 Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 765
Wigilijna kapusta z grzybami i żurawiną 765Kolejna propozycja dania na Wigilię : Postna kapusta z pieczarkami i żurawiną . Składniki Pieczarki 250g (lub suszone grzyby 100g) Cebula 2 średniej wielkości Jabłko 1 jabłko Kapusta kiszona 600g Oliwa z oliwek Sól do smaku Pieprz do smaku Kminek do smaku Maggi 1 łyżka Cukier 1 łyżeczka Białe wino pół szklanki Woda 50ml Suszona […] The post Wigilijna(...)kapusta z grzybami i żurawiną appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje Domowa bułka tarta z ziołami 167
Domowa bułka tarta z ziołami 167dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka
Moja smaczna kuchnia Domowy smalec z grzybami 180
Domowy smalec z grzybami 180tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji
Tradycyjna Kuchnia Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 277
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 277tartę, paszteciki lub kulebiak, niż zamrażać. Polecam!składnikiciasto na pierogi2 szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić(...)robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszGrzyby posiekać, można rozdrobnić w blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka
Stare Gary Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 235
Zupa grzybowa na kiełbasie jałowcowej. 235pietruszka korzeń kawałek selera korzeń pęczek włoszczyzny do zup ( pietruszka, por, seler) 6 suszonych grzybów 2,5 l wody domowa Vegeta do smaku pieprz do smaku 1 łyżka suszonego korzenia lubczyku 100 ml śmietanki 12 % Wykonanie : Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Wszystkie warzywa myjemy, marchewkę i ziemniaki kroimy(...)kostkę.Do garnka przekładamy pokrojoną w plasterki kiełbasę, i pokrojone grzyby, dodajemy warzywa oprócz ziemniaków i zalewamy większą połową wody . Gotujemy na małym ogniu około25 minut, następnie dodajemy ziemniaki, domowa vegetę do smaku, suszony lubczyk.Gotujemy, dolewamy resztę wody. Gdy ziemniaki będą jeszcze lekko twardawe wsypujemy makaron. Gotujemy aż ziemniaki i makaron zmiękną. Jeżeli woda
Sama słodycz i szczypta chili PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 268
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 268przygotowywałam) - 315g (ml) gorącej wody - 1/2 łyżeczki soli, daję himalajską - 30g masła klarowanego (w wersji wegańskiej olej kokosowy) Farsz z kapusty: - kapusta kiszona (u mnie niezbyt kwaśna) - grzyby suszone, borowiki lub podgrzybki (ilość wedle uznania, u nas czym więcej tym lepiej) - świeżo mielony pieprz - olej kokosowy bezwonny, Ja gotuję od razu 2kg kapusty, Część dodaję do pierogów(...)część zjadamy samą. Kapustę kroję na mniejsze kawałki, zalewam wrzątkiem i gotuję ok.30 minut na średnim palniku. W tym czasie zalewam w innym garnku grzyby wrzątkiem (używam własnych, samodzielnie suszonych, kupne radziłabym przepłukać pod bieżącą wodą), zagotowuję (uwaga: lubią kipieć), lekko solę i gotuję ok.20 minut. Z ugotowanej kapusty odlewam nadmiar wody, dodaję olej kokosowy (u mnie
Smaczne Zdrowe Zapiekanka grzybowa w kamionce 178
Zapiekanka grzybowa w kamionce 178grzybowe w kamionkach . 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu oregano 200 ml śmietany(...)rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną. Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać
Gotowanie jest łatwe Grzybki i wołowina 255
Grzybki i wołowina 255zepsuła i deszcz pogonił nas do domu. Udało nam się jednak zebrać trochę grzybów. Dziś obiad przygotowała moja mama, a ja dorzuciłam tylko kilka świeżych grzybów do sosu. Na stole czekała na nas pyszna wołowina z warzywami. Do tego kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami i pietruszką, a do tego zasmażane buraczki. Pomyślałam wtedy(...)ocet winny cytryna czosnek Kasza: Kasza jęczmienna - 300 g 8 połówek pomidorów suszonych Natka pietruszki sól, pieprz, czosnek, oliwa do smaku Wołowinę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki, zalać marynatą wcześniej przygotowaną. Warzywa pokroić na mniejsze części - dowolnie. Grzyby namoczyć, gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Mięso wraz z warzywami przełożyć do naczynia
