niedzielny kaprys: faszerowana pierś kurczaka i duże faszerowane pieczarki ( przepis tutaj ). Zbędne są inne dodatki. Jest syto, zdrowo i zielono Składniki na 2 (solidne) porcje: 2 duże piersi kurczaka 25 g świeżej rucoli 30 g drobno startego parmezanu 5 kawałków suszonych pomidorów w oliwie 1 mała szalotka opcjonalnie: 1 suszona gruszka, bądź zamiennie 2-3 suszone/wędzone śliwki lub mała(...)garstka suszonej żurawiny drobno posiekanej – naprawdę doda to farszowi ciekawego smaku sól, pieprz do smaku ostra i słodka papryka mielona do posmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić
gutfutCzasami mam tak, że chodzi za mną jakieś danie i nie odpuści jak go nie zrobię. Ostatnio wymyśliłam sobie faszerowane bataty i cały czas mnie kusiły. Po prostu musiałam je przygotować. Poniżej przedstawiam Wam swój pomysł w wersji bezmięsnej, choć świetnie sprawdzi się także tutaj tradycyjne nadzienie z mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu(...)szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić
Fabryka pomysłówjednym poście.Ciekawa również jestem, czy też miewacie czasami takie problemy, że najchętniej to zjedlibyście dwie rzeczy po trochu, a tu trzeba coś wybrać? Poza tym faszerowane mięsem warzywa to idealny obiad na kompromis z mężczyznami - warzywa są, ale mięso też jest i każdy zadowolony. Ode mnie dostało to miano dyplomatycznego posiłku :) Składniki na 2 osoby: 2 większe cukinie lub2(...)400g mięsa mielonego drobiowego 1 cebula 1 średni pomidor lub pół puszki pomidorów 15 dag pieczarek 10 dag sera żółtego Sól Pieprz Bazylia Oregano Ok. 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę. Cukinię/bakłażana przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić
Fabryka pomysłówKrokiety z nadzieniem kiełbasiano , paprykowo , pieczarkowym Krokiety z pysznym nadzieniem . Są proste do zrobienia , a niesamowicie smaczne . W końcu farsz zawiera wszystko co tylko można sobie
Ogrodnik w podróżymożna ją także podać w galarecie jako przystawkę. I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę(...)świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenymożna ją także podać w galarecie jako przystawkę. I ten trzeci sposób właśnie wybrałam 😉 Moja propozycja to faszerowany schab w galarecie w wersji świątecznej... z akcentem żurawiny. Schab faszerowany jest mięsem mielonym z indyka oraz suszoną żurawiną, a galaretka została przygotowana na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem soku z żurawiny (sok 100%, bez dodatku cukru). Całość komponuje się naprawdę(...)świetnie prezentuje się na stole! Składniki: 1 -1,2 kg schabu bez kości 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko ok. 30-40 g suszonej żurawiny 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Galareta: 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku
Kuchnia MagdaLenyBardzo lubię takie danie, warzywa i mięso to wszystko co lubię. Polecam. Przygotowanie mięsa – na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulkę. Smażyć aż
Kuchnia PokoleńFaszerowane jajka bardzo często goszczą na naszym stole, a ja chętnie poszukuję nowych pomysłów na farsze. Tym razem połączyłam ostrą rukolę, delikatną pietruszkę, chrupiące orzechy i aksamitny majonez, a wszystko to dodatkowo owinęłam plasterkiem dojrzewającej szynki. Dla mnie super smak. Przepis od Beaty . składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanej rukoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)zmielonych orzechów włoskich 20 g startego żółtego sera 2 łyżki majonezu sól, pieprz, papryka ostra i słodka 4 plastry szynki dojrzewającej wykonanie: Ugotowane i ostudzone jajka obieram i przekrawam na pół. Delikatnie, by nie uszkodzić białek wyjmuję żółtka i przekładam je do miseczki. Do żółtek dodaję posiekane rukolę i pietruszkę, starty ser i zmielone orzechy. Doprawiam majonezem i przyprawami
