Cebulaki, bułeczki z cebulą. Można je podawać na ciepło lub zimno. Idealne do barszczu, czystych zup... . Ja zamiast mleka użyłam wywar z suszonych grzybów, akurat miałam. Wyszły pyszne. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 3 g drożdży suszonych*, 1 łyżka rozpuszczonego masła, 150 - 200 ml ciepłego wywaru z grzybów (można dodać mleko), sól, nadzienie : 2 cebule, 3 – 4 łyżki
królestwo garówpozostałej oliwie w dużym garnku podsmażamy cebulę z czosnkiem, zielem, liśćmi i tymiankiem, wszystko uprzednio posolone. Smażymy ok 5 minut aż cebula się ładnie zeszkli. Dodajemy buraki, wino oraz grzyby i pod przykryciem dusimy ok 40 minut. Buraki powinny w tym czasie zmięknąć. Dorzucamy upieczone warzywa, przecier i fasolę. Zalewamy woda tak przy przykryła zawartość garnka. Gotujemy dalsze
Dzieje kuchennej Wiewiórytłuszczu, na którym smażyło się mięso, podsmażyć cebulę, dodać do mięsa. Wlać bulion, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem. Mniej więcej po godzinie duszenia wlać przecedzoną marynatę, dodać grzyby i lekko posolić. Dusić, aż mięso będzie miękkie (około 2 godzin). W razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Dusić jeszcze kilka minut
królestwo garówmiękkości. Odcedzamy. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy osączoną ciecierzycę, następnie wrzucamy posiekaną cebulę w piórka. Smażymy do zrumienienia. Pomidory sparzamy , ściągamy skórę, kroimy i wrzucamy do cieciorki. Dodajemy wypłukane grzyby, pokrojoną paprykę i gotujemy kilkanaście minut. Co jakiś czas dolewamy po odrobinie wody aby warzywa nie przywarły. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Możemy obrać
Radość kipiąca uśmiechem.drobiowym, który powstał podczas przygotowania kotletów mielonych drobiowych (“ Kotlet pożarski “). Dzięki temu wykorzystałam całego kurczaka i nic się nie zmarnowało :) Z reszty bulionu przyrządziłam “Kaszę z grzybami”. Zupa pieczarkowa świetnie smakuje sama, ale również można ją podać w towarzystwie utłuczonych ziemniaków z cebulką lub makaronem (typu łazanki). Zupę pieczarkową można przed doprawieniem zmiksować tworząc “Krem
Moja Delicjamyśliwskim - z cebulą, ziołami, pomidorami, często także z dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana masło klarowane 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka pudru grzybowego/ sproszkowane grzyby suszone leśne/ rozmaryn świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną
wesoła kuchniaSkładniki: 1 polędwiczka wieprzowa 100 g szynki parmeńskiej ulubiona mieszanka przypraw 200 g makaronu wstążki ok. 2 szklanek odgotowanych grzybów leśnych, u mnie borowiki 2 łyżki oleju + 2 łyżki … Czytaj dalej Polędwiczka w szynce z borowikowym makaronem
czarrna od kuchnikasza gryczana biała 89%, podgrzybek brunatny suszony 5,2%, warzywa suszone 5,8% (marchew, cebula, por, czosnek, natka pietruszki). Po samym wsypaniu składników na patelnię, uwalnia się aromat grzybów oraz warzyw. Kaszotto możecie kupić na stronie, której adres podałam wyżej – obecnie wysyłka jest gratis Polecam także risotto z tej serii. Kaszotto sprawdzi się, jako oddzielne danie lub też część
Kuchnia Bazyliiswojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody do podlania łyżeczka mąki ziemniaczanej
Słodkie okruszkiJest Tak przygotowana kapusta jest o niebo lepsza od kupnej. Możecie ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Składniki: (Ilość można zwiększyć, bądź zmniejszyć. Dla ułatwienia podaję na 10 kg kapusty) 10 kg kapusty poszatkowanej 25 dag soli 2 dag kminku (można pominąć, ale polecam dodać) około(...)używam kamieni dociskowych Kiedy kapusta będzie gotowa? Po około 2 tygodniach można ją podawać do drugiego dania np. chrupiącej ryby lub użyć do przygotowania świątecznych pierogów z kapustą i grzybami . Smacznego
Słodkie okruszkijakiś czas mieszając, przez około 5 minut (do czasu aż cebula się zeszkli). Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić solą i pieprzem, dusić przez ok. 10 minut (aż grzyby zmniejszą swoją objętość). Następnie na patelnię dodać pokrojone ogórki i paprykę, pomidory z puszki, ketchup pikantny oraz cukier. Wymieszać i przełożyć do dużego garnka lub pozostawić w woku
Kulinarne Przebojeprzygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć na dużym żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką
Kuchnia PokoleńPonieważ jeszcze trochę grzybów nazbierałam, zaraz przemieniłam je w pyszną i aromatyczną zupę grzybową. Do tej zupy potrzebne będą maślaki, z innymi nie próbowałam. Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata" . Grzybowa zupa z maślakami i makaronem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedanie jest mega szybkie, jeśli jednak wcześniej nie zapomnicie namoczyć grzybów, potem to już kilka minut i obiad gotowy. Przepis pochodzi z książki Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto" Zaczynamy gotowanie, polecam. Makaron z borowikami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie