grzyby suszone - 2000 przepisów (strona:22/134)

Pierogi ze słodką kapustą i suszonymi grzybami 117

jajko • mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki • szczypta soli Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1 mała kapusta biała • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 3 łyżki oleju Do gotowania • sól • 1 łyżka oleju Wykonanie: Farsz • Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie(...)odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach oleju. • Zmielić kapustę i grzyby suszone w maszynce do mielenia mięsa. • Farsz połączyć razem z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ciasto • Na stolnicę wsypać przesianą mąkę

To co kocham
Wigilijna zupa grzybowa 115

suszonych grzybów, 5l bulionu warzywnego lub mięsnego, 4 łyżeczki śmietany 18%, 1 cebula ( większa),   Składniki na kluski ziemniaczane:   3 kg ziemniaków, 2 łyżeczki soli,   mąka pszenna (nie podaję ilości ponieważ daję na” oko”, zależy to od rodzaju ziemniaków)     Wykonanie zupy:   Do gotującego bulionu dodajemy całą cebulę. Gotujemy przez 10 minut. Grzyby parzymy

Passion of Cooking
Kopytka z sosem 241

Składniki: kopytka: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 1 jajko, 1 szklanka mąki, szczypta soli, sos: 500 g schabu, 1 cebula,  1 kostka grzybowa, 1 garść suszonych grzybów, 2 łyżki mąki, sól morska, pieprz czarny. Przygotowanie:     Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zagniatamy ciasto na kopytka. Następnie(...)dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy na kotlety i rozbijamy. Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu, aż do złotego koloru. W garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy

Aga w kuchni
Bigos 202

potrzeby poniższego przepisu pozwoliłem sobie dokonać wyboru konkretnych wędlin i mięs, ale nie musicie się go dokładnie trzymać. Do innych typowych składników należą suszone lub wędzone śliwki, suszone grzyby leśne, cebula, a także takie przyprawy jak kminek, jałowiec, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Ważnym składnikiem znacząco wpływającym zarówno na smak jak i kolor potrawy jest czerwone(...)200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 łyżeczki kminku czarny pieprz świeżo mielony sól (albo i nie, patrz niżej) 3-4 łyżki smalcu

Kulinarna Pokusa
Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków 259

Barszcz biały z sokiem z kiszonych ogórków...Lekko chrzanowa zupa.Zakwaszona sokiem z kiszonych ogórków.Z dodatkiem suszonych grzybów.Smaczna odmiana tradycyjnego barszczu białego.Idealna dla przeciwników gęstych zup. Składniki:1 mała marchewka;1 mała pietruszka;1/4 korzenia selera;Biała część pora;1 liść laurowy;5 ziarenek ziela angielskiego;4 ziarenka pieprzu;2 ząbki czosnku;2,5 litra zimnej(...)bieżącą wodą - opcjonalnie, ja zrobiłam barszcz bez kiełbasy.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, pieprz, suszone grzyby, kiełbasę - opcjonalnie, zalać wodą i gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po upływie tego czasu, w przypadku gotowania barszczu z kiełbasą, kiełbasę wyjąć z zupy

Gospodyni Miejska
Bulion wegetariański i Włościańskie Jadło 232

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 łyżki oliwy/oleju 1 cebula 1 liść kapusty włoskiej 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 1 suszony grzyb ( wcześniej namoczony i drobno pokrojony) 1 por 2 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki, szczypiorek, koper 2-3 łyżki oliwy pieprz, sos sojowy(...)font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Pokrój warzywa. Cebulę zrumień na oleju, a następnie wraz z ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i suszonym grzybem dodaj do warzyw. Zalej wodą i gotuj pod przykryciem na małym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj czosnek i gotuj jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmij z ognia. Dodaj natkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Jagnięcina z kisielem grzybowym 140

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) :  Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1:  Normal 0 21 false false false PL X-NONE(...)godzinę po czym grillować na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony.  Odstawić pod przykryciem na 3- 4 minuty. Delikatnie posolić i popieprzyć.   KROK 2: Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić

smacznieinatemat
Barszcz wigilijny wg Aleex 149

żytnimi) • 1 główka czosnku • woda przegotowana • sól Barszcz: • 1 kg buraków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 1 łyżka masła roślinnego (można zastąpić olejem) • ½ litra wywaru z suszonych grzybów • 1 główka czosnku • majeranek, sól, pieprz, maggi, cukier • 2-3 listki laurowe • 4-5 ziarenek ziela angielskiego Sposób przygotowania: Tydzień przed Wigilią przygotować zakwas: 1. Buraki obrać, umyć, pokroić(...)całej główki czosnku. Barszcz zostawić na kilka godzin, aby naciągnął – w tym czasie nabierze koloru i smaku. 5. Podawać z uszkami lub z pierogami. Smacznego. Uwaga: * gotując suszone grzyby na farsz do uszek, odlewam ½ litra wody, w której się gotowały. W ten sposób otrzymujemy wywar grzybowy; *jeśli podgrzewacie barszcz, nie dopuśćcie do zagotowania, straci wówczas kolor

