był tylko dla nas! Wstaję pierwsza i przygotowuję dla nas śniadanie. Każdy je coś innego. Ja owsiankę z żurawiną, jeżynami i borówkami. W lodówce mój wzrok przykuwa świeży owoc granatu. Kroję go i wydłubuję z niego soczyste, cierpkie ziarenka. Wrzucam do owsianki. Wyjmuję duży porcelanowy dzbanek i parzę mocną herbatę z cytryną i sokiem. Przy śniadaniu snujemy plany na niedzielny
Raj dla PodniebieniaSmażona pierś kurczaka na patelni grillowej Sałatka z kurczakiem, pomidorami i mozzarellą Kurczak w kurkumie z papryką i orzeszkami ziemnymi Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem Sałatka z granatem i kurczakiem Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Wrapy z kurczakiem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Fasolka szparagowa z kurczakiem i czosnkiem Pieczona pierś kurczaka
Kuchnia Bazyliiburaków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną
Kulinarne przygody GatityOstatnio coś mnie podkusiło i postanowiłam zasadzić pestkę mango. Udało się :) wykiełkowała i rośnie pięknie jak na razie. Już planuję, co posadzę następne. Marzy mi się awokado, marakuja i granat. Widziałam też na YouTube jak posadzić kiwi i może podejmę taką próbę. Chociaż wiem, że owoców z tych krzaczków nie będzie w naszym klimacie... Na zdjęciu mango i 3 cytrynki
Mama z Motylemrównież w innych krajach Lewantu oraz w Turcji. Jest słodko-pikantny w smaku i składa się z pieczonej papryki i orzechów włoskich z dodatkiem czosnku, papryczki chilli, melasy z granatów, soku z cytryny i niekiedy kuminu. 11. Htipiti - grecka pasta z pieczonej papryki i fety Naprawdę pyszna! Idealna pasta na sezon na paprykę. Pieczone papryki łączymy z fetą, suszonymi pomidorami
Chilli Czosnek i Oliwazapobieganiu nowotworom.( źródło ) Sałata rzymska ma delikatniejszy smak niż sałata masłowa. Pasuje do wszelkiego typu sałatek, zwłaszcza z dodatkiem różnego rodzaju serów i dipów. Dobrze komponuje się z owocami granatu i pomidorami.Można ją także dodawać do zup. Grillowana sałata rzymska z boczkiem i chorizo to jedno z dań, które przygotowywaliśmy na warsztatach kulinarnych. Porcje 2 Czas przygotowania
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamielonymi na mąkę orzechami ziemnymi) 2 małe ząbki czosnku pomidor o zwartym miąższu pół łyżeczki mielonej kozieradki (lub kuminu) pół łyżeczki mielonej papryki w proszku łyżka melasy z granatem łyżka oliwy (użyłam dobrego oleju lnianego) olej do smażenia sól wrzątek Papryki posmarować olejem do smażenia i upiec w całości (Zajmie to ok. 40 minut w temperaturze 200-220 stopni
Weekendy w domu i ogrodziemniej - deszcz będzie Wam akompaniował przez większość trasy. W formie przeprosin na niebie ukaże się tęcza, a zachodzące słońce stworzy przepiękne tło do soczystej zieleni łąk i tajemniczego granatu nieba. Nieodłącznym elementem wyspy są plaże. W czasie odpływu można z przewodnikiem przejść przez tzw. watty na drugą wyspę - Amrum. O zachodach słońca wspominać nie trzeba. Rozkosz dla oczu w czystym
Kuchnia smakówsałatka ziemniaczana panzanella sałatka na grilla. Składniki marynaty: (są banalnie proste) główka czosnku (ząbki obrane i posiekane) 3 łyżki za’ataru 6 łyżek oleju 1 łyżka melasy z granatów 1 łyżka świeżych i posiekanych igiełek z rozmarynu. Przygotowanie: Wszystko mieszamy na pastę. Marynata ma być gęsta, jeśli jest lejąca, dodajcie czosnku i za’ataru, jeśli za sucha
ladykitchendżemem wiśniowym Owsianka z jabłkiem Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z truskawkami Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami
Moja smaczna kuchniawiększą drugą mniejszą. Najlepiej, żeby średnica wewnętrzna większej miski była większa o ok. 0,5 cm od zewnętrznej średnicy mniejszej miski. Potrzebujemy również owoce takie jak czerwony grejpfrut, cytryna, granat, jeżyny, maliny oraz np. liście mięty czy jadalne kwiaty o żywych kolorach (nagietek, aksamitka). Owoce kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm. Jeden z plastrów, np. grejpfruta kładziemy
Kate's Kitchenlodówce kilka dni, ale wystarczy jak wsadzimy je przynajmniej na jeden dzień) oraz kilka łyżek erytrytolu. Całość będzie się prezentować jeszcze bardziej okazale, kiedy przyozdobimy wierzch ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście
Healthy food explorer