grzyby - 15226 przepisów (strona:145/1016)

Kulebiak z grzybami 207

poczułam zbliżającą się magię Świąt, którą to troszkę przyśpieszyła akcja marki Ambition "Święta z dbałością"  i rękawica kuchenna z kolekcji Frida , którą widzicie na zdjęciach. Przygotowałam kulebiaka z grzybami - pyszne drożdżowe ciasto, które już od bardzo dawna jest na blogu w formie pasztecików, wypełnione aromatycznymi grzybami leśnymi i dekoracją świąteczną na wierzchu. Taki kulebiak smakuje bardzo dobrze z barszczem(...)Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki 30 g drożdży świeżych 3 łyżki stopionego masła (45g) 2 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Farsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych) 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule jajko pieprz, sól masło klarowane do smażenia Dodatkowo: żółtko ziarenka maku Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką

Kocham..lubię..gotuję..
Risotto z grzybami suszonymi i kurczakiem na winie 97

Cześć! Tym razem na obiad zrobiłam risotto z piersią z kurczaka i grzybami suszonymi. W miarę szybko je się przygotowuje, trzeba tylko poczekać aż grzyby namiękną.  Może moja rodzina nie przepada za ryżem, ale takie wydanie ryżu bardzo wszystkim posmakowało. Składniki: * 30 dkg ryżu * 25 - 30 dkg piersi kurczaka  * 1 papryka czerwona albo żółta * 40 g grzybów(...)suszonych * 4-6 pieczarek * 1/2 szklanki wina białego wytrawnego * 2 ząbki czosnku * 400 ml bulionu * masło * natka pietruszki * sól, pieprz Suszone grzyby opłukałam, namoczyłam w wodzie i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na maśle. Posoliłam odrobinę. Dodałam ryż, grzyby i wymieszałam.  Dolałam bulion. Gotowałam ok. 10 minut.  Pieczarki

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z klopsikami i sosem grzybowym 84

votes ) Makaron z klopsikami i sosem grzybowym Makaron z klopsikami i sosem grzybowym to zamknięcie tegorocznego sezonu grzybowego . Wiem że jeszcze grzyby są w lesie , ale mnie już tam nie ma Cóż trzeba zając się innymi sprawami , a nie tylko latać i oddawać się przyjemnością grzybobrania Jedno jest niezaprzeczalne , ten sezon był mega , giga udany . Naprawdę takich ilości , nigdy(...)chyba nie udało mi się zebrać . Spiżarka pełna po brzegi , wszędzie słoiczki z suszonymi , marynowanymi , smażonymi … i innymi grzybami leśnymi . Głównie podgrzybki , które uwielbiam No to czas na makaron , jest obłędny , a chłopcy po prostu się w nim zakochali … Cóż klopsiki , to one są tak magiczne składniki na 2-3 osoby: 1/2 opakowania makaronu fetuccine lub inny

Ogrodnik w podróży
ZUPA GRZYBOWA Z MAKARONEM 121

Tegoroczna jesień obfituje w duże, wręcz ogromne ilości grzybów. Po suszeniu, marynowaniu, grzybach smażonych z boczkiem z cebulą (oj było tego sporo...), przyszła kolej na zupę grzybową z makaronem, która wyszła bardzo aromatyczna, przepyszna, wręcz można rzec genialna. To zdecydowanie najlepsza zupa grzybowa jaką jadłam. Składniki: - 500g surowych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki) - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku(...)pieprz - ok.200g surowego makaronu lub dowolnie (u mnie orkiszowy) Na patelni obsmażamy boczek pokrojony w małą kostkę. Dorzucamy przebrane, czyste (u mnie przetarte wilgotną szmatką), pokrojone na mniejsze kawałki grzyby. Dodajemy na patelnię łyżkę masła (lub oleju). Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż zdecydowanie się skurczą. Następnie przekładamy zawartość patelni do garnka z gorącym bulionem (rosołem). Dodajemy pokrojone

Smaczne Zdrowe
Grzybowa z cury kaniami i gryczaną 136

Jesienna grzybowa z kulkami z kaszy gryczanej. Zupa z podgrzybków i kani. Pachnie lasem. Uwielbiam grzybową ze świeżych grzybów. Najlepiej jak te grzyby samemu się uzbiera. Radość jest podwójna. zupa: 50 dkg podgrzybków 5 grzybów kani 1 cebula 2 marchewki 1 por biała część 1 kawałek selera 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka majeranku(...)natka pietruszki oregano świeże 200 ml śmietanki 30 % sól, pieprz kulki z kaszy: 1 woreczek kaszy 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka parmezanu startego Zupa: Grzyby myję i kroję na kawałki. Przesmażam na rozgrzanym oleju i przekładam na talerz. W tym samym garnku smażę pokrojoną cebulę, dodaję por pokrojony, startą seler na tarce jarzynowej, marchewkę

wesoła kuchnia
Bigos z kiszonej kapusty z żeberkami, grzybami i żurawiną 115

tylko pojawia się świeżo ukiszona kapusta nie mogę sobie odmówić zrobienia bigosu. Tym razem będzie z żeberkami, żurawiną i grzybami. Co potrzeba: 1,5 kg kiszonej kapusty, 1,5 kg surowych żeberek, 2 długie kiełbasy Podwawelskie, 2 garści suszonych grzybów, 5 średnich cebul, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 pełne łyżki suszonej żurawiny, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego(...)mieszamy i odcedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Jeśli macie bardzo kwaśną kapustę, zróbcie to trzeci raz. W ten sposób pozbawiamy kiszoną kapustę nadmiaru kwasu i soli. Do naczynia żaroodpornego dajemy grzyby, zalewamy je wrzątkiem, przykrywamy, zostawiamy do namoczenia na 1 godzinę. Do garnka, w którym będziecie robić bigos, dajemy olej, rozgrzewamy na średnim płomieniu, wkładamy żeberka pokrojone w kawałki wzdłuż

Bułka z Chlebem
Penne z dynią, grzybami i boczkiem (Penne con zucca, funghi e pancetta) 133

już w klimacie jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Makaronu i na obiad przygotowałyśmy makaron z kremowym sosem dyniowym, boczkiem i grzybami. Prosty i szybki w przygotowaniu pomysł na niezwykle smaczny obiad w jesiennej scenerii.  A skoro jutro obchodzimy Dzień Makaronu, chciałabym już dziś zaprosić Was na jutrzejsze wpisy. Podzielę się z Wami  m.in. przepisem na domowy makaron, zdradzę Wam sztuczki(...)makaron idealny pochodzące od włoskich szefów kuchni. Do jutra! SKŁADNIKI 320 g dowolnego makaronu (użyłam razowych penne) 500 g miąższu dyni 400 g grzybów 200 g boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 gałązka tymianku natka pietruszki oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta 500 g di polpa di zucca 400 g di funghi

La grande e la piccola cuoca
Menemen po polsku z leśnymi grzybami 168

menemen to jajka sadzone w warzywnej pierzynce z papryki, bakłażana i pomidorów. Jest to bardzo popularne na Bliskim Wschodzie danie śniadaniowe. W okresie jesiennym polecam polska wariację z leśnymi grzybami. Jest fantastyczna!   Składniki: 2 łyżki oliwy średnia biała cebula 2 ząbki czosnku ostra papryczka chili około 300g leśnych grzybów 2 średnie pomidory 2 jajka oregano, ostra papryka, czarny pieprz(...)sól ½ pęczka i pietruszki Sposób przygotowania: Cebule siekamy w piórka, czosnek i papryczkę w cieniutkie plasterki. Grzyby oczyszczamy, płuczemy i jeśli są duże kroimy. Natkę drobno siekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, gdy będzie ciepła dodajemy cebulę z czosnkiem i papryczką i przesmażamy 3-4 minuty. Dodajemy przygotowane wcześniej grzyby

Pyry na Gaz
Jajecznica z siedzuniem 99

Siedzuń sosnowy , zwany potocznie szmaciakiem jest grzybem który został 9 października 2014 wykreślonym z listy gatunków grzybów chronionych, a więc można go zbierać i zjadać ze smakiem. Wcześniej można było go zbierać u naszych południowych sąsiadów. Szmaciak jest bardzo smacznym grzybem, gdy na niego trafimy warto go zabrać do domu. Pyszny będzie z jajecznicą – jajecznica ze szmaciakiem i boczkiem(...)jajek, 100 g boczku wędzonego, 150 – 200 g siedzunia, masło Siedzunia umyć – do miski wlać wodę, dodać garść soli i wymieszać. Włożyć grzyba, chwilę go pomoczyć, wyjąć przepłukać. Operację powtórzyć. Dzięki moczeniu w słonej wodzie, łatwiej oczyścimy go z piasku i innych fragmentów ściółki leśnej. Grzyba podzielić na mniejsze kawałki. Boczek pokroić, podsmażyć na patelni (najlepiej suchej patelni, powinien się

