ciastami ucieranymi nie zawsze się lubimy. To znaczy one mnie chyba nie lubią. Bo ja całe serce im oddaję, jajka ogrzewam niczym kwoka, drżącymi rękami odmierzam składniki i mąkę przesiewam, żeby puszysta była... Artykuł Ciasto imbirowe z gruszkami pochodzi z serwisu gotować
gotować!metrze. W drodze do domu. W gąszczu ludzi zamyślonych lub totalnie zmęczonych. A skoro się pojawił, to niegrzecznie byłoby z niego nie skorzystać. Tak powstał przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami, które przygotowałam z okazji urodzin mojej Babci. Niestety, tak szybko jak zostało to ciasto zrobione, tak samo szybko zostało zjedzone, nawet nie doczekało się zdjęć "środka", dlatego musicie
Słodkie Przyjemnościwiadomo ciasto czekoladowe lubi każdy. A ponieważ jak już pisałam grusza obrodziła to i w tym cieście owoce się znalazły. Składniki: 150 g mąki 50 g kakao 4 jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 4 łyżki cukru 5 łyżek mleka 2-3 gruszki Przygotowanie: do naczynia miksującego zakładamy motylek masło ucieramy razem z cukrem(...)wbijamy po jednym jajku wyciągamy motylek i dodajemy pozostałe składniki - mieszamy czas 1 min/obr 3-4 formę wykładamy papierem do pieczenia wkładamy na formę ciasto i układamy pokrojone gruszki ciasto pieczemy przez 50 min w piekarniku rozgrzanym do 180 st Smacznego
Gotowanie z pasjąciasto już od dawna mnie kusiło ale jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Nieskomplikowane, dość szybkie w przygotowaniu znalazło szybko swoich amatorów. Chłopcy po prostu pochłonęli je w jeden wieczór. Zauważyłam, że najbardziej smakują im właśnie takie proste klasyczne ciasta, ja z kolei jestem zwolenniczką ciast z masami. Nie mam pojęcia w kogo się wdali Gruszki w cieście biszkoptowo(...)resztą cukru, dodać żółtka i dokładnie połączyć. Dodać resztę mąki i 3 dag płatków migdałowych, delikatnie wymieszać. Z kruchego ciasta zdjąć groch i rozsmarować na nim ciasto migdałowe. Kilka łyżek dżemu wymieszać z rodzynkami i resztą płatków. Napełnić gruszki i delikatnie poustawiać je na cieście. Piec 20 minut w 180 stopniach. Pozostawić w formie do całkowitego schłodzenia. Artykuł Gruszki
Pieguskowa Kuchniamieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Na koniec dodajemy olej i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia (dno) tortownicy o średnicy 22 cm. W ciasto wciskamy gruszki. Pieczemy przez ok. 40 – 50 min. w 170 st. C do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaDosyć dużo pracy z tym ciastem, ale jest pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą(...)minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Wykonanie masy cytrynowej Odważyć masę cytrynową, dodać do niej serek homogenizowany, jajka. Dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej przygotowane ciasto kruche. Rozłożyć gruszki. Drugą porcję ciasta rozwałkować i rozłożyć na górze tarty. Górną część ciasta zlepić z dolnym. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec tartę 45-50 minut. Ciasto musi się
Kuchnia PokoleńDzisiejsze ciasto należy do kategorii wymieszać i upiec, więc jest naprawdę łatwe i szybkie do wykonania. Połączenie gruszek, marcepanu i kardamonu wprowadza już delikatnie świąteczny nastrój, a poza tym dzięki tym składnikom ciasto jest wilgotne i wytrzyma kilka dni. Do dzieła: Składniki ma małą keksówkę lub tortownicę 20 cm: 300 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia *50 g cukru(...)oraz gruszki (jedną możesz pokroić w kostkę). Wymieszaj. Przełóż masę do formy. Piecz w temp. 180 C przez około 1 h. Smacznego! Artykuł Szybkie ciasto z gruszkami i marcepanem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfmnie do wymyślenia jakiegoś ciasta bez pieczenia. Z założenia miało być smacznie i szybko, a do tego nie za słodko i z jesiennym akcentem. Mogę śmiało napisać, że "misja zakończona pełnym sukcesem" i podzielić się przepisem, bo wyszło super, ale gdy połączy się takie składniki, nie może być inaczej. Warstwa delikatnej słomki ptysiowej, gruszki w galaretce i do tego
Cynamonowe szczęściepobiegłam na rynek Łazarski po gruszki i kilka innych produktów i przystąpiłam do zabawy. Tak gotowanie jest dla mnie zabawą. Mamy jesień już przecież październik, więc padło na ciasto czekoladowe z gruszkami. Ostatnio gdzieś zobaczyłam zdjęcie gdzie całe gruszki były zanurzone w cieście i wymyśliłam sobie, że też takie chcę u siebie na blogu. Proporcje na keksówkę o wielkości(...)niej gruszki wbijając je do dna. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170°C na ok 50 - 60 minut. Od 40 minuty trzeba sprawdzać patyczkiem w okolicach gruszek czy ciasto jest dopieczone. Po wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem lub rozpuszczoną czekoladą z łyżką mleka. Ciasto jest idealne na jesienne, coraz dłuższe wieczory. Pomimo małego zakalca w okolicach gruszek
Emskie Smakiktórych użyłam są znacznie mniejsze od standardowych (odmiana Rocha). Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 6 małych gruszek lub 4 większe Nutella 1 jajko brązowy cukier Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy na połówki i wydrążamy szypułki. Do środka nakładamy Nutellę i sklejamy obydwie połówki. Ciasto francuskie lekko rozwałkowujemy, żeby wyprostować wszystkie zagniecenia. Tniemy je na 6 pasków w kształcie podłużnych trójkątów. Zawijamy(...)gruszki zaczynając od podstawy i od szerszego końca ciasta. Gotowe gruszki smarujemy białkiem jajka wymieszanym z odrobiną wody. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w ceramicznych foremkach/foremce. Posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 220 stopni przez ok. 25 min, gruszki powinny być ładnie zarumienione, a cukier na górze ma się skarmelizować. Podajemy na ciepło posypane cukrem
CiastkozercyCzujecie już jesień??? Ja jakoś powoli już tak...Jesień to jabłka, gruszki, dynie...itd. U nas dzisiaj gruszki. Super ciasto na jesienne popołudnie:) Kto jeszcze nie zna tego przepisu, serdecznie polecam.Składniki; 25 g drożdży, 210 ml mleka, 70 g cukru, 2 jajka, 50 g masła, 500 g mąki, szczypta soli, gruszki, sok z cytryny Wykonanie;Mleko podgrzewamy. rozpuszczamy(...)masło.Odstawiamy do wyrośnięcia na 1/5 godziny. Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. Na wierzch układamy gruszki . Tak przygotowane ciasto odstawimy jeszcze na około 20 minut. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy około 45 minut/ do suchego patyczka
Anioły w kuchnijogurtowca jest bez liku; pysznie smakuje bez dodatków, posypane cukrem pudrem, z owocami czy czekoladowymi łezkami, z dodatkiem ulubionego likieru, przełożone kremem patissiere lub nutellą. Kubeczkowe jogurtowe z gruszkami, czyli ciasto siedem kubeczków Cytuję przepis (orygiał na blogu „Sweet dreams”) - 1 kubeczek 200 g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 2 kubeczki cukru ( można nieco zmniejszyć tą ilość) - 3 kubeczki mąki(...)żółtku i miksujemy na zmniejszonych obrotach miksera. Następnie dodajemy olej, jogurt, mąki z proszkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę gruszkę. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy (23 cm) z kominkiem i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika, pieczemy przez ok. 50 minut do tzw suchego patyczka
Mia Cucina SofietaJesienią lubimy piec smakołyki z owocami...ostatnio naszła nas ochota na ciasto z gruszkami;)Składniki; 200 g masła, 100 g cukru, 300 g mąki żytniej, 50 g sezamu białego, 10 g proszku do pieczenia, 1,5 kg gruszek, 50 g rodzynek, 1 g cynamonu, 10 g miodu, 1 jajko Wykonanie; Gruszki obrać, i pokroić w kostkę. Nastepnie wrzucić do garnka(...)się schłodziło. Nastepnie 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blachę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, lekko przestudzić. Wyłożyć na ciasto gotowe gruszki i przykryć całość resztą startego ciasta na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku do 250 stopni przez następne 15 minut. /źródło Tupperware/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej
Anioły w kuchniCiasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na plasterki. Przygotowanie ciasta – mąkę, cukier, sól, drożdże i cynamon mieszamy razem. W małym garnuszku podgrzewamy masło z mlekiem na małym ogniu. Masło powinno się rozpuścić, nie zagotowywać. Letnie mleko wlać do suchych składników(...)naczynia miksującego, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał – reszta jak wyżej Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Pociąć ciasto na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm. Na każdym kawałku położyć kawałek gruszki i zawinąć jak rogalika. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Układać kawałki ciasta kolejno, zaczynając
Kuchnia Pokoleńbędzie szybki hit mojej jesieni. Ciasto pyszne, pełne słodkich gruszek, choć ciasto samo w sobie za słodkie nie jest. Idealne do kawy i herbaty. Sprawdzi się na imprezach rodzinnych, na babskich spotkaniach czy dla naszych dzieci. Macie gruszki? To pieczemy! Składniki : * 4 szklanki mąki * szklanka cukru pudru * kostka masła bądź Kasi * 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto na pół, jedną część wylepić blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypać bułką tartą. Gruszki obrać, pokroić na połówki. Wyłożyć na ciasto, posypać cukrem. Zetrzeć drugą część ciasta na gruszki. Piecz 45 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie MartyTatin znana jest na całym świecie i smakuje doskonale podana na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Jak widać można przygotować ją także z innymi owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła(...)masłem okrągłej foremki (tortownicy). Ciasto kruche wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na posypanym mąką blacie lub między dwoma kawałkami folii spożywczej na wielkość formy. Ciasto kładziemy na gruszkach. Brzeg ciasta wciskamy pomiędzy formę a owoce. Pieczemy ok. 20 min. Po upieczeniu oddzielamy od razu nożykiem ciasto od formy. Na formie układamy talerz i zdecydowanym ruchem odwracamy na nią ciasto
Smakowity Blog Kulinarny