grzyby - 15226 przepisów (strona:158/1016)

Kapusta z grzybami 124

Dziś dodaję ostatnią wigilijną potrawę a jest to popularna kapusta z grzybami Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 50 g grzybów suszonych - 1 łyżka smalcu - 1 cebula - 1 łyżka mąki - sól - pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Kapustę płuczemy, odciskamy siekamy. Namoczone grzyby wyjmujemy, wodę odcedzamy, aby pozbyć się nieczystości, zalewamy nią kapustę(...)gotujemy. Grzyby kroimy na paseczki, dodajemy do kapusty i dusimy całość na małym ogniu do miękkości. Przesmażamy mąkę na smalcu, dodajemy posiekaną cebulę, rozprowadzamy trzema łyżkami zimnej wody i wlewamy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż kapusta zgęstnieje. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Karkówka w sosie winno grzybowym 122

proponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule  2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie) 1 wołowa kostka rosołowa(...)karkówki obsypujemy solą i pieprzem, panierujemy w mące. Na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy karkówkę i obsmażamy na rumiano z każdej strony. W międzyczasie suszone grzyby przekładamy do blendera i blendujemy na proszek, zalewamy żeby się sparzyły szklanką wrzątku. Obsmażoną karkówkę wyjmujemy na talerz. Na patelnie wrzucamy posiekaną cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy drobno

Piekielna Kuchnia Pati
Warstwowe gołąbki z sosem grzybowym 190

cebula 2 łyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków cebula łyżka masła sól pieprz 1,5 szkl śmietanki 30% Pozostałe składniki: kapusta włoska 1 szkl startego sera żółtego margaryna do posmarowania naczynia natka pietruszki(...)suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić ok pół godziny. Na koniec wlać śmietankę i gotować chwilę

Smakołyki Asi
Bigos staropolski 143

sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie mięsa umyć, osuszyć(...)pieczenia mięsa obrócić. Upieczone odstawić do przestygnięcia. Obrać z kości i pokroić na małe kawałki w międzyczasie ugotować kapustę. Odcisnąć z nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierożki z kaszą, grzybami i orzechami laskowymi 128

Farsz (ok.50-60 szt.) 300g kaszy gryczanej palonej, 300g grzybów leśnych mieszanych suszonych, tymianek świeży mały pęczek, 4 ząbki czosnku, 2 cebule lub 6-8 szalotek, 200g orzechów laskowych, olej rzepakowy, olej lniany, 50ml sosu sojowego Kikkoman, pieprz, kasza manna lub bułka tarta (opcjonalnie), Ugotować kaszę gryczaną i wystudzić. Ugotować grzyby, ale nie wylewać wywaru. Grzyby posiekać lub zmiksować(...)mannę. Przygotować swoje ulubione ciasto na pierogi . Można ulepić zwykłe pierogi lub uszka, jak nam wygodniej. Podawać skropione olejem lnianym . Bardzo smaczne i ciekawe bezmięsne pierogi. Połączenie kaszy gryczanej, grzybów, tymianku....warto spróbować. Takie pierogi z kaszą gryczaną, grzybami, orzechami laskowymi, tymiankiem i oczywiście sosem sojowy Kikkoman ugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman

królestwo garów
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 135

wszystko zawsze jest smaczniejsze. Polecam! Scroll down for recipe in English Śmietankowa zupa grzybowa (4-5 porcji) Składniki: 300 g grzybów leśnych lub pieczarek, pokrojonych w plasterki 50 g grzybów suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki(...)łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz Przygotowanie: W większym rondlu rozpuść na średnim ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły

karmelowy
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 191

Szklankę kaszy jaglanej płuczemy w gorącej wodzie na sicie, następnie parzymy ją świeżo zagotowanym wrzątkiem. Pozwoli to pozbyć się goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone grzyby, mieszamy(...)żeby równomiernie się rozłożyły – zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maciupkim ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka z gotującą się wodą, majerankiem i cząbrem. Przykrywamy i gotujemy na małym

Karo in the Kitchen
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1287

łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz białko do posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły. Kapustę posiekać, przełożyć(...)grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę a następnie podsmażyć na oleju. Dodać kapustę, doprawić solą i pieprzem i smażyć jeszcze przez ok. 10 minut. Farsz ostudzić a następnie dodać 2 białka

