łyżki koncentratu pomidorowego - 4-5 grzybów suszonych - łyżeczka cukru - liść laurowy - chili - majeranek - ziele angielskie 2 szt. -sól - mąka pszenna - pieprz - czosnek w pudrze - maggi Przygotowanie: Fasolę moczymy przez całą noc w zimnej wodzie. Następnego dnia wodę wylewamy i zastępujemy nową (ma jedynie przykrywać fasolę). Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, kiełbaskę, grzyby i gotujemy aż fasola będzie miękka
W poszukiwaniu inspiracjigrzybowej w proszku kilka suszonych grzybów (opcjonalne) vegeta sól Sposób Mięso opłukać, zalać w garnku zimną wodą, gotować. Gdy powstaną szumowiny, zebrać je łyżką cedzakową, dodać sól. Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać. Pierwsze trzy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokroić w kosteczkę, wszystkie warzywa dodać do wywaru, dorzucić suszone grzyby. Przyprawić vegetą. Po 15 minutach
Kuchenne aromatysię nimi zajadać także przez inne dni w roku, ale muszę przyznać, że w okresie okołoświątecznym smakują zdecydowanie najlepiej :) Kapustę kiszoną gotuję w wodzie, w której moczyły się suszone grzyby, dzięki czemu całość doskonale przechodzi ich smakiem i zapachem. Polecam! Składniki (na ok. 70-80 szt.): Ciasto: 700 g mąki pszennej 2 duże jajka 4 łyżki oleju(...)1/2-2 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 1,4 kg kiszonej kapusty 140 g suszonych grzybów (najlepiej borowików i podgrzybków) 4 średnie cebule ok. 3-4 łyżki oleju sól pieprz 2 liście laurowe Wykonanie: Farsz: Grzyby namaczamy w zimnej wodzie, pozostawiając je na ok. 6-8 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu pozostawiamy w wodzie
MyCookBook.plEsencjonalny i niezwykle aromatyczny rosół z dodatkiem suszonych grzybów. Pierwsze skrzypce gra tłuściutka kaczuszka, a grzyby dodają głębi i zapachu. Eksperyment doskonały na jesienne chłody. Jedynie czasu trochę zajmuje - najlepszy jest taki gotowany pół dnia. Potrzebne nam: - 2 litry wody - 1,2 kg porcji rosołowej z kaczki - 3-4 średnie marchewki - pół selera - por - 3 pietruszki - 3 małe(...)cebule - 2-3 suszone grzyby (ja użyłam koźlarzy) - 3 ziela angielskie - niepełna łyżeczka pieprzu w ziarnach - 2 liście laurowe - sól - pieprz - odrobina maggi - makaron 4-jajeczny Przygotowanie: Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i stawiamy na palniku o najmniejszej mocy. Zostawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie zbieramy
W poszukiwaniu inspiracjiżeberkach, dodając do niego kaszę jęczmienną. Dzisiejsza wersja jest na udkach z kurczaka - użyłam 2 kawałki ze skórą i dwa bez skóry. Zupę zagęściłam kaszą jaglaną. Dodałam również suszone grzyby, bo zawsze do zup na rosole je dodaję. Nie może w niej również zabraknąć cebuli i czosnku. Zupa smakuje jeszcze(...)lepiej na drugi dzień ! Składniki: 3-4 udka z kurczaka (tylko górne części) 1 seler (użyłam 3 łodygi naciowego) 1 duża marchew 3 ząbki czosnku 4-5 suszonych grzybów kilka plastrów cebuli 2 średnie kremowe ziemniaki 2/3 szklanki kaszy jaglanej 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki
Czerwień i błękitzdążyłam z pasztetami na święta. Nawet nie tyle nie zdążyłam, co na śmierć o nich zapomniałam. Na ratunek przyszła czerwona soczewica, kasza jaglana, suszone grzyby i całe mnóstwo przypraw. Nikt, kto na co dzień je mięso nie kręcił przy nich nosem. A ja sama ‘zapchałam się po korek’ podjadając pasztet przy doprawianiu masy. Prosto, szybko i zdrowo(...)goryczy z kaszy. Zalewamy dwoma szklankami wrzątku, dodajemy połamane suszone grzyby, mieszamy żeby równomiernie się rozłożyły – zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy na maciupkim ogniu, nie mieszając kaszy, około 20 minut. Wyłączamy gaz, pokrywkę zostawiamy, kaszę z grzybami odstawiamy na 10-15 minut. Wchłonie całą wodę a grzyby będą miękkie i ugotowane. Czerwoną soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy
Karo in the Kitchensuszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam w talarki i zeszkliłam na maśle. Następnie wrzuciłam kurczaka, którego podsmażyłam na złoto. Marynatę zostawiamy. Do smażącego się kurczaka dorzuciłam pokrojone suszone grzyby. Groszek
