grillowanie - 1500 przepisów (strona:59/100)

Kofty czyli mielone na patyku 129

przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Następnie brać porcję mięsnej masy i uformować kulkę. Potem nadziać ją na patyczek i dokładnie docisnąć do patyczka formując podłużny kotlecik. Gotowe kotleciki na patyczkach grillować na patelni grillowej z każdej strony aż mięsko ładnie się przyrumieni. Kofty podałam z mizeria oraz gotowanym kalafiorem polanym masełkiem z bułeczką

Monia miesza i gotuje
Polenta con peperonata e pecorino 178

dziczyzną to idealnym winem będzie Bolgheri rosso superiore. Ja dziś trochę namieszam, gdyż podam polentę jako przystawkę, tzw. antipasto ,w oczekiwaniu na danie główne. Polentę zazwyczaj tylko się grilluje, ale ja chciałam zrobić dzieciaczkom coś innego niż grill. Składniki - POLENTA -oliwa z oliwek lub dobry olej do smażenia -jajo -bułka tarta -tarty parmezan -pieprz -peperonata, na którą przepis znajdziecie

Z Kuchni Do Kuchni
Bakłażan pieczony faszerowany 112

przygotowaniu. Przetwarzając bakłażana należy pamiętać tylko o tym, że jest warzywem chłonącym tłuszcz jak gąbka. Z tego względu odradzam smażenie w dużej ilości tłuszczu, lepiej go piec lub grillować posmarowanego leciutko oliwą.  Polecam pieczonego z farszem z indyka i pieczarek. Składniki: 2 niezbyt duże dojrzałe bakłażany (skórka lśniąca, po naciśnięciu lekko się ugina) 1/2 kg pieczarek 1/2 kg chudego

Kuchcik gotuje
Papryka pieczona 115

bardzo wiele zastosowań w kuchni. Zależnie od odmiany, nadaje potrawom słodki lub pikantny posmak. Jako jedno z nielicznych warzyw, papryka występuje również w postaci sproszkowanej przyprawy. Surowa, gotowana, pieczona, grillowana,marynowana,suszona,wędzona… jednym słowem w kuchni jest niezastąpiona. Papryka pieczona.       Składniki: - papryka czerwona (ilość w zależności od potrzeb) - czosnek (ilość według gustu) - różowa sól himalajska

mojewypiekiinietylko
Lekki bigos na grillowanych bakłażanach 186

dodatkami. Jednak od jakiegoś czasu "chodziły za mną" bakłażany i kiedy zostałam obdarowana pomidorami malinowymi, a w lodówce były kiszona i świeża kapusta, wpadłam na pomysł podania bigosu na grillowanych plastrach bakłażana. Może Wam mój pomysł przypadnie do gustu? Składniki: 3-4 średnie bakłażany ok. 500 g mięsa z udźca indyczego kminek majeranek zioła prowansalskie 3 posiekane ząbki czosnku sól

Czerwień i błękit
Moja ulubionw kanapka 142

oliwy wrzucić listki natki pietruszki na parę sekund (nabierze intensywnego koloru i kruchości.) ostrożnie wyłożyć. Krok 3 . Pokrojone plastry bagietki zgrillowć z jednej strony.  Krok  4 . Z grillowaną stronę bagietki polać kilkoma kroplami oliwy z oliwek ,następnie wetrzeć  czosnek ,zamiast oliwy i czosnku można użyć samego masła czosnkowego Krok 5 . Na tak przygotowaną kromkę położyć : listek natki

Eli Gotowanie
Grillowane pieczarki 143

sobotnie popołudnia idąc na spacer można już poczuć pachnące grille. Ja uwielbiam grillowane warzywa. Oliwa, czosnek, zioła na pysznych i zdrowych warzywach to niebo. Dziś zrobiłam pieczarki, chyba wszyscy je lubimy, wszystko można do nich dodać i zawsze smakują świetnie. Składniki: Pieczarki (duże kapelusze), Chilli, Oliwa, Dwa ząbki czosnku, Bazylia, Sól, Pieprz. Pieczarki myjemy,wycinamy z nich nóżki, smarujemy oliwą

Smaki Przyprawy i Kolory
Sałatka z grillowanym karmazynem 148

płuczemy i osuszamy na papierowych ręcznikach lub w suszarce do sałaty. Rybę kroimy w większe kostki, sprawdzając czy w żadnym kawałku nie ma ości. Oprószamy przyprawą do ryb i grillujemy do miękkości ok 15-20 minut (użyłam grilla elektrycznego). Ryż gotujemy wedle przepisu na opakowaniu- z odrobiną soli. Lekko studzimy. Paprykę i świeżego ogórka kroimy w małe kostki. Oliwę mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
(Nie)banalne naleśniki 2187

majówkowym grillowaniu bolą Was brzuchy, Wasz organizm domaga się czegoś lżejszego, a ponadto na myśl o wejściu do kuchni robi Wam się słabo? Na taką sytuację mam przepis idealny. Szybkie, proste i nietypowe danie naleśnikowe. A w bonusie obiecany sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, którego nikt nie chce jeść, a szkoda, żeby się zmarnowało. Najpierw absolutnie niezawodna proporcja

Patchwork
Krewetki pieczone w całości (w pancerzach) 141

utrudnione. Przewód można wyjąć wykałaczką lub po prostu zostawić go, ponieważ jest jadalny. Znalazłam informację, że robiąc krewetki w pancerzach nie wyjmuje się go. W krewetkach pieczonych lub grillowanych w całości nie wyjmował go m.in. Jamie Oliver. Postanowiłam, że tym razem go zostawię. W kilku krewetkach wyjęłam przewód, a resztę zostawiałam w całości – okazało się, że smak nie różnił

Poezja smaku
Tzatziki – sos idealny 100

Tzatziki to klasyk greckiej kuchni, który przyjął się również na polskim gruncie. Tradycyjnie podawane z mezze (takimi greckimi przystawkami) u nas najczęściej przygotowywane do grillowanego mięsa. Wersja oryginalna to grecki jogurt, starty (lub drobno pokrojony) zielony ogórek oraz czosnek. Czasami dodaje się oliwki, oliwę z oliwek, miętę albo koperek. Ja tez dodaję coś od siebie Do przygotowania tzatzików potrzebujemy

Szybko Tanio Smacznie
Buffalo Wings czyli klasyczne, amerykańskie skrzydełka pokoju 376

właściwego balansu jego składników. Bazą jest pieprz cayenne, ocet i roztopione masło . Sos może być łagodny , średni lub super ostry . Zazwyczaj skrzydełka są smażone w głebokim oleju ( czasami są grillowane lub pieczone ), do momentu, aż dobrze się p rzyrumianią. Następnie są osuszone , mieszane z sosem Buffalo i po trząsane do momentu aż sos całkowicie pokryje każdy zakamarek mięsa . Osobiście zawsze

Jem więc Jestem
Schab w sosie musztardowym z warzywami 167

robimy sos. Do rondelka wkładamy tłuszcz spod schabu,wodę, masło i musztardy, podgrzewamy, dodajemy śmietanę roztrzepaną z mąką i gotujemy aż nieco zgęstnieje. Warzywa kroimy w grubą kostkę i grillujemy na maśle na patelni. Schab podgrzewamy w piekarniku w 150 stopniach (możemy podlać odrobiną wody, wtedy nie będzie suchy). Ziemniaki odcedzamy – dodajemy pozostałe masło,mleko i szafran (razem

Sezonowy Garnek
Sałatka z grillowanymi w boczku brzoskwiniami i bazyliowym sosem 189

nabierają niezwykłego aromatu i smakują niezwykle. Lubicie takie połączenia smakowe czyli owoce z mięsem lub odwrotnie? Ja bardzo więc namawiam Was bardzo do przygotowania takiej sałatki i oczywiście do grillowania owoców. A takie pieczone w boczku brzoskwinie czy np. kawałki ananasa z rusztu możecie też podać jako samodzielną przekąskę albo dodatek do deski wędlin czy serów. Na ruszt wrzućcie też

Smaczna Pyza
Łopatka wieprzowa z grilla 174

mieszankę przypraw grill, musztardę oraz olej. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę. Przygotowaną marynatą posmaruj każdy z kawałków mięsa. Mięso odstaw na 20-30 minut w chłodne miejsce. Grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu. Taką samą marynatą możesz posmarować całą łopatkę wieprzową i upiec w piekarniku. Do potrawy najlepiej smakuje zimne piwo bo gasi pragnienie i poprawia

Smaczne Potrawy

Proponowane wyszukiwania