kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce opuncji Daktyle na miejscowym targu Kuchnia Tunezyjska jest kuchnią aromatyczną i ostrą. Używa się tu dużo przypraw, przede wszystkim ostrej papryki, kolendry, kminku, szafranu, cynamonu, a do deserów
Zawsze głodna!łodyżka selera naciowego Pół szklanki suchej ekologicznej komosy ryżowej 3 kolory Symbio Ulubione przyprawy (polecam sól, pieprz, ostrą paprykę, czosnek) Czarnuszka Łyżka tahiny-pasty sezamowej Łyżka melasy z granatem Łyżka wody Batat, marchew i pietruszke myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy olejem, posypujemy ulubionymi przyprawami i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni
Zawsze głodna!strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny. Swoje roladki podałem z sosem z soku z granatu oraz z ryżem barwionym kurkumą
W SMAKnagrzanym do 180*C przez około 10 - 15 minut. Do dekoracji można użyć samego lukru lub lukru wymieszanego z barwnikiem spożywczym. Zamiast barwnika spożywczego można użyć soku z granatu lub z buraka. Pierniczki najlepsze jednak są polane czekoladą, roztopioną w kąpieli wodnej i wymieszaną ze śmietaną:) P.S Pierniczki po upieczeniu są miękkie i pyszne - można je więc piec
Luźna Kuchniagorsza. Pieczcie, póki są czerwone pomarańcze, a jak ich nie będzie - pieczcie ze zwykłymi - też będzie pysznie :) składniki (4 porcje) 1 łyżka masła 1 - 2 łyżki syropu z granatów ( lub klonowego) 2 - 3 czerwone pomarańcze garść borówek - opcjonalnie Opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( wycięte koło o średnicy nieco większej niż nasza patelnia) świeża mięta do posypania Patelnia, którą
Stare Garybyło niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą je z chęcią. Ciekawe doświadczenie kulinarno - smakowe. ;-) Przed podaniem polałam kremem czekoladowym i posypałam ziarnami granatu. Można polać je również budyniem lub jeść bez dodatków. Przepis stąd: KLIK . 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 3 szklanki mleka 1/2 szklanki ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 puszka
Szefowa kuchnioknem " Czasem Słońce Czasem Deszcz " Składniki: truskawki borówki jogurt waniliowy musli opcjonalnie dodatkowo syrop z granatów
ClauditteMissCookingSałatka miał wyglądać zupełnie inaczej. Pierwotnie w planach w głowie miałam ją zrobić z mix'u sałat z roszponką, ale nie znalazłam tego w klepie. Miał być również granat i tego też nie dostałam :( dlatego wersja zmieniona nie mniej jednak wyszła bardzo smaczna :) Mało mam ostatnio czasu na gotowanie, dlatego teraz posty będę dodawać co weekend :) 1 łyżka musztardy Dijon
ClauditteMissCookingbakłażan 1 cukinia 3 ząbki czosnku 1 natka pietruszki garść listków bazylii garść świeżego młodego szpinaku 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz szczypta soli 1 łyżka syropu z granatów 2 figi - miąższ Przygotowanie: Warzywa myjemy. Bakłażana przekrawamy na pół i wydrążamy miąższ tak aby powstały nam dwie miseczki bakłażanowe. Cukinię wraz ze skórką kroimy na kosteczkę. Siekamy czosnek. Warzywa wraz
ClauditteMissCookingśliwek kalifornijskich 200 g suszonych fig 120 g suszonych moreli Składniki na marynatę: 5 łyżek oliwy 2 łyżki miody pszczelego 4 łyżki białego wina 4 łyżki syropu z granatów 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu pszczelego 2 łyżki mieszanki greckiej - suszonka (oregano, majeranek, czosnek, chilli, cebula, sol i pieprz) 5 ząbków czosnku - przeciśnięte przez praskę Przygotowanie: Mięso myjemy
ClauditteMissCookingKiwi Grapefruit Granat Dzięki naturalnym enzymom zawartym w grejpfrutach spożywanie ich przyśpiesza proces metabolizmu i powoduje szybsze spalanie kalorii. Enzym ten występuje zarówno w sokach z grejpfruta jak i w świeżych owocach. Picie soku grejpfrutowego lub zjedzenie grejpfrufa przed posiłkiem pomaga nam na dwa sposoby. 1. Po pierwsze dostarcza enzymów
ClauditteMissCookingolej do smażenia Krem: 750 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru(lub według własnych smaków) 1/2 puszki kajmaku 3 kiwi 2 banany 1 granat Wykonanie: Naleśniki Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje
O kuchni z uczuciemzwinnych odrostów wślizgujących się w każdy przesmyk, dziurkę... Obejmują dom splątanym uściskiem, z którego nawet nie próbuje się uwolnić. Jest w tym coś niepokojącego. Ta jeżynowa ekspansja z ciemnym granatem owoców, które w każdej czarnej perle schowały najcieplejsze sierpniowe słońce. Moja droga na jeżyny to zaledwie kilka kroków. Za mało na długą rozmowę, ale wystarczy by dać się oplątać
KUCHARNIAwarzywa, desery, miłosne napoje – jak ich użyć, by ich moc zamienić w rozkoszne chwile we dwoje? Jaka jest recepta na prawdziwie pikantną ucztę? Bakłażan, bazylia, cynamon, chilli, czekolada, czosnek, granaty, kardamon, imbir, rozmaryn, ryż, szafran - to wszystko i jeszcze więcej będzie tematem walentynkowych warsztatów, na które zapraszamy pary, ale także „połówki”, które zdobyte umiejętności wykorzystają w stosownym czasie. Będzie gorąco
KUCHARNIA