gotowana szynka - 5856 przepisów (strona:330/391)

Pierwsze wrażenie zapisane w smaku. 90

Powoli odkrywam, czym jest dla mnie Walencja – miasto wielu urokliwych budynków (z klimatycznymi tapas barami) słonecznej plaży… i oczywiście miasto wielu nowych smaków. Dlatego ten wpis

Gotuj po hiszpańsku
Makaron z cukinii lekarstwem na szaleństwo 142

orzechy i owoce róży zebrane. Obejrzeliśmy słaby film dla młodzieży, lepszy serial z Halle Berry, ja przypomniałam sobie nawet parę odcinków Felki. Dokończyliśmy halucynogenne zielonogórskie wino. Było dość dużo gotowania, z lekkim stresem, bo również dla babci, która jest ostrym recenzentem. Był sport. Były zakupy. Tylko tradycyjnej niedzielnej drzemki w ogrodzie nie było- za zimno, żeby wieszać hamak. Po takim(...)piknik! (na fejsbuku możecie zobaczyć jak Piknik wyglądał) Po takich emocjach tylko prosty, lekki obiad (szczególnie po Kill Grillu...)- na zakończenie posta zapowiedziany cukiniowy makaron. MAKARON Z CUKINII Z SZYNKĄ, ORZECHAMI I CAMEMBERTEM   2 średniej wielkości cukinie 4-5 plasterków szynki 1/2 szalotki 4-5 grubszych plastrów camemberta garść orzechów laskowych tłuszcz do smażenia sól i pieprz gałka muszkatołowa

les mirabelles
Jak upiec dobre ciasto drożdżowe? 297

bardziej zbite. Temperatura  Ciasto drożdżowe powinno wyrastać w cieple. Najbardziej optymalna temperatura to około 30 stopni. Dobrym miejscem jest blat kuchenny blisko kuchenki, an której właśnie coś się gotuje. Jeśli w domu jest zimno, można użyć piekarnika, ale tylko takiego, który ma sprawnie działający termostat. Wystarczy wtedy nagrzać piekarnik do temperatury 30-40 stopni, wyłączyć go, a do środka(...)Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i żółtym serem Bułeczki z pieczarkami Jeśli macie pytania, piszcie w komentarzach lub na maila. Życzę smacznych drożdżowych wypieków

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rzecz o gubieniu kilogramów :) 187

był mój największy problem), pierwszą czynnością, zaraz po umyciu rąk, było otwarcie lodówki albo tzw. "słodkiej" szafki. I tak leciało: pasek czekolady, plasterek sera pleśniowego, tu plaster salami... Zaczynałam gotować obiad, a kiedy obiad był już gotowy, ja byłam pełna, bo zdążyłam się zapchać śmieciami. Ale jak? Obiadu ciepłego nie zjeść? Jadłam więc obiad, robiłam później sobie kawę i węszyłam(...)pierwsza i ostatnia kawa w ciągu dnia. nauczyłam się jeść śniadania w domu. Często jest to jajecznica lub kromka chleba żytniego pytlowego (od Wodnickiego lub Konfisza) z plastrem szynki i pomidora lub z plastrem twarogu i chrzanem, albo z twarogiem, orzechami i miodem.   II  ŚNIADANIE (godz. 10.00 - 10.30) Drugie śniadanie jem w pracy. Najczęściej jest to jogurt naturalny

bistro mama
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 317

kraj długi i szeroki, wiele gatunków i odmian kiełbas i salami. Jedne z najbardziej znanych to salami z Genui, cotechino (jak salami, tylko zamiast suszenia i wędzenia kiełbasa jest gotowana) i soppressata. Bolonia słynie ze swojej mortadeli. Ale czegoś co nazywa się tak o, po prostu „włoską kiełbasą” tak naprawdę we Włoszech nie ma. Potomkowie włoskich emigrantów w Stanach swoją(...)tymi samymi dodatkami będzie super składnikiem na pizzę i jako sos do domowego makaronu. Pycha z grilla, więc przepis na pewno do wykorzystania w sezonie! SKŁADNIKI 500g mięsa od szynki (waga po oczyszczeniu) 500g mięsa z łopatki wieprzowej (waga po oczyszczeniu) 300g słoniny (waga bez skórki) jelita wieprzowe ( zużyłam dokładnie 2,5m) 100ml wody + 4 łyżki octu winnego z czerwonego

Karo in the Kitchen
Co na śniadanie? Pomysły na smaczne rozpoczęcie dnia 303

przełom w moich śniadaniach. Opiekacz w moim domu pojawił się gdy miałam kilkanaście lat i kanapki z niego chciałam jeść niemal codziennie. Niemal zawsze mój sandwicz wyglądał identycznie: chleb, szynka, ser . Uwielbiam to zestawienie, jednak szybko się ono nudzi. Po kolejnej sandwiczowej uczcie chowam opiekacz głęboko w szafce i zapominam o nim na co najmniej rok. Kilka lat temu dotarło(...)jajko w koszulce Wystarczy wyłożyć sporym kawałkiem takiej folii małą miseczkę lub filiżankę, spryskać olejem (lub delikatnie wysmarować), wbić do środka jajko, posypać solą/pieprzem i złożyć górę folii. Gotujemy takie jajko ok. 4-5 minut (jeśli jest prosto z lodówki i jest duże – może się gotować minutę dłużej). Potem wyjmujemy i bardzo delikatnie zdejmujemy folię. Żółtko w środku

Poezja smaku
Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla. 120

wielu potraw. Można z niej przygotować pyszne zawijane wrapy albo meksykańskie taco. Lubiana jest też bardzo przez dzieci, które podskubują po kawałku a sprytny rodzic może w tortillę zawinąć szynkę, warzywa, kurczaka i inne smakołyki, które biegające po domu dziecko zje bez szkody na dywanach i ścianach. Tortilla może też służyć za przekąskę na przyjęciach. Można w nią zawinąć pasty(...)ratingValue":"5.0","reviewCount":1}} Drukuj Przepis na tortille. Tradycyjna meksykańska tortilla. 5 od 1 osoby Autor: ProstePesto Danie: Pieczywo Kuchnia: Meksykańska Trudność: Łatwe Porcje 16 porcje Przygotowanie 30 min. Gotowanie 5 min. Kalorie 210 kcal Tortilla to placek naleśnikowy rodem z meksyku. Poznaj sprawdzony tradycyjny przepis na tortillę domową. Taki placek możesz wykorzystać na co dzień. Możesz z nich przygotować

ProstePesto.pl
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

kupi kilka kur na rosół. Te sklepowe kury, to nadają się co najwyżej do ugotowania kapuśniaku. Dobrego rosołu się  na nich nie ugotuje, a rzadko który kucharz, będzie gotował rosół jak kiedyś - wołowina, kura, cielęcina, odrobina wątróbki itd Bardzo często zdarza się, że wesele zaczyna się np: o godzinie 17:00, a goście zasiadają do stołu(...)rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami, kabanosy ; 3. deska serów -  twardych, pleśniowych, kozich do tego kiść winogron, orzechy;  4.dwa  rodzaje sałatek  np. tradycyjna jarzynowa - zawsze

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania