font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} * około 700g szynki wieprzowej, ładny kawałek bez tłuszczu * 3 łyżki oleju rzepakowego * sól, czarny pieprz mielony * czerwona mielona wędzona papryka * curry * szczypta imbiru, cynamony, gałki muszkatołowej * łyżeczka mieszanki przypraw(...)papryki węgierskiej, curry oraz przyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie MartyJuż mijają prawie 3 lata od kiedy rzuciłam pracę w biurze, by w 100% zająć się tym, co kocham robić najbardziej – czyli gotowaniem. Oczywiście, że był strach czy się uda, czy będę w stanie utrzymać się z blogowania i czy sobie poradzę – strach to normalna rzecz, ale byłam przekonana do tego co robię! I teraz z perspektywy czasu(...)rzeczach. Wspólnie przygotowałyśmy przeróżne smakołyki! Było ciasto czekoladowe z wiśniami na gorąco, bruschetty z pomidorami, roladki z tortilli z piersią z kaczki, śledziowe koreczki mini kanapeczki z szynką parmeńską i serami. Nie zabrakło też mojego popisowego deseru czekoladowego! Ciasto czekoladowe: http://ostra-na-slodko.pl/2014/04/08/ciasto-czekoladowe-najlepsze-mokre-puszyste-latwe/ Wszystko smakowało wybornie i genialnie komponowało się z Saską , która towarzyszyła nam tego wieczoru! Nowa
Ostra na SłodkoSzukacie ciekawego przepisu na sałatkę, która wzbudzi zachwyt i oczaruje waszych gości? Sałatka podana w formie tortu, na pewno zaskoczy wszystkich i wyglądem i pysznym smakiem
BabskiePorady.pl - Przepisytalerzu mieć wszystkie składniki, których smak przechodzi przez siebie. Śledzie przez swój intensywny smak powodują, że każdy kolejny składnik smakuje inaczej a cała sałatka jest wyjątkowa i przepyszna. Warzywa gotuje każde osobno najczęściej dzień wcześniej, by tylko połączyć kolejne warstwy w sałatkę warstwową. Kolejne warstwy sałatki przekładamy sporą ilością majonezu, jeśli chcesz, by sałatka śledziowa była lżejsza możemy majonez zamieszać(...)przeszły. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z buraczkami Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką Zamiennik cukru – lista zdrowych zamienników Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu To musisz wiedzieć
To Musisz Wiedziećsklepie młoda kapusta. Pamiętam czasy, kiedy czekało się z wielką niecierpliwością na nowalijki. Pamiętam, jak Mama kupowała pierwszego szklarniowego pomidora i robiła nam kanapki "wiosenne" z jajkiem, szynką serem i owym pomidorkiem. Jaki to był niesłabnący zachwyt, mimo, że do sierpniowych malinowych było tym pomidorom jeszcze daleko! Cóż, coraz bardziej zaczynam odczuwać, że jestem z nieco innej epoki(...)chlust wody sól, pieprz, cukier (lub ksylitol), sok z cytryny - do smaku łyżka octu balsamicznego dobrej jakości Na oliwie z masłem i odrobiną wody dusimy kapustę, pod koniec gotowania dodajemy śliwki, orzechy i doprawiamy do smaku
Cytryna&Co.samo przygotowanie ich dostarczy naszym dzieciakom wiele frajdy. Nie mówiąc już o zjadaniu małej pizzy z ulubionym dodatkami. Polecamy szczególnie ten przepis mamom, tatom, babciom czy ciociom planującym wspólne gotowanie i świętowanie z dzieciakami. Domowa minipizza Składniki na 9 sztuk: Rozczyn: 25 g drożdży ½ łyżki cukru (6 g) 1,5 łyżki mąki pszennej (15 g) ½ szklanki ciepłej wody(...)około 0,5 cm i szerokości około 10 cm. Krążki ciasta umieszczamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na sosie rozrzucamy ser, szynkę, paprykę oraz cebulkę. Pieczemy pizzerinki około 20-30 minut. Sos pomidorowy możemy zastąpić keczupem, najlepiej domowej roboty. Artykuł Pizzerinki dla chłopczyka i dziewczynki, czyli domowa minipizza pochodzi z serwisu Kulinarne
KulinarneImpresje.plpolepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego 2-3 ząbki czosnku spora garść liści laurowych spora garść ziela angielskiego papryka słodka(...)się usmaży i dobrze przywrze do dna patelni, zmniejszamy temperaturę i dodajemy nasze uduszone warzywa. W tym momencie dodajemy pieprz. 9. Zalewamy wodą i pod przykryciem na wolnym ogniu gotujemy jakąś godzinkę. 10. Lubię dużo sosu, patelnia okazała się za mała i musiałam danie przełożyć do większego garnka. 11. W międzyczasie do mniejszego garnuszka sypiemy ok. 4 kopiaste łyżki mąki
Kawa z mlekiemSałatka z zupek chińskich stała się ostatnio bardzo popularna i trudno się dziwić. Jej ciekawy smak zawdzięczamy właśnie makaronowi, który wchłania nadmiar wilgoci z sałatki, ale
BabskiePorady.pl - PrzepisyJuż od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem zrobienia własnej białej kiełbasy. Kiełbasę zrobiłam. Jest rewelacyjna. Zastanawialiśmy się z mężem co musi być w białej kiełbasie
Smaki Ewymusiałam je przyrządzić. U mnie w domu różnie się podaje placki (z sosem, cukrem, śmietaną). Wersja zapiekana jest moim pomysłem sprzed kilku lat, kiedy to dopiero zaczynałam przygodę z gotowaniem. Już jako dziewczynka miałam pociąg do kuchni. Ja najbardziej lubię placki z sosem albo zapiekane. Dowolnie można także kombinować z dodatkami do nich. Zawsze robię dwie ich wersje(...)wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie: 1. Pieczarki pokroić na półtalarki. Usmażyć z odrobiną oleju. 2. Szynkę
Fabryka pomysłówUwielbiam dzielić się jedzeniem i gotować dla bliskich i dalekich mi osób. Zawsze śmieję się, że abym coś ugotowała to trzeba sobie na to zasłużyć. Stety i niestety prawdą to nie jest, abym coś ugotowała wystarczy jedynie być moim gościem. Albo inaczej. Być głodnym moim gościem. Albo być niewybrednym głodnym moim gościem. I wówczas jest idealnie. Kiedy przy stole(...)temu zapasowi upiekłam moim towarzyszom leniwego poranka kawał dobrego drożdżowego placka, który został posmarowany kwaśną śmietaną, solidnie obsypany majerankiem i udekorowany tym co w lodówce było. Jajkami, czarnymi oliwkami, szynką parmeńską i pomidorkami koktajlowymi. Po wypieczeniu wierzch obsypałam szczypiorkiem i podałam z guacamole. Musiało smakować skoro wszyscy pytali mnie czy wrzucę przepis na bloga. I czy jeszcze dzisiaj
Mango Papajastartym parmezanem lub Grana Padano. Możecie zaserwować ją również z ciepłą bagietką lub zjeść bez żadnych dodatków. Jest pyszna! Bardzo polecam!SKŁADNIKI:500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)2 szklanki bulionu mięsnego 1 duża cebula3 ząbki czosnku1 zółta papryka1 czerwona papryka0,5 papryki pomarańczowej0,5 papryki zielonej1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą)1 puszka fasoli czerwonej (wraz(...)warzywami.Dodaj 2 szklanki bulionu, pieprz cayenne, pieprz, sól, cukier, bazylię (świeżą drobno posiekaj), masło oraz przecier pomidorowy (opcjonalnie odrobinę posiekanej papryczki chili, jeśli zupa ma być bardzo ostra). Całość gotuj jeszcze jakieś 5-10 minut, by smaki się "przegryzły", a zupa lekko zgęstniała. Gotową zupę posyp tartym parmezanem lub Grana Padano. Podawaj z grzankami lub pieczywem czosnkowym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyrespektowani jak w Polsce ;) 4) Rezerwując hotel warto wybrać opcję ze śniadaniami. W tajskich sklepach ciężko wybrać coś konkretnego na śniadanie- chyba że lubicie słodkie drożdżówki z parówką lub szynką albo krakersy o smaku ryby :D 5) Koniecznie wybierzcie się na lokalny targ z owocami. Ceny są bajecznie niskie, można spróbować wielu egzotycznych owoców, które w Polsce są dosyć drogie(...)danie obiadowe do przyrządzenia. Koszt to 1500 bahtów (1 baht =11 groszom). Warto wybrać się na warsztaty- nigdzie nie poznacie lepiej tej kuchni. Wiele się dowiecie i będziecie mogli gotować sobie pyszności w domu po powrocie ;) 10) Co do picia? Woda, woda, woda duuuużo wody. Z takich ciekawszych to oczywiście woda prosto z kokosa- co mnie zdziwiło, wcale
Czerwona PorzeczkaNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Gotujemy i jemyprzepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz(...)pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Jeśli zrobisz większe pierogi, gotuj je dłużej, nawet 8-10 minut. Sprawdź jednego przed końcem czasu. Najlepsze są, gdy mięso pozostaje soczyste
Anioszek w kuchni