flaczki z kurczaka - 133 przepisów (strona:4/9)

drobiowe flaczki z żołądków kurzęcych 143

drobiowy 2 szyje indycze 1 cebula 3 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka kawałek korzenia selera  szczypta lubczyku sól, pieprz flaczki 700-800 g oczyszczonych żołądków z kurczaka 2  średnie marchewki kawałek korzenia selera 1 pietruszka (korzeń) 3 ząbki czosnku 1/2 pora ( tylko biała cześć) 2 łyżki masła szczypta tymianku 1 łyżka domowego(...)minuty na niewielkim ogniu, a następnie na patelnię dodajemy pokrojone warzywa. Teraz wszystko delikatnie solimy i pieprzymy, smażąc dalsze pięć minut, a następnie warzywa z patelni  dodajemy do flaczków, razem z pokrojonym mięsem indyczym, na którym gotowaliśmy rosół.   Flaczki doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem, oraz maggi, gotujemy całość jeszcze pięć, siedem minut i rozlewamy na talerze

Miód i pieprz
Kremowa pierś kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami 129

prostu pyszne, a sama świadomość, że wspieramy produkty EKO tylko dodawała temu wszystkiemu… smaczku. Pod czujnym okiem Jaśka Kuronia przygotowywaliśmy: flaczki z boczniaków z pulpecikami z ciecierzycy, batoniki z musem jabłkowym oraz kremową pierś kurczaka w sosie na bazie passaty pomidorowej Jamar BIO z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów – i to właśnie ostatnie danie chciałam Wam opisać(...)szerzej, jako że smakowało mi najlepiej. Autorem przepisu na pierś kurczaka w sosie z dodatkami jest Jasiek Kuroń, ale moja wspaniała grupa wprowadziła parę modyfikacji! Także pozdrawiam Kasię z Kuchni Bazylii i Dotę z On Egin Eta Topa, która zaś szerzej opisała przepis na flaczki z boczniaków . Warsztaty z Jamar BIO i Janem Kuroniem Starałam się trochę odchudzić oryginalny

A to pestka
Flaki z klopsikami 61

Flaki wołowe na rosole drobiowym uwielbiam, to mój faworyt. Nie lubię zaś flaków wołowych na wołowinie dlatego też nie gotuję i będę polecać. Cóż, każdy ma swój ulubiony przepis flaczki, poza tradycyjnymi flakami na rosole drobiowym, mam jeszcze innego faworyta. Są to flaki z klopsikami i flaki po zamojsku. Każdy ma prawo wybrać jaki przepis na flaki najbardziej(...)klopsikami na rosole drobiowym. Flaki po warszawsku a flaki z pulpetami Stary przepis na flaki jak gotowała Babcia czy Mama to były flaki na kurczaku lub kurze ze zasmażką. To prosty przepis na flaczki, kto potrafi ugotować rosół nie będzie miał problemu ze zrobieniem flaków. Jak się robi flaki po warszawsku? Flaki po warszawsku to flaki z klopsikami, danie

Dieta moja pasja
FLACZKI Z PIERSI KURCZAKA 242

papryki 1,5 l wody 2 łyżki vegety 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka przyprawy do flaków sól pieprz Sposób wykonania: Wodę doprowadź do wrzenia, dodaj do niej piersi kurczaka pokrojone w paseczki, marchew i seler. Gotuj 20 minut. Warzywa wyjmij, ostudź, pokrój w cienkie paski. Dodaj je do garnka. Zupę dopraw do smaku vegetą, przyprawą do flaków, solą, pieprzem(...)minut przed końcem gotowania w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę z papryką i dokładnie wymieszaj. Zasmażkę zalej szklanką zupy, wymieszaj i dodaj do garnka. Przed podaniem posyp flaczki posiekaną natką pietruszki

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Flaki wołowo – drobiowe 87

święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go……to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych  flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa(...)kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami

Pieprzyć z Fantazją
falki wołowo - drobiowe 169

były od święta i na święta. Mama kupowała taki wielki flak i obgotowywała go......to było straszne. Cieszę się, że mamy teraz możliwość kupienia prawie gotowych, podgotowanych, pokrojonych  flaczków. Oszczędza nam to troszkę  przykrego zapachu i dodatkowej pracy. Czyli sumując idę na łatwiznę, kupuję te podszykowane flaki w worku i działam. Na początku gotuję rosół z mięsa(...)kurczaka * 2 marchewki * 1 pietruszka * majeranek * sól, pieprz, przyprawa do flaków * 3 liście laurowe * 5 ziaren ziela angielskiego * 1/4 kostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami

Pieprzyć z Fantazją
Flaczki drobiowe babci Basi 257

każdy lubi flaki wieprzowe lub wołowe , więc polecam: flaczki drobiowe – łatwe w przygotowaniu , delikatne no i smaczne. Składniki : 2 większe filety z kurczaka, włoszczyzna, liść laurowy, łyżka majeranku, łyżka magii, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka vegety ( najlepiej w czerwonym opakowaniu ), ziele angielskie, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, po 3 łyżki mąki i margaryny, 1 szklanka wody, 2 łyżki przecieru pomidorowego

