Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ilość ich zależy od upodobań smakowych. Gotowałam aż warzywa będą miękkie i zupa nabierze smaku po dodaniu przypraw. Szybko i zdrowo. Nie trzeba tak jak tradycyjnych flaków obgotowywać... no i jest to zupa dla osób nie przepadających za mięsnymi flaczkami. Mnie smakują oba warianty ;) Smacznego
potrawyregionalneZa tradycyjnymi flakami nie przepadam więc robię sobie flaczki z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po
Monia miesza i gotujewrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem i majerankiem. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Na 10 minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie(...)wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki
Przepisy kulinarne babci Antoninytaką nazwą znajduje się przepis w zeszycie mojej Mamy. Zupa doskonale sprawdza się podczas rodzinnych przyjęć, ponieważ przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu niż ugotowanie flaków czy rosołu. Smakuje wszystkim, kto jej spróbował. Ja gotowałam ją samodzielnie po raz pierwszy na życzenie Męża, bo bardzo mu smakuje i zawsze powtarzał, że powinnam i ja spróbować :) smak wyszedł identyczny(...)kroimy parówki w 0,5-1cm plasterki. Wrzucamy do garnka. Jeśli trzeba - podlewamy w trakcie gotowania przegotowaną gorącą wodą. Po kilku minutach dolewamy tyle wrzątku, aby uzyskać konsystencję zupy, dodajemy koncentrat, przyprawy, śmietanę, zagotowujemy
Kolorowy PrzepisownikJeśli macie w domu flaki (bo kupiliście do poprzedniego przepisu na zupę tajską i część Wam została), to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Was. Tak na szybko. Flaki (oczywiście oczyszczone i oprawione) wystarczy chwilę podgotować (10-20 minut w zależności jakiej … Czytaj dalej
slodkokwasnapltrzeba potem robić ani zasmażki ani zaprawiać zupy mąką) i wsypać majeranek. Gdy będzie prawie miękki dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki dojdą wtedy doprawić zupę solą i pieprzem. Ściągnąć flak z kiełbasy,pokroić ja w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Dodać do zupy.SMACZNEGO życzy moja mama
Magiczne Życie Martycebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na nią cebulę, lekko posolić i zeszklić. Dorzucić pozostałe warzywa, przesmażyć do miękkości i dodać do flaczków. Zupę doprawić (bez majeranku) i gotować, aż flaki będą miękkie, można dolać gorącej wody. Przed podaniem doprawić majerankiem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
dom-agi.plDzisiaj danie przygotowywane przez moja mamę, bo wstyd się przyznać ale flaków jeszcze nigdy sama nie robiłam... smakują mi takie jakie przygotowuje moja mama i
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 1 kg flaki wołowe krojone, 3 litry wywar drobiowo-wołowy, - w opisie zasmażka, 1 łyżeczka kolendra mielona, 1 łyżeczka kurkuma mielona, 1 łyżeczka gorczyca
W Mojej Kuchni Lubięsię nie przypalił). Całość dodajemy do gotującej się zupy. Na tej samej patelni podsmażam plastry cienkiej parówki, do zrumienienia. Dodaję je również do zupy. Dolewam wodę do uzyskania pożądanej konsystencji.Białą kiełbasę obieram z flaka i kroję na mniejsze kawałki (takie na raz) i dodaję do garnka z zupą. Całość doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem oraz aromatycznym majerankiem. (1 łyżkę
Smaczne Zdrowewywar, dolać wody. Wrzucić obgotowane flaki wołowe, pokrojoną w plasterki dużą marchew, korzeń pietruszki oczyszczony i pokrojony w talarki, ziele angielskie, listki laurowe, majeranek, plasterki wędzonego boczku, ząbek czosnku,przecier pomidorowy, paprykę w proszku. Na patelni z odrobiną oliwy obsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, aż zmięknie i lekko się zarumieni, obsmażoną dodać do zupy. Doprawić wszystko do smaku solą
Kuchnia PokoleńPikantne flaczki Wiem , wiem , flaczki to jeszcze cięższy temat niż podroby , choć nie dla wszystkich . Dobrze przyrządzone są naprawdę pyszne i niskokaloryczne . Świetnie rozgrzewają , szczególnie wiosną
Ogrodnik w podróżypaprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmazke, następnie wlać trochę zupy, mieszając żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 5 min, doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.