Chili con carne to jedno z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Podstawą tego dania jest mięso mielone oraz papryczka chili, której ostry smak łagodzi czerwona fasolka. Inne dodatki i przyprawy do dania to już indywidualna interpretacja. Jest to szybkie i proste w wykonaniu danie. Polecamy każdemu nie tylko na obiad ale i na imprezę Składniki: - 250 g mięsa mielonego wołowego
Kuchenne Wariacjektórej możemy dodać łyżkę smalcu. Zrumienioną cebulę, koncentrat pomidorowy i przyprawy dodajemy do fasoli. Gotujemy na małym „ogniu” jeszcze ok. 15-20 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Fasolka po bretońsku pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...mrożona dzwonek z łososia łyżeczka suszonej natki pietruszki, u mnie od Rafex łyżeczka oleju lnianego, nasz pochodzi ze sklepu Olini Ziemniaki kroimy w słupki, jak na frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy do parowara na 20 minut, wcześniej oprószamy wszystko suszoną natką pietruszki. Po uparowaniu się składników dokładnie obieramy rybę z ości, układamy na talerzu i skrapiamy olejem lnianym
MamaOskarkaskładniki * 500 g fileta z kurczaka * 1 słoik marchewki marynowanej (lub 2 marchewki ugotowane i pokrojone w kostkę) * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 1 puszka czerwonej fasolki konserwowej * 1 mały słoik papryki konserwowej * 1/2 puszki groszku konserwowego * 1/2 szklanki majonezu * 4-5 łyżek ostrego ketchupu * sól, pieprz, pieprz cayenne Sposób przygotowania Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawę
Mix smakutalarki i podsmażam na dwóch łyżkach rozgrzanego oleju. Kiełbasę kroję w ćwierć talarki, dorzucam do podduszonej cebuli i smażę razem przez kilka minut. Dodaję do fasolki i gotuję. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, majerankiem , zielem angielskim i liściem laurowym. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję na wolnym ogniu. Pozostały olej rozgrzewam daję mąkę
Bea(u)ty kitchendodatku po japońsku. I bez mięsa – co niektórych zmartwi, a innych ucieszy. Według nas najważniejsze, żeby było smacznie. A tu akurat jest. Kilkanaście razy przygotowywaliśmy tą fasolkę testując różne wariacje przepisów. I … Czytaj dalej
slodkokwasnaplobrane i pokrojone w 2 cm kostkę lub półksiężyce 4 ząbki czosnku, nieobrane, ale „zgniecione” bokiem noża 4 kawałki najlepszej jakościowo kiełbasy oliwa do pieczenia 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcówkami, może być mrożona garść posiekanych orzechów włoskich 4 lub 5 gałązek tymianku starta skórka i sok z jednej pomarańczy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu
karmelowypieczarek, cebuli i musztardy. Wspaniała potrawa nie tylko na co dzień, ale także na wszelkie specjalne okazje i święta. Danie podałam z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i zieloną fasolką, ale doskonale będą pasować także ziemniaki i np. ulubiona surówka. :) Składniki (na 3-4 porcje): - 1 polędwica wieprzowa (ok. 0,5 kg) - 2 łyżki oleju - łyżka masła
Kuchnia EllieSkładniki: 3 woreczki ryżu około 700 ml bulionu warzywnego sól pieprz majeranek oliwa z oliwek do smażenia około 750 gramów pokrojonych na mniejsze kawałki jarzyn (u mnie fasolka szparagowa, kukurydza, brokuł, marchewka, zielony groszek) 5 plastrów schabu 3 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Na rozgrzaną patelnie przełożyć pokrojone na mniejsze kawałki
Krakowskie smaki AniSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy
Zofianajednogarnkowe. Poniżej propozycja jednej z wielu kombinacji. Jaka jest Wasza ulubiona? Składniki: 0,5 kg piersi z indyka 1 żółta cukinia 1 zielona cukinia 1 marchewka 0,5 kg fasolki szparagowej 500g przecieru pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, bazylia, czosnek 1. Wszystkie składniki pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyszklanki suchego ryżu- ok. litr bulionu, rosołu- 1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę- mięso z tegoż rosołu obrane i pokrojone w małe kawałki- dowolne warzywa ( u mnie groszek zielony, fasolka szparagowa, kalafior)- 2-3 łyżki masła- ok 50 g parmezanuSkładniki są tylko sugestią, risotto może być bezmięsne, można dodać zupełnie inne warzywa, dobrze na smak robi też dodanie białego wina.W
Z butelką mleczka w tleWykorzystałam do niej mrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację. Post Zupa jarzynowa pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepiersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka ciemnego cukru trzcinowego - 3 łyżki orzeszków ziemnych (grubo posiekanych) * opcjonalnie: 1 papryczkę chili, drobno posiekaną (jeśli chcemy ostrzejszy wariant
W mojej holenderskiej kuchnifrajda. 20 dkg kiełbasy 1 cebula 1,5 szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać
Moje domowe kucharzenie