polecam, ponieważ jest to bardzo fajne połączenie smaków. Przepis znajdziecie TUTAJ TORT WILLIAMS Tort Williams Do stworzenia tortu Williams potrzebujemy musu z białej czekolady, musu z ciemnej czekolady oraz gruszek. Ciasto to oczywiście można przygotować w kwadratowej foremce, jednak z tortownicy wygląda naprawdę bardzo elegancko. Jest to ciasto dla zwolenników zarówno gruszek jak i białej czekolady. Przepis znajdziecie TUTAJ STEFANKA
Relaxtimeprzyszło do głowy! Dzisiaj coś w sam raz na chłodny poranek do kawy. W sumie to każda pora dnia będzie odpowiednia na te jesienne poduszeczki. SKŁADNIKI : ciasto francuskie – 1 opakowanie gruszki – 3 sztuki budyń o smaku toffi – pół opakowania – 20 gram mleko 2% – 150 ml cynamon jajko – 1 sztuka PRZYGOTOWANIE : W garnku zagotować 100 ml mleka. Do szklanki wsypać(...)grudki. Użyłam budyniu z dodatkiem cukru. Niektóre są bez więc radzę dodać do smaku według uznania. Wlać do garnka, gotować przez chwilę cały czas mieszając. Ciasto francuskie odwinąć i podzielić na 8 kwadratów. Gruszki obrać i wydrożyć z nich gniazda. Pokroić na kawałki, nałożyć po trochu na środek każdego kwadratu. Na gruszki dodawać po łyżce budyniu. Całość posypać cynamonem. Jajako
kuchniabellissima.wordpress.comkogo: dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami dla fanów ciast z owocami dla lubiących ciasta bez mas Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (300g) 130g masła 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki) 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki) 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego) pół(...)kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (lekko wciskać je w ciasto). Piec ok. 45minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego
Mania Wypiekaniapleśniowy i gruszka. Zrobiłam to imprezę i pierwsze zginęło. Bardzo szybkie i niezawodne danie. Przygotowanie – ciasto francuskie rozwinąć. Po obydwóch stronach ciasta( dłuższe części ) ponacinać skośne pasy. Zrobić taką choinkę. Zostawić w środku nienacięty pas ciasta (wzdłuż) Na środku rozłożyć plastry szynki. Gruszki obrać, przeciąć na pół. Wydrążyć środki z nasionami. Położyć gruszki wzdłuż ciasta, wyciętymi nasionkami do góry(...)każdy dołeczek gruszki nałożyć pokruszony ser. Jak zostanie sera to pokruszyć go po całości. Teraz na przemian zawijać paseczki ciasta. Raz z jednej raz z drugiej strony, tworząc warkocz. Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać dowolnymi ziołami. Ja mam oregano. Piec w nagrzanym piekarniku do 200C przez 20 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńdesery ma inny wymiar. Teraz poszukujemy innych owoców do ciast niż latem. Dzisiaj mam dla Was zdecydowanie jesienne ciasto. Jesienne, bo ze śliwkami węgierkami, bo z gruszkami... Kiedy indziej takie ciasto może tak wspaniale smakować, jak nie jesienią? Składniki: 450 g mąki pszennej 300 g zimnego masła 150 g cukru pudru 3 żółtka Ponadto: 900 g śliwek węgierek(...)dzień upudrowałam cukrem pudrem... ... i zabraliśmy się do spróbowania tego wspaniałego w smaku ciasta. Wyraźnie czuć maślany smak kruchego ciasta. Mięciutkie śliwki i lekko chrupiące płatki gruszek sprawiają, że to ciasto jest obłędnie pyszne i nie można poprzestać na jednym kawałku Upieczcie. Zachęcam, polecam i .... życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli
Kuchnia u Krysipotrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier(...)umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto. Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście. Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto
Kuchnia Pauletteswygodnie. Oczywiście, musiałam dodać coś od siebie. Przyprawę do piernika, której jeszcze nie przygotowałam w tym roku, zamieniłam na moje ulubione korzenne aromaty. A na wierzch wyłożyłam plastry gruszki - bardzo lubię ciasta z owocami, a wszyscy wiedzą, że dynia i gruszka to para wręcz wyborna. Ciasto mnie nie zawiodło - wyszło mięciutkie, wilgotne, obłędnie pachnące. Wszystkim bardzo smakowało, i spotkanie(...)dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię, przecież mamy wrzesień! Z szafy powoli możemy zacząć wyjmować swetry i ciepłe skarpety, a na wieczory szykować aromatyczne herbaty i takie wynalazki jak to ciasto. A dokładniej Ciasto z gruszkami "do góry nogami". Proste w przygotowaniu i wyśmienite w smaku. Kto chce?"Składniki:2 jajka150 g cukru1/2 szklanki oleju rzepakowegoczubata łyżeczka proszku do pieczenia220 g mąkiłyżka ekstraktu goździkowego3/5 szklanki(...)przestudzenia.Na dno tortownicy ( szczelnie ) wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy gruszki, następnie posypujemy je równo orzechami ziemnymi, polewamy miodem, a całość zalewamy gotowym ciastem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180`C i pieczemy około 30 - 35 minut.Po tym czasie studzimy w formie, a następnie przekładamy ciasto do góry nogami - tak aby owoce znalazły się na wierzchu. Pozostawiamy do całkowitego
