Przepis na te kotleciki podpatrzyłam na blogu Filozofia Smaku , a ponieważ strasznie mi się spodobał - zawiera moje ulubione składniki - buraczki i fetę, postanowiłam go wypróbować. Kotleciki udały się wspaniale, choć odrobinę zmodyfikowałam przepis Malwiny, są delikatne, lekkie i dietetyczne, a jednocześnie niesamowicie smaczne. Składniki : 250g mięsa mielonego z indyka 1 średni burak (gotowany lub pieczony, ja kupuję gotowe) garść pokruszonej(...)fety 2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki pół małej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę sól, pieprz Przygotowanie : W misce wymieszać mięso, buraczek (pokrojony w drobną kosteczkę), koperek, pietruszkę, drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz (z solą należy uważać ponieważ feta jest dość słona). Dodać fetę, a jeżeli masa mięsna
Codzienne Gotowanieminut. I... gotowe :) I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet potroić!) jego ilość(...)sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć sos i ulubione dodatki. U mnie był
Kuchnia Ellieczas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać(...)kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek 1 duża cebula 1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami 1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka oleju sól, pieprz, papryka słodka i ostra, chilli + tarty żółty ser i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Cebulę
Kuchnia EllieJaka to ciszaaaaaaaa....już się usprawiedliwiam :) Moja codzienna praca, w firmie zajmuję mi teraz bardzo dużo czasu, ale już nadrabiam. Dziś polecam wam faszerowaną cukinie mielonym oraz fetą z grilla. Jak wiadomo, ruszt grilla przyjmie wszytko, odpowiednio połączone przyprawione i możemy cieszyć się pysznościami. SKŁADNIKI cukinia średnia 3 szt 2 jajka mielone 1 kg sól(...)pieprz, majeranek wedle uznania cebula 1 średnia kaszka manna 3-4 łyżki bułka tarta 3 łyżki (w razie potrzeby dosypujemy) woda zimna 1/4 szklanki feta 1 opakowanie Dodatkowo folia srebrna spożywcza trochę oleju do posmarowania SPOSÓB WYKONANIA : Cukinie myjemy, osuszamy, obieramy ze skóry. Przekrawamy na pół wyciągamy nasiona z miąższem. Doprawiamy mielone
Basia w kuchniwersji z papryką (najczęściej białą) raz bez :) Oryginalny bałkański ser możemy zastąpić dobrej jakości fetą :) Jeśli jej jeszcze nie znacie, koniecznie wypróbujcie... SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 duże pomidory 1 długi ogórek szklarniowy 1 mała cebula czerwona opcjonalnie 1 biała papryka 180g fety 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego sól morska świeżo mielony pieprz
Moje Kuchenne Rewelacjeobecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ... Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita) 1/3 opakowania 90g pomidory 400g (dwa duże) papryka 150g (jedna średnia) cebula czerwona 30g czosnek 1 ząbek olej lniany 10g łyżeczka: ziaren słonecznika, nasion chia(...)pół – następnie suszę. Pomidory, paprykę myję i kroję. Paprykę w niewielkie paski a pomidory w sporą kostkę. Cebulę myję, obieram i kroję w cienkie pióra. Ser feta kropję w niewielkie kosteczki. Czosnek obieram i siekam. Wszystkie składniki dokładnie mieszam, zalewam olejem lnianym i dodaję przyprawy. Ponownie mieszam i gotowe! Czasem pozwalam sobie dodać jeszcze pierś
IzaGotujenadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki: 3/4 szklanki ryżu, 2 pomidory, papryka, 1/4 puszki kukurydzy, 1/2 główki cebuli, 3 ogórki kiszone, garść oliwek: zielonych i czarnych, ser typu Feta, pierś z kurczaka, sos vinegrett. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. 2. Pierś z kurczaka kroimy(...)kostkę. Doprawiamy, np przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy. 3. Warzywa myjemy, kroimy kosteczkę. Dodajemy do miski z wystudzonym ryżem oraz kurczakiem. 4. Kroimy ser sałatkowy, typu feta, dodajemy do reszty składników. 5. Przyrządzamy sos vinegrett, dodajemy do sałatki. 6. Odstawiamy do lodówki na 10min. Chłodniejsza jest lepsza;) Smacznego
Kuchnia Pełna PasjiPyszna sałatka ze szpinakiem, truskawkami , awokado i fetą SKŁADNIKI 150g świeżego szpinaku 200g truskawek 100 g sera feta 1 awokado sok z cytryny pieprz kolorowy chili Dressing(...)łyżki oliwy 1 łyżka miodu 1 łyżka octu jabłkowego PRZYGOTOWANIE Szpinak myjemy i (jeśli liście są duże) rwiemy na małe kawałki usuwając ogonki. Truskawki kroimy na połówki lub ćwiartki. Fetę i awokado kroimy w kosteczkę - skrapiamy awokado sokiem z cytryny by nie ściemniał. Przyprawiamy pieprzem i szczyptą chili. Składniki dressingu mieszamy, polewamy sałatkę, delikatnie mieszamy i podajemy. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeoliwy z oliwek Gallo Cllasico 1/2 pęczka natki pietruszki 150 ml gorącej wody farsz: 1 szklanka groszku zielonego obranego 500 g bobu 1 cebula sól, pieprz 100 g sera feta 4 łyżki oliwy z oliwek Gallo Cllasico do polania: oliwa z oliwek Gallo 2 łyżki soku z natki pietruszki 2 łyżki bobu obranego ugotowanego Ciasto: Mąkę dziele(...)minut. Przelewam zimną wodą i obieram za skóry. Dwie łyżki bobu odkładam do dekoracji. W gorącej wodzie gotuję też trzy minuty groszek. Do groszku i bobu dodaję ser feta, sól, pieprz, pokrojoną drobno i przesmażoną cebulkę na oliwie. Dolewam jeszcze cztery łyżki oliwy oliwek i miksuję blenderem. Farsz nakładam na pierogi i sklejam. W garnku zagotowuję wodę