Mama Gotuje
Zupa grzybowa 137

oczywiście jak ktoś woli bez makaronu.  Składniki:  3 duże garście suszonych grzybów 3 duże marchewki kawałek selera kawałek pora 2-3 pietruszki 1 cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 2 łyżki masła 1-2 łyżki śmietany Grzyby moczyć w wodzie przez kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa obrać, przełożyć(...)garnka i zalać zimną wodą (około 2 litry). Dodać ziele, pieprz i listki laurowe i gotować do miękkości warzyw. Posolić pod koniec gotowania. Ugotowany wywar odcedzić. Namoczone grzyby odcedzić, dobrze oczyścić i wypłukać. Pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię, gdy odparuje woda z grzybów dodać masło i posiekaną cebulkę. Kilka minut smażyć, następnie dodać do wywaru warzywnego i gotować

talerz przyjemności
Barszcz wigilijny - bez zakwasu! 162

łyżki soku z cytryny sól 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: 1. Suszone grzyby moczymy przez noc w wodzie - ok. 2 szklanki wody na garstkę grzybów. Następnego dnia gotować je przez ok. 20 minut i odcedzić. Grzyby można wykorzystać do farszu na pierogi - do barszczu wykorzystałam sam wywar. 2. Umyte buraki zawinąć w folię aluminiową - każdy osobno. Piec w temperaturze(...)miękkie - sprawdzamy czy patyczek do szaszłyków bez trudu w nie wchodzi. Rozwinąć je, wystudzić lekko i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 3. Do wrzącego bulionu dodajemy wywar z grzybów, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. 4. Dodajemy starte buraki i czosnek i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty i zdejmujemy z gazu

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 167

przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki, czy też kapuśniaczki. Paszteciki to doskonała przekąska i smaczny dodatek do zup, szczególnie do czystego czerwonego barszczu wigilijnego , mogą być zmiennikiem uszek z grzybami. Można paszteciki nadziewać różnymi farszami przygotowywanymi według naszego uznania, mogą być mięsne, rybne, warzywne, a na Święta Bożego Narodzenia z kapustą i grzybami. Podstawą dobrych pasztecików zawsze jest ciasto. Przeważnie(...)paszteciki, a właściwie krokiety robiłam z ciasta naleśnikowego, tym razem zrobiłam paszteciki z ciasta półkruchego. Poniżej przedstawiam przepis na pyszne maślane świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami. Polecam, gdyż ciasto jest mięciutkie i bardzo proste w przygotowaniu. Ciasto jest dość uniwersalne.Przed pieczeniem powierzchnię polecam posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać np. sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wigilijna kapusta z grzybami 113

Wigilijna kapusta z grzybami SKŁADNIKI : 600 g białej kapusty 400 g kapusty kiszonej 300 ml suszonych grzybów leśnych 1 cebula 1 liść laurowy  6-7 ziarenek ziela angielskiego  sól i pieprz do smaku olej rzepakowy PRZYGOTOWANIE : Grzyby suszone zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę kiszoną(...)razie konieczności dolać wody).   Kapustę białą szatkujemy, przekładamy do kiszonej. dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, solimy, podlewamy woda i gotujemy przez około 20 min.  Następie dodajemy grzyby i całość podgotowujemy przez 30 minut. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy do zarumienienia, przekładamy do kapusty, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, podduszamy całość 10 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 132

grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy, osuszone, odcinamy nadmiar tłuszczu i nacieramy składnikami marynaty. Tak przygotowany schab umieszczamy w lodówce na kilka godzin a najlepiej całą noc. Dzień przed przygotowaniem lub kilka godzin wcześniej zalewamy suszone grzyby 1 szklanką wody i odstawiamy. Kolejnego dnia(...)naczyniu żaroodpornym umieszczamy kapustę kiszoną, wymoczone grzyby (wodę z grzybów pozostawiamy), liście laurowe i ziele angielskie oraz schab wraz ze wszystkimi przyprawami. Wlewamy wodę z grzybów i bulion do naczynia i umieszczamy całość w piekarniku nagrzanym do 150 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po tym czasie zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 stopni i piekę schab jeszcze przez

Mango Papaja
Uszka z grzybami smażone 105

okazało się, że moje są inne, wyjątkowe. Moja Babcia takie robiła, Mama je podaje oraz ja i moja Siostra. 100 gram grzybów suszonych – najlepiej prawdziwki, 2 cebule, 200 gram mąki, sól, pieprz, cukier, olej do głębokiego smażenia Grzyby opłukać, zlać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Ostudzić, posiekać. Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju(...)dodając szczyptę soli i cukru. Połączyć grzyby z cebulą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Wywaru z grzybów nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu grzybowego. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić

królestwo garów
Uszka z grzybami 339

uszek, ale wszystko zależy od wielkości kieliszka. Zapraszam!!!   Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki, 1 jajko, 2/3 szkl. wody, Farsz: 30-40 g grzybów, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa lub olej do smażenia   Wykonanie: Grzyby gotujemy w małej ilości wody. Cebulę drobno siekamy, ugotowane grzyby również. Następnie grzyby i cebulę podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy

Passion of Cooking

Proponowane wyszukiwania