feta - 6903 przepisów (strona:141/461)

Sałatka z burakiem i fetą 219

kolację :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 348 kcal) 1 burak upieczony (lub ugotowany w wodzie) - 120 g - można kupić już gotowe gotowane :)  2 garście rukoli 50 g sera feta kawałek czerwonej cebuli (20 g) 1 łyżka pestek dyni 1 łyżeczka nasion słonecznika dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny(...)łyżeczka wody szczypta słodzidła (u mnie erytrol, może być  cukier lub ksylitol) PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy i osuszamy. Buraka (bez skórki) kroimy w cienkie plasterki, cebulę w piórka a fetę w kostkę. Nasiona i pestki prażymy na suchej patelni. Łączymy składniki i polewamy całość przygotowanym dressingiem :) Smacznego! Porcja sałatki z podanych składników to 348 kcal: - białko - 15.5 g - tłuszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem 111

obok nas. Składniki na 2 porcje mix sałat – wystarczy 2/3 opakowania (ważne, aby była w nim rukola) 8-10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 80 g sera typu feta sos: 5-6 łyżek oliwy z oliwek + szczypta tymianku + szczypta oregano + 1 łyżeczka octu balsamicznego + sól + pieprz bratki do dekoracji (opcjonalnie) Wykonanie Zieleninę opłukać na sicie chłodną wodą. Przełożyć(...)salaterki. Jajka ugotowac n atwardo, pozbawic skorupek i pokoić w ćwiartki. Wyłożyc na sałatę. Pomidorki umyć, przekroić na połówki lub dodać do sałatki w całości. Na sam koniec wyłożyc fetę w pożądanej ilości. Przygotuj sos i polej po wierzchu sałatkę. Sałatka bedzie pięknie wyglądała, jeśli udekorujesz ją delikatnie wiosennymi bratkami. Smacznego! Artykuł Wiosenna sałatka z fetą i jajkiem pochodzi

Raj dla Podniebienia
Omlet ze szparami, łososiem i fetą 152

śniadanie - bogaty w białko omlet - na szczęście moje ukochane szparagi już się pokazały :)  SKŁADNIKI (1 porcja - 380 kcal) 2 jajka 5 szt. zielonych szparagów 30 g sera feta 50 g łososia wędzonego sól, pieprz, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Odrywamy zdrewniałe części zielnych szparagów i obieramy obieraczką do warzyw do 1/3 wysokości.  Kroimy szparagi na pół. Na patelni rozgrzewamy(...)minut, aż szparagi zmiękną i wchłoną wodę. Jajka roztrzepujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy szparagi i smażymy około 4 minut, aż omlet w połowie się zetnie. Posypujemy fetą pokrojoną w kostkę i plastrami łososia, doprawiamy ziołami, po czym smażymy do całkowitego ścięcia jajek. 1 porcja - 380 kcal - białko - 33 g - tłuszcze - 25 g - węglowodany - 4 g - błonnik

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle z awokado 232

którego można przygotować wiele szybkich i smacznych dań. W mojej wersji przyrządziłąm go z dość popularną kompozycją, czyli serem feta i awokado.  Składniki : - makaron tagliatelle - awokado - ser feta - oregano/bazylia Przygotowanie : 1. Makaron gotować około 15 minut w osolonej wodzie.  2. Ser fera pokroić w kostkę, nastepnie podsmażyć na patelni aż do stopienia.  3. Awokado pokroić

Kuchenne innowacje
makaron z fetą i oliwkami 156

składniki: ok. 300 g makaronu kokardki 150 g sera feta ok. 2 garście czarnych oliwek 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano świeża natka pietruszki lub oregano lub bazylia tłuszcz do smażenia wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy posiekany czosnek, chwilkę(...)dusimy. Dodajemy pomidory, doprawiamy solą,pieprzem oraz oregano. Mieszamy i chwilę dusimy. Dodajemy ugotowany makaron, pokrojone w plasterki oliwki i mieszamy. Wykładamy na talerze, na wierch dajemy pokrojony ser feta i posypujemy świeżymi ziołami

Domowy Smak Jedzenia
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 114

maśle. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekaną botwinkę, posiekany czosnek, szczyptę soli i sok z cytryny. Dusimy na małym ogniu aż zmięknie, często mieszając (około 15 minut). Dodajemy pokruszoną fetę i doprawiamy do smaku pieprzem. Śmietanę mieszamy z chrzanem i odstawiamy do lodówki. Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu(...)Artykuł Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Sałatka z kaszą gryczaną, grillowanymi warzywami i fetą 188

porcje- 1 porcja (około 250g) - 2 31 kcal) 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej (100g suchej kaszy) 1 średnia cukinia 1 żółta papryka 150 g pomidorków koktajlowych 180 g sera feta (dobrej jakości) oliwa z oliwek pieprz , só l zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE Kaszę(...)gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cukinię kroimy w plasterki, paprykę w paski, pomidorki zostawiamy w całości. Warzywa skrapiamy oliwą i grillujemy (na patelni grillowej, w piekarniku, na grillu). Fetę kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą składniki sałatki, doprawiamy pieprzem i ziołami. Smacznego :)    1 porcja sałatki (1/4 całości) - 2 31 kcal, w tym: - białko - 1 2 g - tłuszcz

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 118

mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną(...)Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.  Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety

Taste Therapy
jaja faszerowane serem fetą i suszonymi pomidorami 163

składniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, drobno siekamy i przekładamy do żółtek. Dodajemy ser feta oraz majonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Doprawiamy bazylią oraz pieprzem. Gotową masę przekładamy do wydrążonych białek. Dodatkowo możemy udekorować małymi cząstkami suszonych pomidorów

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 215

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka  szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE  Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet z fetą 124

pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji.  Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów.  Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. Składniki: 3 jajka 2 łyżki sera feta łyżka mleka pieprz mało do smażenia szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania(...)Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku omleta ułożyć fetę, omleta złożyć na pół i natychmiast podawać przybranego szczypiorkiem i z pomidorem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 177

Przepis na te kotleciki podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku , a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej(...)fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz  Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna

Codzienne Gotowanie
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 157

minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość(...)sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki  (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był

Kuchnia Ellie
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 658

czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek  1 duża cebula  1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami  1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę  gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę

Kuchnia Ellie
Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla 181

Jaka to ciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja  codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt    2 jajka   mielone 1 kg  sól(...)pieprz, majeranek wedle uznania  cebula 1 średnia  kaszka manna 3-4 łyżki  bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki  feta 1 opakowanie   Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania  SPOSÓB WYKONANIA :  Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone

Basia w kuchni