babka w formiePieczeń rzymska z jajkiem Rolada z mięsa mielonego faszerowana i pieczona z gotowanymi na twardo jajkami to bardzo smaczne oraz proste w przygotowaniu danie. Zazwyczaj potrawę taką przygotowuje się na Wielkanoc, ale można też podać ją na ciepło jako danie obiadowe lub jako zimną przekąskę na przyjęciu. Pieczeń zarówno wygląda jak i smakuje rewelacyjnie. Składniki: 1 kg wieprzowego(...)mięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 5-6 jajek ugotowanych na twardo 1 surowe jajko Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek *** Mięso przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek *** *** Do mięsa dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy *** *** Ugotowane i ostudzone
Blog z ApetytemPieczarki faszerowane mięsem to danie, które z powodzeniem możemy przygotować będąc na działce czy wyjeździe. Oczywiscie trzeba mieć dostęp do grilla. Mięso mielone można kupić w sklepie – tak, są sklepy, w których mięso mielone jest na życzenie! Pieczarki należy grilować na tacce i pod przykryciem. Jeżeli nie mamy grilla z pokrywą, można przykryć grzyby folią aluminiową. 10 dużych, ładnych pieczarek(...)mięsa wieprzowego mielonego (łopatka), 3 ząbki czosnku, sól, chili w proszku lub ostra papryka, Czosnek rozgnieść. Pieczarki oczyścić, nie obierać. Wyrwać nóżki, które posiekać i wymieszać z czosnkiem, oraz mięsem. Doprawić do smaku solą i chili. Wypełnić pieczarkiem farszem. Grillować na tacce i pod przykryciem. Grillowałam na grillu COBB
królestwo garówmoim domu co roku na Wielkanoc podawane są przynajmniej trzy rodzaje faszerowanych jajek. W tym roku do tego smakowitego grona dołączą jajka w galarecie z warzywami. Oprócz tego, że smakują nieziemsko ich ogromną zaletą jest przede wszystkim piękny wygląd. Najlepiej przygotować je w podłużnej foremce do keksa a warzywa układać warstwami – wtedy uzyskamy ciekawy wizualny efekt. To jakie warzywa(...)nich wykorzystacie zależy tylko i wyłącznie od was – dowolność składników jest tutaj ogromna. Ja do moich jajek wybrałam brokuła, marchew, kukurydze, groszek oraz czerwoną paprykę. Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 brokuł, podzielony na różyczki i ugotowany na parze 2 marchewki, obrane, pokrojone w plastry i ugotowane na parze puszka groszku konserwowego puszka kukurydzy konserwowej pół czerwonej papryki
Życie ze smakiemprzez 3 minuty, żeby zmiękł i dał się przekroić na pół. Można z tego zrezygnować i nafaszerować rurki w takiej długości jakie są. Wówczas nie gotujemy już makaronu. Faszerujemy makaron, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Zalecam też zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego, żeby rurki były całkowicie zamoczone. Moje były na wierzchu chrupkie, bo nie zostały pokryte w pełni(...)łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty. Tak, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Uważamy też, żeby w garnku makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu
Moja Galeria Smakurównież zdziwiło naszła mnie straszna ochota na bieganie! więc mimo deszczu ruszyłam tyłek i wybiegłam w trasę ;) ALE TO JESZCZE NIE KONIEC! po powrocie wylądowałam w kuchni, gdzie przygotowałam faszerowane pieczarki, domowe kabanosy oraz domowy paprykarz ;) kiedy w końcu usiadła obejrzałam w najlepszym towarzystwie film z Pradem Pittem, podczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego(...)Inspiracja Składniki: 1 wędzona makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makrelę starannie i wnikliwie obieramy :D cebulę kroimy w drobną kostkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKurczak faszerowany w zupełnie nowym wydaniu.Oczywiście można użyć kurczaka w całości i bawić się w oddzielanie kości od mięsa, ale znacznie prościej jest wykorzystać skórkę z kurczaka i gotowe części,takie, jak filety z udek. Składniki:-skórka z kurczaka-10 filetów z udek-podwójna pierś z kurczaka-20 dkg wątróbki drobiowej-1 duża czerstwa bułka-duża natka pietruszki(...)kostki margaryny-szklanka mleka-bułka tarta-sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru-ząbek czosnku-olej Bułkę moczymy w mleku.Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier
Maminek kulinarnybiałego sera półtłustego majonez sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w drobniuteńką kosteczkę. Cebulę i korniszony również kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, po czym drobno siekamy. Łączymy w misce z resztą składników. Do miski dodajemy też(...)dwukrotnie), dodajemy do reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe. Źródło
