granat - 3120 przepisów (strona:158/208)

CIASTO CZEKOLADOWE 147

mnie gorzka ze skórką pomarańczową) 80 g masła 1/2 szkl. mleka 140 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka owoce do dekoracji (u mnie granat i truskawki z odrobiną mięty) polewa 100 g czekolady deserowej 50 g masła A jak to zrobić: Do rondelka przełożyć masło i połamaną na kawałki czekoladę. Delikatnie podgrzewać i mieszać

Kuchnia w opałach
Smoothie i lemoniada na bazie OSKOŁY - soku z brzozy! 140

dłużej. Wrzućcie do szkła maliny, miętę i zalejcie całość Oskołą. Poniżej przepis na smoothie.   Składniki na smoothie: sok z brzozy Oskoła, polecam Wam ten z sokiem z granatu garść mrożonych malin 2 łyżki jogurtu naturalnego pół banana   Wystarczy zblendować owoce wraz z sokiem i jogurtem! Gotowe

Spektrum Smaku
Pasztet z sarny 139

podczas pieczenia spala nam się polać wierzch bulionem i piec w piekarniku najlepiej program fun 180 stopni około godziny Smacznego Do ozdoby użyłam kiełków rzodkiewki szczypiorku czosnkowego i owoców granatu

Viola cooks with passion
Bananowy tofurnik bez cukru 204

Serniki wszelakie uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki granatu,zachęcam do zrobienia. Tofu to taki ser sojowy uzyskiwany podczas fermentacji mleka sojowego, idealnie nadaje się na sernik - tofurnik. Idealny na świąteczny stół. Bananowy tofurnik bez cukru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tort z owocami. 333

najlepiej z kawałkami owoców. Dekoracja:  ( można według własnego upodobania ją zrobić ) świeże truskawki, kilka świeżych jeżyn, płatki migdałów - delikatnie uprażone na suchej patelni i ostudzone, ziarenka z owocu granat, kawałki białej i mlecznej czekolady - ja kupiłam gotowe, ale można zetrzeć na tarce o małych oczkach i też będzie dobrze wyglądać. Przygotowanie: Biszkopt: Obydwie mąki przesiać przez sitko. Białka oddzielić

W kuchni u Moniki
“Sirocco”- recenzja 160

jestem aż taką fanką bakłażana. Na pewno zrobię za to dyniowe placki rosti z jajkami w koszulkach, tortillę z dynią, szałwią i serem, smażony ser halloumi z granatem, tatar z łososia w stylu bliskowschodnim, krewetki w marynacie z tamaryndowca, sałatkę z rzodkiewek, fig i jabłek, bataty z pieczoną fetą, kalafior marynowany w przyprawach, szparagi z kiszoną cytryną i chili, biriani

Ugotowane pozamiatane
Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach 146

śliwkę, która nie dominuje nad łagodnym smakiem mięsa, co śliwka suszona mogłaby uczynić. Smak wspaniale dopełnia sos z czerwonego wina. Jednak moim ulubionym fragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem na talerzu była również sałatka z botwiny z arbuzem —lekka i orzeźwiająca. Całe danie

Food Square
Bakłażany z orzechami 92

orzechy, plastry bakłażana wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym, na grillowej patelni rozgrzewamy olej i smażymy bakłażany na złoty kolor, odsączamy z oleju na papierowym ręczniku, smarujemy pastą, zwijamy , dekorujemy granatem

Kuchnia Beaty
Zielone ciasto ze szpinakiem, olejem rzepakowym i wiśniami 131

zdrowe, zielone rzeczy. Dlaczego by więc nie zrobić sobie zielonego ciasta? Niezwykle popularny jest teraz leśny mech, czyli taka zielona wersja kopca kreta , którą dekoruje się czerwonymi pestkami granatu. Takie ciasto oznacza jednak sprzątanie całej kuchni, bo się kruszy. Dlatego dziś będzie zielona wersja ciasta drożdżowego. Zwykle używam suszonych drożdży, bo nie trzeba przygotowywać zaczynu, ani dodawać proszku do pieczenia

Ugotowane pozamiatane
Ciasto Leśny mech 121

puder i tężejącą galaretkę. Masę wylewamy na dno ciasta. Następnie masę posypujemy pokruszonym ciastem. Wierzch dekorujemy owocami. Ja użyłam owoców goji, ale świetnie się sprawdzą również maliny i pestki granatu

kulinarne odsłony pati
Sernik pieczony z owocami i galaretką 262

jajko 1/2 szklanki cukru pudru 60 g budyniu śmietankowego z cukrem 1 łyżka mąki ziemniaczanej poziomki i borówki (mogą być mrożone) 1 opakowanie różowej galaretki o smaku ananasa i granatu 100 ml ubitej śmietanki 30% z 1 łyżką cukru pudru Przygotowanie sernika pieczonego z owocami i galaretką: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Całe jajko ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb żytni z ziarnami w marcowej piekarni 161

woda (dałam 60 g, bo składniki pozostawały suche i się nie łączyły) 5 g drożdże (u mnie 3g drożdży suszonych) 24 g melasa (u mnie kwaskowata melasa z granatem) 5 g sól + ziarna do posypania foremki i chleba Powyższe składniki wymieszać, by się połączyły (ciasto jest bardzo gęste). Odstawić ciasto do wyrośnięcia w misce pod przykryciem wilgotną ściereczką

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z białej rzodkwi,marchewki i jabłka 225

cennych właściwościach białej rzodkwi już pisałam i polecałam sałatkę z granatem . Dziś proponuję smaczną pełną witamin surówkę,która idealnie pasuje do np do pieczonego kurczaka. Można ją także zjeść samą jako sałatkę na podwieczorek lub lekką kolację. 1 biała rzodkiew 2 marchewki 1 jabłko 2 łyżki jogurtu naturalnego sól 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru posiekana natka pietruszki

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczony łosoś z buraczanym purée i awokado 162

superfoods zaliczyć można zarówno znane nam buraki, jarmuż, siemię lniane, brokuły czy borówki, jak i „modne” ostatnimi czasy nasiona chia i konopi, jagody goji czy acai, olej kokosowy lub granaty. Niezależnie od tego czy jesteśmy wyczuleni na próby manipulowania nami jako konsumentami, czy też z ciekawością podchodzimy do żywieniowych nowinek, istotnym jest, by spożywać pokarmy obfitujące w składniki odżywcze

Even Better Food
Kofta, za’atar i daktyle – nowe menu Samar dla Sphinxa 141

MasterChef. Jej kuchnia całymi garściami czerpie z jej polsko-libańskich korzeni, jest świeża, zawsze dobrze doprawiona i nieszablonowa. Po warsztatach przeczytałam jej książkę „Hummus, za’atar i granaty” i jeszcze bardziej pokochałam te smaki. Dania kuchni libańskiej są jednak dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej

Ugotowane pozamiatane