W kuchni Karmel-itkizbyt syty. Jeśli chcecie ugotować żurek z ziemniakami, należy dodać je przed dodaniem zakwasu. W innym razie kwas sprawi, że będą twarde. Do żurku często dodaje się również suszone grzyby. Wtedy należy je najpierw namoczyć, osączyć i pokroić w paski. Dodać do włoszczyzny i gotować razem. Gorąco polecam! Składniki na 6-8 porcji: 3 nieduże marchewki 2 pietruszki(...)majeranku lub nawet więcej 2 szklanki zakwasu na żur 3-4 łyżki śmietany jajka ilość według uznania kilka gałązek świeżego majeranku do dekoracji sól do dekoracji opcjonalnie kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki Włoszczyznę obrać, umyć, grubo pokroić, włożyć do garnka. Zalać 1 litrem wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut. Wywar przecedzić
Pełny talerzciasto: 300 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 150 ml ciepłej wody 1 jajko Farsz: 1 kg kiszonej kapusty 500 g pieczarek lub 250 g suszonych grzybów, np. podgrzybków 1 duża cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, vegeta natur, lubczyk olej do smażenia Polewka: olej rzepakowy kilka plastrów boczku lub innej wędliny 1 cebula(...)wodzie. Następnie dobrze odciskuję z nadmiaru wody. Pieczarki kroję drobno i podsmażam na rozgrzanym oleju razem z drobno posiekaną cebulkę. Jeśli robicie farsz z wykorzystaniem suszonych grzybów to wcześniej je wymoczcie kilka godzin w wodzie, potem drobno posiekajcie. Jeśli uznamy, że farsz jest miękki i dobry dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy wedle uznania do smaku i dusimy jeszcze
Zasmakuj KuchniSkładniki: smalec 1/4 kostki, mięso gulaszowe z indyka 1,30 kg, cebula 2 sztuki, czosnek 2 ząbki, kostka rosołowa 2 sztuki/grzybowe, kapusta kiszona 1,20 kg, grzyby suszone 3 łyżki/zmielone, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 1 litr na gorącym smalcu zrumienić pokrojone(...)kostki mięso gulaszowe z indyka dodać pokrojone w kostkę cebule, kostki rosołowe i podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając dodać pokrojoną drobniej kiszoną kapustę, wsypać grzyby suszone prawdziwki zmielone, wlać wodę, gotować pod przykryciem do miękkości kapusty dodac paprykę ostrą, przyprawę w płynie i bez przykrycia na większym ogniu co jakiś czas mieszając gotować do odparowania
W Mojej Kuchni Lubięgrzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo mielony łyżka mąki łyżka masła Wykonanie: Boczek myjemy, kroimy w grubsze plastry posypujemy przyprawami. W rondlu rozgrzewamy olej wkładamy przyprawiony boczek podsmażamy z obu stron na złoty kolor. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, listek laurowy, pokruszone suszone grzyby
kgwjanczewogrzybów- sól, świeżo mielony pieprz- ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu)Dodatkowo:1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną śmietanę i miksujemy , używam do tego ręczny blender. Po zmiksowaniu garnek ustawiamy na palniku, dodajemy nasz wywar (bulion lub wodę od parzenia kiełbasy), suszone grzyby
Smaczne Zdrowepomyślałam sobie, że chętnie ten patent wypróbuję. Ciasto przygotowane w ten sposób jest delikatniejsze i bardziej wilgotne, ale w smaku rewelacyjne. Farsz stanowi gotowana kiszona kapusta, cebula, suszone grzyby i przyprawy. Na ucztę wigilijną idealne... choć proponuję jarsko, bez boczku, a w karnawale, wiadomo... na bogato! Ciasto: 500 g ziemniaków (dałam Jelly, które są bardziej kremowe(...)szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 2 jajka Farsz: ok. 500 g kiszonej kapusty 1 duża cebula 100 g suszonych grzybów kminek cały olej i do smażenia sól i pieprz Przygotować farsz. Kapustę przepłukać i ugotować razem z grzybami i kminkiem. Kiedy przestygnie, odcedzić i mocno odcisnąć, a następnie drobno
Czerwień i błękitchleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry i rozbić(...)kupie”. Na patelni rozgrzewamy oliwę i na mocnym ogniu obsmażamy zrazy z każdej strony, aż się zrumienią. Zrumienione zrazy układamy w brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino
Pociąg Do Kuchniwersja bez mięsa więc trochę uboga ale i tak kto próbował to twierdził, że jest dobry :) Zakupy: - kapusta kiszona ilość według uznania - pomidory 4 szt. - cebula 2 szt. - grzyby suszone - pieczarki - 6 suszonych wędzonych śliwek - koncentrat pomidorowy 3 łyżki - sól, pieprz, maga do smaku Przygotowanie: Kapustę jeśli jest długa kroję w mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, zalewam(...)kroję w kostkę i wrzucam do garnka jak już kapustą jest miękka. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam troszkę na patelni, żeby się zrumieniła i wrzucam do garnka. Grzyby suszone podgotowywuję a później kroję w mniejsze kawałki i też wrzucam do kapusty. Pieczarki można pokroić jak kto lubi, mniejsze, większe kawałki i wrzucam do garnka. Jeśli ma się
Tanio smacznie i prosto