W mojej kuchni
Orzechowe bochenki - wegańskie, zdrowe, pyszne :) 149

ziemne * krojone orzeszki * mąka owsiana * bułka tarta * krajowe warzywa (4,5%) (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * pszenne sucharki * czerwone papryki * suszone grzyby * mix ziół * czarny pieprz * proszek do pieczenia * sól  Jeszcze przed upieczeniem mieszanka zapowiadała się pysznie, ze względu na bardzo aromatyczny i smakowity zapach. Swoją drogą trochę(...)bezglutenowa bułka tarta (mąka ryżowa, woda, dekstroza, błonnik roślinny, sól, karmel, papryka) * mix krajowych warzyw (pomidor, marchew, cebula, zielona fasolka, biała i zielona kapusta, zielony i biały por) * suszone grzyby * czerwone papryki * bezglutenowy proszek do pieczenia * sól * mix ziół * czarny pieprz Drugi wariant smakowy był równie aromatyczny, co poprzednik. Pachnie po prostu pięknie i bardzo apetycznie. Ten orzechowy

Zdrowie na języku :P
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 266

zlewamy do dużego garnka.   Obieramy marchewkę i pietruszkę, kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około(...)liście 50 najlepszych restauracji na świecie. SKŁADNIKI 1,2kg skrzydełek kurzęcych 3 łyżki stołowe (z lekką górką) mleka w proszku 1 świeże udko z kury 2-3 suszone grzyby 2 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 4 łodygi selera naciowego 2 liście laurowe 2-3 ziela angielskie sól do smaku

Karo in the Kitchen
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 246

przez 3 godziny. Po tym czasie grzyby, żeberka i wołowinę wyławiamy, odkładamy. Żeberka zostawiamy w całości, wołowinę dzielimy na mniejsze porcje, kości z wołowiny odrzucamy. Grzyby kroimy w cienkie plastry. Resztę zupy dwukrotnie przecedzamy przez gęste sito (warto je dodatkowo wyłożyć gazą). Przyprawy pozostałe na sicie wyrzucamy. Wkładamy do zupy grzyby, próbujemy, czy zupy nie potrzeba jeszcze(...)świeżego imbiru 6 goździków 5-6 gwiazdek anyżu 1 papryczka chili, suszona 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 6-7 suszonych grzybów shitake albo garść grzybów mun wymieszanych 1:1 z podgrzybkami 1 mała laska kory cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2,200l wody SKŁADNIKI DO PODANIA po 1 jajku na osobę

Karo in the Kitchen
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 186

nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. Do tych pierogów użyłam suszonych grzybów . Pamiętajcie, że trzeba je wcześniej namoczyć. Dobrze to zrobić na noc, a na drugi dzień w tej samej wodzie, w której grzyby się moczyły, ugotować je. Bez soli, na wolnym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 40 minut(...)soczewicy 2 szklanki wody liść laurowy kostka bulionowa warzywna /bez oleju palmowego- dla wegan/ lub mięsna 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 2 cebule 2 ząbki czosnku 10g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)+0,5 litra wody sól pieprz po 1/2 łyżeczki cząbru i majeranku łyżeczka przyprawy do dań z fasoli, Apettita kilka listków świeżej szałwii (opcjonalnie

Karo in the Kitchen
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 196

garnka, bez wytopionego tłuszczu. Kiełbasy wędzone przekrawam w poprzek na pół – lądują w wodzie. Żeberko wędzone oczyszczam z resztek kości (jeśli je kroiłam) i dodaję do garnka. Wrzucam suszone grzyby – nie trzeba ich wcześniej moczyć.   Całość stawiam na małym ogniu do powolnego podgrzewania. Gdy woda zacznie wrzeć, przykrywam garnek nie do końca szczelnie pokrywką i gotuję wywar(...)białych parzonych kiełbas, najlepsze domowe – w przepisie TUTAJ 350g wędzonych żeberek 200g surowego wędzonego boczku 1 łyżka smalcu 250g marchwi 250g pietruszki 200g selera 200g cebuli 3g suszonych grzybów 2 pełne łyżeczki majeranku 3 spore ząbki czosnku 3 duże liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu 120g śmietany 18% tłuszczu, gęstej i kwaśnej

Karo in the Kitchen
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 430

duża garść suszonych grzybów – 200 g śliwek wędzonych – 4 cebule – 1 łyżeczka majeranku – 1/2 łyżeczki papryki wędzonej – sól, pieprz do smaku – 5 liści laurowych – po 10 ziaren ziela angielskiego i jałowca – 1/2 szklanki wina czerwonego – 5 łyżek oliwy   Wykonanie: – Grzyby namoczyć na kilka

To co kocham

Proponowane wyszukiwania