masę. Następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Lekko wymieszać łyżką, przelać do przygotowanej foremki, ułożyć na cieście pokrojone obrane gruszki i posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-190 stopni i piec około 45 minut
Tradycyjna Kuchniadziś razem z innymi blogerkami organizujemy kolejną już edycję Lubelskiego Kociołka. Tradycyjnie już musiało być sezonowo, zatem tematem przewodnim tym razem są gruszki. Postawiłam na prostotę i łatwość wykonania, ale efekt smakowy przerósł moje oczekiwania. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, mięciutkie, wilgotne i niesamowicie pyszne! Składniki: 230g mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska(...)miękkie gruszki Jajka roztrzepać z cukrem, dodać jogurt i olej, wymieszać. Mąkę przesiać z kakao, sodą i proszkiem, wsypać do masy jajecznej, wymieszać rózgą. Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy (u mnie tortownica 22cm). Gruszki obrać, pokroić w ósemki lub szóstki (jeśli są mniejsze), ułożyć na cieście, lekko w nim zatapiając. Formę z ciastem wstawić od nagrzanego piekarnika, piec
Obiad gotowykremem waniliowym Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 100g cukru 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Owoce: 1kg gruszek (użyłam małych gruszek) 2 łyżki cukru laska cynamonu 2 goździki 600ml gorącej wody Krem: laska wanilii 500ml mleka 120g + 70g cukru 8 żółtek 8 łyżeczek żelatyny (około 17g) 500ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 4. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o wymiarach 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia
Mała CukierenkaProste, smaczne, a zarazem szybkie w przygotowaniu - ciasto z gruszkami. W końcu doczekałam się własnych gruszek z ogródka! Ciasto idealnie nadaje się na jesienne popołudnia z rodziną przy herbacie. :) Składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 6 łyżek cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szklanki mleka 2% aromat waniliowy
Truskawkowa FiestaCoś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę. SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica 26 cm) 5 jajek 1/2 kostki masła roślinnego 1,5 szkl cukru 3 łyżki oleju 1/3 szkl wody 2 szkl mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo(...)surowych lub gruszki z kompotu 5-10 dag czekolady do ozdoby 1. Masło, cukier i kakao rozpuścić w większym rondelku, wlać olej i wodę, wymieszać dokładnie i odstawić do ostudzenia. 2. Białka oddzielić od żółtek. Do wystudzonej masy cały czas mieszając dodawać kolejno żółtka oraz makę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę i wmieszać do ciasta
Kto ugości moich gości?Tarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą
Miód i pieprzTarta z gruszkami i mascarpone Tarta z gruszkami Składniki ciasto: 125 g miękkiego masła 250 g mąki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli ponadto na wierzch tarty: 2 gruszki 2 jajka 3 łyżki cukru(...)zapiekamy ciasto jeszcze 3-5 minut, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. W tym czasie do miski wkładamy serek mascarpone, trzy łyżki cukru ,wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Na upieczony spód układamy gruszki pokrojone w cienkie plastry lub w ćwiartki, następnie wykładamy na wierzch masę utartą
Miód i pieprzczekam na śliwki i z nimi wiem ze będzie pysznie, lub z brzoskwiniami..mniam ;) Polecam nawet początkującym kuchareczkom, to ciasto zawsze się uda , wystarczy dodać troszkę "serca" :) Ciasto odwrócone z jabłkami i gruszkami 80 dag owoców ( u mnie jabłka i gruszki) pyszne gruszki kupuję w KLIK 6 dużych jajek 10 łyżek mąki pszennej 1 budyń ( dałam(...)koloru) ½ szklanki cukru 12 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka i gruszki myję i obieram , następnie kroję w grubsze plastry i wykładam na dno blaszki ( 31 x 21) wyłożonej papierem , papier smaruję tłuszczem. Ciasto - Białka ubijam na sztywno, dodaję porcjami cukier, do ubitych dodaję do po jednym żółtku, miksując na najniższych obrotach miksera, następnie
