grzyby - 15226 przepisów (strona:523/1016)

Potrawka z cieciorką, papryką i cukinią. 103

miękkości. Odcedzamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy osączoną ciecierzycę, następnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Smażymy do zrumienienia. Pomidory sparzamy , ściągamy skórę, kroimy i wrzucamy do cieciorki. Dodajemy wypłukane grzyby, pokrojoną paprykę i gotujemy kilkanaście minut. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody aby warzywa nie przywarły. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Możemy obrać

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa pieczarkowa 176

drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów mielonych drobiowych (“ Kotlet pożarski “). Dzięki temu wykorzystałam całego kurczaka i nic się nie zmarnowało :) Z reszty bulionu przyrządziłam “Kaszę z grzybami”. Zupa pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można ją podać w towarzystwie utłuczonych ziemniaków z cebulką lub makaronem (typu łazanki). Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc “Krem

Moja Delicja
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 100

myśliwskim - z cebulą, ziołami, pomidorami, często także z dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pstrąg z pieczarkami i sosem grzybowym 116

cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana masło klarowane 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka pudru grzybowego/ sproszkowane grzyby suszone leśne/ rozmaryn  świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną

wesoła kuchnia
Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem 174

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g szynki parmeńskiej ulubiona mieszanka przypraw 200 g makaronu wstążki ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki 2 łyżki oleju + 2 łyżki … Czytaj dalej Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem

czarrna od kuchni
Kaszotto z podgrzybkami 137

kasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Po samym wsypaniu składników na patelnię, uwalnia się aromat grzybów oraz warzyw. Kaszotto możecie kupić na stronie, której adres podałam wyżej – obecnie wysyłka jest gratis Polecam także risotto z tej serii. Kaszotto sprawdzi się, jako oddzielne danie lub też część

Kuchnia Bazylii
Makaron z mięsno-warzywnym sosem 125

swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody do podlania łyżeczka mąki ziemniaczanej

Słodkie okruszki
Kiszona kapusta – przepis 216

Jest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) około(...)używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Smacznego

Słodkie okruszki
Bigos cygański. Klopsiki po cygańsku. 181

jakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie na patelnię dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka lub pozostawić w woku

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami 283

przygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć na dużym żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką

Kuchnia Pokoleń
Zupa z maślaków "Leon" 124

Ponieważ jeszcze trochę grzybów nazbierałam, zaraz przemieniłam je w pyszną i aromatyczną zupę grzybową. Do tej zupy potrzebne będą maślaki, z innymi nie próbowałam. Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" . Grzybowa zupa z maślakami i makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Niezawodny makaron z borowikami 122

danie jest mega szybkie, jeśli jednak wcześniej nie zapomnicie namoczyć grzybów, potem to już kilka minut i obiad gotowy. Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" Zaczynamy gotowanie, polecam. Makaron z borowikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jesienny spacer i zdziśki 133

zdjęciu są zdziśki czyli grzyby, które znaleźliśmy i zebraliśmy z Żarłoczkiem dzisiaj. I właściwie to tego nie planowaliśmy. Miał być po prostu krótki, jesienny spacer po lesie, a jak zwykle wyszło jak wyszło. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gofry orkiszowe i pyszności z lasu :) 136

współpracy z marką Devaldano , która specjalizuje się w produktach pochodzących z lasu - ja uwielbiam las, grzybobrania, zbieranie jagód czy jeżyn i oczywiście ich pałaszowanie :)  W ofercie producenta znajdziecie grzyby marynowane, suszone, grzybowe koncentraty oraz mnóstwo leśnych owoców w zalewie czy żelu (jagody, borówki, maliny, żurawina). Marka bliska naturze, wszystkie produkty są wege, a część certyfikowana BIO. Polecam! Zapraszam

Moje Kuchenne Rewelacje
Tom kha kai - tajska zupa kokosowa 124

odmianie chilli ostrość. Podstawą tej zupy jest także bulion drobiowy, ale jeśli w olicie bardziej warzywne smaki, to przyrządźcie bulion warzywny. W zupie znajdziecie dużo kolorowych dodatków, a także grzyby. Ich ilość zależy od Was, ja użyłam sporo warzyw, a także tofu, można dodać także krewetki, ale ich dodatek nie jest konieczny. Użyjcie tego, co macie pod ręką. Przepis

Cooking Monster