smak przyprawie o tej samej nazwie. Ja do przygotowania tej smacznej zupy wykorzystałam filet z piersi kurczaka, ale możecie go zastąpić mięsem wieprzowym (np. chudą łopatką lub mięsem z szynki). Natomiast pozostałe składniki są prawie takie same, z których przygotowujemy sałatkę. Moja zupa gyros jest wzbogacona o papryczkę chili, natomiast jeżeli preferujecie łagodniejsze smaki to możecie ją pominąć. Nam zupa(...)nasionami). Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju, dodać zamarynowane mięso, podsmażyć przez około 5 minut do momentu, aż mięso zmieni kolor. Następnie przełożyć do większego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Na tą samą patelnię wlać kolejne dwie łyżki oleju, podgrzać, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek. Chwilę podsmażyć do momentu, aż pieczarki puszczą wodę. Następnie
Danka Pichciłowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę, można także przyrządzać z nich szaszłyki lub przekąski kanapkowe. Krewetki są dodatkiem wielu gotowych dań mrożonych. Są też doskonałym składnikiem zup, sosów, past z makaronami, z ryżem oraz sałatek. Krewetki(...)potem żałowałam, że zrobiłam tak mało. Małe porcje pobudziły kubki smakowe, które dopomniały się o więcej, ale musiały niestety obejść się smakiem. Inspirację znalazłam u Jadzi na blogu JP Gotuje . Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy z krewetkami znajdujące się na blogu: Krewetki kokosowe na puree z mango Krewetki maślano czosnkowe Kolorowe spaghetti z krewetkami Sałatka
mojewypiekiinietylkoJeśli chcecie wziąć udział w Festiwalu Burgerów to dziś macie na to ostatnią szansę! ⏳ Wraz z Runoholic udało nam się odwiedzić 8 wspaniałych miejsc i spróbować
Cooking Monsterusmażyć na rumiano. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zmniejszyć moc palnika do minimum i pod przykryciem gotować 10 minut, aż woda nasiąknie aromatem przypraw. Po 10 minutach przecedzić wywar (powinno go być 250 ml - jeśli tyle nie ma, dolać wody) i do takiego gorącego / ciepłego wywaru dosypać kaszę(...)jednym ze stoisk na Hali w Gdyni. Jeśli mięso mielone w mięsnym gdzie zwykle robicie zakupy, nie wzbudza Waszego zaufania, wtedy trzeba kupić 250 g karkówki, 250 g szynki wieprzowej i samemu zmielić w domu
Posadzone i zjedzoneSkładniki na 3-4 porcje: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku sól i pieprz ziołowy, ziół prowansalskie 2 łyżki oleju 1-2 łyżki masła 2 porządne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego parę łyżek papryki słodkiej mielonej 3 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego Przygotowanie: Czosnek obierz(...)międzyczasie partiami resztę rosołu. Wyciągnij pulpety na talerz. W szklance wymieszaj nieco sosu z odrobiną ciepłej wody ze śmietaną i mąką. Wlej do sosu i zagotuj, ciągle mieszając. Gotuj na małym ogniu kilka minut, jeśli nie jest odpowiednio gęsty, gotuj dłużej. Dodaj 1-2 łyżki masła i dobrze wymieszaj. Masło zagęści sos i doda mu smaku. Wrzuć mięso
Anioszek w kuchnifasola )+ 250 żółtego, niełuskanego grochu - 500g obranych warzyw (marchew, korzeń pietruszki) - 3 łodygi selera naciowego - por, kawałek białej części - 600g obranych ziemniaków - wędzonka (u mnie żeberko i kawałki wędzonej szynki, schabu i chudego boczku, dość dużo... moi domownicy lubią dużo mięsiwa w takich zupach, ale można dać kawałek, tylko do smaku) - 8 kulek ziela angielskiego - 2 liście laurowe, - 5 łyżek(...)roztartego w dłoniach majeranku, zalewam wodą, mniej więcej do 2/3 zawartości gara. Garnek zamykam, wstawiam na palnik i doprowadzam do wrzenia. Od tego momentu (od zagotowania) po zmniejszeniu palnika gotuję moją zupę 70-80 minut. W osobnym garnku, w małej ilości słonej wody ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 1h i 10-20 minutach, wyłączam palnik i odstawiam garnek
Smaczne ZdrowePokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kurczak w sosie paprykowo- pomidorowym to wbrew pozorom bardzo szybkie i proste danie do przygotowania. Danie to możemy podać z dowolnymi dodatkami, wyśmienicie będzie smakował podany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obok wykonanie z mięsem wieprzowym lub typowo gulaszowym, wersja bardziej tłuściejsza niż z kawałkami drobiu. Składniki: 2 piersi z kurczaka – opcja: 700 g mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki słoik grzybów podsmażonych, u mnie borowiki spora garść suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niewielkiej ilości wody, dodajemy do gulaszu z wodą, w której się moczyły, moczę 20 minut i siekam(...)ziele, liście, wlewam wodę, ok. 1,5 l, w zależności czy chcę bardziej gęsty czy nie. Woda sięga lekko ponad stan, na dwa palce nad składniki. Gulasz z grzybami gotuję pod lekko uchyloną pokrywką przez 30-90 minut w zależności jakiego mięsa używam. Z drobiem jest krócej. Gdy mięso jest dobre wlewam passatę lub koncentrat, doprawiam solą i pieprzem, ewentualnie
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g 2 łyżeczki oliwy 2 łyżeczki masła 1 jajko 2 łyżeczki soli (lub więcej(...)głąb ze środka kapusty za pomocą noża. Następnie przygotować duży garnek z wrzątkiem, włożyć do niego kapustę z wyciętym głąbem do dołu (kapusta powinna być praktycznie cała we wodzie). Gotować kapustę przez około 10 minut na małym ogniu. Przewrócić kapustę na drugą stronę i gotować przez ok. 5 minut. Spróbować zdjąć za pomocą dwóch widelców pierwszy liść – gdy ładnie
Kulinarne Przebojemoich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z szynką parmeńską i oliwkami – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti(...)rosołu. Do sosu dodaj pulpeciki a następnie dorzuć suchy makaron. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty dodaj więcej bulionu. Tak przygotowane danie dopraw jeszcze solą, pieprzem i chilli i gotuj 10-15 minut aż makaron będzie miękki. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z pulpecikami w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plDziś chciałam Wam przedstawić trzy szybkie i proste a zarazem efektowne przekąski na imprezę. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie parę minut. Przekąska z tortilli. Do jej
Pani domowapłatów lazanii 1 średnia cukinia – moja była długości naczynia 400g szpinaku – u mnie duże liście, posiekane w średniej wielkości paski 200g mrożonego groszku 200g boczku lub szynki – można pominąć i zrobić wersję wege 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 kulka mozzarelli sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)wsypujemy mąkę i smażymy na złocisto, cały czas mieszając za pomocą rózgi. Gdy mąka jest przesmażona, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo mleko. Mieszając, doprowadzamy wszystko do delikatnego wrzenia i gotujemy aż zgęstnieje do konsystencji sosu. Ściągamy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem, Nastawiamy piekarnik do 180°. Umytą cukinię kroimy wzdłuż na cienkie plastry – w zależności
Smaczna Stronakremowym sosie śmietanowo-pomidorowym smakują wszystkim bez wyjątku. Mięsne kuleczki są lekkie i delikatne. Wprost rozpływają się w ustach. Przygotujecie je nie tylko z indyka, ale także z mielonej szynki lub kurczaka. Sos, pomimo, że łatwy i szybki w przygotowaniu, ma gładką konsystencję i wspaniały, aromatyczny smak.W razie potrzeby możecie zagęścić go 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej stopniowo rozprowadzonej(...)porcje masy mięsnej i w mokrych dłoniach formujemy pulpeciki. Obtaczamy w mące i smażymy partiami na rozgrzanym oleju, aż zrumienią się z każdej strony. Przekładamy do garnka z bulionem. Gotujemy 20 minut pod przykryciem, co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Koncentrat pomidorowy wkładamy do miseczki i rozcieramy ze śmietaną i 2 łyżkami wody. Dodajemy do ugotowanych pulpetów. Zagotowujemy
cool and minty