przepis pochodzi od pani Janiny, uczestniczki tegorocznej edycji Masterchef) 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki wody przegotowanej ciepłej 3 łyżki oleju szczypta soli Nadzienie: ok. 250g mięsa mielonego z szynki ok. 50 g kaszy gryczanej palonej (ok. pół torebki) 2 małe marchewki 1 mały seler 1 nieduża cebula 2-3 ząbki czosnku kilka listków natki selera i kilka lubczyku wraz(...)pewno każdy ma taką w domu :) Na placek ciasta nakładaj dużo farszu, tak gdzieś półtorej łyżeczki. Złóż i zagnieć brzegi. Uważaj, by farsz nie dostał się między brzegi. Pierogi gotuj w osolonej wodzie ok. 5-6 minut. Jeśli zrobisz większe pierogi, gotuj je dłużej, nawet 8-10 minut. Sprawdź jednego przed końcem czasu. Najlepsze są, gdy mięso pozostaje soczyste
Anioszek w kuchnizachodzie słońca nie ma sensu robić zdjęć, korzystniej wstać rano. Przed kurami. Warto wcześniej przemyśleć prezentację potrawy, dobrać tło, talerze oraz dodatki. Najlepiej jest wtedy, kiedy pod koniec gotowania odpowiednio przygotowane tło oraz ustawiony aparat - oczywiście w trybie manualnym, pełna klatka- już czeka. Zatem kolejnym etapem dobrego wpisu na bloga są oczywiście fenomenalne zdjęcia, które ukazują wygląd faktyczny potrawy(...)przez 25- 30 minut, do zarumienienia spodu w trybie góra- dół. Podaj od razu, najlepiej ze szczypiorkiem. Smacznego, Klaudia! Pssssst. Jeśli jesz mięso dodaj do pizzy boczek lub szynkę parmeńską. Będzie jeszcze smaczniejsza. Zamiast czosnku niedźwiedziego do pasty z twarogu możesz dodać suszone pomidory. Smak będzie ciekawy, intensywny. Możesz też dodać... wszystko to na co masz ochotę i zapiec
Mango Papajadobre pełnoziarniste pieczywo smakuje wybornie; żółty ser też nie musi być jedzony codziennie, bo pasta z makreli rewelacyjnie spełnia swoje zadanie; ketchup można zrobić domowy bez różnych syfów; zamiast szynki, można zrobić cudowną domową wędlinę z piersi z kurczaka (która jest niesamowicie soczysta i ma mnóstwo smaku); zupa - ok ale bez śmietanki 30%; pierogi - jak najbardziej, tylko z mąki pełnoziarnistej(...)dobre; M. (mój M! człowiek - McDonald's, człowiek - schabowy ociekający tłuszczem) chodzi i mówi - "Od tego nie można schudnąć bo jest za dobre." Minusy: ciągle stoję w kuchni i gotuję - przyznam, że mam już tego dość, nie mniej jeśli dobrze się to zaplanuje można przygotować jadłospis na 2 dni (nawet tak zrobiłam tylko nie wiedzieć czemu M. wyjadał wszystko
Brzuszki Łakomczuszkiczosnek w środku dodaje mu aromatu. Sos, który powstaje z mleka, z dodatkiem cytryny- to poezja smaku! Myślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki: -ok. 1kg schabu środkowego -4 ząbki czosnku -1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej) -1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam(...)duszenie przez kolejne 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik. Wyjąć mięso, zawinąć w folię i odstawić w ciepłe miejsce aby nie wystygło. Sos mleczny zlać do rondla i gotować do czasu aż odparuje i utworzy gęściejszy, karmelowy sos. Uwaga ! Mleko w czasie pieczenia i potem w czasie gotowania w rondlu częściowo zamienia się w "grudki". Taka konsystencja nie jest
Smaczne Zdroweobiad i choć ciotka wyjechała, jej przepis został z nami na lata. To świetny dodatek do ciepłych potraw – pasuje zarówno do mięs, jak i dań obiadowych (kaszy gryczanej, gotowanych i pieczonych ziemniaków) . Jest smaczna, niedroga, a jej przygotowanie bardzo proste Możesz użyć młodej kapusty lub starszej jesiennej. Mam nadzieję, że Ci posmakuje Dodatki do obiadu… ** Soczewica(...)koncentrat pomidorowy, boczek, kiełbasę, natkę pietruszki, kminek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również… Jajka faszerowane pieczarkami Pastę z paluszkami krabowymi Zapiekankę z cukinią Sałatkę z brokułami i szynką Tosty z opiekacza
Kulinarny S.O.S.Jakiś czas temu wraz z Najukochańszym wybraliśmy się po raz pierwszy do słynnego Manekina, który niespełna przed rokiem otworzył filię swojej restauracji również w Warszawie. Opinii
Taste Of My Dayuwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć: Prosciutto, salame, finocchiona Miłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano , salami salam e, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressat y (salcesonu), słoniny ( lardo ) lub wędlin z dziczyzny. A jak Was najdzie ochota na zupę... to koniecznie(...)podano nam go w czasie kolacji toskańskiej w naszej agroturystyce . Dania z dziczyzny Jak już wspominałam, kuchnia toskańska słynie z potraw z dziczyzny, szczególnie królika. Na lekcji gotowania miałam okazję przyrządzać królika cacciatore , czyli po myśliwsku, duszonego z warzywami i białym winem. W restauracjach dostępne są poza tym dania z dzika, jak ten gulasz z ziemniakami. Trippa czyli flaki
Chilli Czosnek i OliwaBaba ziemniaczana to tradycyjny przysmak z Białorusi. U nas najbardziej popularna jest na Podlasiu i Suwalszczyźnie, ale znana i lubiana wszędzie – w każdym rejonie Polski jest
Karo in the Kitchenznaleźć ponad 260 przepisów na rosół drobiowy? Tak, to nie żart, rosół z kury można przygotować na 260 różnych sposobów. Przepisy różnią się składnikami, kolejnością wrzucania do garnka, czasem gotowania. Każda gospodyni domowa wie, że rosół rosołowi nie równy i ile kucharzy tyle różnych rosołów. Dlatego nie warto zamykać się we własnym schemacie, tylko próbować nowych przepisów. Jednym z najpopularniejszych(...)najbardziej popularnych przepisów na naszym blogu kulinarnym. TO bardzo proste danie śniadaniowe – chleb opiekany w jajku. Nie ma w tym żadnej filozofii. Można podawać je same, z szynką, z pomidorem, z czym tylko masz ochotę. Wypróbuj koniecznie. Jajochlebki. Tosty francuskie smażone w jajku Tosty francuskie to smażone tosty maczane w rozbitym jajku. Chrupiące i rumiane smakują doskonale same
ProstePesto.plCo podać na śniadanie dla całej rodziny? Zastanawiacie się czasem co podać na śniadanie dla całej rodziny? Placuszki, pasty kanapkowe, tortille, pieczywo, warzywa, owsianki. Pomysłów na
Słodkie okruszkiwięcej na przygotowanie bardziej wyszukanego dania. Czy to na słodko czy też na wytrawnie. Z reguły udaje mi się to zrealizować. Wtedy na stół wjeżdżają na przykład jajka w szynce , jajecznica na boczku albo omlet . Albo tak jak w dniu dzisiejszym- keto pankejki dyniowe. Ostatnie podrygi dyni Wiem, że sezon dyniowy powoli przechodzi już do przeszłości. W sklepach zdarza się(...)oraz masłem migdałowym stanowią pyszne poranne danie. Dania Deser , Lunch , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword czekolada , naleśniki , pankejki , Walentynki Porcje 4 pankejki Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 10 minut Składniki Pankejki dyniowe 2 jajka 3/4 szklanki musu z dyni pieczonej 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka erytrytolu 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej
Modern Cave Girlbyć inaczej) apetycznych zdjęć. Razem z niewielką grupą kreatywnych blogerów tworzymy treści i przepisy dla tego portalu. Jest prosto, sezonowo i szybko. Jutro znajdziecie tam przepis ode mnie :) Poza gotowaniem i pieczenie tekturowych chlebków, kiepsko zareklamowanych w 4 edycji programu Top Chef, biegałam troszkę po mieście, żeby załatwić formalności związane z otwieraniem własnej działalności gospodarczej. Zazwyczaj przy tego typu okazji(...)wody 230g mąki żytniej razowej 80g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kminu lub kminku Dodatki -zielony ogórek, chrzan, wędzona makrela, -marynowany śledź, śmietana 18%, koperek, ale także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę
W kuchni wieczorempoziom mięsa w garnku - tj. około 1 litra). Garnek z gulaszem postawić na ogień i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie do garnka z gulaszem wrzucić plasterki pieczarek i dusić na małym ogniu, aż pieczarki lekko zmiękną. Następnie do gulaszu dodać pokrojoną paprykę(...)miesięcy. Ja nie obieram pieczarek. Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka
Gospodyni MiejskaOstatnie godziny wakacji i dzisiaj mój nietypowy wpis, nie z przepisem a o nietypowych dla mnie wakacjach na kołach, z namiotem.Tegoroczne wakacje nie należały
gotuj ze mnąogóle... zebrałam zamówienia od najbliższych kto i co chciałby zjeść przy świątecznym stole i - o dziwo - zachcianki jakieś spójne tym razem :-) Na pewno sernik i szarlotka, na pewno szynka i pasztet, na pewno sałatka jarzynowa i jeszcze jakaś z fetą, na pewno jak dołożę jeszcze swoje chcenia, to z kuchni nie wyjdę do niedzieli ;-) najważniejsze, że chcą jeść, że smakuje(...)Następnie wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem wyłączonego i pozostawiamy w uchylonym aż ciasto wystygnie. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do garnka, krótko miksujemy, a następnie gotujemy do chwili aż masa zgęstnieje i na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze z powietrzem. UWAGA: Masa lubi się przypalać. Z Kubusia odlewamy 3/4 szklanki i w tek ilości rozrabiamy budyniowy proszek. Resztę soku
Czary - gary w kuchni