Puszyste i wilgotne ciasto z gruszkami to świetny pomysł na deser. Ciasto szykowane na oleju jest proste do upieczenia i dłużej zachowuje świeżość, a gruszki z cynamonem i imbirem smakują i pachną cudownie. Jeśli masz więcej gruszek, to polecam Ci zrobić placki jogurtowe z gruszkami lub coś zupełnie innego.. Sałatka ze szpinakiem i gruszką to pyszny pomysł
AniaGotuje.plProste i w miarę szybkie do przygotowania ciasto z orzechami, a w nim zatopione gruszki. Jest miękkie i delikatne, a gruszki idealnie do niego pasują. SKŁADNIKI: 200g masła 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 1/2 szklanki mąki pszennej 100g orzechów włoskich 1/4 szklanki maki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 4 gruszek Orzechy zmielić i wymieszać razem z przesianą(...)się składników. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć gruszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 45min. Gruszek ułożyłam luźno, nie wciskałam w ciasto. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z owocami , Na wynos Tagged: gruszki , orzechy włoskie
https:KKuchniaMniamśrodku, i naturalnie z czekoladą. Ale tych kto nie lubi? ;-) Postanowiłam zrobić proste ciasto ucierane z owocami jakie lubię najbardziej o tej porze roku, wybrałam borówki i malutkie gruszki klopsy. Ciasto postanowiłam przygotować na mące owsianej, w ten sposób przemycić troszkę czegoś zdrowszego niż wybielana mąką. Co do samych ciast ucieranych nie lubiłam ich kiedyś robić bo nie zawsze(...)rozpuść je. Wystudź. Powinno być letnie. Do roztopionego masła dodaj, mleko, jaja, aromat. Mokre wlej do miski z suchymi składnikami. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj borówki. Ciasto wylej do formy. Na wierzch ułóż plastry gruszek. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni C. ;-))))) SMACZNEGO!!! Zapraszam na Facebooka i Instagrama Smyk_W_Kuchni
SMYKWKUCHNIprzepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche ciasto w postaci kruszonki na wierzchu skusi każdego, zarówno niejadka, jak i smakosza. Składniki: Ciasto kruche • 3 szklanki mąki(...)mnie Piątnica • 250 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 5 jajek • 2 budynie śmietankowe Piana • 5 białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki
To co kochamTort z musem czekoladowym i gruszkami jest idealny na przegonienie jesiennej chandry. Kremowy, intensywnie czekoladowy i wykwintny w smaku. Do jego przygotowania użyłam gruszek z maminego ogrodu, a do ozdoby – rajskich jabłuszek. Wyjątkowe ciasto – prawdziwa rozkosz. Do musu dodajemy surowe jajka, dlatego zaopatrzcie się w te ekologiczne – najlepiej ze sprawdzonego źródła. Tort z musem czekoladowym i gruszkami(...)godzin lub przez całą noc w lodówce. Tort możemy udekorować wiórkami z czekolady (uprzednio rozpuszczonej, cienko rozsmarowanej, schłodzonej i zeskrobanej nożem), orzechami lub np. suszonymi gruszkami. Pamiętajmy, że przed pokrojeniem ciasta, musimy odkroić za pomocą noża brzegi tortu od tortownicy. Tort z musem czekoladowym i gruszkami najlepiej kroić za pomocą noża maczanego w gorącej wodzie. Mus nie ma żelatyny, więc
Poezja smakumigdałami przyprawami. Jajka zmiksować z miodem i masłem, stopniowo dodawać sypkie składniki do całkowitego ich połączenia. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto, wyłożyć pokrojoną w plastry gruszkę(...)oraz żurawinę, owoce lekko wcisnąć w ciasto. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 35-45minut w 180C. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego! /inspiracja Waniliowa Chmurka/ Artykuł Korzenne ciasto z żurawiną, gruszką i migdałami pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniamąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać mleko kwaśne,jajka,olej,zmiksować. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Gruszki obrać,opłukać,usunąć gniazda nasienne,pokroić na małe kawałki,dodać gruszki do ciasta,wymieszać. Tłuszcz rozgrzać na patelni,kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć wolno na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Racuszki podawać na gorąco, posypane cukrem pudrem
Kuchnia DanusiPrzepis: Przygotowujemy masę jajeczną - roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietankę. Kroimy drobno ser i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, 1 łyżeczka ziół prowansalskich i świeży tymianek. Gruszki obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. Rozwałkowujemy ciasto francuskie lub ciasto kruche.. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić(...)ciasta kruchego. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Rozkładamy równomiernie gruszki na cieście i wlewamy masę jajeczną. Wkładamy do piekarnika na następne 10 minut - aż masa się zetnie. Wykładamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. I jemy! Smacznego
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoJeśli macie ze trzy dojrzałe gruszki i macie ochotę na pyszne ciasto to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Przepis na to ciasto gruszowe (lub jak kto woli – chlebek gruszkowy) znalazłam na blogu swiatpachnieszarlotka.blogspot.co.uk. Ciasto to jest bardzo proste do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać suche i mokre składniki oddzielnie a potem je tylko połączyć. Jak przy przygotowaniu muffinek. Ciasto gruszkowe jest(...)posiekane orzechy.2. Gruszki umyć, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce, Dodać do nich jajka, olej i ekstrakt. Wszystko wymieszać do połączenia. Dodać do suchych składników i wymieszać krótko tylko do połączenia. 3. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej mąką keksówki lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 45 -55 minut.Smacznego Post Ciasto gruszkowe (Chlebek gruszkowy) pojawił
UgotujmyTo.plPachnące ciasto marcepanowo kokosowe z gruszkami gotowanymi w białym winie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Za bogactwo smaków i aromatów zarówno w trakcie przygotowywania tego ciasta jak i po upieczeniu musicie je upiec. Składniki: 4 gruszki ( u mnie konferencja) 750 ml białego wytrawnego wina 1 laska cynamonu 1 laska wanilii 1 gwiazdka anyżu 5 łyżek cukru trzcinowego Ciasto: 3 jajka(...)naprzemiennie jogurt, masło i mąkę. Na końcu dodawać porcjami marcepan, likier kokosowy i mieszać łopatką. Formę prostokątną o wymiarach 25*11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, równomiernie rozprowadzić i włożyć gruszki. Piec w 180 stopniach góra-dół z termoobiegiem około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika zostawić na około 10 minut następnie wyjąć ciasto
Ala piecze i gotujeużyłam serków Philadelphia) 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki żelatyny ( dodałam 2 łyżeczki , aby masa była bardziej ściągnięta) 1 puszka gruszek w syropie ( użyłam 4 świeże gruszki) szczypta soli do dekoracji 3 kostki czekolady deserowej Krok po kroku - wykonanie Jajka rozbijamy , białka oddzielamy od żółtek, po czym wrzucamy do większej miski i miksujemy na pół sztywno.Wsypujemy brązowy cukier(...)ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy przygotowaną masę serową. Mieszamy do połączenia się składników. Gruszki myjemy , wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy na średnie kawałki. Pokrojone gruszki dodajemy do kremu i mieszamy. Nadzienie wykładamy na ostudzone ciasto . Całość wstawiamy do lodówki na całą noc , by krem stężał. Do udekorowania można zetrzeć 3 kostki czekolady deserowej. Smacznego
Różne smaki w kuchniwyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez co jest nieco niższe. Ale w smaku nic mu nie ujmuje. Gruszki zatopione w cieście z kawałkami czekolady, do tego krem czekoladowy i jeszcze czekolada z wierzchu. Słodka propozycja na pierwsze jesienne dni :) Zamiast gotowego kremu w proszku możecie zrobić krem budyniowy aczkolwiek(...)pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i rozprowadzamy w niej równomiernie ciasto. Na wierzch układamy odsączone z kompotu kawałki gruszek. Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut (sprawdzamy patyczkiem). Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( u mnie
My simple kitchensamą myśl uśmiech na mojej twarzy. Jeden kawałek ciasta do porannej filiżanki kawy i od razu mam siłę na cały dzień. Polecam, jest to sprawdzony sposób :). Ciasto bananowo-jogurtowe w kształcie chlebka z gruszką lub jabłkiem Składniki: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15 g) Delecta 2 jajka 30 g cukru wanilinowy Delecta 1/4 szklanki cukru(...)foremek (ciasta starcza na trzy foremki prostokątne o wymiarach: 8,5 cm x 16 cm). Po wlaniu ciasta do foremek na górze układamy plasterki jabłka lub gruszki. Foremki z ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut. Tuż przed podaniem posypujemy nasze chlebki cukrem pudrem, smacznego
Projekty ze smakiemstopni (z podgrzewaniem góra i dół). Gruszki obrałem ze skóry, wykroiłem z nich gniazda nasienne i pokroiłem na cienki (około 3 mm) plasterki. Na lekko wystudzone ciasto ułożyłem dwie warstwy plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej(...)następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut, aż do ścięcia się masy jajecznej. Po wyjęciu tarty z piekarnika udekorowałem ją zygzakiem z kremu balsamicznego. Danie doskonale komponuje się z sałatką z pomidorów
Wyprawy kulinarne