wesoła kuchniazielonego groszku mro\u017conego","Jedna \u015brednia cukinia","1\/3 pora","2 jajka","2-3 \u0142y\u017cki m\u0105ki pe\u0142noziarnistej (pszennej, orkiszowej, \u017cytniej lub gryczanej)","Kawa\u0142ek sera feta","\u0141y\u017cka oliwy Gallo Classico","2 z\u0105bki czosnku","Oregano, bazylia, pieprz","Ma\u0142a gar\u015b\u0107 pestek s\u0142onecznika"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Groszek zala\u0107 wrz\u0105tkiem(...)Prep time 45 minutes Składniki 200 g zielonego groszku mrożonego Jedna średnia cukinia 1/3 pora 2 jajka 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej (pszennej, orkiszowej, żytniej lub gryczanej) Kawałek sera feta Łyżka oliwy Gallo Classico 2 ząbki czosnku Oregano, bazylia, pieprz Mała garść pestek słonecznika Wykonanie Groszek zalać wrzątkiem i zostawić na 5-10 minut Pora i czosnek posiekać
Healthycreations.plschłodzonego ciasta francuskiego · jajko · sezam SOS: · ok. 100 g sera feta · 5-6 łyżek jogurtu greckiego · 2 ogórki gruntowe lub 1 szklarniowy · sól(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok . 20 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni . SOS: Podczas zapiekania ciasta ze szparagami, można przygotować sos. Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać 5-6 łyżek jogurtu greckiego, przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli używasz, a na koniec doprawić solą, pieprzem i płatkami chilli. Całość dobrze wymieszać. Wierzch sosu można skropić
Calzonella.comjaka ona jest dobra i aromatyczna, a wszystko za sprawą różnego rodzaju serów i ziół. Do tego typu pizzy można użyć dowolnych serów takich jak mozzarella, parmezan, cheddar, feta, sery pleśniowe i aromatyczne sery kozie. Wybór rodzaju i ich ilość pozostawiam do Waszego wyboru 🙂 Powiem tylko jedno zdanie na temat dodatków. Dodatki do pizzy powinny być dodawane w umiarkowanej(...)pomidorów 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 4 plastry sera pleśniowego 250 g mozzarelli pokrojonej w plasterki 120 g sera żółtego rodzaj dowolny, starty na tarce 100 g sera feta pokruszony 2 łyżeczki bazyli siekane świeże listki 1 łyżeczka mięty siekane świeże listki 1 łyżeczka tymianku siekane świeże listki 1 szczypta oregano suszonego Instructions Przygotowanie ciasta na pizzę
SprawdzonaKuchnia.plCook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 200 g bobu świeży lub mrożony 1 duża papryka czerwona 1 garść migdałów 100 g sera feta sól do smaku pieprz do smau 3 łyżki dobrej oliwy 3 łyżki octu winnego soku z cytryny 1 łyżka siekanego szczypiorku lub natki pietruszki Instructions Paprykę zawinąć w folię(...)wystarczy na pół. Do miski włożyć bób, paprykę, migdały, drobno posiekany szczypiorek lub natkę całość polać oliwą i octem doprawić solą i pieprzem, wymieszać na końcu dodać rozdrobniony ser feta. Sałatkę możemy podać ze świeżym pieczywem. Smacznego! Artykuł Sałatka z bobem pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia
SprawdzonaKuchnia.plbotwinki z buraczkami – 350g ricotty – 1 jajko – 30g parmezanu – ½ łyżeczki domowego koncentratu bulionu warzywnego (opcjonalnie) – ½ łyżeczki gałki muszkatołowej – sól, pieprz Dodatkowo: 30g sera Feta, kiełki rzodkiewki SPÓD: Formę do tarty o śr. 25 cm natłuszczamy oliwą. Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę, dodajemy pokrojone w kosteczkę zimne masło, 50ml wody oraz sól(...)studzimy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce. W dużej misce łączymy ostudzoną botwinkę, starte buraczki, ricottę, jajko, parmezan i przyprawy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód, posypujemy rozkruszoną fetą i pieczemy przez 30-35 minut. Podajemy z kiełkami rzodkiewki. Smacznego! Artykuł Gryczana tarta z botwinką i ricottą FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be StrongLekka wiosenno-letnia sałatka z avocado, truskawkami i serem feta . 300 g truskawek, 2 awokado, 200 g sera feta, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego (u mnie ocet malinowy), cukier lub miód do smaku, sól, sok z cytryny, Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy od wielkości). Avocado przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć pestkę. Wyjąć
królestwo garów