podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz mielony sól Mięso delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i usmażyć na złoty(...)przełożyć do garnka, a na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w pórka. Przełożyc cebulę do mięsa i zalać wszystko przegotowaną wodą, tak aby mięso było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem
kuchnia doskiDziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn listek laurowy, 3 kulki jałowca olej do smażenia Grzyby moczyć pół godziny w szklance wody. Następnie ugotować z listkiem, rozmarynem i jałowcem. Cebulę pokroić w piórka, posolić, dusić na oleju
Czerwień i błękitwspomnieniem moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ---- Cytrynowy pstrąg łososiowy.Tilapia w ziołowej panierce.Seromakowiec.Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu.Makowiec drożdżowy.Zupa z suszonych grzybów.Pasztet świąteczny.Sernik gotowany na herbatnikach.Barszcz wigilijny. Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami. Pierniczki dla spóźnialskich. Lukier królewski. Katarzynki. Cynamonowe latte
W kuchni Karmel-itkiłyżki oleju marchewka kawałek selera sól pieprz 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego łyżka przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Sos: 2 szkl pokrojonych mrożonych grzybów leśnych (np. prawdziwki) garść suszonych prawdziwków cebula łyżka masła sól pieprz 1,5 szkl śmietanki 30% Pozostałe składniki: kapusta włoska 1 szkl startego sera żółtego margaryna do posmarowania naczynia natka pietruszki(...)Podawać z sosem i posypane natką pietruszki. Sos: grzyby suszone moczyć w 1 szkl wody przez noc. Następnie w tej samej wodzie gotować ok pół godziny. Wyjąć z wody i drobno pokroić. Wodę z grzybów zachować. Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby. Smażyć ok 10 minut, po tym czasie podlać wodą z grzybów, przyprawić i dusić
Smakołyki Asigotujemy - do niego dorzucamy na chwilę 4-5 suszonych pomidorów i czekamy aż zmiękną. Po wyciągnięciu pomidorów dorzucamy sporą garść suszonych grzybów i czekamy kilkanaście minut aż także staną się miękkie. Pomidory, grzyby i garść orzeszków ziemnych oraz 2-3 łyżki koperku siekamy niezbyt drobno i dorzucamy do miski ze zmielonym mięsem. Dokładamy do tego(...)ciepło kusi do pokrojenia i spróbowania na świeżo! To jest pasztet! Wieprzowy? A gdzie! W miarę dietetyczny, soczysty, puszysty. W środku miękki ale z kawałkami orzechów, suszonych pomidorów i grzybów. Aromatyczny, korzenny zapach selera łączy się przyjemnie z koperkiem i delikatnym mięsem z kurczaka. Mniami
Right Behind The Kitchengrzyby, np. kurki. , grzyby suszone- zalewajka z grzybami . Zupa ziemniaczana to bardzo prosta zupa, ale bardzo smaczna. Można o niej też powiedzieć, że to zupa grzybowa z ziemniakami, gdyż smak grzybów jest bardzo wyczuwalny. Kartoflanka z grzybami: Składniki: 5 ziemniaków ok. 1 litr rosołu lub bulionu warzywnego po 150 g. grzybów shimeji białych i brązowych 1 cebula(...)angielskiego do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% natka pietruszki 4 łyżki domowej prażonej cebulki Jak zrobić zupę ziemniaczaną z grzybami shimeji ? Grzyby delikatnie płuczemy na durszlaku, odcinamy końcówki. Większe grzyby kroimy na połówki lub ćwiartki, małe zostawiamy w całości. Jedynie korzonki kroimy drobniej. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzapewnić życiodajną moc, która sprawia, że przyroda budzi się do życia. Według wierzeń, kapusta miała zapewnić siły witalne. Natomiast grzyby miały być łącznikiem ze światem zmarłych. Były podstawowym składnikiem obrzędów magicznych. Podawane podczas Wigilii potrawy z grzybami miały zapewnić szczęście i dostatek. Każdy dom, każda gospodyni ma swój jedyny i właściwy sposób na każdą potrawę wigilijną. Ja pokażę(...)Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 1 szklanka grzybów świeżych (u mnie mrożone borowiki, ale można pominąć) około 0,4 kg pieczarek 1 cebula 1 żabek czosnku sól, pieprz, kminek, cząber Kapustę płuczemy i drobno
ladykitchenpietruszki Boczek wędzony Musztarda francuska Składniki zmiksowałam i posmarowałam farszem kotleta. Ciasno zwinęłam i spięłam wykałaczkami. Farsz- odsłona druga: Składniki: cebula grzyby (mogą być suszone) Podsmażyłam pokrojoną w plasterki cebulę. Suszone grzyby namoczyłam, pokroiłam i dodałam do cebulki, wszystko jeszcze chwilę dusząc. Doprawiłam solą, pieprzem i nakładałam na rozbity kotlet. I tak jak w poprzedniej odsłonie
potrawyregionalneZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj
bistro mamazlepienia pierożków farsz: 50 dag wędzonej kiełbasy (użyłam "Kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów") 1 duża cebula szklanka suszonych grzybów (namoczonych przez noc) garść suszonych śliwek łyżeczka mielonego jałowca sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby gotujemy do miękkości. Masło podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do mleka dodajemy łyżkę cukru. Podgrzewamy. Rozpuszczamy
Pobite gary Barbarysuszonych grzybów 2 woreczki dowolnej kaszy u mnie jęczmienna 8 szklanek wody 1 kostka masła 2 duże cebule 1-2 jajka 1 kostka grzybowa Knorr sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: Kapustę blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem vegety, po kolei zdejmujemy odchodzące liście. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle na złoty kolor. Grzyby obgotowujemy, gdy są gotowe drobno
Kuchnia Beatyśledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy w paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby
R'n'G Kitchenlasu na spacer, czyli przyjemne z pożytecznym. Jeśli sami nie zbieramy, to możemy kupić grzyby na targu. Do mojej przyprawy wykorzystałam kanie, ale można do niej dodać każdy inny gatunek grzybów. Domowa przyprawa grzybowa pięknie pachnie i oczywiście nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów. Będzie idealna do barszczu(...)grzybowa Czas przygotowania: 3 godziny na suszenie grzybów + 10 minut Proporcje na ok 1 szklanki przyprawy Składniki: 2 kapelusze kani 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1/2 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Kanie kroimy w paski, układamy na suszarce do warzyw i suszymy przez 3 godziny. Grzyby możemy też wysuszyć w piekarniku, przy uchylonych
Kulinarne przygody Gatityzasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą od samej Pyzoldy, królowej Grzyblandii! :) I zrobiłam dość tradycyjny kapuśniak, tyle że z grzybkami. Jest smaczny, pożywny i bardzo treściwy, bo w zasadzie z spora(...)żeberek (ja miałam ze schabu) 1,5 l wody 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu 3 listki laurowe 1 cebula 1 spora garść grzybów leśnych mrożonych lub suszonych (suszone trzeba namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!) 2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta
Kuchnia Prezydentowej