Pysznosci Babci Basi
Flaki wołowe 216

Flaczki wołowe to specjał tradycyjnej kuchni polskiej. Znane już od XIV wieku, należały do ulubionych potraw króla Władysława Jagiełły. Flaki to jednogarnkowe danie w postaci gęstej zupy, której głównym składnikiem są pocięte fragmenty żołądka wołowego. Czy flaki mają jakiś aspekt zdrowotny? Owszem tak, są bogate w związki wapnia i zawierają ich więcej niż mięso. Flaki przygotowałam na lekkim rosole(...)kurczak+indyk), bez zasmażki. Ważne jest, aby flaki zostały ugotowane do miękkości. Na przygotowanie flaków trzeba zarezerwować wiele godzin, jednak warto, to prawdziwa uczta smaków, ponadto  jesteśmy zaprowiantowani na wiele dni. Składniki: flaki - 1-1,2 kg 2 golonki z indyka 2 grzbiety z kurczka 4 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mały por 3 listki laurowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flaczki z żołądków drobiowych 267

z żołądków drobiowych. Przygotowuje je tak samo jak zwykłe flaki tylko po prostu zamiast flaków daje żołądki. Żołądki bardzo lubię więc taka wersja flaczków jest dla mnie przepyszna. składniki: 1 kg żołądków z kurczaka 1,5 l bulionu drobiowego 1 duża marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżki majeranku 2 listki laurowe 1 łyżka słodkiej papryki gałka(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy żołądki będą już miękkie dodać starte warzywa oraz przyprawy wedle własnego smaku. Można również dodać rozdrobnione mięsko na którym ugotowaliśmy bulion do flaczków. Gotować jeszcze kilka minut aż warzywka zmiękną i smaki się wymieszają. W trakcie tego gotowania można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku jak potrzeba. Na koniec można flaczki zaklepać

Monia miesza i gotuje
Zupa a la flaczki zwana flaczkami z kurczaka. 225

marnuje! :) Delikatnie przyprawiona smakuje nawet naszym milusińskim, ale po dodatku ostrych przypraw przypada do gustu największym amatorom pikantnego jedzenia :) Zapraszam! Zupa a la flaczki. Składniki: np. 3-4 udka lub 2-3 nogi z kurczaka 2 średnie marchewki kawałek pora pół cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 4-5 łyżek majeranku natka pietruszki pieprz, sól Przygotowanie: Mięso

Tagebuch po polsku
Dania obiadowe 211

GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
Pikantne flaczki drobiowe 345

pomidorów 100g ugotowanych i pokrojonych w plastry borowikow 100ml śmietany Sól,  czarny pieprz, papryka ostra i słodka Majranek, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie: Umyte i osuszone podudzia z kurczaka kroimy w paski i smażymy na oliwie. Dodajemy je puźniej do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Marchew i seler obieramy, kroimy w słupki, a następnie podsmażamy na maśle(...)borowikami i suszonymi pomidorami. Doprawiamy ostrą i słodką papryką i dodajemy do wywaru. Zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majrankiem, zielem angielskim i liściem laurowym. Pod koniec gotowania drobiowe flaczki zabielamy śmietaną, po czym gotujemy jeszcze kilka minut. Podajemy ze świeżym pieczywem

Smakowity Blog Kulinarny
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 113

kultowe danie stylizowane na risotto nie jest powoli z namaszczeniem duszone, a upieczone, dostałby zwału. Wierzcie jednak, że pieczony pęczak z kurczakiem smakuje genialnie! Danie szalenie proste, a pełne niesamowitych smaków. Zobacz przepis Piątek: Flaczki z boczniaków po warszawsku Na Różycu, słynnym placu targowym na warszawskiej Pradze, który czasy świetności ma dawno za sobą, do dzisiaj można kupić kultowe(...)mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż i zrobiliśmy kebaby. Generalnie całość pracy nad pięcioma zestawami obiadów zajęła nam nieco ponad

Niedzielny kucharz
Sałatka curry 58

ryż długoziarnisty i błagam nie gotujcie plastiku czyli ryżu w woreczku tylko ewentualnie wysypcie go z woreczka do garnka przed gotowaniem. Plastik we flaczkach niepotrzebny nikomu a sałatka potem nie smakuje najlepiej. Potrzebny będzie także kurczak a ściślej filet z kurczaka, przyda się czarna fasolka z puszki oraz łuskany słonecznik. Potem będzie szybko i smakowicie. Sałatka curry - przepis CZYTAJ

Moje Małe Czarowanie
Flaczki z boczniaków. Flaczki bez mięsa. 188

Następnie do garnka dodać boczniaki, gotować je pod przykryciem około pół godziny - muszą być miękkie. Wyłączyć zupę. Uzupełnić brakujące przyprawy jeżeli istnieje taka konieczność, oraz dołożyć koncentrat pomidorowy. Flaczki w ostatecznym smaku powinny być, jak to mawia mój tato "dobrze spieprzone" :-). Pozostawić je na około 20 minut by przegryzły się z koncentratem i podawać gorące. Smacznego! :-) PS. Dziś wersja(...)kwestią przyzwyczajenia bo lubię kiedy zupa jest na wywarze mięsnym. Jeżeli jadasz mięso, to możesz dołożyć do garnka dwie ćwiartki z kurczaka (ugotowane obrać i dołożyć mięso do całości). W najbliższym czasie wstawię także przepis na flaczki z boczniaków z mięsem.  Facebook /// Instagram

Poezja Smaków - blog kulinarny