talerzu coś dla siebie. 1. Świeże sushi Przygotowanie tego japońskiego przysmaku to z pewnością świetne rozwiązanie. Sushi składa się przeważnie z ryżu, owoców morza (najczęściej stosuje się surową lub gotowaną rybę) i wodorostów nori. To właśnie ryby sprawiają, że tak wiele osób docenia zbawienne dla organizmu właściwości sushi – łatwo się je przyswaja, a ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi(...)będzie doskonałą alternatywą dla paluszków czy krakersów. Marchewkę z papryką i selerem można także lekko podpiec w piekarniku, by były nieco bardziej miękkie. 4. Tortille z kurczakiem i szynką Dla wielbicieli mięsa smaczną przekąską będą mini tortille. Poza kurczakiem, salami czy szynką do środka można dodać także serek śmietankowy z ziołami (lub ulubiony sos np. czosnkowy), sałatę, paprykę oraz pomidorki
Kuchcik gotujejednym z nich nie znajduje się wołowina lecz opiekana papryka. Trzeba było zatem zagospodarować to "znalezisko". Wymyśliłam paprykowe pulpety - wystarczyło tylko zmielić wieprzową szynkę, a reszta zrobiła się sama ;) Wyszedł pyszny i aromatyczny obiad. W domu pachniało papryką i... jesienią, bo taka opiekana papryka kojarzy mi się własnie z wczesną jesienią(...)zagotować. Wody nie powinno być zbyt dużo, żeby wyszedł esencjonalny sos.Z mięsa formować kuleczki, obtaczać w mące i wkładać do wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym
Codzienna kuchnia niecodziennaaromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem. Przelicznik wygląda następująco(...)część sosu sojowego. Opcjonalnie można dodać kilka kropli soku z cytryny. Po wymieszaniu składników przetrzeć przez bardzo gęste sitko i pozostawić na godzinę, aby sos nabrał odpowiedniego aromatu. Szynka ardeńska Można zastąpić szynką Prosciutto lub szynką Serrano Sumak Można zastąpić wymieszaną z solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJeśli jeszcze nie jadłeś cukinii na surowo, polecam przygotowanie do obiadu tej sałatki Smaczna! Soczysta! Prosta w przygotowaniu! Zrobiona z cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi
Kulinarny S.O.S.wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Gotujemy budyń. Połowę mleka zagotowujemy. W pozostałej części rozpuszczamy proszek budyniowy i cukier. Wlewamy na wrzące mleko i gotujemy do zgęstnienia bydyniu (trochę trzeba się namachać bo budyń będzie bardzo gęsty, ale taki ma być). Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na noc do wystygnięcia. Na drugi dzień(...)Kruche tartaletki makowo serowe Tartaletki sernikowe ze śliwkami Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki Tartaletki szarlotkowe z bezą cytrynową Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską W wydarzeniu Ciasto na niedzielę - Malinowe szaleństwo , wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: Smaczne przepisy Szóste niebo Marcepanowy kącik Ewusiowe smaki Moje domowe kucharzenie Katarzyna Książyk
mojewypiekiinietylkoŚwięta święta i po świętach… najadłam się za wszystkie czasy tradycyjnych dań niezbyt zgodnych z moją zwyczajową dietą ;) Ale co tam, święta są raz w roku
Jak gotować i nie zwariowaćjelito na rurkę ,przymocowuje do maszynki . Wkładam mięso do maszynki , włączam ją . Jeną ręką popycham mięso, drugą robię kiełbaskę . Parzę kiełbasę w 70 stopniach ( woda nie ma się gotować , wtedy nie popękają) . Przedstawię wam co wchodzi w skład zestawu promocyjnego . Zawartość zestawu: 1 szt. Krupniok śląski biały (Turbo Smak(...)Nici wędliniarskie białe – rolka 100g - Nici wędliniarskie białe, lniane matowe. 100g rolka to 60 mb mocnego szpagatu, który wystarczy na wykonanie ok. 30 kg zasznurowanych (rolowanych) szynek , baleronów , rolad OPINIA: Warto zamówić zestaw . Przychodzą produkty prosto do domu . Otwierasz paczuszkę i wszystko masz co potrzebujesz , nie wychodząc z domu . Nie sądziłam , że można samemu zrobi coś
Różowa kuchniaPizza… Stali czytelnicy mojego bloga wiedzą, jak bardzo lubimy pizze (ja z mężem). Idealna na spotkania z przyjaciółmi, idealna na weekend, wspaniały pomysł na coś
Słodkie okruszkipodaję przepis zwracając szczególną uwagę na sos pomidorowy na bazie resztek kapusty. Robiłam pierwszy raz i jest naprawdę pyszny. Składniki na gołąbki: 1 kg mięsa mielonego z łopatki albo szynki 200 gr ryżu 100 gr kaszy gryczanej dwie kapusty dwie cebule marchewka pokrojona w kostkę i kilka rozdrobnionych różyczek brokuła (nie koniecznie ale ja daję) 4 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka(...)cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty. 2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone na drobną kostkę pomidory z puszki, posiekany koperek, przyprawy i przecier a także cukier i sprasowany czosnek. 3. Wszystko razem jeszcze
Mama z miastaSkładniki 2 kg kapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku(...)byłoby zrobić to dzień wcześniej). Kapustę kiszoną drobno pokroić, jeśli jest zbyt kwaśna przepłukać zimną wodą, przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem, tak, żeby kapusta była prawie zakryta i gotować bez przykrycia na niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataoczywiście podaję je moim gościom na przyjęciach. Na blogu znajdziecie kilka propozycji na jajka faszerowane . Robiłam już dla Was jajka faszerowane buraczkiem ćwikłowym , jajka faszerowane awokado , jajka faszerowane szynką i chrzanem , jajka faszerowane tuńczykiem , jajka faszerowane szpinakiem . Tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na jajka faszerowane pieczarkami . Jajka faszerowane pieczarkami to nic innego jak jajka wypełnione kremem pieczarkowym(...)Gotowy krem pieczarkowy przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim każdą połówkę jajka. Jajka faszerowane pieczarkami przetrzymywać w lodówce. Jajka faszerowane Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem pieczarkowym. Jajka gotowałam przez 9 minut, po czym z ugotowanych odlałam wrzącą wodę i zalałam je bardzo zimną wodą. Odstawiałam jajka do wystygnięcia na 15 minut i dopiero zimne obrałam. Jeśli nie macie
MeCooksnawet w bardziej egzotycznej Hiszpanii. Na tym targu dostaniemy przyprawy, warzywa, owoce, mięsa i ryby z całego świata. Jasne i oczywiste jest, że kupimy tam także austriackie produkty - przepyszne szynki, mortadele, sery oraz pieczywo - wszystko czego Austriak potrzebuje do rozpoczęcia smacznego dnia. Kawa w Wiedniu Jak podaje Wikipedia pod koniec XIX wieku w Wiedniu było już ponad 1200 kawiarni(...)cukrem pudrem. Często podaje się go z rozmaitymi konfiturami czy bitą śmietaną. Obłędnie dobre must have z austriackiego menu! Ale ta klimatyczna restauracja to nie tylko desery. Próbowałem gotowanej białej kiełbasy ze słonawym preclem i musztardą miodową. Hmmm, każdy z tych składników można jeść w nieskończoność osobno. Oczywiście wszystko należy popić lokalnym piwem. Zwölf Apostelkeller (12 Apostołów
Right Behind The KitchenJak zdążyliście pewnie zauważyć, jestem ogromną fanką wszystkiego, co ma kształt muffinki. Wynika to pewnie z mojego trybu życia, ciągle w biegu, wszystko na szybko. A
two broke sistersporem i ogórkami kiszonymi to klasyczna, imprezowa sałatka. Nie zrobiłam jej przy okazji imprezy, zrobiłam ją przy okazji soboty. Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na kanapki z szynką i serem żółtym. O, albo z pasztetem. Tego typu sałatki pasują do tego idealnie. Pewnie dlatego tak dobrze wchodzą też w okolicach świąt. Właśnie, muszę pokombinować z przepisami świątecznymi(...)biała część małego pora 1 puszka kukurydzy 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól pieprz Jajka wkładamy do garnka z wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich pokrojonego w półplasterki dokładnie umytego pora, odsączoną kukurydzę
Kardamonovysię sałatkami i wędlinami (powiedzmy, domowymi). Z reguły najczęściej robię sałatkę jarzynową , ale od czasu do czasu na stole lądują także inne sałatki. Specjalnie nie dodawałam do niej żadnych szynek i kurczaków, żeby już nie przeginać z ilością mięsa, którego i tak pewnie będzie pod dostatkiem. Ser żółty to też mój wymysł, to chyba pierwsza sałatka u mnie na blogu(...)sera żółtego 2 ogórki kiszone 1 mały por (biała część) 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka myjemy, wrzucamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy 8 minut. Po tym czasie jajka studzimy i obieramy. Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki, wrzucamy do miski. Ogórki, ser i jajka kroimy w mniejszą kostkę. Do pora dodajemy
Kardamonovy