Słodkie Przyjemnościbyłam ostatnio u Rodziców zobaczyłam jak pięknie obrodziła nam grusza. Zerwałam kilka gruszek z myślą o jesiennym, imieninowym cieście. Przepis znalazłam na blogu Mama ugotuje. Oto pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami. Składniki: 250 g mąki Czytaj dalej... Artykuł Czekoladowe ciasto z gruszkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuLekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam(...)pokroić w ćwiartki, umieścić w rondelku, zalać wodą tak aby przykrywała gruszki i posłodzić. Gotować 2-3 minuty (uważać, żeby nie rozgotować), odcedzić i wystudzić. Na dolnej części ciasta położyć gruszki. Czekoladę rozpuścić w miseczce nad parą i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z czekoladą. Musem przykryć gruszki. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do lodówki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto:- 80 dag gruszek - 30 dag mąki- szkl. słodkiej śmietanki(...)oprószoną bułką tartą lub mąką formę do tarty. Upiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza na słomkowy kolor (10-15 minut). Na podpieczony spód wylej masę. Ułóż gruszki i posyp ciasto płatkami migdałowymi. Piecz dalej (w 180 stopniach) przez 30-40 minut. Tarta idealnie smakuje na ciepło, można ją wtedy polać roztopioną czekoladą deserową
W poszukiwaniu inspiracjiPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj i stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto z gruszkami jakie jadłam. Chyba nie tylko ja tak uważam, bo duża blacha rozeszła się w ciągu jednego dnia :) Składniki na ciasto: 300 g mąki 2/3 szklanki cukru 120 g masła 1 jajko + 1 żółtko 2 łyżki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier(...)wykładamy na blaszkę ( u mnie 24 x 35 cm). Na wierzchu smarujemy dżem i posypujemy pokruszone herbatniki. Następnie ciasno jedna przy drugiej układamy gruszki, posypujemy rodzynkami cynamonem i cukrem. Na koniec z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez ok 45 minut. ( na wierzchu można położyć papier do pieczenia, żeby rodzynki się
Słodka Kraina Wypiekówprzyjęcie, na którym chcielibyście wywołać słodkie 'wow' , to oto jest właściwy wybór :) A jesień, podobno ma w planach trochę złagodnieć na weekend...:) Torcik orzechowy z czarnym bzem i gruszką Potrzebujesz: Ciasto: 4 jajka 120g cukru 75g masła 75g mąki kukurydzianej szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g zmielonych orzechów laskowych Krem z czarnego bzu: 100ml soku z czarnego(...)nasączenia 50g cukru 150g mascarpone 50ml śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny Krem cynamonowy: 200g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka cynamonu 20ml śmietanki 30% 2 dojrzałe gruszki Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Oddziel białka od żółtek i ubij białka na pół sztywną pianę. 2. Stopniowo, wciąż ubijając, dodawaj do białek cukier. 3. Do masy z białek dodawaj żółtka, pojedynczo
Kuchnia w Słońcu Skąpanakilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka azjatycka w cynamonowym cieście (w podobny sposób można przygotować jabłka
Słodkie okruszkiDziś na deser ciasto z gruszkami – lekko zbite, aromatyczne i mocno czekoladowe. Do przygotowania ciasta polecam Wam czekoladę z dużą zawartością kakao – im więcej tym lepiej. Warto też przyłożyć się do ubijania jajek, do masy nie dodaje się żadnego proszku do pieczenia, dlatego ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza z piany z jajek. Dziś użyłam tortownicy o średnicy(...)składników odstawiamy na bok do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski i ubijamy na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Warto poświęcić na to więcej czasu – dzięki temu ciasto ładnie urośnie. Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na połówki (lub trochę mniej niż połówki) i nacinamy na wierzchu. Do ubitej piany dodajemy po trochu mąkę i mieszamy trzepaczką
Ciastkozercy