Dziś przedstawiam czerwone curry z dynią, fasolką cukrową i żeberkami, podane na ryżu jaśminowym :) Fasolkę cukrową możecie zastąpić szparagową. No to do dzieła! :) Składniki: 500 g żeberek 1 bardzo mała dynia 1-2 łyżki czerwonej pasty curry 1 ząbek czosnku 400ml mleka kokosowego 3 cm imbiru 1/2 szkl. groszku cukrowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki oleju +ryż jaśminowy(...)wrzucamy do garnka. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez 1 godzinę. 2/ Gdy nasze mięso się gotuje, obieramy dynię i kroimy ją w kostkę. Gotujemy razem z fasolką 5 minut. Gdy mięso będzie gotowe, dodajemy ugotowaną fasolkę i dynię i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego! :) Ten przepis bierze udział w akcji: Zapraszam do polubienia mnie
Tajskie smakidobry , to dlaczego z inny mięsem ma być inaczej. Musze powiedzieć że wynik był zaskakujący . Wyszła naprawdę smaczna . Do tego fasolka i wspaniała przekąska gotowa. Składniki na 4 porcje 2 pojedyńcze piersi kurczaka 1/2 kg fasoli szparagowej ( kolor obojętny lub może być wymieszany) 1 łyżka masła 1/2 litra mleka 1 szklanka wody 1 cebula przyprawy( sól,pieprz,liść laurowy(...)rozgrzewam oliwe i obsmażam mięso . Przekładam do mleka i obniżam temperaturę do odpowiednią do duszenia . po ok 15 minutach piersi sa gotowe . Równocześnie gotuje fasolke szparagową w osolonej wodzie i lekko posłodzonej. Do odsączonej fasolki dodaje masło ,rozprowadzam równomiernie ,tak aby każda fasolka była wysmarowana masłem. Pierś kroję w grube (1 cm) plastry i ułożyłam na fasolce
Eli Gotowanieniezmienne - buraki, ziemniaki, marchew i cebula. Zamiast groszku, który jest tradycyjnym składnikiem także naszej polskiej sałatki warzywnej , do tej często dodaje się ugotowaną, drobną fasolkę albo nawet pociętą na kawałki zieloną fasolę szparagową. Są też wersje z posiekaną kiszoną kapustą więc jeśli chcecie też możecie ją dodać. Sałatkę winigret tradycyjnie doprawia się olejem słonecznikowym, ale inny roślinny olej też może
Smaczna PyzaFasolka po bretońsku to taki nasz polski klasyk i najpopularniejsza potrawa, jeśli chodzi o dania z fasoli, natomiast zapewniam Was, że w Bretanii nikt nigdy o nim nie słyszał. Zresztą tak samo jak o rybie po grecku w Grecji, ruskich pierogach w Rosji czy też kawie po turecku w Turcji. W naszej kuchni ten przepis zagościł już dosyć dawno, gdzieś(...)fasoli, a wiecie, że jest ich prawie 400? Najpopularniejsze to: fasola biała (np. jaś) fasola czerwona fasola zielona fasola pinto (czyli beżowa cętkowana) fasola szparagowa fasola nerkowa fasola czarna fasola mung fasola azuki Tradycyjna fasolka po bretońsku jest przygotowana z dodatkiem boczku i kiełbasy. Ja od wielu lat robię ją tylko na bazie dobrej kiełbasy, ta wersja z boczkiem jest
Kulinarne przygody GatityRobi się ją bardzo szybko a jeszcze szybciej się zjada. Przepis to klasyk więc podaję go dla początkujących ;-) Składniki; ok. pół kg fasoli szparagowej 3 łyzki masła 3 łyzki bułki tartej sól pół łyżeczki suszonej bazylii Fasolkę umyć i odciąć końcówki. Zalać zimną wodą,(w trakcie gotowania należy posolić) i gotowac do miękkości około 15 min. Jednak im młodsza fasolka
Radość kipiąca uśmiechem.Połączenie sezonowych grzybków i młodej fasolki- podsmażone na maśle z dodatkiem czosnku. Palce lizać ! Składniki: 15 dag suszonych kurek, ½ kg fasoli szparagowej, 1 cebula, 2 łyżki masła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć
Tradycyjna KuchniaKorzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior
Tradycyjna Kuchniawszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :) Składniki: 2 piersi kurczaka 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej 1 czerwona papryka 10 pieczarek 6 marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis 1 łyżeczka curry indyjskie szczypta soli morskiej prowansalskiej Kamis szczypta
Aga w kuchniDanie jednogarnkowe z mięsem mielonym, kolorową fasolką, cebulą i nadającą świeżości natką pietruszki. Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 200 g mrożonej fasoli żółtej
Lena Gotujekiełbasy w samym sosie, ale dziś odmieniłam troszkę :D Składniki: * ok. 1/2 kg fasoli szparagowej zielonej albo żółtej * puszka pomidorów krojonych * 1 laska kiełbasy * mała cebula - ja miałam cukrową * duży ząbek czosnku * łyżeczka masła lub oleju * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Fasolkę podgotowałam w osolonej wodzie. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam pokrojoną laskę kiełbasy. Następnie dodałam cebulkę
Pieprzyć z FantazjąMoje ulubione warzywo połączone z prawdziwym masełkiem i bułką ,wsparte orzechami i serem.Pyszna przekąska warzywna , polecam. 50 dag.fasolki szparagowej 0.5 szkl.orzechów włoskich 5 dag.masła 1/3 szkl.bulki tartej parmezan 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru Szczypta pieprzu ******************************** Fasolkę opłukać i poodcinać końcówki.Z alać wodą,dodac sól i cukier ,gotować przez 20 minut,odcedzić.Na patelni rozpuścić masło
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiFasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej. Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana
Milion SmakówDobre zupy zawsze u nas w cenie, jak mawiała babcia. Trochę kapusty, trochę fasolki, trochę ryżu i pełen gar zupy gotowy. Pożywnie, sycąco i aromatycznie. Lubicie
Moje Małe CzarowanieGruzja, mimo tego, że leży nad morzem, nie ma w swoim posiadaniu okrętów podwodnych. Składniki: - buraki - fasola szparagowa zielona - szpinak świeży - orzechy (najlepiej włoskie) - ocet - półbagietka Wykonanie: Buraki gotujemy i miksujemy z orzechami. Dodajemy trochę octu i formujemy kulki. Fasolkę gotujemy, a szpinak parzymy wrzątkiem. Miksujemy razem z orzechami i oczywiście odrobiną octu. Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy masą zieloną, wkładamy
Kryzysowa Książka Kucharskaselera w drobną, a pora w plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim przygotowane warzywa, (bez fasoli szparagowej) często mieszamy. Do warzyw wlewamy pomidory z puszki, mieszamy i dusimy 3 min. na małym ogniu. Następnie wlewamy gorącego bulionu, dodajemy, fasolkę, sos chili i słodką paprykę. Gotujemy na bardzo małym ogniu ok. 20 min. Dodajemy makaron i gotujemy jeszcze kilka
Moniki Smakołyki