feta - 6903 przepisów (strona:140/461)

Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 136

mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa. Cebulę kroimy w drobną(...)Wbijamy jajko oraz dodajemy sól pieprz paprykę słodką i vegetę. Wszystko wyrabiamy.  Odrywamy po kawałku mięsnej masy i robimy z niej placuszki.  Na każdym placku układamy kostkę fety oraz oliwkę.  Zamykamy placki formując w ten sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety

Taste Therapy
jaja faszerowane serem fetą i suszonymi pomidorami 186

składniki: 5 jajek 2 łyżki sera feta 4 suszone pomidory z zalewy z oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka suszonej bazylii pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Jajka gotujemy(...)twardo. Ugotowane studzimy i obieramy. Przekrawamy wzdłuż. Delikatnie wydrążamy żółtka i przekładamy je do miseczki. Suszone pomidory odsączamy z zalewy, drobno siekamy i przekładamy do żółtek. Dodajemy ser feta oraz majonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy lub miksujemy blenderem. Doprawiamy bazylią oraz pieprzem. Gotową masę przekładamy do wydrążonych białek. Dodatkowo możemy udekorować małymi cząstkami suszonych pomidorów

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 238

Pyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka  szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)farsz: 400 g świeżego szpinaku (może też być mrożony) 2 ząbki czosnku 200 g sera feta sól pieprz oliwa z oliwek na beszamel: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE  Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie

Moje Kuchenne Rewelacje
Omlet z fetą 142

pichcenia, ponieważ zamierzam czynnie brać udział w tej akcji.  Kuchnia arabska jest bardzo smaczna i niezwykle urozmaicona, charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów.  Przepis na omlet z fetą pochodzi z kuchni egipskiej i z pewnością zasmakuje wszystkim wielbicielom tego sera. Składniki: 3 jajka 2 łyżki sera feta łyżka mleka pieprz mało do smażenia szczypiorek, pomidor (opcjonalnie do przybrania(...)Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki i roztrzepać. Do drugiej miseczki wkruszyć ser feta i wyrobić go z mlekiem. Na patelni rozgrzać masło i wlać jajko. Rozlać ja po patelni i smażyć aż brzegi się zetną, żadkie jajko wlewać pod spód. Na środku omleta ułożyć fetę, omleta złożyć na pół i natychmiast podawać przybranego szczypiorkiem i z pomidorem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotleciki z indyka z buraczkiem i fetą 197

Przepis na te kotleciki podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku , a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej(...)fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz  Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna

Codzienne Gotowanie
Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 173

minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość(...)sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki  (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był

Kuchnia Ellie
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 680

czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek  1 duża cebula  1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami  1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę  gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę

Kuchnia Ellie
Faszerowana cukinia mielonym, fetą z grilla 195

Jaka to ciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja  codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt    2 jajka   mielone 1 kg  sól(...)pieprz, majeranek wedle uznania  cebula 1 średnia  kaszka manna 3-4 łyżki  bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki  feta 1 opakowanie   Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania  SPOSÓB WYKONANIA :  Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone

Basia w kuchni
Sałatka szopska 241

wersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :)  Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :)  Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z rukolą i fetą. Uwaga! Uzależnia!! 380

obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ...  Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia(...)pół – następnie suszę.  Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę.  Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam.  Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy.  Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś

IzaGotuje
Sałatka z ryżem i fetą 394

nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki: 3/4 szklanki ryżu, 2 pomidory, papryka, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 główki cebuli, 3 ogórki kiszone, garść oliwek: zielonych i czarnych, ser typu Feta, pierś z kurczaka, sos vinegrett. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min. Chłodniejsza jest lepsza;) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Sałatka z truskawkami i awokado 213

Pyszna sałatka ze szpinakiem, truskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI           150g świeżego szpinaku   200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili  Dressing(...)łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierogi w paski z bobem i groszkiem 98

oliwy z oliwek Gallo Cllasico 1/2 pęczka natki pietruszki 150 ml gorącej wody farsz: 1 szklanka groszku zielonego obranego 500 g bobu 1 cebula sól, pieprz 100 g sera feta 4 łyżki oliwy z oliwek  Gallo Cllasico do polania: oliwa z oliwek Gallo 2 łyżki soku z natki pietruszki 2 łyżki bobu obranego ugotowanego Ciasto: Mąkę dziele(...)minut. Przelewam zimną wodą i obieram za skóry. Dwie łyżki bobu odkładam do dekoracji. W gorącej wodzie gotuję też trzy minuty groszek. Do groszku i bobu dodaję ser feta, sól, pieprz, pokrojoną drobno i przesmażoną cebulkę na oliwie. Dolewam jeszcze cztery łyżki oliwy  oliwek i miksuję blenderem. Farsz nakładam na pierogi i sklejam. W garnku zagotowuję wodę

wesoła kuchnia
Placki z cukinii i groszku z piekarnika 110

zielonego groszku mro\u017conego","Jedna \u015brednia cukinia","1\/3 pora","2 jajka","2-3 \u0142y\u017cki m\u0105ki pe\u0142noziarnistej (pszennej, orkiszowej, \u017cytniej lub gryczanej)","Kawa\u0142ek sera feta","\u0141y\u017cka oliwy Gallo Classico","2 z\u0105bki czosnku","Oregano, bazylia, pieprz","Ma\u0142a gar\u015b\u0107 pestek s\u0142onecznika"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Groszek zala\u0107 wrz\u0105tkiem(...)Prep time 45 minutes Składniki 200 g zielonego groszku mrożonego Jedna średnia cukinia 1/3 pora 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej) Kawałek sera feta Łyżka oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku Oregano, bazylia, pieprz Mała garść pestek słonecznika Wykonanie Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut Pora i czosnek posiekać

Healthycreations.pl
Paluchy ze szparagami - czyli zielone szparagi w cieście francuskim do grilla lub do obiadu 143

schłodzonego ciasta francuskiego ·        jajko ·        sezam SOS: ·        ok. 100 g sera feta ·        5-6 łyżek jogurtu greckiego ·        2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy ·        sól(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok . 20 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni . SOS: Podczas zapiekania ciasta ze szparagami, można przygotować sos. Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać 5-6 łyżek jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli używasz, a na koniec doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Całość dobrze wymieszać. Wierzch sosu można skropić

Calzonella.com