Smaki Na TalerzuSzybkie zapiekane danie, które fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe
Mienta blogMoja propozycja na potrawę wielkanocną to jajka faszerowane tuńczykiem z olejem rzepakowym. Szybkie w wykonaniu i bardzo dobre. A że w mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego z trzech głównych powodów: - babki wielkanocne najlepsze są z olejem rzepakowym - jest najlepszy do marynaty do mięs - idealny do zrobienia domowego majonezu Składniki: - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 6 jajek(...)mała cebulka - 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki oleju rzepakowego - barwniki spożywcze (żółty, zielony i pomarańczowy) - sól - pieprz - papryka Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie przygotowujemy farsz. Tuńczyka dokładnie odciskamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Cebulkę bardzo drobno kroimy, dodajemy do tuńczyka razem ze szczypiorkiem. Jajka po ugotowaniu kroimy na pół. Usuwamy żółtka, rozdrabniamy
Kulinarne życiefasola puszka kukurydzy puszka pomidorów bez skórki 500g mielonej karkówki/szynki 2 duże cebule 300g pieczarek 300g sera żółtego 2 łyżki oleju sól, pieprz ulubione przyprawy (u mnie ostra papryka, zioła prowansalskie, tymianek, czosnek) sos beszamelowy (poprzedni post) Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy warstwami ok. 3 min. Odstawiamy do ostygnięcia. 2.Przygotowujemy farsz: rozgrzewamy patelnie z olejem i smażymy cebule na złoty(...)mielone mięso i przyprawiamy do smaku. 5. Odcedzoną kukurydze, fasole i pieczarki dodajemy na patelnie. 6. Całość zalewamy pomidorami z puszki i posypujemy połową żółtego, startego sera. 7. Cannelloni faszerujemy i ciasno układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym cienką warstwą sosu beszamelowego. 8. Po pierwszej warstwie makaronu, smarujemy kolejną porcją sosu i czynność powtarzamy, aż do wykorzystania całego makaronu. 9. Wierzch
FITBUuKpamiętacie, ostatnio faszerowałam bataty i odłożyłam do lodówki to co wydłubałam. Nadszedł dzień na wykorzystanie resztek. Jest to przewrotne curry, bo nie pływa w sosie, bo sosem napoiłam ryż. Składniki na duże porcje: około 1 batat litr soku pomidorowego (użyłam własnej roboty) 200 g suchego ryżu puszka ciecierzycy 1 rzodkiew (opcjonalnie) 1 cebula 200 g posiekanego jarmużu 2 ząbki czosnku(...)kostki miłości jeżeli nie masz kostek, to możesz dodać łyżkę brązowego sosu sojowego łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka soli Przygotowanie: W średnij wielkości garnku rozgrzej 22 łyżki oleju, wrzuć ryż, i dokładnie wymieszaj. Smaż go cały czas mieszając, aż się zeszkli po czym dodaj 1/3 soku. Wymieszaj. Gdy ryż wchłonie płyn znowu dodaj 1/3 soku, wymieszaj
greenscarfDawno nie robiłam faszerowanych mięs, a że w zamrażarce zalegało trochę schabu, postanowiłam w końcu go wykorzystać. Jako nadzienie użyłam nie tylko pieczarek, ale i farszu grzybowo-mięsnego, który pozostał mi z drożdżowych pierożków do barszczu. Bo przecież nic nie może się zmarnować ;) Składniki: 2 kg szerokiego schabu 500g pieczarek 100g gotowanego mięsa z kurczaka 20g suszonych grzybów leśnych(...)cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka przyprawy gajowego 1 łyżka przyprawy do steków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 szklanki oleju ok 20g masła Sposób przygotowania: 1. W schabie robimy nacięcia w dwóch miejscach obok siebie przez całą długość schabu. Pieczarki kroimy w drobne talarki i smażymy bez tłuszczu z 1/2 łyżeczki soli. Studzimy. Grzyby leśne namaczamy (najlepiej dzień wcześniej
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubimy faszerowane warzywa. Z mięsem lub bez, z kaszą czy z ryżem. Dlatego, póki sezon wciąż obfituje w nie obfituje, często sięgamy po takie na obiad. Dzisiaj postawiliśmy na bakłażany. Z mięsem, (które miało wylądować w mielonych), z ryżem, z aromatycznymi suszonymi pomidorami i równie wyrazistą gorgonzolą. Brzmi ciekawie? Smakuje także dobrze :) Składniki: 2 bakłażany 1 torebka ryżu białego(...)mięsa mielonego 1 cebula 2 ząbki czosnku kilka suszonych pomidorów ser gorgonzola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez
My simple kitchen