Sajkofanka smaku Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 234
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami (przepis na zupę i łazanki) 234łyżek wody Sól Wykonanie: Zupa Warzywa obieramy, kroimy na kawałki. I gotujemy w osolonej wodzie razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Całość doprawiamy mielonym pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę. Zupa powinna być intensywnie grzybowa. Na talerz wykładamy łazanki, kawałki marchewki, grzyby i wlewamy zupę. Pycha. SMACZNEGO. Łazanki Na stolnicę wysypujemy mąkę ( najlepiej ją przesiać przez sito ). Dodajemy
Smaki Ewy Zupa grzybowa z łazankami 185
Zupa grzybowa z łazankami 185sezon na grzyby, które uwielbiamy zbierać. Z braku laku, wyciągnęliśmy nasze suszone zapasy i przygotowaliśmy tę oto zupę. Pyszna, aromatyczna...świeżości nadały grzyby wpierw moczone w osolonym mleku. Składniki 100 g grzybów suszonych 500 ml mleka 1 mały seler 2 marchewki 1 pietruszka 1 duża cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 8 ziaren czarnego pieprzu(...)cytryny 1 l bulionu warzywnego 250 g makaronu łazanki natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby przez 10 min moczymy w osolonym mleku, dokładnie płuczemy. Marchewki, pietruszkę i seler obieramy i razem z cebulą kroimy w kostkę, smażymy na maśle. Następnie zalewamy gorącym bulionem, dodajemy grzyby, pieprz i gotujemy 2 godziny
R'n'G Kitchen Wegetariański bigos 173
Wegetariański bigos 173kapusty 20 suszonych grzybów 2 cebule 5 śliwek suszonych oliwa 2 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskie 3 goździki 4 liście laurowe 1 łyżeczka kminu 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka cząbru 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki gorczycy sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy zimną wodą
Łycha smaków Pasztet z mięsa rosołowego 197
Pasztet z mięsa rosołowego 197piekę pyszny pasztet. Składniki na 1 małą keksówkę: 700g mięsa rosołowego 70g suszonych grzybów 1 mała cebula 2 ząbki czosnku pół szklanki suszonej żurawiny 1 jajko sól, pieprz do smaku Dodatkowo: tłuszcz (np. margaryna) i bułka tarta do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą(...)czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym studzimy w uchylonym min. godzinę
Kuchnia w czekoladzie Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 221
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 221niż 30%) – 400 g boczku wędzonego (np. duńskiego) w plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa(...)zalać wodą, dodać świeży majeranek (kilka gałązek), opaloną na gazem cebulę (obrać ją przedtem), marchew i seler. Gotować do miękkości, wystudzić. W wywarze z mięsa zamoczyć bułkę, osobno zamoczyć grzyby i żurawinę oraz śliwki. Wątróbkę obgotować dosłownie 5 minut w pozostałym wywarze (ma być półsurowa). Pistacje posiekać. Odsączyć żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać
Pociąg Do Kuchni Chińska zupa Funghi ze strzępielem 223
Chińska zupa Funghi ze strzępielem 223height: 1em;" /> Dla mnie, warto zwrócić na niego uwagę ,ze względu na smak i wygląd , a także wspaniałą chrupką teksturę-zupełnie inną , niż u większości znanych mi grzybów – bardzo przyjemną i zaskakującą . To niekwestionowanie bardzo egzotyczny i ciekawy dodatek i urozmaicenie codziennego menu . Sama zupa jest bardzo smaczna i przypomina lekko pikantny rosół , w zasadzie po części nim jest(...)smak . Codziennie pewnie by się przejadła , ale od czasu do czasu , fajnie zjeść coś odmiennego i smakowitego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 2 suszone grzyby fungi ( w paczkach jest ich kilka są małe, ale bardzo puchną po zalaniu woda ) 2 korpusy drobiowe 3-4 papryczki birds eys – malutkie bardzo ostre (suszone
Ogrodnik w podróży Bigos pieczony po Bieszczadzku 182
Bigos pieczony po Bieszczadzku 182mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie
Tradycyjna Kuchnia