królestwo garów
zupa grzybowa z makaronem 108

Zupa pachnąca nie tylko grzybami, ale też leśnym jałowcem. Nie muszę chyba dodawać, że jest pyszna i syta.   Składniki: 500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki), 3 niewielkie cebule, 2 łyżki masła, 1 duża marchewka, 1 litr wywaru, 200ml jogurtu naturalnego, garść natki pietruszki, dwie garści makaronu jajeczna krajaneczka  Lubella , 4 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego(...)ziaren kulek jałowca,  łyżeczka curry, sól, pieprz. Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki.  Na patelni stopić masło. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć ok 15 minut.  Do dywaru wrzucić liść laurowy, ziele, jałowiec. Zagotować. Do gorącego wrzucić startą marchewkę oraz podsmażone grzyby z cebulką. Gotować

Słodki Zakątek
Marynowane maślaki 120

octu 10% 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki gorczycy 1 łyżka ziela angielskiego  Sposób wykonania: Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy 1 łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania wody gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie grzyby odlewamy na durszlak i płuczemy(...)Cebulę kroimy w piórka. Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) łączymy w garnku. Dodajemy marchewkę i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Grzyby wykładamy do słoiczków i zalewamy zalewą.  Słoiczki układamy w dużym garnku wyłożonym ścierką, wlewamy wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania wody, następnie układamy

Qchnia po prostu
Prawdziwki marynowane 80

Tradycyjny przepis na marynowane grzyby. Skorzystaliśmy z podpowiedzi "KuchniaMarioli" i wykorzystaliśmy wywar z gotowania prawdziwków do zalewy octowej.  Składniki: 1 kg prawdziwków 750 ml wody (wywar z gotowania grzybów) 200  octu 10% 1 garść liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru 1 cebula 1 łyżka soli Przygotowanie: Prawdziwki oczyściłem, opłukałem. Tak przygotowane włożyłem do posolonego(...)wrzątku z cebulą pokrojoną na ćwiartki. Gotowałem 15 minut ( czas gotowania zależy od wielkości grzybów, malutkie główki wystarczy gotować 10 minut, większe troszkę dużej), licząc od ponownego zawrzenia. Wyjąłem grzyby cedzakową łyżką. Włożyłem do wrzącego octu z wodą po gotowaniu grzybów, solą i cukrem, zagotowałem. Cebulę wyjąłem i po ostudzeniu włożyłem wraz z odcedzonymi prawdziwkami, do wyparzonych słoików

R'n'G Kitchen
Grzyby w occie z cebulą 160

znajdziecie na moim blogu, dziś jednak przychodzę z propozycją na marynowane maślaki i maślaki sitarze z czerwoną cebulą. Wybierajcie te małe sztuki - wtedy wyglądają najładniej w słoiczku. Składniki: świeże grzyby - około 1,5 kg maślaków i maślaków sitarzy. 2 szklanki octu 10%, 6 szklanek wody + do gotowania grzybów, 1 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki soli, duża czerwona cebuli, ziarna(...)pieprzu czarnego, ziele angielski, liście laurowe, ok 2-3 łyżeczek gorczycy Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy. Gdy są większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy przez ok 35-40 minut. Odcedzamy, płukamy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.  Wodę zagotowujemy wraz z solą oraz cukrem, dodajemy cebulę, gotujemy przez 5 minut. Dodajemy ocet, ponownie zagotowujemy przez

Lena Gotuje
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów 142

Dziś przychodzę do Was z pysznym, świeżutkim przepisem na domowe bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów, które z powodzeniem możecie zabrać ze sobą na grzybobranie do lasu lub rodzinny piknik (jeśli pogoda pozwoli). Od dziecka uwielbiałam chodzić do lasu. Nie ma nic przyjemniejszego niż szelest liści pod nogami, świeże powietrze, leśne zapachy i wypatrywanie… grzybów. Praktycznie w każdą sobotę(...)Obecnie sama jestem mamą dwójki maluchów i mam nadzieję, że jak tylko podrosną będziemy razem chodzić na grzybobranie. Póki co są za małe, ale na szczęście mamy zapasy suszonych grzybów od Leśne Skarby . Och jak ja uwielbiam potrawy z grzybami, a Wy? Dziś polecam Wam przepis na pyszne nadziewane bułeczki. Kto się skusi? Przygotowanie jest naprawdę proste, a ten farsz

Słodkie okruszki