Takie tam pichcenieswoją listę zakupów. Z czystym sumieniem mogę Wam ją polecić nawet zamiast kawy na początek każdego dnia! A jeśli jeszcze mało Wam herbacianych aromatów, możecie je również zamknąć w cieście - dodając suchą herbatę do muffinek! Przepis znajdziecie niżej. Na koniec chciałabym zaprosić Was do udziału w konkursie organizowanym przez markę TET. "Wygraj podróż swojego życia" to konkurs, w którym możecie(...)mokrych składników dodajemy stopniowo suche i mieszamy do połączenia się. Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Na koniec do ciasta dodajemy herbatę i gruszkę, mieszamy. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Studzimy na kratce. Smacznego! Wpis powstał we współpracy z marką TET. Ten i więcej
Pora coś zjeśćCiasto wilgotne i mięciutkie przełożone masą z gruszek. Polecam do kawy lub herbaty. Składniki: 25 dag margaryny 1 i 1/2 szklanki cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 i 1/2 łyżki śmietany 2 łyżki kakao Dodatkowo: 1 kg gruszek 1 cukier waniliowy Gruszki obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, drobno pokroić(...)pieczenia i dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta, delikatnie wymieszać łyżką. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia wylać połowę ciast, wyrównać i wyłożyć naszykowane gruszki. Do reszty ciasta dodać kakao i śmietanę, wyłożyć na gruszki. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 stopni Celcjusza około 45 minut. Smacznego
talerz przyjemnościBardzo czekoladowe, mocno wilgotne i słodkie ciasto czekoladowe z gruszkami i jabłkami. Nie jest trudne w wykonaniu, bo wszystkie składniki mieszamy razem. Po prostu pyszne! Składniki: (na dużą blachę) 4 szklanki mąki, 1 3/4 szklanki cukru, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 łyżki kakao, 5 jajek, 1 3/4 szklanki oleju, 3/4 szklanki mleka, op. cukru wanilinowego, 1 kg gruszek
Lena GotujeGruszka pieczona w drożdżowy cieście z masłem orzechowym Jak zwykle robiąc coś drożdżowego na śniadanie, zostawię to do wyrośnięcia... i o tym zapomnę, czytając książkę >.< przez co ciasto nabiera takiego lekko alkoholowego smaku/zapachu, ale to ja i chyba nigdy się nie nauczę, by sobie czas nastawiać, no, ale i tak dobre było :P Czasami
More food, love and dreamssię od "szarlotki", a jabłka zostały zamienione na gruszki 🍐🍐🍐 Jest to bardzo dobrze znane i lubiane ciasto kruche, przyrządzane z różnymi owocami, bezą i tartym ciastem na wierzchu. Najczęściej w takiej wersji spotyka się szarlotkę, ale również używa się śliwek, czy właśnie gruszek. Wbrew pozorom ciasto to nie jest ani bardzo skomplikowane, ani pracochłonne - wystarczy 1 godzinka naszej pracy. Smakuje(...)ziemniaczanej Wykonanie: Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder, żółtka oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2:3, każdą część zawijamy osobno w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie wyciągamy większą część ciasta, wałkujemy
Kuchnia MagdaLenyłyżeczki soli Gruszki w syropie: 6 gruszek 100 g cukru (u mnie erytrytol) 600 m wody 1 kawałek kory cynamonu 1 gwiazdka anyżu 5 goździków sok 1 cytryny * PRZYGOTOWANIE Gruszki w syropie Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami. Umieść gruszki i gotuj(...)mąkę ziemniaczaną, kakao, sodę, sól i cynamon. Zmiksuj do połączenia się składników. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszając je już tylko delikatnie łyżką. Masę wlej do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. W cieście ułóż gruszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 70-80 minut (do suchego patyczka
Food Square