gołąbki na szybko - 144 przepisów (strona:4/10)

KOTLETY Z RYŻU, PAPRYKI I JARMUŻU - rasta ;) 111

OLEJU KOKOSOWYM , na cienkiej warstewce i dosłownie po chwilce z każdej strony. W międzyczasie, tuż po tym, jak gołąbki z jarmużem zaczęły przeistaczać się w kotlety z ryżu i jarmużu, wrzuciłam szybko ziemniaki do piekarnika, żeby coś do tych kotletów mieć, a do miski pokroiłam pomidory, wymieszałam z roszponką, posoliłam i już była sałatka(...)przejmuję się tym jednak, nie żyję po to, żeby ciągle sprawdzać aktualne zapasy jedzenia, grunt, żeby ostatecznie coś na ten obiad było, no i chyba bez tragedii te nieudane gołąbki, co? ;) Smakują jeszcze lepiej pomazane ketchupem mojej mamy, choć inny też pewnie da radę... SMACZNEGO

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zapiekanka gołąbkowa 534

lenistwo mnie dopadło na samym początku długiego weekendu. Za oknem zimno, szaro, a więc szybki obiad i wypoczynek z książką. Jeśli nie macie ochoty robić tradycyjnych gołąbków, siedzieć i ich zawijać, to polecam Wam poniższą zapiekankę. Takie gołąbki bez zawijania. Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie tutaj 1 mała główka młodej kapusty 1 kg mięsa

O kuchni z uczuciem
Gołąbki w sosie pomidorowym 110

Klasyczne gołąbki to jedno z moich ulubionych dań z kuchni polskiej, więc gdy tylko za oknem robi się chłodniej z wielką przyjemnością do nich

Wielki apetyt
Gołąbki 170

jest niezwykle zdrowym i smacznym warzywem, a w tej chwili możemy jeszcze kupić młodziutką kapustę, delikatną i lekko słodkawą, absolutnie wyborną. Szybko zatem, bierzcie się moi drodzy za gary i przyrządzanie kolejnych kapuścianych przysmaków! Gołąbki 5l delikatnego rosołu główka kapusty 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 400g pomidorów

Przepysznik - BLW i nie tylko
Zupa gołąbkowa 148

pewno znane są wam gołąbki bez zawijania, ale ta zupa niekoniecznie cieszy się podobną popularnością... nieprawidłowo! Jest szybka, wbrew pozorom nie jest po prostu kapuśniakiem z mięsem mielonym i potrafi zaskoczyć. Naprawdę polecam. :) 500g mięsa mielonego z łopatki ok. 300g białej kapusty 1 saszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża

Kuchenna Kontrrewolucya
Gołąbki dla leniwych 171

Szybkie, proste i smaczne. Dobra alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu na gołąbki w kapuście. Odpowiednik gołąbków zawijanych w kapuście choć tak naprawdę chyba w smaku dużo wspólnego nie mają. Są pyszne. Idealne rozwiązanie gdy znudziły nam się klasyczne mielone. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1/4 główki kapusty 200 g bułki tartej 2 jajka

Garnkowe fanaberie
Gołąbki alla bigos. 167

i bigos w jednym:) powiem Wam że jest naprawdę pyszne, polecam szczególnie tym którzy za kapusta nie przepadają, jak np: mój syn który zawsze ściąga liście z gołąbków i je sam farsz.W tym daniu zjada nawet kapustę. Zapraszam do wypróbowania bo warto :) Składniki : 1 mała młoda kapusta umyta i poszatkowana 600 g mięsa mielonego dowolnego 1 duża(...)smaku pieprzem,bazylią , chili solą lub vegetą, co lubicie. Danie dusimy tak długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Wigilijne gołąbki z pieczarkami 187

mrożone o wiele szybciej się gotują. To taki mój sprawdzony sposób na szybsze gołąbki.   Wigilijne gołąbki z pieczarkami SKŁADNIKI: 8 - 10 małych bądź średnich liści z białej kapusty  (ja użyłam mrożonych szybko się ugotowały) 500 g pieczarek 200 g ryżu olej cebula sól i pieprz magii PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)pieczarki oraz cebulę, doprawiamy wszystko pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowany farsz zawijamy w liście kapusty, które ciasno układamy w parowarze,  gotujemy przez około 45-50 minut  Gołąbki są mięciutkie i mają swój świąteczny smak. Jeżeli wybierzemy metodę gotowania klasycznie w garnku, układamy gołąbki na liściu kapusty, podlewamy wodą około 1 szklanką i gotujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
GOŁĄBKI - INDYK Z WARZYWAMI I DWOMA RODZAJAMI RYŻU. 156

polania gołąbków już wypieczonych. Tak się właśnie przedstawia w naszym domu sprawa gołąbków, które wielu uważa za najlepsze. Roboty dużo, ale warto, bo mamy na prawdę smaczny obiad na kilka dni. Świetnie smakują podgrzewane. Nawet podczas mrożenia nie tracą swoich smakowych walorów. Pikantny farsz z dużą ilością warzyw sprawdzi się zawsze i wszędzie. Taka już ich (gołąbków(...)ciężko wzdychając. Zaglądają przez szybkę i chrapią w rytmie jego "mruczenia" (tak, tu wkrada się nasze rodzinne zboczenie - kochamy odgłos piekarnika tak, jak niejeden lubuje się w zapachu... benzyny).  Jeśli występuje u Ciebie podobny syndrom jak u naszych bokserów (przełykanie śliny, wzdychanie, zastanawianie się nad tym, jak się do gołąbków dostać), jesteś skazana/skazany na nasze towarzystwo! :) Odwiedzaj

Wypisz Wymaluj
Sos pieczarkowy + film 165

Pyszny i szybki w przygotowaniu  sos pieczarkowy to znakomity dodatek do wielu potraw w tym makaronów, gołąbków czy placków ziemniaczanych. Idealnie aksamitny i gęsty często gości na moim stole. składniki na 2 porcje  20 dag pieczarek cebula 1,5 szklanki bulionu 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła pieprz przepis Pieczarki kroimy

Smakowite Dania
Gołąbki inaczej 408

Tradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram kapusty włoskiej 300 gram ryżu sól do smaku pieprz do smaku pół łyżeczki papryki 3 łyżki bułki tartej  1 jajko olej do smażenia Wykonanie:  Ryż zalać wrzącą wodą i pozostawić pod przykryciem(...)dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy pieprz i sól do smaku oraz pół łyżeczki słodkiej papryki, dokładnie mieszamy. Z przygotowanej masy mięsnej formujemy spłaszczone, okrągłe gołąbki i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem(u mnie pomidorowy), całość dusimy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Krakowskie smaki Ani
Wege gołąbki II - z ryżem, pieczarkami, ciecierzycą i soczewicą 125

poprzednim poście były gołąbki i teraz też będą gołąbki. Ale inne, chociaż też wege. I są tak samo pyszne! Zaraz skończy mi wyrastać ciasto na bułki więc piszę szybko i lecę zająć się pieczywem. Kapustę przygotowujemy tak samo jak w poprzednim wpisie. Zatem zacytuję (sam siebie): Z kapusty wykrajamy głąb, wrzucamy ją na wrzątek(...)niej liście. Przez środek każdego liścia idzie taka gruba wystająca żyła. Ostrym nożem ścinamy tę żyłę, żeby liście były możliwie płaskie. Madzia już tego nie robiła, bo te gołąbki robiła jednocześnie z tymi poprzednimi, więc kapustę już miała. Jeszcze potrzebujemy: 150 g ryżu 2 garście ciecierzycy 150 g zielonej soczewicy 100 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz Gotujemy

Marder&Marder Manufacture
Gołąbki z włoskiej kapusty 77

Większość osób uważa,że gołąbki są bardzo pracochłonne, choć bardzo smaczne.  Używając włosk iej kapust y skrócimy czas gotowania, jest bardziej delikatna, elastyczna i szybko się gotuje.  Składniki: 300 g ryżu 600 g mięsa mielonego 1 cebula sól, pieprz, wegeta włoska kapusta Sposób wykonania: Kapustę opłukać wyciąć głąb, sparzyć, oddzielić liście, przestudzić, wyciąć nerw. Ryż(...)obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Ryż, mięso mielone i cebulkę wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i wegetą. Na każdy liść nakładać farsz. Ciasno zwinąć. Brytfankę wyłożyć liśćmi kapusty. Poukładać ciasno gołąbki. Zalać wodą od parzenia kapusty. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, wegetę. Przykryć liściem od kapusty. Lekko przycisnąć talerzem. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut. Podawać z sosem

Darcia w kuchni
Gołąbki bez zawijania w kapuścianym sosie 419

Błyskawiczne gołąbki bez zawijania w kapuścianym pomidorowym sosie. Młode warzywa sprawiają że danie jest niezwykle apetyczne i szybkie w przygotowaniu. 250 g mięsa mielonego indyczego 1/4 główki młodej kapusty 1 marchew 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Chilii pieprz cayenne 300 ml wody 1,5 łyżki koncentratu pomidorowego Mąka pszenna

VioletoweKucharzenie
Tarta ze szparagami i chorizo 116

miłość do szparagów, są w ekonomicznym raju. Jeden pęczek szparagów wystarcza bowiem na 2-3 nietuzinkowe obiady :) Czar jednak szybko pryska, bo pozostałe gęby mniejsze i większe też trzeba nakarmić. Na ratunek przychodzą wtedy zamrożone gołąbki od teściowej albo kupne pierogi ruskie.  Tartę polecam bardzo. Porcja nie jest wielka,  starcza na dwie większe lub trzy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania