Dawno nie było deseru. Nie robię go codziennie. Czasem zjem jakieś owoce tylko, bez parowania ich :) Bez obróbki cieplnej też są zjadliwe ;) Choć granat z ostatniego wpisu smakuje naprawdę niesamowicie z parowaru i na pewno będę go wykorzystywał w przepisach i obiadowych i deserowych. Dziś chciałbym wam przedstawić prosty przepis na koreczki z owoców. Bardzo przydatny sposób podania jak owoców
Parowar Facetabieżąco rozmrażać potrzebną ilość.Pieczone puree jest znakomite do przygotowywania różnych dań w wersji wytrawnej i słodkiej. Możecie np. przygotować pyszny i puszysty Batatowy Whesley z granatem (tak jak w przepisie dyniowym, dynię zastępując batatem), lub upiec proste i apetyczne babeczki z kremem batatowym.Tu znajdziecie informacje o nowej książce Doroty Świątkowskiej: http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
SzczyptaSmaQjuż kiedyś pisałam klikTakie małe cudo możemy zrobić w kilka chwil SKŁADNIKI : - granola(najlepiej domowa klik) 6 łyżek (wedle własnego uznania)- jogurt naturalny typu gracki małe opakowanie - granat 1 szt- kiwi 1szt- czasem lubię sobie dodać słodką śmietanę obsypaną cynamonemSPOSÓB WYKONANIA- w naczyniu szklanym układamy na przemian jogurt, granolę, obrane kiwi oraz grant - jeżeli mamy taką ochotę
Basia w kuchniburaczków Sałatka z fasolką szparagową Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka z pora i ananasa Jajka w warzywnej sałatce Jajka z sałatką rybną Sałatka makaronowa Rukola z gruszką i granatem Szpinak z owocami Sałatka z kurczakiem i groszkiem Twaróg z rzodkiewką Sałatka z jajek Sałatka z tortellini tricolore Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka rybna z jajkiem Sałatka z wędzonej makreli
Ala piecze i gotujeKolejne kroki skierowaliśmy do bardziej autentyczną części miasta, miejscami obskrobanej, opuszczonej, lecz nadal niezwykle pięknej. Fot. Brama do English Church Fot. Budynek kościoła oraz terenu wokół świątyni Fot. Drzewo granatu Fot. Ruiny zamku Alcoutim Fot. Brama cmentarza angielskiego Fot. Cmentarz angielski
Taste Of My Daywalentynkowe: Na dobry początek – Truskawki maczane w gorącej kawowej czekoladzie z dodatkiem kardamonu i obowiązkowo francuski szampan, Jako przystawka - Sałatka z avokado i granatu, Zupa - Krem z pomidorów z czerwoną fasolą i świeżą bazylią, Danie gorące – Filet z dorsza w cieście piwnym z langustynką,( scampi) Na koniec
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki. 1 szt. nektarynka 2 plastry wiejskiej szynki 1 łyżeczka curry masło Pianka wasabi. 100 ml śmietana 36% pasta wasabi 1 łyżeczka sok z cytryny sól biały pieprz pestki granatu Wykonanie Pinka wasabi. Śmietanę kremówkę, wymieszać z pastą wasabi, dodać sok z cytryny, sól i pieprz, przelać do syfonu kucharskiego, nabić jednym nabojem i wstawić na 1 godzinę do lodówki
Kulinarny karnet Christopherapachnące kokosem i wanilią ciasto upiekłam z okazji Dnia Mamy. Słodycz kremu zaskakująco przełamuje soczysty granat. Oczywiście wierzch można posypać innymi owocami - borówkami, porzeczkami czy poziomkami. Też będzie pyszne :) Składniki ciasta: mleko sojowe lub ryżowe 1 szklanka ocet jabłkowy 2 łyżeczki olej 1/2 szklanki mąka bezglutenowa (mix uniwersalny) 1 i 1/2 szklanki mąka kokosowa 1/2 szklanki proszek
głodny alergikmnie w tropiki.. I tak powstało pozytywne ,pełne slońca i białych plaż śniadanko! Na bilet w jedną stronę potrzebujemy -prażone ziarna Cynamonowy Raj od ZIARENKOWO -granola Sante z granatem -otręby owsiane Sante -kandyzowane owoce tropikalne SKWORCU – mango, ananas, melon -napój Alpro o smaku waniliowym Podgrzej mocno napój Alpro o smaku waniliowym, ale go nie gotuj. Wsyp otręby owsiane
Z Kuchni Do KuchniPrzyszedł czas na śniadanie, które zjadłam przed obiadem. To musiało być smaczne i szybkie do zrobienia ,zdrowe i musiało mi wystarczyć na długo i zastąpić obiad. Składniki -granola z granatem Sante -pałeczki błonnikowe -Słoneczne Pola- ziarna prażone od Ziarenkowo -jogurt truskawkowy -śliwki i kiwi -mango kandyzowane od Skworcu Do miseczki wsyp pałeczki błonnikowe i dodaj jogurt oraz owoce. Nastęnie posyp
Z Kuchni Do Kuchniteż nasączamy i smarujemy ubitą na sztywno śmietaną z pudrem ( słodzimy według uznania, ale bez przesady, bo ciasto jest dość słodkie) Dekorujemy według uznania, u mnie były to owoce granata :) Ciasto powstało z potrzeby serca dla Ukochanej Osoby
Proste Potrawyśmietanki kremówki 30 % 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: coś do dekoracji wierzchu, może to być posypka cukrowa, ziarenka granatu itd. Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Na koniec delikatnie mieszamy ciasto ze szpinakiem. Ciasto wkładamy
Czerwona Porzeczkawyobrazić sobie jak smakuje. Zbierałam się do niego długo, w końcu i Blondynka zrobiła Leśny Mech. Ciasto przyjemne, mokre. Jednak do całej tej leśnej otoczki nie pasowały mi ziarenka granatu, jak las to jeżyny, maliny i jagody, tak ja to widziałam. Co do smaku, nie moja bajka, gdybym następnym razem je robiła, pod ubitą śmietanę wyłożyłabym na przykład dżem
Blondynka GotujeMediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina i drób, najczęściej
Chilli Czosnek i Oliwaktóre są bogatym źródłem polifenoli, witamin i innych składników. Nie wszystkie soki jednak można było wypić z apetytem. Odważyłam się skosztować wszystkie zaprezentowane soki, bardzo mi smakowały soki z granatu, brzozy z miętą, oraz aronii, natomiast sok z noni, rokitnikia i goji, były okropne, nawet ich właściwości lecznicze nie były w stanie zachęcić mnie do drugiego łyku. Po części teoretycznej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię