fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz ząbek czosnku Drożdże(...)szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz utarty parmezan. Smażyć do momentu rozpuszczenia serów. Ciasto rozwałkować. Nakładać po łyżce farszu i wykrawać pierogi. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190°C. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać
Bulliopieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia 2 łyżki masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego szczypta soli 3 łyżeczki słodkiej papryki Szpinak rozmrozić i odlać nadmiar wody. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę(...)rozgrzanej na patelni oliwie podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem
Bulliowtedy należy przykryć miskę podziurawiona folią do żywności), ale jeśli nie mamy czasu można odstawić ciasto przykryte ścierką w ciepłe miejsce na około godzinę. Farsz: 2 opakowania sera typu feta 1,5 kg ziemniaków 6 dużych oliwek 6 pomidorów suszonych w oliwie 50 g pestek z dyni pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)odstawić do ostygnięcia. Po wystygnięciu obrać i przecisnąć przez praskę razem z fetą. Dodać pestki dyni oraz pokrojone pomidory i oliwki. Doprawić pieprzem. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut
Bullioopakowanie sera typu feta, sos vinegrett. Przygotowanie: 1. Sałatę myjemy, kroimy w drobne paski. Wrzucamy do salaterki. 2. Resztę warzyw myjemy, kroimy w kostkę. Dodajemy kukurydzę oraz ser feta. 3. Przygotowujemy sos vinegrett. Wlewamy go do warzyw. Odstawiamy sałatkę na 10-15 min. do lodówki. Do sałatki znakomicie pasuje także pierś z kurczaka, np. w przyprawie gyros:) Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiSKŁADNIKI kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ cukinii(...)kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu. Gotujemy w osolonej wodzie woreczek kaszy jęczmiennej. W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii. Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania. Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie
Zofianamniej jeśli nie lubicie zbyt ostrych dań) 400 g pomidorów z puszki bez skórki 1/3 szklanki oliwek pokrojonych w plasterki 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina około 100 g sera feta 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cukru sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w plastry. Bakłażana obieramy(...)warzywa, bakłażana, pomidory, oliwki, cukier oraz przyprawy. Dolewamy wody, tak aby płyn zakrywał warzywa. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut. Podajemy z dodatkiem pieczywa, posypane pokruszoną fetą
Mania Gotowaniamojemu :) " Składniki : 2 pomidory sałata czerwona/biała cebula zielony ogórek połowa serka feta bazylia pieprz kolorowy sól lawendowa przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę rwiemy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Ogórek obieramy i kroimy również na małe kwadraty, pomidory kroimy w ćwiartki
Słodkie Przyjemnościrobić przy przepysznym jedzeniu. A dziś jest to Mini pizza ze szparagami, fetą i świeżymi pomidorami. Chce ktoś? Zapraszam na Pizzerinki ze szparagami." Składniki : 350 g mąki 20 g świeżych drożdży 2/3 łyżeczki soli łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gorącej wody Dodatkowo : 200 g fety 5 świeżych pomidorów 10 zielonych szparagów twardy ser żółty np parmezan oregano(...)zrobić to ręcznie po przez rozgniatanie. Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano. Pieczemy na blaszce od pizzy w piekarniku rozgrzanym do 220`C przez 10 minut, bądź do zarumienienia
Słodkie Przyjemnościkosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek. Pomidory faszerowane fetą. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka(...)Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy otworami do dołu, żeby wyciekł z nich sok. Fetę mieszamy z odrobiną jogurtu, ze świeżym, posiekanym szczypiorkiem i suszonymi ziołami. Tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy pomidory. Pomidory faszerowane fetą będą doskonale smakować z bagietką lub czosnkowym pieczywem. Do takiego serka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcuda proponuję marynowanego w sosie sojowym kurczaka z brązowym ryżem i warzywami z fetą. Składniki: 2 x pierś z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw (brokuł + kalafior) 1/2 opakowania sera FETA garść nasion (u mnie: pestki słonecznika i dynia) 1 woreczek brązowego ryżu pieprz, sól, pietruszka, 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 1 ząbek czosnku, szczypta papryki słodkiem(...)zimnej, lekko osolonej wody. Od momentu wrzenia gotujemy ok. 6-8 minut, aby nie zrobiło się z nich purée. Kurczaka i ryż przekładamy na talerz. Odcedzone warzywa posypujemy fetą oraz nasionami. Takie proste danie było dla nas ukojeniem po tej kilkudniowej rozpuście. Smacznego
Kitchens Alphabetskładników. Przygotowując, musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych - łosoś wędzony w plastrach - ser feta - serek mascarpone - rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn - świeżo mielony pieprz Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki(...)kształcie gwiazdki. Aby wzbogacić smak dokładamy, na każdy po małym kawałku fety. Porcje łososia zwijamy i układamy na serkach. Oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Dla ozdoby kładziemy po listku rukoli, świeży rozmaryn, cząstki cytryny. Za pomocą specjalnego nożyka (do dekoracyjnego obierania cytrusów) wykrajamy z limonki i cytryny niteczki skórek, które również będą ozdobą. Krakersy z łososiem – przystawka, raczej wstęp
mojewypiekiinietylkotempura. Ja do ciasta dodałam ketchup dzięki czemu potrawa zyskała wyrazisty smak :) Grecy robią tempurę z jajkiem, więc i ja tak zrobiłam :) Składniki: 4 kwiaty cukinii 100 g sera feta Składniki na grecką tempurę: 150 g mąki pszennej 100 ml lodowatej wody gazowanej 3 łyżki ketchupu (mój dodatek) 1 jajko Dodatkowo: olej do smażenia w głębokim tłuszczu(...)się, nie gęste. Przygotowane ciasto nie powinno też długo stać. Tempurę należy smażyć na głębokim oleju, rozgrzanym do temperatury 160 - 180 stopni. Płatki delikatnie rozchylić i wypełnic fetą. Smażyć po kilka kawałków na raz, tak by nie stykały się ze sobą. kwiaty najpierw obtaczamy w mące a następnie moczymy w tempurze. Do rozgrzanego oleju wrzucamy namoczone w tempurze
Bon Appetit Małgorzatyserem i szczypiorkiem Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami(...)sosem musztardowym Oryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetą CIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI: Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiem Ciasto 3 bit Pianka wiśniowo-cytrynowa Pani Walewska bez pieczenia Ciasto Adwokat bez pieczenia Ciasto bananowe bez pieczenia Muffinki (babeczki) z budyniem czekoladowym Chocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy Stewart Chińskie ciasteczka z wróżbą Sernik na zimno
Kulinarne PrzebojeBardzo polubiłam ciasto z tego przepisu. Kiedy nie mam czasu na ciasto drożdżowe do pizzy, robię właśnie placki na takim cieście. Tym razem pyszna wersja z botwinką i fetą. Miałam same liście botwinki z łodyżkami, buraczki wcześniej zakisiłam. Myślę że jeżeli mamy też buraczki, spokojnie możemy je podpiec razem z liśćmi i dodać do farszu. składniki(...)przepisu liście wraz z łodyżkami z pęczka botwinki 1 młoda cebula pęczek młodej cebulki ze szczypiorem 6 łyżek jogurtu greckiego + 3 łyżki na wierzch 200 g fety papryka w płatkach przygotowanie Botwinkę umyć, osuszyć, łodyżki pokroić na drobne kawałki, liście pokroić w spore paski. Położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypać lekko solą, płatkami chili, polać
Stare Garypomysłów na to smaczne warzywo … Jednym z nich jest makaronowa zapiekanka z dynią i szpinakiem, czyli prosty sposób na pyszny obiad. Bardzo mi smakuje połączenie dyni, szpinaku i fety w tej zapiekance… właściwie to nawet kurczak jest tu zbędny. Myślę, że wersja bezmięsna będzie równie smaczna:) Należy tylko pamiętać, że z podanych niżej składników wychodzi bardzo duża(...)ilości oliwy na złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu – lub całość jeśli tak wolimy – na to podsmażoną cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solą, pieprzem i szczyptą gałki. Śmietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę folią i dopiero
UgotujmyTo.pl