gołąbki na szybko - 144 przepisów (strona:3/10)

Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 141

Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek

wegetalerze
Tradycyjne gołąbki na ostro 220

większą imprezę można przygotować gołąbki. Zawsze wychodzi ich sporo a bardzo szybko się je przyrządza :) Co nam jest potrzebne: 1 kg mielonej wieprzowiny 1 duża kapusta 4 woreczki ryżu białego 3 jajka 2 cebule masło do smażenia bulion pomidory papryczki piri piri zioła polecam ( majeranek, oregano) pieprz, sól Przygotowanie: Ryż ugotuj w osolonej wodzie i go ostudź

Niezły Młynek
Gołąbki z kapusty pekińskiej light 178

Uwielbiam te gołąbki - nie wymagają dużo pracy, są cudownie lekkie i aromatyczne. Zawsze przygotowuję ich pełen garnek bo schodzą bardzo szybko. Klasyczny przepis na tzw. "oszukane" (bo kapusta jest wymieszana z mięsem) gołąbki znajdziecie na naszym blogu. A poniżej nieco odchudzona wersja. Smacznego

Milion Smaków
Zupa gołąbkowa 153

natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi. Zupa gołąbkowa, to świetny pomysł na danie jednogarnkowe. Nie dość, że jest bardzo pożywna, robi się ją szybko, to smakiem odtworzymy inne danie, jakim są właśnie gołąbki. Nie powiem, że jest to potrawa dla leniwych (komu się nie chce bawić w robienie gołąbków – niech sobie ugotuje taką zupkę

mojewypiekiinietylko
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 134

będziecie piec gołąbki wysmarujcie delikatnie masłem. Umytymi i osuszonymi wierzchnimi liśćmi kapusty, które są zazwyczaj lekko porwane i podniszczone, wyłóżcie dno naczynia.   W dużym garnku zagotujcie z łyżeczką soli wodę – tutaj szkoły są dwie. Przy starej kapuście, zimowej, tyle wody żeby przykryła główkę po włożeniu. Przy młodej wystarczy 5cm wody i pokrywka – kapusta szybko mięknie(...)wyparzyć 13 ładnych, dużych liści, a kapustka była naprawdę nieduża, ważyła około 600g. Gdy już ściągniecie zaparzone, miękkie liście, poleci szybko. Farsz nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu

Karo in the Kitchen
Dip pomidorowy 129

Smakuje wyśmienicie na pizzy, hot dogach, sałatkach, suchych przekąskach, jako dodatek do mięs czy warzyw. Można go użyć jako sos do gołąbków, makaronu, czy też do domowych zapiekanek. Jest uniwersalny, szybko się wykonuje i smakuje bardzo dobrze. Chyba każdy go lubi:) Polecam i życzę smacznego:) Składniki: 2 duże i dojrzałe pomidory pół szklanki passaty 1 duża cebula

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki z ziemniakami, dynią i boczkiem, z dodatkiem pikantnych pomidorów 96

wielki apetytem. Staram się robić ich więcej, a potem mrozić zapakowane w pudełeczka. Idealnie pasują na szybki obiad, bo wystarczy rozmrozić i podgrzać. Jednym z pierwszych wpisów na blogu były własnie  gołąbki , choć teraz z zakłopotaniem patrzę na nieudolnie robione zdjęcia :) Były też  gołąbki-nieloty , czyli takie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 163

wody i pokrywka – młoda kapusta szybko mięknie pod wpływem ciepłej pary. Wycinamy w kapuście głąba, tak żeby nie zniszczyć liści, blisko grubych nerwów i zaparzamy kapustę w garnku, żeby móc po kolei zdejmować z niej liście.   Ok, przyznaję – to jest najbardziej upierdliwa czynność w całej pracy nad gołąbkami, bo trzeba kapustę mocno podgrzać i boleśnie parzy(...)talerz. Mnie udało się zdjąć 15 ładnych, dużych liści. Gdy już ściągniecie zaparzone, miękkie liście, poleci szybko. Spore porcje farszu nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki liścia kapusty, a potem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy je 1/3 szklanki

Karo in the Kitchen
Kapuśniak z włoskiej kapusty. 141

wiadomo co z nim zrobić, ja robię ten właśnie kapuśniak. Jest to prosta i pyszna zupa, w sam raz na szybki obiad. Składniki na kapuśniak z włoskiej kapusty. kapusta włoska (to co zostanie z robienia gołąbków, lub 1/4 świeżej główki) 2 udka z kurczaka (bez skóry) 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 1 mały por 5 ziemniaków

Rozpustne gotowanie
Gołąbki bez kapusty lub kotlety a'la gołąbki 179

Szybkie w przygotowaniu i do złudzenia przypominające w smaku klasyczne gołąbki. Choć oczywiście w 100% nie zastąpią nam znanego tradycyjnego dania ;) Idealne na sycący obiad. Zapraszam! Gołąbki bez kapusty Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 torebka ryżu 2 jajka średnia cebula papryka ostra i słodka łyżeczka majeranku 1 kostka rosołowa sól, pieprz bułka tarta olej

Tagebuch po polsku
Gołąbki w burakach liściowych 86

Dzień dobry! Ostatnio pokazywałam Wam zakupy z Targu Pietruszkowego, wśród zieleniny znalazły się również piękne buraki liściowe, które kolejny raz postanowiłam wykorzystać do gołąbków. Nie ma z nimi tyle zachodu, co z kapustą, szybko się je blanszuje, od razu są pojedyncze, co znacznie skraca czas przygotowania. Poza tym są bardzo smaczne i ładnie wyglądają na talerzu (mają kolorowe

Pora coś zjeść
Karkówka w sosie chrzanowym 247

Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu z sosem koperkowym , Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak(...)się połączyły, chwilę podsmażać, ale uważać, by mąka się nie zarumieniła. Całość zalać mlekiem (najlepiej przecedzić je przez sitko lub przed przelaniem usunąć ziele angielskie i listki laurowe), szybko i energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy sos zacznie gęstnieć, przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Pod koniec dodać do smaku 2-3 łyżki chrzanu

Moje Qulinaria
Gołąbki bez zawijania 354

dzień września, moja mała pierwszy raz poszła do szkoły.Nie wiem kto był, jest bardziej przerażony ona czy ja:) Czas tak szybko leci a nie dawno była taka malutka :) Aby zająć myśli ugotowałam na obiad gołąbki. Jedno z moich ulubionych dań choć ich odmian jest kilka. Gołąbki o których mowa są bez zawijania, całą zawartość

Basia w kuchni
Zapiekanka gołąbkowa 116

 Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów

Kuchcik gotuje
Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni 131

Szybki i wartościowy obiad w kilka minut. Polecam tak przyrządzone ryby bo to szybko i zdrowo a grzybów użyjcie ulubionych. Na naszym talerzu wylądowały gołąbki białozielone zwane też siwkami. Czasami w takiej prostocie największa siła. Pstrąg łososiowy z grzybami z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania