gofry bez jajka - 379 przepisów (strona:9/26)

Gofry z żółtym serem/serowe 114

najczęściej jeszcze ciepłe oraz bez żadnych dodatków, ale przyznam, że również świetnie komponują się ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem. Polecam! (około 8-9 dużych gofrów) 2 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml) 1,5 szklanki mleka/wody (u mnie zazwyczaj woda - gofry są bardziej chrupiące; można też mieszać) 1/2 szklanki oleju 2 jajka 2 łyżeczki soli(...)ulubionymi dodatkami, np. ze świeżymi warzywami i/lub ulubionym sosem.    Kilka uniwersalnych wskazówek:   - Składniki powinny być w temperaturze pokojowe. - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego się nie obejdzie, aby wyczuć swoją gofrownicę, więc warto przygotować próbną, gofrową partię.  Te idealne powinny być lekko

Di gotuje
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 161

gofrów. Wzorowałam się na tym przepisie , lekko go tylko zmodyfikowałam, m.in. zmniejszyłam ilość cukru (i to znacznie), no i dopasowałam do używanej przeze mnie mąki. Ciasto musi być dość gęste. Składniki: - 380g mąki orkiszowej typ750          (lub 2 szklanki, bez 2 łyżek pszennej) - 230g masła (stopionego i wystudzonego), u mnie bez laktozy - 3 jajka(...)wyrośniętego ciasta wsypujemy cukier i całość mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wykładamy po kulce ciasta (można uformować w dłoniach kulki wielkości większego orzecha włoskiego - małego jajka) i położyć na środku formy (można nakładać łyżką). Gotowe gofry mają mieć nieregularny kształt po upieczeniu, więc ciasta nie może być zbyt dużo. Pieczemy w zamkniętej formie do przyrumienienia (u mnie ok.7 minut), zależy

Smaczne Zdrowe
Gofry na wodzie 144

chrupkość, a do tego mogą je jeść osoby nie tolerujące mleka. Przepis z mlekiem był wcześniej jako  gofry lekkie i chrupiące . Składniki: (składniki o temperaturze pokojowej, na około 16 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 i 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli Przygotowanie: Oddzielić żółtka(...)pianę, połączyć z powstałą wcześniej masą i delikatnie wymieszać łyżką (nie miksować). Piec w nagrzanej gofrownicy o mocy 1200 W  7 minut bez jej otwierania lub zgodnie z wytycznymi posiadanej gofrownicy. Po upieczeniu gofry wystudzić na kratce i nie układać jeden na drugim, gdyż stracą chrupkość. Gofry podawać z czym kto lubi np. mogą to być: owoce, konfitura

Kuchcik gotuje
Gofry czyli wafels 84

śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ litra mleka 3 jajka 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności

Słodki sentyment
Gofry czyli wafels 83

śmietaną, owocami, czekoladą, dżemem, frużeliną, budyniem, karmelem… Możliwości bez liku Składniki do przygotowania około 10-12 gofrów (moja gofrownica wydaje gofry w rozmiarze 13×13 cm): 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli ½ litra mleka 3 jajka 100 g masła Uwaga: szklanka o pojemności

Słodki sentyment
Lemon curd 132

można wykorzystać do wielu potraw, zaczynając od najprostszej - naleśniki, gofry, ciasta, ciasteczka, serniki, bezy czy po prostu dodać do jogurtu-to chyba moja najlepsza wersja :) i do tego pokruszona beza-niebo w gębie! 'lemon curd' Składniki: - 3-4 cytryny - 0,5-3/4 szklanki cukru pudru - 3 jajka - 5 łyżek masła Z cytryn wycisnąć sok (powinniśmy otrzymać 3/4 szklanki soku

CookYourself
Gofry z jabłkiem 77

jajka , miód i mleko wreszcie zaczęło się szaleństwo! Kontynuując to szaleństwo, chciałam zaproponować wam gofry z dodatkiem jabłka i serka ricotty . Oczywiście składniki te dodałam do ciasta. Połączenie jabłka, serka i cynamonu to bardzo udane trio zapewniam, że gofry smakują wybornie! Po upieczeniu są dość ciemne, chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Gofry można zjeść bez dodatków(...)deserem ! Gofry po upieczeniu i wyjęciu z gofrownicy odłóżcie na kratkę, aby przestygły wtedy będą chrupiące. Układanie gorących jeden na drugim na talerzu spowoduje, że gofry staną się miękkie, a tego przecież nie chcemy. Wystudzone gofry można przechować w woreczku foliowym, a przed podaniem wystarczy odgrzać je w gofrownicy, aby smakowały tak jak zaraz po upieczeniu. Smacznego! Print Gofry

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry klasyczne 106

Jest to podstawowy, najlepszy przepis na gofry klasyczne - bez udziwnień i dodatków w cieście. Lekkie, chrupiące gofry, które będą doskonałą podstawą do dalszych połączeń smakowych. Można je podać posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z owocami albo dżemem albo z czekoladą. Możliwości jest wiele. Zapraszam Gofry klasyczne Składniki: 2 jajka 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku

Smaczny zeszyt
Gofry na soku jabłkowym – bez mleka, bez cukru 170

Moje dzieci go uwielbiają Pyszny, naturalny, z jabłek bez pozostałości pestycydów. O marce Amela pisałam Wam już tuta ( klik ). Polecam Wam zajrzeć do tego wpisu, bo poza informacjami znajdziecie tam też przepis na pyszne ciasto Tradycyjny przepis na chrupiące gofry znajdziecie tutaj ( klik ). Składniki: 250 g mąki pszennej 3 jajka klasy M 4 łyżki miękkiego masła 200 ml soku

Słodkie okruszki
Chrupiące gofry z grilla 134

Pyszne są. bardzo polecam :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy półtorej szklanki mleka 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Dodatkowo: cukier puder do oprószenia gofrów Wykonanie pysznych gofrów chrupiących: 1. Wszystkie składniki przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. 2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny, nakładamy

Izabelawkuchni
Fit gofry jaglane 206

jaglane! Zaspokoją ochotę na słodycze, poza tym są bez zbędnego tłuszczu i idealnie sprawdzą się na śniadanie albo przekąskę. Wystarczy dodać ulubione dodatki i pyszny pełnowartościowy posiłek gotowy. Fit gofry jaglane 60 g mąki jaglanej ((ok. 1/2 szklanki)) 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego ((ja użyłam skyr)) 1 banan 1 jajko 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżka erytrytolu lub miodu

Przepisy na widelcu
WYTRAWNE GOFRY RYŻOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 126

Wytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek

Kuchnia MagdaLeny
WYTRAWNE GOFRY RYŻOWE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 127

Wytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację(...)składników mokrych dodajemy składniki suche i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji, bez grudek. Kolejno dodajemy pokrojone pomidory suszone, a na końcu ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem. Nalewamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy, aż gofry będą rumiane i chrupiące. Studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami lub w formie kanapek

Kuchnia MagdaLeny
Pomarańczowe gofry – idealne na każdą okazję 139

smakują również od tak bez niczego. Ja często tak właśnie je jadam, a do tego szklanka świeżo wyciśniętego soku. Moje dzieci oczywiście najczęściej wybierają bogatszą wersję z bitą śmietaną lub owocami. Mąż uwielbia gofry z cukrem pudrem i gałką lodów. Gofry… chyba nie znam osoby, która by ich nie kochała Podstawą dobrych gofrów jest oczywiście ciasto. Dodatki(...)białka i ostrożnie mieszam je łyżką z masą. Ciasto nakładam chochelką do dobrze nagrzanej gofrownicy. Wyciągam, gdy gofry są chrupiące (u mnie gofry pieką się szybko, mam mocną gofrownicę, przy słabej polecam dobrze ją rozgrzać). Gofry podaję z ulubionymi dodatkami lub bez (wg gustu). Smacznego

Słodkie okruszki
Gryczane placki drożdżowe z jabłkami (bez glutenu, jajek i mleka) 150

Zapach tych placków jest boski,  cynamonowo-karmelowo-drożdzowy. Przywołuje miłe wspomnienia karmelowych gofrów... mąka gryczana 1 szklanka mąka kukurydziana 1 szklanka miód lub cukier 2

głodny alergik