gęsie udka - 82 przepisów (strona:3/6)

Jak przygotować wigilijną kolację 114

kuchni, dlatego miałem oko na wszystkie potrawy. Oprócz dań typowo wigilijnych przygotowywaliśmy też nasze ulubione świąteczne potrawy na kolejne dni - roladki z kluskami śląskimi i kapustą modrą oraz udka z gęsi. Pomimo podziału pracy w domu zawsze panowała przyjemna przedświąteczna krzątanina. Dzisiejsze panie domu to najczęściej kobiety aktywne zawodowo, które cenią swój czas. Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt

Cztery Fajery
CONFIT Z KACZKI 159

pieprz, 2 listki laurowe, 2 ząbki czosnku, 2 płaskie łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w płatkach lub proszku. 1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub wody opcjonalnie; gęsi lub kaczy tłuszcz, jeśli chcemy ugotować udka w garnku  WYKONANIE Kacze udka dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami, nacinamy skórkę i z każdej strony nacieramy solą, pieprzem, suszonym oregano i chili. Obkładamy plasterkami czosnku(...)zrumienić skórkę. Po wystygnięciu, pozostały w formie tłuszcz można zebrać łyżką, przełożyć do słoiczka i wykorzystać np. do smażenia lub smarowania kanapek. Jeśli posiadamy kaczy lub gęsi tłuszcz, możemy w nim ugotować udka pomijając pieczenie. Kacze udka, skórką do dołu, wkładamy do garnka z grubym dnem, zalewamy tłuszczem (powinien sięgać minimum do połowy udek, a najlepiej, aby przykrył je całe

cool and minty
Konfitowane kacze udka w azjatyckim sosie pomarańczowym 189

miodu 1 łyżka jasnego sosu sojowego 0,5-1 łyzki sosu rybnego 1,5 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 3-4 liście laurowe sól, pieprz smalec z gęsi 1 pomarańcza, wykrojone segmenty P rzygotować kacze udka. Można to zrobić nawet kilka dni z wyprzedzeniem. Udka osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć dość obficie solą i pieprzem. Włożyć na talerz i przykryć folią spożywczą. Umieścić(...)lodówce na kilka godzin lub nawet całą noc. Po tym czasie zetrzeć z udek ewentualny nadmiar soli. Włożyć je go głębokiego garnka i zalać gęsim smalcem tak, aby mięso w całości było przykryte tłuszczem. Gotować pod przykryciem na niewielkim ogniu aż mięso będzie zupełnie miękkie. W zależności od wielkości udek zajmuje to 1-1,5h. Po tym czasie wyłowić udka

olalacooking
Confit z kaczki 183

soczyste. W tym przepisie klasyczny "confit de canard", ale z powodzeniem możemy wykorzystać tą metodę do przyrządzenia innych mięs. Obiecuję, że warto :) Składniki: kacze udka (warto przygotować od razu większą ilość) kaczy lub gęsi tłuszcz sól czosnek, tymianek, rozmaryn, liść laurowy Przygotowanie: Udka natrzeć solą i przyprawami, posypać pokrojonym w płatki czosnkiem. Marynować przez całą noc w lodówce. Po wyjęciu

Piąty grzech główny
Ramen drobiowo- wołowy 176

długiego czasu planowałam przygotować. Przerażał mnie jednak czas przygotowania. Teraz wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa

Mango Papaja
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 134

którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego dań  z kurczaka i gęsi: Waterzol (waterooi) z kurczaka, danie pochodzące z kuchni flamandzkiej, którego głównym składnikiem są: udka kurczaka, duża ilość porów i selera naciowego, wino białe typu Chardonnay, oraz śmietana 36 %, oraz dużej ilości żółtek, które służą do zaciągania potrawy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
grillowanie 135

grilla    pstrąg z pieczarkami   stek z tuńczyka pierś z kurczaka z serem z pleśnią niebieską pałeczki z kurczaka szaszłyki z kurczaka udka z kurczaka roladki z indyka  pierś kaczki pierś z gęsi  kaczka z grilla T-bone z grilla  górka cielęca z grilla żeberka   karkówka karkówka z grilla II    polędwiczki wieprzowe

królestwo garów
Odświętna gęś 195

udanego Nowego Roku i wielu kulinarnych inspiracji!A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :)Składniki (na 4 porcje):pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka)3 ząbki czosnkusól, pieprz ziołowy2 łyżeczki majeranku2 łyżeczki tymianku1 łyżeczka rozmarynuziele angielskie2 liście laurowełyżka oliwy lub olejuPrzygotowanie:Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem

Zakręcony Widelec
Pasztet z gęsi ze śliwką. 138

bardzo pasuje do mięsa gęsi. Pasztet jest delikatny i miękki, można go rozsmarowywać na pieczywie. Dobrymi dodatkami do pasztetu z gęsi ze śliwką będzie chrzan, ogórki kiszone, korniszony. Składniki: 60 dkg gotowanej gęsiny (mięso z 2 udek) 12 suszonych śliwek lub wędzonych śliwek 2 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1 duża cebula 1/3 kostki masła 2 jajka 1 łyżka suszonego

Codziennik Kuchenny
Kapuśniak z czerwonej kapusty kiszonej 92

czerwoną kapustę kiszoną. Od razu pomyśleliśmy o kapuśniaku, takim na wędzące, pełnym aromatu i smaku. I oto popełniliśmy go ;) Składniki 1 udko wędzonego kurczaka 250 g wędzonego boczku 2 pętka białej kiełbasy surowej 300 g pieczonej gęsi 1/2 łyżeczki soli wędzonej 300 g mrożonych prawdziwków 4 ziarna ziela angielskiego 2 owoce jałowca 4 liście laurowe 2 marchewki 1 mały seler

R'n'G Kitchen
Gęś pieczona. 241

środku) solą, pieprzem, czosnkiem przetartym przez praskę oraz posypujemy majerankiem. Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w gęsi, następnie otwór zszywamy lub spinamy wykałaczkami (ja idąc za sposobem mojej mamy przekładam kość kończącą udko przez otwór wycięty w przeciwległej połaci skóry). Gęś odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Rozgrzewamy piekarnik razem z gęsiarką

Rozpustne gotowanie
Gęsie nogi pieczone z ziemniakami 193

blogu Smacznej Pyzy, tam też informacje dotyczące temperatury pieczenia.składniki: (na 4 osoby)4 gęsie nogi4 duże ząbki czosnku, posiekane + główka do pieczeniamajeranekgałązka tymianku (opcjonalnie)sólpieprzkieliszek białego wytrawnego winaziemniaki  (2-3 na osobę ,ile kto jada)przygotowanieW wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i majerankiem. Włożyć do woreczka foliowego(...)godziny.  Naszykować ziemniaki - obrać , umyć , osuszyć, jeżeli są duże - przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości. W połowie czasu pieczenia do gęsi dorzucić posypane solą ziemniaki, a mięso odwrócić skórą do góry. Ponieważ wytopiło się już dużo tłuszczu starałam się wykorzystać ziemniaki jako naturalną podstawkę dla nóg - dzięki temu ziemniaki piekły się w tłuszczu, a nogi

Stare Gary
Drobiowe kotlety z warzywami 114

mieliśmy udka z kaczki i nie zawahaliśmy się ich użyć :P poza tym mnóstwo warzyw z rosołu. Składniki 2 udka z kaczki 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka 1 ugotowany kawałek selera 1 ugotowany por 1 jajko bułka tarta smalec gęsi sól, pieprz Przygotowanie Mięso oddzielamy od kości. Mielimy razem ze skórą, lekkim przyrostem tłuszczu oraz ugotowanymi warzywami. Tak, wyjdzie

R'n'G Kitchen
Gęsie nogi pieczone na kiszonej kapuście 183

razie musicie uwierzyć na słowo. składniki:  (na 4 osoby) 4 gęsie nogi 4 duże ząbki czosnku majeranek sól pieprz 800 - 1000 g kiszonej kapusty kminek solanka  - 60 g soli na 1 l wody dodatkowo 2 jabłka majeranek przygotowanie W wieczór poprzedzający pieczenie umyć udka, osuszyć . Przygotować solankę. Sól rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, uzupełnić zimną(...)później). Posypać mięso pieprzem. Nogi ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni, podgrzewać pomału aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Nogi odłożyć na bok, na patelni zostawić łyżkę gęsiego tłuszczu, dodać kapustę, chwilę smażyć mieszając.  Kapustę przełożyć do  żaroodpornego naczynia w którym będziemy piekli, posypać kminkiem, dodać parę ząbków  czosnku, na wierzchu ułożyć nogi, skórą

Stare Gary
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 306

skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe nam szanować jedzenie. Jednocześnie nie rezygnujemy ze zdrowej, jakościowej kuchni. Pokażemy Wam, jakie cudo można zrobić z takich smutnych kostek Tu akurat powstaje bulion po świętomarcińskiej gęsi. Kostki ułożone(...)bulionie z kości to idealny patent by wykorzystać szkielet pieczonej kury. W dobrej kuchni nic nie powinno się marnować, a już na pewno nie szkielet upieczonego kurczaka , kaczki, czy gęsi, pełen smaków i aromatów, który może stać się podstawą pysznego, zdrowego, pachnącego przyprawami rosołu i wielu innych zup. Nie wyrzucamy obranych z mięsa kostek i korpusów, ale ponownie je przetwarzamy

Niedzielny kucharz