fasolka szparagowa - 3839 przepisów (strona:217/256)

Makaron ze szparagami 154

sezonie po raz pierwszy jadłam szparagi. Smakują trochę jak fasolka, tylko są dużo trudniejsze w obróbce, bo 1/3 trzeba odciąć i wyrzucić, znaleźć wysoki i wąski garnek, wyciągnąć w odpowiednim momencie żeby nie przegotować... Przyznam szczerze, że nie wpisuję się w ten szparagowy szał. Dziś prezentuję przepis na sos z kurczakiem i zielonymi szparagami. :-) 300g makaronu, u mnie pełnoziarnisty

Szefowa kuchni
Wiosenna zupa ze szparagami 193

Sezon szparagowy w pełni więc warto korzystać z tych pysznych warzyw. Tym razem proponujemy Wam smaczną i szybką w przygotowaniu wiosenną zupę ze szparagami :)    

Kuchenne Wariacje
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 172

Pyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól

W Moim Magicznym Domu
Sałatka nicejska 327

względem różnorodności składników jest to danie raczej „na bogato” i nie ma powodu, by je „odchudzać”. Smaków w tej sałatce ma być dużo jeśli mamy ją nazwać nicejską. Pomijając fasolkę i ziemniaki, sałatka przygotowywana jest z surowych warzyw. Ziemniaki powinny być raczej młode. Jeśli akurat nie ma na nie sezonu, możemy mimo wszystko je pominąć o ile nie mamy dostępu(...)pomidorków koktajlowych 100g zielonej fasoli szparagowej (świeżej lub mrożonej) garść (ok. 20 sztuk) czarnych oliwek 100-150g lub kilka porwanych liści ulubionej sałaty gałązka koperku 3 łyżki soku z cytryny 7 łyżek oliwy sól świeżo mielony czarny pieprz Do podania lekko przypieczona, chrupiąca pszenna bułka/bagietka Instrukcje Jeśli używamy świeżej fasolki, obieramy ją z łykowatych części i kroimy

Kulinarna Pokusa
Kurczak na zielonej łące... 233

gram fasoli szparagowej mrożonej 2 łyżki masła 1/3 szklanki bułki tartej ryż KURCZAK Najpierw przygotowujemy szpinakowy farsz. Na odrobinie oliwy smażymy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak.   Piersi rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Układamy na niej szpinak i zawijamy w roladkę. Każdą pierś dodatkowo owijamy w szynkę. Smażymy 20 minut w piekarnika 180 stopni. FASOLKA Fasolę gotujemy w osolonej

Mój Smak na Życie
zupa fasolkowa z kalarepką na rosole... 153

drobiowy, 1/2 kg fasola szparagowa, 2 sztuki kalarepka młoda, 1 pęczek natka pietruszki, 8 sztuk ziemniaki młode, 1 łyżeczka papryka ostra, - do smaku maggi rosół z niedzieli zagotować, jak jest mniej niż 3 litry to dolać wody do rosołu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować z 10 minut dodać pokrojoną kalarepkę w słupki i fasolkę żółta na mniejsze słupki

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka letnia 178

niej częściej niż tylko na niedzielę.Jest  syta i śmiało może służyć jako obiad. Ja dzisiaj więcej już nic nie gotuję, za gorąco Składniki: 15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie )  10 dag zielonego groszku  1 mały kalafior  1 jędrny pomidor  1 duży młody ziemniak świeżo mielony pieprz czarny 2 łyżki majonezu(...)łyżki naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżka kaparów  2 jajka ugotowane na twardo Sposób przyrządzenia: Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać  i ugotować w osolonej wodzie.  Fasolkę i kalafior  ugotować w oddzielnym garnku, następnie pokroić na mniejsze kawałki ( 3 części) , pozostałe warzywa w małą kostkę. Pomidor sparzyć, obrać i pokroić również w małą kostkę. Kalafior podzielić na małe

pieprzny smaczek
W jednym naczyniu - paella 147

albo szparagowa - ryż 100 g na osobę - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku - bulion drobiowy,lub woda 150-200 g owoców morza Wykonanie Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy

w mojej kuchni
Pizza z szynką, fasolką szparagową i ogórkiem 192

letniej wody, 20g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, 2 łyżki oliwy, Dodatkowo: 3 ogórki kiszone, 1 duży pomidor, 10 plastrów Szynki Dymionej Hańderek, 2 cebule, 200g fasoli szparagowej, 100g sera żółtego, 1,5 łyżeczki bazylii, 1 łyżka przecieru pomidorowego, sól, pieprz, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól(...)drożdże. Wyrabiam ciasto przez około 5 minut. Następnie przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka. Szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Fasolkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kroję na mniejsze kawałki. Szynkę kroję w grubsze paski. Ogórki kroję w plasterki. Pomidora kroję w kostkę. 3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrąg

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczarki zapiekane z fasolką i jajkiem 225

się skończy? Brakuje mi ciepła, świeżych owoców i słońca. Dlatego posiłkujmy się tym co jest.  Porcja dla 2 osób. Składniki: 50 g pieczarek 30 g fasoli szparagowej ( może być mrożona) mała czerwona cebula 20 g szybki wędzonej 4 pomidorki koktajlowe 2 jajka 5-6 liści świeżej bazylii 1 łyżeczka oregano sól, pieprz do smaku(...)wszystkie składniki w promocji :) Przygotowanie: W kostkę kroimy szynkę i cebule, pieczarki na mniejsze części. Rozgrzewamy patelnię i smażymy na masełku najpierw cebulę, dodajemy po szynkę i pieczarki z fasolką. Smażymy na małym ogniu dodajemy oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Po połowie przerzucamy do naczynek przeznaczonych do pieczenia, posypujemy świeżą bazylią i wbijamy  po jajku. Układamy

Niezły Młynek
Kurczak z warzywami po tajsku – pyszne danie na obiad 222

pieczonymi ziemniakami czy makaronem ryżowym.   Składniki na kurczaka z warzywami po tajsku (4 porcje): 500 g piersi z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki średniej wielkości por garść fasoli szparagowej zielone (świeża lub mrożona) duża papryka czerwona około 50 g tajskiej pasty curry (dałam żółtą, może też być ostrzejsza czerwona) 400 ml mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego ciemnego sól, pieprz(...)marchew kroimy w paski, fasoli odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Pora kroimy w plastry. Na patelni z rozgrzaną łyżką oleju podsmażamy najpierw kurczaka, następnie wrzucamy marchew i fasolkę. Patelnię nakrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy paprykę i pora i smażymy jeszcze około 10 minut. Następnie na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy pastę curry

e-PrzepisyKulinarne
Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż 175

łyżeczki curry - 50g fasoli szparagowej                      - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich - ½ marchewki(...)się gniazd nasiennych   - Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund - Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut - Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut - Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz - Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać

Wegańska kuchnia orientalna
Pieczone udka z warzywami 180

jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe  i chciałbyś aby ten blog(...)czas.  Z góry dziękuję. Wykonanie Udka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami według uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym

Świat Smaku
Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka 158

rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek. Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka(...)zupy aby lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy. Zupa fasolowa Składniki: na 4 porcje 1,5 l rosołu z kurczaka 80 g fasoli mung 250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 10 cm pora 250 g kurek 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki 250 g mięsa z gotowanego kurczaka 150 ml śmietanki

codojedzenia