie ostrygowym ('oyster sauce') 79

Smaż 10 minut na średnim ogniu, mieszajac często i rozbijajac ewentualne grudki posklejanego mięsa. Cebula powinna być miękka.  Wmieszaj czosnek i imbir.  Posiekaj lub pokrój na plasterki grzyby. Dodaj do mięsa i smaż, aż będa ugotowane, większość wody odparuje, a mieszanka będzie znowu w miarę sucha. Wlej 200ml wody i zagotuj. Wkrusz kostkę i zmiejsz ogień. Wymieszaj

Lejdi of the house
Zupa z kurkami i warzywami 111

Zupa z kurkami i warzywami, z kilkoma plasterkami wędzonego boczku, zabielana słodką śmietanką. Pyszna i pożywna. Dla nas obowiązkowo ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Polecam również inne zupy z grzybami: “ Zupa grzybowa zabielana “, “ Zupa grzybowa z mrożonych borowików “. The post Zupa z kurkami i warzywami appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Pasztet z cukinii z pieczarkami 318

nieco poeksperymentować z różnymi warzywami. Oprócz wymienionych w przepisie warzyw dobrze sprawdzi się w pasztecie również korzeń selera i pietruszki. Pieczarki zaś na pewno mogą być zastąpione grzybami leśnymi np. prawdziwkami, podgrzybkami lub rydzami. Pasztet tak posmakował moim domownikom, że nawet zagorzały mięsożerca podczas obiadu nie domagał się mięsa. Pałaszował w milczeniu i to oznaczało, że mu smakowało. Pasztet dobrze

Kuchcik gotuje
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem – kuchnia podkarpacka 176

ponieważ mogłoby to mylić co do składników dania (mnie zmyliło), nieco ją doprecyzowałam. Pod przepisem przypominam inne sposoby na regionalną kapustę, między innymi tradycyjną kapustę z grochem, lasowiacką z grzybami, łemkowską z kminkiem i inne. Zapraszam :) Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 300 g grochu łuskanego 2 łyżki mąki pszennej 1 surowy ziemniak(...)Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdują się przepisy na potrway z regiony w tym między innymi na kapustę: Kapusta z grochem Łemkowska kapusta duszona z kminkiem Kapusta z grzybami po lasowiacku Kapusta kiszona z kaszą jęczmienną Młoda kapusta "na słodko" Kapusta gospodyń z Nawsia Kapusta czerwona zasmażana Kapusta na żeberkach Kapusta lasowiacka z zasypką

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania